Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius - apie pasirengimą priimti sparčiai didėjantį pacientų srautą

Zita Katkienė
2020-03-19
Respublikinės Šiaulių ligoninė dirba ekstremaliomis sąlygomis. Pagal sveikatos apsaugos ministro įsakymą gydymo įstaiga atsakinga už 300 tūkstančių Šiaulių apskrities gyventojų, kuriems privalo suteikti medicinos pagalbą coronaviruso pandemijos metu. Ligoninės darbas keičiasi: į  gydymo įstaigą jau nepatenka planinių ligonių, ypač sugriežtintas patekimas į gydymo įstaigą, įrengtos specialios pacientų skirstymo palapinės. Ir poreikis auga  - nustatytas antras coronaviruso atvejis Šiauliuose, daugėja tiriamų dėl koronaviruso pacientų. Surengta spaudos konferencija, kurios metu Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika atsakė į šiandien ypač aktualius klausimus apie ligoninės pasirengimą priimti sparčiai didėjantį pacientų srautą.
Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius - apie pasirengimą priimti sparčiai didėjantį pacientų srautą
Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika sako, kad ligoninė puikiai pasirengusi koordinuoti sparčiai didėjantį coronavirusu užsikrėtusių pacientų srautą.

- Pranešta, kad koronavirusas diagnozuotas dar vienam šiauliečiui. Koks tai atvejis?
- Tai 29 metų šiaulietis, iš Anglijos grįžęs namo kovo 14 dieną. Vakar jis pasijuto blogai, pradėjo karščiuoti, perštėjo gerklę, kosėjo. Jis kreipėsi į Greitąją medicinos pagalbą ir buvo atvežtas į ligoninės Skubiosios pagalbos-priėmimo skyrių. Paimtas tepinėlis ir pacientas parvežtas namo saviizoliacijai. Šiandien, gavus teigiamą tyrimo rezultatą, pacientą aplankė medikai ir nusprendė, kad jis toliau tęs saviizoliaciją ir gydysis namie. Tai pirmas šalyje oficialus atvejis, kai lengvos būklės pacientas gydomas saviizoliacijoje. Sveikatos apsaugos ministras kaip tik vakar patvirtino tvarką, pagal kurią lengvos būklės pacientai gali būti izoliuojami ir gydomi namuose. Kontaktų ligoninės duomenimis yra trys. Kitus galimus kontaktus aiškinsis Visuomenės sveikatos centras. Ateityje su medikais pacientas bendraus nuotoliniu būdu, nustatyta tvarka bus sprendžiama apie jo sveikatos būklę bei dėl pakartotino tyrimo.
 
- Kiek šiuo metu ligoninėje yra pacientų, kuriems įtariamas koronavirusas?

- Šiuo metu yra padidėjęs šių pacientų srautas. Naktį buvo paimti šeši tepinėliai tyrimams, iš kurių vienas ir pasitvirtino. Trečią valandą buvo išvežti trys mėginiai į Vilnių – atsakymų dar neturime. Šiuo metu jau turime dvylika naujų mėginių.
 
- Kada Šiaulių ligoninė bus pasiruošusi ir pati galės atlikti tyrimus?
- Tyrimų kiekis yra išaugęs ir labai laiku ligoninė rengiasi pradėti daryti tyrimus pati. Šiandien įvyko validacija – patikrinimas, ar mūsų laboratorija yra pasiruošusi teisingai atlikti tyrimus, nes tai yra nepaprastai svarbu ir atsakinga. Mes neturime teisės klysti. Jau sulaukėme patvirtinimo iš Nacionalinės tyrimų laboratorijos, kad galime daryti tyrimus, tad šiuo metu ruošiamasi pradėti atlikti 12 tyrimų. Tyrimai truks gerokai trumpiau, nes nebereikės vežti mėginių. Partijos tyrimo atsakymų sulauksime per keturias valandas. Per parą, dirbdami maksimaliai, galėsime atlikti 140 tyrimų.
 
- Ar mieste kuriamas tyrimų punktas sumažins ligoninės apkrovas?
- Kovo 20 dieną turėtų pradėti veikti mieste rengiamas tyrimų surinkimo punktas. Ten dirbančius žmones ligoninė aprūpins vienkartinėmis priemonėmis. Šiandien dar nėra tokio didelio krūvio ligoninėje, tad ir poreikio tokiam punktui dar nėra. Bet rytoj gal jis jau ir bus – situacija keičiasi labai greitai. Bus labai svarbu, kaip atrenkami pacientai tyrimams. Juos atrinks šeimos gydytojai, bei telefonu 1808 dirbantys specialistai. Mes per parą, kaip minėjau, galėsime atlikti 140 tyrimų – tiek turime reagentų. Tad labai svarbu, kad tiriamieji būtų teisingai diferencijuoti nuo kitų pacientų, kurie neturi COVID‘o diagnozės. Ligoninė planuoja įsigyti modernesnę ir galingesnę laboratorijos įrangą.
 
- Ar pakankamas savivaldybės dėmesys ligoninei šioje situacijoje?

- Ligoninė atsakinga už visą COVID-19 klasterį Šiaulių apskrityje. Mes labai glaudžiai bendraujame su savivaldybe, esame partneriai ir drauge sprendžiame, kaip geriausiu būdu realizuoti priimtus sprendimus. Bendradarbiavimas labai dalykiškas ir glaudus.  
 
-Ar gydymo įstaigoje nestinga apsaugos priemonių, ar pakanka plaučių ventiliacijos aparatų?
- Šiai dienai tikrai nestinga. Visuomenė, verslininkai labai sujudo, siūlo savo pagalbą. Gauname daug paramos, siūlymų pirkti priemones. Vakar parsivežėme 540 respiratorių iš vienos įmonės, 1000 respiratorių atkeliauja su kita parama. Poreikis labai didelis - skaičiuojamas dešimtimis tūkstančių, tad jau derinamas konsoliduotas pirkimas. Ligoninėje šiuo metu yra per 50 plaučių ventiliacijos aparatų, vakar gautas leidimas pirkti visą įrangą, kuri reikalinga užtikrinti diagnostiką ir gyvybines funkcijas dėl kvėpavimo takų sistemos sutrikimų, kuriuos sukelia COVID‘as. Turime dar nemažą sąrašą būtinos įrangos, kurią pirksime, suderinę su sveikatos apsaugos ministerija - yra didelis poreikis trūkstamos medicinos įrangos, ne tik plaučių ventiliacijos aparatų.

 
- Šalia ligoninės Skubiosios pagalbos-priėmimo skyriaus įrengtos palapinės, kuriose dirba medikai. Kokia pagalba čia teikiama? 
Mes pasiruošėme situacijai, kai daugės karščiuojančių, ir teks labai diferencijuoti diagnozes nuo tų, kurie turi coronavirusą. Į gydymo įstaigą patenkama ir dėl miokardo infarkto, insulto – somatinių ligų. Tam, kad būtų apsaugota ligoninė nuo viruso taršos ir yra įgyvendintas planas B. Šiose palapinėse prasideda pacientų paskirstymas. Joje dirbantys medikai atlieka pirminį skirstymą. Tie pacientai, kurie nekarščiuoja, siunčiami į Skubiosios pagalbos-priėmimo skyrių. Jeigu yra aiškūs COVID‘o simptomai, pacientai nukreipiami į Suaugusiųjų infekcinių ligų skyrių. Jei pacientai yra karščiuojantys ir kosintys, sergantys kitomis ligomis, diferencinei diagnostikai jie nukreipiami į Tuberkuliozės ir plaučių ligų kliniką. Jei būtų užpildytas Infekcinių ligų skyrius, coronavirusu infekuoti pacientai būtų guldomi į Tuberkuliozės ir plaučių ligų kliniką. Ten įrengtos kelios erdvės: stebėjimo ir diagnostikos, kurioje yra rentgeno aparatas, echoskopas, laboratorija. Šiems stebėjime esantiems pacientams bus operatyviai atliekami būtini tyrimai. Visiems kitomis ligomis sergantiems ir čia patekusiems pacientams taip pat bus atliekamas coronaviruso tyrimas. Labai svarbu, kad šiuo metu pradedame daryti tyrimus, nes coronavirusu užsikrėtę pacientai gali turėti ir labai rimtų kitų ligų. Po stebėjimo ir bus sprendžiama, kur keliauja pacientas – ar į ligoninės korpusą, kuriame gydoma dėl somatinių susirgimų, ar į izoliacines palatas, kur gydomi infekuotieji. Vykdydami šį planą tikimės maksimaliai išvengti užkrato kituose skyriuose.
 
- Ar ligoninėje bus gydomi lėtinėmis: onkologinėmis, širdies ir kitomis ligomis sergantys pacientai?
Po vyriausybės nutarimo šalyje paskelbti karantiną  ligoninės ekstremalių situacijų komisija dirbo visą sekmadienį ir labai daug dėmesio skyrė šiam klausimui. Buvo sprendžiama, kas yra planinė pagalba, kurią galima atidėti neribotam laikui ir nepakenkti pacientui, ir planinė pagalba, kuri turi būti tęsiama, nes be jos paciento sveikatai ar net gyvybei gali kilti pavojus.  Visi klinikų vadovai patvirtino sąrašą ligų ir būklių, kurios bus tęsiamos – tai ir operacijos, ir diagnostika, onkologinės ligos, jų įtarimai, žali koridoriai – viskas lieka. Neužmirštame, kad yra ir visos kitos ligos, ir mes, ligoninės darbuotojai, kaip ir iki šiol, jas gydysime.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris