Studentai ieško pagalbos: bendrabučių kainodara primena lupikavimą

Sima Kazarian
2023-09-15
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) bendrabučių ūkio skaidrumas kelia rimtų abejonių. Problemos į viešumą pradėjo lįsti banaliomis aplinkybėmis – prieš rugsėjį pakėlus kainas. Trečiojo LSMU bendrabučio gyventojai pašoko ant kojų pamatę, kad jų kuklaus būsto kainos lenkia net sostinės VU bendrabučius. Masiškai pasipiktinę jie prabilo ne tik apie šį siurprizą, bet ir abejotinas schemas, kurias taiko universitetas, skaičiuodamas būsto kainas.
Studentai ieško pagalbos: bendrabučių kainodara primena lupikavimą
Studentų L.S. atsiųstos nuotraukos kalba pačios už save: tokiomis sąlygomis Trečiajame LSMU bendrabutyje gyvena būsimieji gydytojai.

Mostelėjo dvigubai
Augant būsto nuomos kainoms mieste, savąsias pakelti nusprendė ir LSMU bendrabučių ūkis. Trečiojo LSMU bendrabučio gyventojai žagtelėjo pamatę, kad jų kuklaus būsto kainos per vasarą paaugo dvigubai. Užspeisti į kampą studentai neturi kur trauktis, tačiau tokiu sprendimu yra nusivylę. 
 
Butų nuoma Vilniuje brangesnė, tačiau bendrabučiai ten pigesni nei LSMU? Palyginimui: už vietą dviviečiame kambaryje gyvenant dviese vilniečiai moka po 65 eurus paprastesniame bendrabutyje arba 105 eurus geresniame. O LSMU trečiojo bendrabučio gyventojai turės sumokėti po 150 eurų sename, nerenovuotame bendrabutyje. 
 
Nors LSMU viešai deklaravo, kad kambarių kainas kėlė apie 20 proc., minėtu atveju kaina išaugo per 100 proc. Prieš metus vieta kambaryje kainavo 70 eurų. 
Šaltiniai teigia, kad bendrabučių administratoriams iki pat rugsėjo buvo uždrausta informuoti studentus apie pakilusias kainas, kad jie nesusirastų kito gyvenamojo būsto mieste. Trečiojo bendrabučio studentai apie kainų šuolį sužinojo likus dviem savaitėms iki mokslo metų pradžios, o kiti bendrabučiai – vos kelioms dienoms. Tačiau LSMU atsakyme L.S. šiuos įtarimus kategoriškai neigia ir tikina apie kainas informavęs studentus vos jas patvirtinus.


 

Schema ar nesusipratimas?
Tačiau dar daugiau klausimų kelia tai, ar kambarių kainos nustatymo kriterijai nesudaro galimybės universitetui kainas kelti nesąžiningai. Būtent apie tai pastaruoju metu verda karštos diskusijos LSMU. 
 
LSMU tvirtina, kad bendrabučių kainos ekonomiškai pagrįstos ir teisingos, o neseniai atnaujinta kainų skaičiavimo tvarka, anot universiteto, daug objektyvesnė. Tačiau studentai nemano, kad tai objektyvu. „Kainos nustatomos kiekvienam kambariui atskirai pagal koeficientą, kuris susideda iš tam tikrų jo būklės rodiklių. Pasiėmę ir studentų atstovą eina po kambarius ir vertina – baldus, sienų, grindų būklę. Bet kažkodėl nevertina to, kas muštų kainą: tualetai, dušai, pelėsiai… Tik pasakoma: „Ai, čia ventiliacijos problema.“ Bet, laba diena, mes ventiliacijos nesutvarkysime. Dar sako: „Tas pelėsis šiandien yra, rytoj jau nėra“,“ – prisiminė studentė. 
 
Universiteto pasiteiravus, ar tiesa, kad nei dušo, nei tualetų būklė, pelėsis bendrose patalpose nevertinami nustatant būsimą kambario kainą, LSMU to nepaneigė. Tik paaiškino, kad tarp vertinimo kriterijų – įvairūs su pačiu kambariu susiję rodikliai, ar prie jo yra sanitarinis mazgas.  
 
„Valdžia apgavo studentų atstovybę, – tvirtina su L.S. bendravusi bendrabučio gyventoja. – Senesniuose bendrabučiuose kai kurie studentai savo lėšomis sutvarkė kambarius. Patapetavo, grindis sudėjo. Kadangi kambario kaina apskaičiuojama kasmet įvertinus jo būklę, kilo pavojus, kad jai pagerėjus mokestis padidės. Nesvarbu, kad remontas atliktas studento lėšomis.“ 
 
Studentai apie tai kalbėjo su administratoriais ir šie sutiko, kad pagal dabartinę tvarką taip nutikti gali. Tiesa, pažadėjo, kad vertinant kambarius studentų padaryti pagerinimai neatsispindės. Kaina liks ta pati. „Studentai patikėjo, remontavosi. Bet kai atėjo laikas, jų sutvarkytus kambarius įvertino kaip labai geros būklės ir gyventojai turėjo mokėti didesnę nuomą už savo lėšomis atliktus pagerinimus“, – pasakojo medicinos studentė.
 
Rugpjūčio 28 dieną studentai susitiko su administracija. Per susitikimą be kitų klausimų buvo paliestas ir šis. „Administracija tvirtino, kad nėra jokio raštiško dokumento, jog pagerėjus kambario būklei kaina nedidės“, – pasakojo susirinkimo dalyvė. 
 
LSMU atsakyme „Lietuvos sveikatai“ ignoravo teiginį apie panašius susitarimus. Tiesiog paaiškino, kad gyvenamosios vietos bendrabučiuose kainas nustato specialus tvarkos aprašas, o jame panašių išlygų nenumatyta. Priminė, kad studentų atstovybė šį aprašą matė ir dėl to pastabų neturėjo. 
 
Tačiau studentai akcentuoja žodinį susitarimą ir apgailestauja, kad aklai pasitikėjo administracijos atstovais. „Susirinkime klausėme, ar jie ištesės pažadą ir sumažins kainą. Kol kas tik daug kartų girdėjome „gal“, „galimai“ ir „gal galimai“ tai spręsti ateityje“, – ironizavo sutikęs pasikalbėti studentas.
 
Studentų reikalų tarnyba po šio susitikimo paviešino anketas, kuriose kiekvienas kambarį suremontavęs ir jo būklę pagerinęs studentas gali apie tai informuoti administraciją. Kam anketos bus reikalingos, dar neaišku. Dabar LSMU teigia, kad kosmetiniai pokyčiai nebus priežastis mažinti kainą – esą kriterijumi nuolaidai galėtų tapti esminiai pokyčiai. Tiesa, leidimas jiems turi būti gautas iš Universiteto. 
Studentai atskleidžia, kad administracija nesutiko rugpjūčio 28 d. susitikimo protokoluoti. „Tik numykė ir viskas nuėjo į šoną, – kalbėjo viena dalyvių. – Vadinasi, susirinkimas buvo tik dėl akių: a la klausome studentų. Liaudiškai sakant, jie vartosi iš padėties, o mums rasti teisybę yra beviltiškas reikalas.“ Universitetas paaiškino, kad protokolo atsisakyta todėl, jog susitikimas nebuvo traktuojamas kaip posėdis – esą „tai buvo diskusinio pobūdžio susitikimas, kurio metu aptartos iškilusios problemos, bandyta ieškoti sprendimo būdų.“


 
Fekalijos lipo per klozetus
Susirinkimo metu aptartas ir visiems opus klausimas – bendras kainų pakėlimas. Trečio bendrabučio senbuviai pasakojo, kad kai prieš keletą metų buvo suremontuoti kambariai, jų kaina pakilo nuo 39 eurų iki 73. „Tokį pakėlimą supratome ir neprieštaravome. Tačiau šįkart niekas nepasikeitė, o kaina stipriai išaugo. Tai laikome lupikavimu.“
 
Penkių aukštų bendrabučio dušai įrengti rūsyje – po šešis vaikinams ir merginoms. Ten kaupiasi pelėsis, ypač merginoms skirtose patalpose. Kvapas gniaužia nosį vos atvėrus duris. Studentų jau nebestebina žiurkės, pelės, tarakonai. Retkarčiais atskyla ir nuo lubų žemyn nukrenta tinko gabalai. „Jis byra ir virtuvėje, į puodus. Vietoj prieskonių kalkės ir įvairūs probiotikai. Liūdna situacija…“ – konstatavo bendrabučio gyventoja.
 
Su tualetais dar blogiau. „Jie tokie nestabilūs, kad gali suptis. Į klozetą mesti popieriaus niekas nerizikuoja, tačiau ar kas nors užsimiršta, ar dėl kitų priežasčių, jie užsikemša. Tada, atsiprašau už tą žodį, šūdinas vanduo kyla iš trečio aukšto į ketvirtą, užtvindo koridorių, per lubas varva atgal į trečią. Ne vieną savaitę po to koridorius dvokia“, – pasakojo kita bendrabučio gyventoja ir prisiminė nutikimą, kuomet užsikimšus kanalizacijai patvino net trys aukštai.
 
„Ateina ruduo, žiema, epidemijos siaučia viso bendrabučio mastu. Jei pirmam aukšte virusas, tai taip ir lipa aukštyn, kol atkeliauja iki penkto. Liūdna, kai pusė bendrabučio serga rotu“, – kalbėjo pašnekovė. – Visa tai aiškinome administracijos atstovams prašydami sumažinti pakeltas kainas. Tačiau jų argumentas nepasirodė svarus: esą tvarka nustatyta, jos niekas nekeis. Pokalbis nieko nedavė.“  
 
LSMU pasiteiravus apie pelėsį ir graužikus bendrabučiuose, universitetas L.S. aiškino, kad šios problemos yra pavienės ir jau sprendžiamos. „Šiuo metu rengiamasi atlikti bendrabučio dušinių ir WC, virtuvių remonto rangos darbus – taip bus išspręstas patalpų ventiliacijos klausimas“, – tikino LSMU.

 
Universitetas teigia, kad per 2022 m. trečiajame bendrabutyje pirmame aukšte bei dušuose, tualetuose universiteto lėšomis buvo nutinkuotos ir perdažytos sienos, išvedžiota elektros instaliacija. Tačiau studentai moja ranka – dažai tuoj pat atsilups. O pažadus apie remontą girdi seniai… Kaip ir pataisyti tris iš penkių neveikiančias skalbimo mašinas. Į pastarąjį priekaištą LSMU atsako: „Nuolat ieškoma būdų, kaip šią paslaugą pagerinti.“ Ir geranoriškai priduria: universitetas įpareigotas suteikti tik gyvenamąjį plotą. 


 
Universitetas: iš studentų neuždirbame
Studentus žeidžia ir bendravimas su jais. Jie tvirtina, kad Apgyvendinimo ir priežiūros poskyrio vadovė Agnė Vitkutė nenori leistis į dialogą. Nors matė nuotraukas su bloga higienos patalpų būkle, ji liepia nesikišti, ignoruoja jų poreikius. A.Vitkutės atsakymas: „Tiek su studentais, tiek su universiteto darbuotojais ir bendradarbiais visuomet bendraujama dalykiškai ir pagarbiai. Bendrabučio kainos buvo paviešintos išsyk po to, kai buvo patvirtinta naujoji tvarka, o komisija įvertino kambarių būklę“.
 
„Niekas mūsų negina, – nusivylę studentai. – Bendrabučio nelanko jokia institucija, kuri tikrintų higienos normas. Tiesiog nėra kas draustų universitetui turėti pelėsį ar žiurkes duše.“
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras patvirtina – jis netikrina LSMU bendrabučių. „Universitetų bendrabučiai tikrinami tie, kurie yra įtraukti į neklasifikuojamųjų apgyvendinimo paslaugų teikėjų sąrašą. LSMU bendrabučių šiame sąraše nėra“, – teigė Inga Šinickienė, NVSC Kauno departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus patarėja.
 
Visi su L.S. kalbėję studentai prisipažįsta: nebūtų viešinę problemų, jei ne padidėjusi kaina. „Neturi pinigų geresniam gyvenimui, susitaikai su tuo, kaip yra. Tačiau kaina šoko dvigubai ir tai jau ciniška. Bendrabutyje dažniausiai gyvena studentai iš pakankamai kukliai besiverčiančių šeimų. Norėdami sudurti galą su galu daug kas dirba sanitarais. Viena pažįstama, išgirdusi apie naujas kainas išsigando – ji pragyvena iš pustrečio šimto eurų“, – pasakojo pašnekovė.
 
Universitetas tikina: LSMU iš studentų bendrabučių pajamų neuždirba. Ir kyla ne nuomos kaina, o realiai patiriamos bendrabučių išlaikymo išlaidos (komunaliniai mokesčiai, darbuotojų atlyginimai, teritorijos priežiūra ir pan.). Esą per tą laiką, kai paskutinįkart tvirtintos kainos 2018 m., eksploatacijos ir energetinių išteklių kainos žymiai išaugo . 
 
„Kalbant apie minimą konkretų atvejį, tai yra geros būklės dvivietis kambarys, kurio pabrangimas, atsižvelgiant į vertinimo kriterijus, buvo didžiausias“, – paaiškino universitetas. Tačiau studentai teigia: jie kalba ne apie vieną konkretų, o visus dviviečius kambarius.
 
Universitetas supranta, kad daliai studentų gyvenimo vietos kainos bendrabutyje pokyčiai nepatiko, bet, pasitelkęs LSMU Studentų reikalų tarnybą bei LSMU studentų atstovybę, situaciją siekia spręsti konstruktyviu, pagarbiu ir geranorišku dialogu.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris