Trijų dienų „Odontologijos kompasas 2024“ atlaikytas! Vivat!

Greta Vanagienė
2024-06-06
Praėjusią savaitę sėkmingai atlaikytas net tris dienas vykęs tradicinis tarptautinis Odontologų rūmų kongresas „Odontologijos kompasas 2024“. Šiemet jis bent keliskart ryškesnis, mat pergalių krepšelyje ir 20-ies veiklos metų minėjimas. Ta proga pristatytas Rūmų istoriją menantis dokumentinis filmas. Išrinkta nauja Rūmų taryba, kurios pirmininkės pareigas patikėta tęsti bendruomenės gerbiamai ir mylimai profesorei Vilmai Brukienei.
„Nukirtome drakonui galvą, bet nežinome, ar rytoj neataugs devynios“, – apie nepriklausomybės kainą ir dėl to niekur nedingstantį budrumą kalbėjo tarybos pirmininkė, priminusi kelią, nueitą profesinės laisvės link.
Trijų dienų „Odontologijos kompasas 2024“ atlaikytas! Vivat!
Druskininkuose prieš savaitę surengtas jau tradicija tapęs kongresas „Odontologijos kompasas 2024“

Tarnauti gali tik laisvas žmogus
 
„Tampate dovana – šviesos kibirkštėle. Tai ne tik naujumų ir inovacijų diegime, ne tik karšti rinkimai ar debatai, bet ir didžiausia dovana – laiko dovana vienas kitam“, – šviesia kalba kongresą pradėjo kunigas Ričardas Doveika. Jo sveikinimas buvo skirtas odontologų bendruomenei priminti, kiek daug jos nariai reiškia vienas kitam, o svarbiausia – pacientui.
 

„Tarnauti gali tik laisvas žmogus, o vergai yra parklupdomi. Vergas visuomet ieškos būdų pašalinti vergvaldį, o tarnaujantis laisvėje niekada nematys grėsmės. Patarnavimas – žmoguje esantis aukščiausias laisvės ženklas. Laisvas tik tas, kuris moka patarnauti“, – sakė kunigas Ričardas Doveika, dėkodamas kiekvienam gydytojui odontologui, nešančiam šviesą, viltį, pasitikėjimą ir šypseną.

 
Salėje susirinkusiai bendruomenei dvidešimtmečio gyvavimo proga kalbą tęsė prof. V.Brukienė.
„Žmogaus gyvenimui 20 metų – gana nemažas amžiaus tarpsnis, organizacijai – kūdikystė. Gaila, kad šis kūdikis, užgimęs drūtas ir sveikas, lauktas ir reikalingas, visus tuos dvidešimt metų buvo ujamas bei menkinamas. Tikiuosi tai mūsų besiformuojančios, bręstančios visuomenės laikinas požiūris pykti ant to, kuris yra sėkmingesnis. Pasiduoti negalime. Juk į salotas žaibas netrenkia“, – sąmoju dalinosi profesorė, priminusi, kad Odontologų rūmai – pirmoji medikų savivalda Lietuvoje, profesinės nepriklausomybės vėliavnešiai, kuriuos stebi farmacininkai ir medikai. Čia Rūmų tarybos pirmininkė kolegoms linkėdama tvirtybės priminė dar vieną posakį: „Norėčiau, kad būčiau norėjęs daugiau.“
 

„Jei kada jausitės neįvertinti už atliktą darbą, nors įdėjote tiek daug, visuomet sakykite: „mes nuveikėme, mes atlikome“ ir pamatysite tikrąją savo vertę – būdami šeima nuveikiame žymiai daugiau. Linkiu mūsų organizacijai siekti maksimumo ir nenuleisti kartelės. Kad nereikėtų vieną dieną pasakyti: „norėčiau, kad būčiau norėjęs daugiau...“ – kalbėjo Odontologų rūmų pirmininkė prof. dr. Vilma Brukienė.

 
Lektoriai iš viso pasaulio
 
Šiemet „Odontologijos kompasas 2024“ kitoks ne tik dėl Odontologų rūmų 20-ies veiklos metų minėjimo. Kongresas ilgesnis nei įprastai, su unikaliomis gyvomis ir nuotolinėmis paskaitomis, aukščiausio lygio lektoriais iš viso pasaulio. Odontologų mokslinės programos vadovas dr. Jan Pavel Rokicki sako, kad šių metų programą geriausiai apibūdino angliškas žodis „diversity“ – įvairiapusiškumas.
 
Pranešimų programos tikslas – ne orientuotis į konkrečią sritį, bet paskaitas pritaikyti visiems. Tam tikslui sulaukta lektorių ne tik iš Europos, bet ir Lotynų Amerikos bei Jungtinių Amerikos Valstijų. Tarptautinio lygio konferencijoje skaitytos paskaitos ne tik apie dantis ir jų atkūrimą, bet ir apie minkštųjų audinių plastiką, implantaciją, bendrines ligas, tokias kaip sąnario pakitimai, neurologija. Plačiai apžvelgtos burnos ertmės problemos, burnos ligos ir kaip galima pagelbėti pacientui.
 
Buvo ir bendrųjų paskaitų: kaip valdyti skausmą, emocijas, kaip gydytojui suvaldyti konfliktines situacijas su pacientais. Taip pat skaityti pranešimai apie rinkodarą ar kaip gydytojai galėtų geriau save pristatyti visuomenei. Taigi, įvairiapusiška mokslinė programa skirta ne tik gydytojams odontologams, bet ir dantų technikams, burnos higienistams bei odontologo padėjėjams.
 

Siekiant išvengti monotonijos, paskaitos paskirstytos po kelis konferencijų centrus. Be profesinių žinių įgijimo buvo galimybė apžiūrėti odontologinių prekių parodą. Kasmetinė kongreso dalyvė burnos higienistė Vita Starytė net pajuokavo nežinanti, ko daugiau parsiveža iš metų laukiamiausios profesinės šventės – žinių ar naujausios produkcijos.
 
Pristatytas dokumentinis filmas
 
Kongreso vyšnia ant torto – istorija apie idėją dėl geresnės bendruomenės ateities – dokumentinio filmo „Lietuvos Respublikos odontologų rūmai. 20 metų kartu“ premjera.
„Tai filmas apie tuos herojus, kurie pirmiausia turėjo tvirtą stuburą, nenulenkė galvos, sugebėjo atsilaikyti ir iškovoti profesinę nepriklausomybę. Filmas apie tūkstančius herojų, kurie susirinko į pirmąjį visuotinį susirinkimą ir nedviprasmiškai išsakė valią, kad savivalda turi būti. Tai filmas apie aštuonis tūkstančius mūsų narių, kurie visus tuos dvidešimt metų tiesiog sąžiningai dirbo savo darbą ir buvo lojalūs organizacijai – neišsilakstė net pačiais juodžiausiais laikais. O kaip sakė Žanas Žakas Ruso, sąžiningas kasdienių pareigų atlikimas reikalauja ne mažiau valios pastangų, negu herojiški žygiai ir tokiu būdu mes dar labiau pasitarnaujame visuomenei“, – filmą pristatė prof. V.Brukienė.
 
susukti filmą – nemenka užduotis. Mat prie jo gimimo prisilietė kiekvienas rūmų istoriją kūręs gydytojas. Tai net dvylika valandų istorijos pasakojimų, sutilpusių į penkiasdešimt keturias juostos minutes.
 
„Mes iš Stomatologų sąjungos. Mes apie savivaldą kalbėti atėjome. Nuo to viskas ir užsisuko...“ – atmintyje įsirėžusiu istoriniu kadru filme dalinosi Gyvybės mokslų praktikos vadovas Andrej Rudanov. Pastarajam patikėta sukurti pirmąjį Odontologų rūmų įstatymą, pagal kurį šiems ir suteikta savivalda.
 

Buvusi Odontologų rūmų tarybos pirmininkė Anastazija Tutkuvienė pažymėjo: odontologai – pirmieji medicinoje, kurie Lietuvai atgavus nepriklausomybę kilstelėjo gydymo galimybių kartelę ir ėmė kurti individualų verslą – perėjo į privačią praktiką. „Susidūrėme su reglamentavimo ir dokumentų pertekliumi, daugybe problemų ir kontrolės institucijų, o pagalbos nelabai buvo kur gauti...“ – pasakojo A.Tutkuvienė ir pridūrė, jog visa buvusi Stomotologų sąjunga laukė pokyčių.

 
Šiandien prof. A.Tutkuvienė, prof. dr. Gintaras Janužis ir prof. Gintaras Juodžbalys vadinami trimis signatarais, atvedusiais Odontologų rūmus prie profesinės nepriklausomybės Olimpo.
 
Prof. dr. G.Janužis sako, jog kurti tokio pobūdžio filmus verta. Taip ne tik dar kartą suburi profesinę bendruomenę, bet ir atlieki visuomeninę pareigą – informuoti. O kasmetinis odontologų kongresas, jo žodžiais, – ne mažiau profesinio atsidavimo ir laiko reikalaujanti užduotis.
 

„Dabar organizuoti kongresą gerokai lengviau. O kai pradėjau rengti tokius renginius, buvo devyniasdešimt penktieji – negalėjai gauti nei tokio dydžio erdvių, nei... geriamojo vandens. Tradicijų ir supratimo apie tokius renginius tada nelabai buvo. Organizuoti „virtuvę“ turėjome patys, be jokio pagalbinio serviso“, – prisiminimais dalijosi prof. dr. Gintaras Janužis.

 
Šiandien jis didžiuojasi kongrese galėdamas pamatyti ir naująją, savo paties išaugintą medikų kartą.
„Jau nemažai turiu buvusių savo mokinių profesorių“, – sakė pašnekovas ir pridūrė, kad viena jų – profesorė Vilma Brukienė!
 
„Amžiumi manęs jie dar nepralenkė, o kompetencija – dalykas, kurį nuolatos reikia atnaujinti. Nelenktyniaujame, o bendradarbiaujame, dalinamės žiniomis“, – teigė G.Janužis, kongrese kolegoms skaitęs mokslinį pranešimą apie dantų implantus ir jų sistemų pasirinkimą.
 
Išrinkti geriausi studentų darbai
 
Dar vienas prof. G.Janužio „kūdikis“ kongrese – jaunųjų mokslininkų darbų sesija. Jos metu išrinkti du geriausi žodiniai ir du geriausi stendiniai darbai.
 
Geriausiu žodiniu pristatymu paskelbtas Vilniaus universiteto (VU) studentės Justės Gladkauskaitės darbas „Kavitadaksijos įpročio analizė tarp Vilniaus universiteto odontologijos studentų“.
 
Geriausiu Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) studentų žodiniu darbu paskelbtas Martyno Venciaus ir Pijaus Belecko pranešimas „Dantų implantų įtaka statinio krūvio perdavimui į kaulą imituojančią medžiagą“.
 
Geriausiu VU stendiniu darbu išrinktas Evos Novickaitės darbas „Ar pieninių dantų endodontinis gydymas turi įtakos apatinio žandikaulio kaplių pasvirimo kampui? Kohortinis retrospektyvusis tyrimas“.
 
Geriausiu LSMU stendiniu darbu išrinktas Anos Kostenkovos darbas „Daugiašaknio danties su endo-perio patologija pulpos histologinis tyrimas: klinikinio atvejo pristatymas“.
 

Laimėtojams įteiktos ne tik atminimo dovanos, bet ir nemokami kvietimai į kitąmet Odontologų rūmų organizuojamą tarptautinį kongresą „Odontologijos kompasas“.


 
Išrikta nauja administracija
 
Trijų dienų renginys – ne tik apie profesinę šventę ir profesinį tobulėjimą. Odontologų rūmų narių įgaliotinių susirinkime išrinkta ir naujoji Odontologų rūmų taryba, Garbės teismas bei Revizijos komisija.
 
Tarybos pirmininke vienbalsiai perrinkta prof. dr. Vilma Brukienė, vicepirmininke išrinkta Rima Adomaitienė.
 
2024-2028 metų kadencijos Odontologų rūmų taryba: Vilma Brukienė, Gintaras Janužis, Ričardas Kubilius, Rima Adomaitienė, Paulius Šeikus, Valė Žemaitė, Goda Gaigalė, Auristida Gerliakienė, Saulius Drukteinis, Dalius Sakavičius, Santa Miežinienė, Jūratė Žekonienė, Jurga Liatukienė, Kastytis Antanas Bušauskas, Povilas Kalesinskas, Povilas Kušlys, Gediminas Skirbutis, Rita Juchnevičienė, Daiva Mačiulienė, Jan Pavel Rokicki ir Vytautas Čeplauskas.
 
Garbės teismą sudarys: Romas Abunevičius, Violeta Raslanienė bei Petras Ralys.
Revizijos komisiją sudarys: Erminija Guzaitienė, Vilija Monika BučienėJurgita Grabauskienė, Šarūnas Ratkus ir Vytautas Tamošiūnas.

 
Komentarai

Prof. Gintaras Juodžbalys:

- Būti laisvam – didžiausia vertybė, kurią gali turėti žmogus. Atsivėrus durims į pasaulį, turime galimybę sakyti tai, ką galvojame. Kitaip būtume verčiami eiti į kompromisus. Padaręs viena, neabejok, būsi verčiamas daryti ir kita. Eikime geriausiu keliu – savivalda, kuri yra aukščiausia demokratijos išraiška. O kalbos, kad esame tik verslo dalis, tėra bręstančios visuomenės apendicitai, kurie kada nors išnyks.
 
Mūsų virsmą pavadinčiau keliu, kuris teikia viltį. Jei suklupsiu, žinojimas, kad šalia eina gerbiama Vilma, Gintaras, Ramunė ir kiti, estafetę perims mūsų šeimos nariai, kelia saugumą. O realybėje taip ir yra – mūsų atliekamus darbus vėliau tęsia kitas komandos narys.
 
Visiems linkiu sveikatos, nepaminti Hipokrato priesaikos ir užsitarnauti pacientų pasitikėjimą. Sąžiningumas ir pasitikėjimas – pagrindinės vertybės, kurios leis gyvenime sėkmingai eiti į priekį.

 
Buvęs Odontologų rūmų tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus:

- Esu dėkingas gyvenimui, kad pavyko jame sutikti dvi moteris – pirmąją rūmų tarybos pirmininkę docentę Anastasiją Tutkuvienę ir kol kas paskutinę – profesorę Vilmą Brukienę. Dėkingas, kad pavyko įsibrauti į jų vadovavimo tarpsnį. Atskrido du angelai – vienas Anastasijai, kitas Vilmai. Paukšteliai – visa mūsų bendruomenė. Norime, kad žinotumėte, jog esate mūsų visų širdyse. Vivat!

 
Odontologų rūmų istorija trumpai:
Lietuvos odontologai – pirmieji medikai ėmęsi privačios praktikos, o Lietuvos odontologų iniciatyvinė grupė stengėsi, kad būtų sudarytos galimybės atsirasti Lietuvos Respublikos odontologų rūmams – pirmajai medikų profesinei savivaldos institucijai;
2001 m. spalio 11 d. - Lietuvos Respublikos odontologų rūmų įstatymo projektas įregistruotas Seime;
2003 m. gruodžio 18 d. priimtas Lietuvos Respublikos odontologų rūmų įstatymas;
2004 m. birželio 9 d. įvyko pirmasis visuotinis Lietuvos Respublikos odontologų rūmų narių susirinkimas, išrinkta Rūmų taryba, Garbės teismas, Revizijos komisija, patvirtinti pagrindiniai rūmų veiklos dokumentai, rūmų statutas, odontologų profesinės etikos kodeksas;
2004 m. liepos 1d. Lietuvos Respublikos odontologų rūmai registruoti Lietuvos Respublikos juridinių asmenų registre;
Per 20 veiklos metų Odontologų rūmai tapo viena stipriausių organizacijų, turinčia 8 tūkst. narių, vienijančia gydytojus odontologus, gydytojus odontologus specialistus ir burnos priežiūros specialistus. Pelnytas pripažinimas ir tarptautiniu lygiu – narystės įvairiose tarptautinėse organizacijose ir pelno nesiekiančiose asociacijose.

 
Prezidento Gitano Nausėdos sveikinimas

Nuoširdžiai sveikinu 20-ies metų veiklos jubiliejaus proga.
Esate pirmoji medikų profesinės savivaldos institucija, siekianti tapti patikimu partneriu valstybės institucijoms ir odontologinės priežiūros įstaigoms, sprendžiant odontologinės veiklos organizavimo ir reglamentavimo klausimus bei formuojant nacionalinę politiką šioje srityje.
 
Vertinu Jūsų iniciatyvas vykdyti profilaktines programas, kuriomis siekiama pagerinti burnos sveikatą negalią turintiems asmenims, taip pat socialinių įgūdžių stokojantiems vaikams. Padėkos žodžio taip pat nusipelno Jūsų vizitai į Lietuvos regionus, kur vaikai mokomi prižiūrėti savo sveikatą, teikiamos konsultacijos, vykdomos edukacijos.
 
Ne mažiau svarbi veiklos kryptis – nuolatinis rūpestis profesiniu odontologų mokymu, kvalifikacijos kėlimu ir profesine etika. Tai yra kelias, vedantis link visuomenės pasitikėjimo Jūsų profesijos atstovais ir tinkamo Jūsų veiklos įvertinimo.
 
Linkiu ir toliau stiprinti profesinę bendruomenę, gerinti odontologijos paslaugų prieinamumą ir kokybę mūsų gyventojams, kartu su partneriais deramai rūpintis odontologinės veiklos pažanga ir jos socialiniais aspektais vietiniu, regioniniu, nacionaliniu ir tarptautiniu lygmeniu. Linkiu visiems Jūsų nariams kuo geriausios kloties ir profesinės bei asmeninės sėkmės.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Olga: iš dializės grįždavau vos gyva

    Olga: iš dializės grįždavau vos gyva

    „Transplantacija sugrąžina žmogų į visavertį gyvenimą. Tu gali gyventi, džiaugtis. Ilgą laiką mintyse dėkoju savo donoro art...
    B.Markevič: kuo daugiau iššūkių – tuo man geriau

    B.Markevič: kuo daugiau iššūkių – tuo man geriau

    „Niekada nebūna dviejų vienodų pacientų, visi skirtingi kaip pirštų antspaudai“, – sako vidaus ligų gydyt...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...
    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...

    razinka


    Sveika šeima


    Misija – sustabdyti plaukų slinkimą

    Geros žinios: plikimas ir kitos skalpo bei plaukų problemos yra išgydomos. Tuo rūpinasi sparčiai Lietuvoje populiarėjančios dermatologijos šakos atstovai – trichologai. Apie darbo užkulisius, dažniausiai pasitaikančias plaukų slinkimo priežastis bei sprendimo būdus pasakoja dermatologės trichologės Aušrinė ...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Vėžys palaužia vis jaunesnius

    Už Atlanto onkologinės ligos vis dažniau šienauja jaunus žmones. Gydytojai dėl to linkę kaltinti mažėjantį vaikų fizinį aktyvumą, nutukimą ir prastos mitybos įpročius.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Dėl visko kalta kontroversija
    Henrikas Vaitiekūnas Dėl visko kalta kontroversija
    El Nino, La Nina ir kiti
    Henrikas Vaitiekūnas El Nino, La Nina ir kiti
    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?

    Naujas numeris