Prisistatė kandidatai į rektorius

Eimantas Šaulitis
2020-01-09
Trečiadienio popietę viešame posėdyje prisistatė šeši kandidatai į Vilniaus universiteto (VU) rektoriaus vietą. Per tris valandas šie išdėstė savo programas.
Prisistatė kandidatai į rektorius
Trečiadienį visuomenei ir VU Tarybai prisistatė šeši kandidatai į Vilniaus universiteto rektorius. Nugalėtojas VU Taryba slaptu balsavimu išrinks sausio 22 d.

Parsiveš žmoną
Tarptautiškumo prisistatymams pridėjo „Bigelow“ Vandenynų mokslo laboratorijos Vienos ląstelės genomikos centro direktorius Meino valstijoje (JAV) prof. dr. Ramūno Stepanausko dalyvavimas. Profesorius įrodinėjo, kad nors Lietuvoje negyvena ilgą laiką, Vilniaus universitetas jam išliko ypatinga vieta. „Mano sprendimui kandidatuoti didelę įtaką turėjo ne tik profesinis aspektas, bet ir didelis šeimos palaikymas“, - tikino profesorius. R.Stepanauskas patikino, kad amerikietė žmona ir lietuvių kalbos nemokantis sūnus sėkmės atveju kartu su juo persikeltų į Lietuvą.
 

Genomikas įvardijo tris prioritetus: „Ypatingą dėmesį skirsiu finansinės sveikatos gerinimui, žmogiškųjų išteklių kaupimui ir tarptautiniams tarpdisciplininiams centrams.“ Antrasis prioritetas, pasak jo, svarbiausias. R.Stepanauskas kalbėjo apie užsienio talentų pritraukimą, tačiau Tarybos atstovas suabejojo nedidelės valstybės ekonominėmis galimybėmis tai padaryti, esą verčiau koncentruotis į savų talentų ugdymą. Į tai R.Stepanauskas atsakė nusiskundimu, kad užsieniečių prisivilioti net nebandoma. „Jeigu yra laisva vieta profesoriui ar docentui, jos nesimato iš pasaulinės perspektyvos. Nėra skelbimų moksliniuose žurnaluose“, - sakė kandidatas. Vienu pirmųjų R.Stepanausko darbų taptų universiteto strateginio plano atnaujinimas, kartu profesorius pripažino, kad šis uždavinys užtruktų, jam prireiktų įvairių darbo grupių subūrimo.
 
„Apgydė“ universitetą
Laimę konkurse bando ir dabartinis VU rektorius prof. dr. Artūras Žukauskas: „Prieš penkerius metus, kai buvau išrinktas rektoriumi, vieno Tarybos nario žodžiais, universitetas rimtai sirgo. Per tuos metus man jį pavyko apgydyti.“ Rektorius taip pat išreiškė poziciją, kad bendravimas su valstybine valdžia turi būti kintantis.
 
„Esu dinamiško santykio su valdžia šalininkas, nes jai būdingas cikliškumas. Viena valdžia gali kažką duoti, reikia tai išnaudoti, o kartais tikslingiau ją pakritikuoti“, - sakė dabartinis rektorius. A.Žukauskas gyrėsi, kad 2 procentai universiteto citavimų padaromi jo dėka, nors aktyvia moksline veikla nebeužsiima. Jis taip žadėjo, kad prioritetu išliks pedagoginės studijos: „Mes esame atsakingi už naujo tipo mokytojo atsiradimą.“ Statybų fronte tarp svarbiausių tikslų A.Žukauskas įvardijo Medicinos mokslinių tyrimų centro ir modernių bendrabučių Saulėtekyje iškilimą.
Kito konkurso dalyvio - Istorijos fakulteto dekano prof. dr. Rimvydo Petrausko teigimu, proveržį stabdo atskirų universiteto padalinių susipriešinimas. „Siūlau kalbėti ne tiek apie reformas, o universiteto įgalinimą. Jį labiausiai stabdo dichotomija tarp universiteto padalinių. Gamtos mokslai - prieš socialinius ir atvirkščiai“, - teigė R.Petrauskas.

 
Pasigedo atskaitomybės
Prie vieno stalo su VU Tarybos ir Senato nariais sėdo ir Lietuvos mokslų akademijos prezidentas, VU Fizikos fakulteto vyriausiasis mokslo darbuotojas prof. habil. dr. Jūras Banys. Jis kalbėjo apie būtinybę didinti mokslininkų skaičių: „Pagal pasaulinę praktiką mokslo universitete doktorantų būna dešimt procentų viso studentų skaičiaus. Dabar 21 tūkst. studentų ir tik 800 doktorantų. Jų reikia bent dviejų tūkstančių. Juk doktorantai turi išeiti į verslą ir kurti aukštos pridėtinės vertės produktą.“
VU Teisės fakulteto dekanas prof. dr. Tomas Davulis pasigedo atskaitomybės: „Mane šokiruoja faktas, kad Vilniaus universitete nėra vidaus auditoriaus. Mane šokiruoja faktas, kad nekontroliuojame veiklos efektyvumo ir teisėtumo. Tie laikai, kai buvo valstybės kontrolė, praėjo. Niekas negali pasakyti, kad jūs darote ką nors neteisingo, neefektyvaus ar net neteisėto.“
VU Tarybai taip pat prisistatė Fizinių ir technologijos mokslų centro vyriausiasis mokslo darbuotojas, Elektrocheminės medžiagotyros skyriaus vadovas prof. dr. Eimutis Juzeliūnas.

 
Rinkimų tvarka
Kandidatų dalyvavimas šiame posėdyje yra privalomas, o nedalyvavimas traktuojamas kaip kandidatūros atsiėmimas. VU Tarybos posėdis, kuriame bus renkamas VU rektorius, vyks sausio 22 d. VU Taryba VU rektorių 5 metų kadencijai renka slaptu balsavimu. Laimėtojas pareigas pradės eiti 2020 m. balandžio 1 d.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris