Širvintų ligoninės likimas tebekybo ore

Eimantas Šaulitis
2019-12-20
„Aiškumo dėl ateities nėra“, - atsidusdamas taria įstaigai laikinai vadovaujantis gydytojas Dainius Bučas. Sausį Širvintų ligoninės turėjusi būti prijungta prie Ukmergės ligoninės, visgi „sutuoktuvės“ iš reikalo neįvyks. Dėl ligoninės likimo niekaip neapsisprendžiama.
Širvintų ligoninės likimas tebekybo ore
Skandalų krėstos ir į skolas įbridusios Širvintų ligoninės valdymą prieš pusantrų metų užsimojo spręsti ukmergiškiai. Visgi projektas įšalo, nes už savo gydymo įstaigą stojo ir kelis tūkstančių parašų surinkę širvintiškiai.

„Informacija ruošiama...“
„Mažosios ligoninės, įskaitant ir mus, dabar nei paleistos, nei pririštos. Siūlyčiau Širvintose palikti slaugą su geru priėmimu A1. Per savaitę pas mus kreipiasi nuo aštuoniasdešimt iki šimto žmonių. Hospitalizuojame tik apie dvidešimt. Jie jau galėtų nuvažiuoti į Ukmergę arba Vilnių. Daugumai žmonių pagalba būtų suteikta vietoje. Visi būtų patenkinti, - vizija dalijasi D.Bučas. - Dabar nusiunčiam žmogų į Santariškes dėl infarkto ir po paros grąžina su stentu. Insultu sergantįjį irgi mums grąžina, nes kitaip klinikos užsikištų.“ Pasak laikinojo vadovo, ne viskas turi būti matuojama pinigais, jei ligoninė ir nuostolinga, bet Širvintų regiono žmonėms reikalinga.
Skandalų krėstos ir į skolas įbridusios Širvintų ligoninės valdymą prieš pusantrų metų užsimojo spręsti ukmergiškiai. Gydymo įstaigos prijungimą prie Ukmergės ligoninės jau buvo numačiusi ir šio miesto taryba. Prijungimas turėjęs įvykti kitų metų sausio pradžioje. Visgi projektas įšalo, nes už savo gydymo įstaigą stojo ir kelis tūkstančių parašų surinkę širvintiškiai.

 
Nuo praėjusių metų pavasario ligoninei vadovavo buvusi savivaldybės administracijos direktorė Elona Pečiukaitienė. Tačiau Širvintų ligoninės internetiniame puslapyje pasirinkus skiltį „vadovas“ iššoka ne direktorės nuotrauka su kontaktiniais duomenimis ar gyvenimo aprašymu, kaip būtų įprasta dauguma atveju. Miglotą ateities viziją atspindi du žodžiai: „Informacija ruošiama...“
„Dabar aš - laikinas direktorius. Buvusi ligoninės direktorė rugsėjį perėjo vadovauti poliklinikai. Mes galvojom, kad jungsimės. Tada ji liktų direktore, o aš būčiau pavaduotojas medicinai“, - painiavą išmazgo D.Bučas.
Paklausta apie numatytą prijungimą Širvintų rajono savivaldybės mero patarėja Aušrinė Miliukaitė-Janovskienė pateikė sausą komentarą: „Širvintų rajono savivaldybė jokių planų jungti Širvintų ligoninę prie Ukmergės gydymo įstaigų neturi.“
 
Neatmetamas joks variantas
Vasara buvo sudaryta darbo grupė dėl Ukmergės ir Širvintų ligoninių bendradarbiavimo, kurioje dalyvauja Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybinės ligonių kasos, Širvintų rajono savivaldybės, Ukmergės rajono savivaldybės, Širvintų ir Ukmergės ligoninių atstovai. Šie galvas surėmę jau gerą pusmetį, tačiau nevaisingai. Apie darbo grupės veiklą pasiteiravus Odetos Vitkūnienės, SAM Asmens sveikatos departamento direktorės, laikinai vykdančios ministerijos kanclerio funkcijas, ši kalba apie galimą Širvintų ligoninės funkcijų išplėtimą, tačiau užsimena, kad įmanomas bet kuris variantas.

 
„Darbo grupės tikslas - apžvelgti Ukmergės ir Širvintų ligoninių bendradarbiavimo galimybes, Širvintų ligoninės ateities perspektyvas ir galimybes tapti labiau konkurencinga bei geriau pacientų poreikius ir lūkesčius atitinkančia gydymo įstaiga. Siekiama Širvintų ligoninės paslaugas labiau pritaikyti pacientų poreikiams, tad svarstomos galimybės ligoninėje teikti skubios pagalbos, fizinės medicinos ir reabilitacijos paslaugas, taip pat plėsti geriatrijos ir slaugos paslaugų teikimą Alzhaimerio liga su demencija sergantiems pacientams bei bendradarbiaujant su Ukmergės ligonine siųsti į ją Širvintų rajono pacientus. Taip pat svarstomos senojo ligoninės pastato atnaujinimo arba naujo ligoninės pastato statybos galimybės“, - sako O.Vitkūnienė.

 
Tarp kitko
Optimizacija Ukmergės rajono ribose vyksta sklandžiau. Nuo ateinančių metų sausio likviduojami Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) Petronių, Lėno ir Krikštėnų bendruomenių sveikatos punktai (BSP). Tokį sprendimą priėmė Ukmergės rajono savivaldybės taryba. Šis žingsnis žengtas atsižvelgiant į Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausiosios gydytojos prašymą bei Savivaldybės Centralizuoto vidaus audito skyriaus atliktoje audito ataskaitoje pateiktas rekomendacijas optimizuoti sveikatos priežiūros paslaugų tinklą kaimiškose vietovėse, taip pat įvertinus situaciją ir bendruomenėms pritarus.
 
Vadovaujantis medicinos norma, BSP turėtų aptarnauti 800–1500 asmenų. O Petronių BSP aptarnaujamoje teritorijoje, praėjusių metų duomenimis, gyveno 376, Lėno – 300, Krikštėnų – 374 gyventojai. Taigi, šių BSP veikla šiuo metu yra nuostolinga. Kaip teigia Ukmergės rajono savivaldybės atstovai, minėtose teritorijose gyvenantiems gyventojams jau teikiamos mobilios sveikatos priežiūros paslaugos namuose. Paslaugos gyventojų namuose – kraujo tyrimų paėmimas, vaistų leidimas į raumenis ir į veną, slaugomų pacientų priežiūra, pragulų profilaktika ir t. t. Šiuo metu Ukmergės rajone iš viso yra 16 veikiančių BSP. Iš jų tik vienas BSP atitinka reikalavimus – aptarnauja 800-1500 asmenų bendruomenę.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris