Salininkuose duris atvėrė nauja klinika

Emilis Jakštys
2023-06-08
Pirmąją vasaros dieną Salininkus paženklino ypatingas įvykis – atidaryta nauja moderni klinika (adresu Pranciškaus Žvirkos g. 4A), priklausanti Naujosios Vilnios poliklinikai. Pasak įstaigos direktoriaus Artūro Seibučio, šios klinikos atidarymas – reikšmingas įvykis. Išties, augantiems ir besiplečiantiems Salininkams jau reikėjo modernesnės ir didesnės sveikatos paslaugas teikiančios įstaigos. Planuojama, kad klinika per mėnesį priims apie tris šimtus pacientų.
Salininkuose duris atvėrė nauja klinika
Naujosios Vilnios poliklinikos direktorius Artūras Seibutis (dešinėje) džiaugėsi, kad dabar ambulatorija – graži, moderni, aprūpinta naujausia medicinos įranga. Nuotr. iš kairės: Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Turauskytė, vicemerė S.Bieliūnė, poliklinikos Ūkio skyriaus vadovas Modestas Valacka.

Iškilo naujas pastatas

„Didžiuojamės tuo, kas yra padaryta. Noriu padėkoti visiems partneriams: ir architektams, ir statybininkams, ir poliklinikos darbuotojams, kurie aktyviai dirbo prie šio projekto. Ir, aišku, pati didžiausia padėka yra Vilniaus miesto savivaldybei, visiems darbuotojams, kolegoms, be kurių pastangų, tikrai žinau, šios klinikos nebūtų“, – dėkojo Naujosios Vilnios poliklinikos direktorius Artūras Seibutis.

 
Sostinės vicemerė Simona Bieliūnė pažymėjo, kad ir Vilniaus miestas, ir Salininkų bendruomenė auga. „Šis projektas parodo aiškią kryptį kur link norime judėti“, – sakė vicemerė, pridurdama, kad savivaldybei svarbu užtikrinti sveikatos priežiūros paslaugas ir miesto pakraščių gyventojams.
 
Iki šiol Pranciškaus Žvirkos gatvėje veikė nedidelė klinika, tačiau dėl sparčiai augančio salininkiečių skaičiaus darėsi ankšta – trūko ne tik patalpų, bet ir naujos įrangos. O ir pastatui jau reikėjo kapitalinio remonto, tad miesto savivaldybėje buvo priimtas sprendimas statyti naują.
„Pastatas buvo senas – neatitiko šiuolaikinių reikalavimų. Ne tik darbuotojams, bet ir pacientams nebebuvo malonu užeiti“– tvirtino A.Seibutis.

 
Nauja beveik 180 kvadratinių metrų ploto gydymo įstaiga, pritaikyta ir specialiųjų poreikių turintiems žmonėms, iškilo šalia senosios.
Direktorius džiaugėsi, kad dabar ambulatorija – graži, moderni, aprūpinta naujausia medicinos įranga. Diagnostikai ir gydymui įsigyti elektrokardiografas, spirometras, pulsoksimetrai, oftalmoskopai, skaitmeninis dantų rentgeno aparatas, ergonomiška odontologinė kėdė, medicininiai baldai ir kt. Tikimasi, kad čia darbuotojai jausis gerai, o pacientams ši gydymo įstaiga bus patraukli.
 
Salininkų klinika teikia pirmines sveikatos priežiūros paslaugas, tačiau ateityje planuojama plėsti paslaugų spektrą. Klinikoje darbą pradėjo trys gydytojai: du šeimos ir vienas odontologas, kelios slaugytojos. Neatmestina galimybė, esant poreikiui, kolektyvą plėsti.



Ilgametė šeimos gydytoja Dainora Tunevičienė pasakoja kantriai laukusi naujos klinikos atidarymo. Medikė džiaugiasi naujos ambulatorijos modernumu tvirtindama, kad jos lūkesčiai pasiteisino su kaupu. „Trisdešimt metų dirbu Salininkų klinikoje. Dirbome sename pastate. Apylinkė ta pati, tie patys žmonės. Tik persikėlėme į naujas patalpas, vaizdas visiškai kitoks. Smagu, šilta, šviesu. Nuotaikos geros. Pacientai patenkinti, Salininkų bendruomenė džiaugiasi, aplinka sutvarkyta“, – įspūdžiais dalijosi šeimos gydytoja D.Tunevičienė. Tiesa, ji svarstė, kad ateityje norėtųsi platesnių laboratorinių tyrimų galimybių. Pacientų eilės, anot medikės, Salininkuose nesusidaro.
Naujoji Salininkų klinikos energetinio naudingumo klasė: A++. Automobilių stovėjimo aikštelės plotas – 368 kv. metrai, o ambulatorijos plotas – beveik 180 kv. metrų (177,53 kv. metrai).

 
„Šildymo sistema oras-vanduo, šilumnešis – grindinis, šildymas reguliuojamas skaitmeniniais termostatais (kiekviename kabinete atskirai). Vėdinimas užtikrinamas rekuperatoriaus per plokštelinį šilumokaitį (sutaupoma šiluma). Vandens ruošimas yra kombinuotas saulės vakuuminiais kolektoriais su akumuliacine talpa 400 l. Saulėtomis dienomis vandens pakaitimui visiškai nenaudojama elektros energija. Visos valdymo sistemos visiškai automatizuotos“, – privalumus apžvelgė Naujosios Vilnios poliklinikos Ūkio skyriaus vadovas Modestas Valacka. Pasak jo, energijos kaštai sunaudojami pastatų eksploatacijai, palyginti su senais įstaigai priklausančiais pastatais, Salininkų klinikos puspenkto karto mažesni.



Vicemerė: matyti Vilnių kaip didelį ir augantį

Sostinės vicemerė Simona Bieliūnė teigė, kad ambulatorinės pagalbos plėtra yra tampriai susijusi ir su valstybinės reformos kryptimi. Anot jos, šeimos gydytojų komandos galėtų būti didesnės, nesunkiai pasiekiamos ir atlikti daugiau funkcijų.

 
„Norime stiprinti komandas. Į Vilniaus miestui pavaldžias įstaigas kviesti šeimos gydytojus, slaugytojus jungtis į komandą. Manau, kad šis projektas yra pavyzdys, kad parodome rūpestį ne tik pacientams, tačiau ir medicinos darbuotojams. Siūlome ne tik atlyginimą, bet ir geresnes darbo sąlygas – užtikrinti paslaugų tiekimą yra daug maloniau, profesionaliau, emociškai geriau“ , – teigė vicemerė.
 
Anot vicemerė S.Bieliūnės, įstaigos įvaizdis, aplinka – tai svarbūs veiksniai, renkantis darbo vietą. „Norisi sudaryti darbo sąlygas į kurias gydytojai norėtų ateiti dirbti. Žinoma sudaryti sąlygas ir kituose Vilniaus rajonuose, kuriuose trūksta sveikatos paslaugų“, – sakė Vilniaus vicemerė.
 
Steigėjas siekia matyti Vilnių kaip didelį ir augantį miestą. Įvairių paslaugų prieinamumas motyvuoja žmones apsigyventi šiame sostinės mikrorajone. „Sveikatos priežiūra veikia taip, kad reikia užsidirbti, pritraukti pacientus – mes sudarome sąlygas tai padaryti. Ir kaip didelę pridėtinę vertę žmonės įvertina, ar yra parduotuvės, gydymo įstaigos, kitos paslaugos, kurių reikia dažnai ir kartais greitai. Dabar turime labai gerą pavyzdį“, – kalbėdama apie Salininkų kliniką tvirtino vicemerė S.Bieliūnė.
 
Salininkuose gyvena apie 12 tūkst. gyventojų. Planuojama, kad Salininkų klinikoje per mėnesį bus konsultuojami, atliekami reikalingi laboratoriniai ir instrumentiniai tyrimai ne mažiau nei 300 pacientų. Naujoji klinika buvo finansuojama Vilniaus miesto savivaldybės ir poliklinikos lėšomis (statybos kainavo apie 571,9 tūkst. eurų.).

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris