Paulius Gradeckas: „Dabar kamuoliukas savivaldos rankose“

Deimantė Gruodė
2019-09-27
„Rajoninių ligoninių direktoriai būtų dideli egoistai, matydami tokią išeitį, kad uždirbami pinigai būtų investuojami į nutolusią ligoninę, o ne į centrinę, kur gelbėjamos gyvybės, kur yra didžiulis pacientų srautas ir kur darbas vyksta dvidešimt keturias valandas per parą“, - teigė premjero patarėjas sveikatos klausimams Paulius Gradeckas po to, kai Vyriausybėje ir vėl buvo kalbama apie mažųjų ligoninių likimą.
Paulius Gradeckas: „Dabar kamuoliukas savivaldos rankose“
„Ukmergės savivaldybė jau praėjusiais metais tarybos sprendimu yra priėmusi susitarimą dėl paslaugų teikimo ir galimo įstaigos reorganizavimo. Bet, kaip juokaujame, vedybų sutartis buvo pasirašyta tik jaunikio. Jaunoji vis dar intensyviai galvoja“, - sako premjero patarėjas sveikatos klausimams Paulius Gradeckas.

- Antradienį Vyriausybėje vyko uždaras pasitarimas, kaip įvardijama, dėl didžiųjų sveikatos sektoriaus reformų. Ar tai reiškia, kad ministras Aurelijus Veryga gavo barti dėl neįgyvendintos gydymo įstaigų pertvarkos?
- Ministras negavo barti. (Nusijuokia.) Vienas pagrindinių klausimų buvo gydymo įstaigų tinklas ir kokia yra mažųjų ligoninių ateitis. Kadangi dalyvavo daug savivaldybių atstovų, buvo klausiama, kokie, jų manymu, būtų galimi variantai įvykdyti arba performuoti dabartinę sveikatos priežiūrą, už kurią atsakingos savivaldybės ir kurioms yra deleguota antrinės sveikatos priežiūros funkcija. Štai toks ir susitikimas. Tiesą sakant, didelių sprendimų nebuvo priimta, visi gavo progą pasisakyti, ir tiek.
- Premjeras minėtame pasitarime dalyvavo?
- Ne. Premjeras turėjo laikinąjį nedarbingumą.

 
- Keista, kad tokį susitikimą iniciavo Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis...
- Kancleris perdavė iniciatyvą Sveikatos apsaugos ministerijai. Bet pastaroji jau ir dabar šnekasi su atskiromis ligoninėmis. Ministerijoje yra sukurta darbo grupė dėl Širvintų. Galbūt tai galėtų būti sėkmės pavyzdys, jei dvi savivaldybės sutiktų dėl dalies medicininės pagalbos teikimo vienos ligoninės arba vienos savivaldybės pajėgomis. Buvo paminėtas Plungės meras Audrius Klišonis, kaip gerą pavyzdį pateikęs Rietavo ir Plungės susitarimą. Kuomet Rietavo ir Plungės GMP paslaugas organizuoja Plungės greitosios medicinos pagalbos stotis. Tai – geras dviejų kaimyninių savivaldybių susitarimo pavyzdys. Įsivaizduokite, Rietavas, jei neklystu, yra antra pagal mažumą savivaldybė Lietuvoje. Kadangi GMP uždirbamos lėšos eina per „galvinį“ mokestį, sunku išlaikyti įstaigą, kuri turi itin mažą pacientų srautą, nes gyventojų ten nedaug ir jie dar vis mažėja po kelis procentus. Nieko kito nebelieka, kaip prašyti, kad minėtas paslaugas teiktų didesnė savivaldybė.
Panašus modelis galėtų būti ir Širvintose. Iš savivaldybės administracijos direktorės supratau, kad jie suras x+n priežasčių, kodėl nenorėtų atsisakyti steigėjų teisės į Širvintų ligoninę, todėl gera iniciatyva gali sužlugti net neprasidėjusi. Ukmergės savivaldybė jau praėjusiais metais tarybos sprendimu yra priėmusi susitarimą dėl paslaugų teikimo ir galimo įstaigos reorganizavimo. Bet, kaip juokaujame, vedybų sutartis buvo pasirašyta tik jaunikio. Jaunoji vis dar intensyviai galvoja. Kalbant apie pertvarkas, dabar kamuoliukas yra savivaldos rankose.
 
- Vadinasi, ligoninių vadovai gali ramiau atsikvėpti, ministras nuo jų atstoja?
- Labai provokuojantis klausimas. Tiesą sakant, ministras niekada nebuvo pristojęs, bet ar jie gali lengviau atsikvėpti – ateitis parodys. Manau, kad dalis savivaldybių jau artimiausiu metu, per ateinančius dvejus trejus metus, susidurs su tokiomis pačiomis problemomis, su kuriomis dabar susiduria mažosios savivaldybės: Kalvarija, Širvintos... Ką daryti su antrine sveikatos priežiūra, kurią jie organizuoja? Būdama nerentabili ji taps girnapuse po jų kaklu. Tai bus jau nebe ministro, bet rajono vadovų galvos skausmas. O rajoninių ligoninių direktoriai bus įkaitai, kurie iš vienos pusės turės steigėjo norą išlaikyti antrinę sveikatos priežiūrą, iš kitos pusės... Nepažįstu tokio ligoninės direktoriaus, kuris norėtų kenkti pacientams. Tad norėdami suteikti geriausią sveikatos priežiūrą jie patirs didelę frustraciją. Iš dalies suprantu nepatenkintus gydymo įstaigų, ypač mažųjų, vadovus, kurie ne veltui dalyvauja konkursuose į didesnes įstaigas, nes nemato perspektyvos. Nors viešai skelbia, kad padarys labai daug rajono ligoninei, bet, kaip tyčia, juos sutinki konkursuose didesnių ligoninių direktoriaus vietai užimti.
Man keista, jeigu žmogus pasiryžta ir sako žinąs receptą, tiki vienos ar kitos ligoninės ateitimi, eina ir dirba visą kadenciją. Kita vertus, puikiai juos suprantu, nes ten didelės perspektyvos nėra. Tada seka tokie žingsniai: gerai, mes nesijungsime tarpusavyje, bet jungsimės prie universitetinės ligoninės. Kas iš to, kad jungsitės prie didelės gydymo įstaigos, kurios net skyriaus nesiekiate? Kaip jūs tikitės tapti visateisiu filialu? Tai – nelogiška ir neapgalvota.

 
- Išduokite, kas gi taip geidauja jungtis prie didžiųjų centrų?
- Prie Santaros klinikų nori jungtis rajono ligoninės, nutolusios nuo Vilniaus per keturiasdešimt penkiasdešimt kilometrų. Be abejo, jos turbūt nori jungtis dėl vardo – tu esi Santaros klinikų padalinys, kas, sutikite, skamba išdidžiai. Bet kas tu būsi tose Santaros klinikose, kai tavo pajėgumai yra mažesni negu, kaip sakiau, vieno klinikos departamentų. Universitetinių ligoninių paskirtis yra kitokia. Pastarieji gali suteikti „žalius koridorius“ rajono gyventojams, kam yra diagnozuota arba įtariama onkologinė liga. Tokie gyventojai patenka pas antro ir trečio lygio specialistus beveik be eilės. Bet kad finansiškai būtų išlaikoma nerentabili įstaiga... Ką Santaros klinikoms reikėtų daryti su infrastruktūra rajone? Jie turbūt norėtų ją mažinti ir sutvarkyti. Kadangi žinome, kokios monstriškos rajono ligoninės tais laikais buvo pastatytos, nes daugiau buvo ir gyventojų, negi dabar ims tvarkyti visą ligoninę, bet neskirs pinigų medikų algoms ir nepirks brangios gyvybę gelbstinčios įrangos? Turbūt rajoninių ligoninių direktoriai būtų labai dideli egoistai matydami tokią išeitį, kad uždirbti pinigai būtų investuojami į nutolusią ligoninę, o ne į centrinę, kur gelbėjamos gyvybės, kur yra didžiulis pacientų srautas ir kur darbas vyksta dvidešimt keturias valandas per parą.

 
Dosjė
Baigė visuomenės sveikatos magistro studijas Lietuvos sveikatos mokslų universitete, Budapešte yra įgijęs medicinos epidemiologo specializaciją.
Studijų metu ir po jų dirbo sveikatos priežiūros įstaigose Kaune, Kaišiadoryse ir Vilniuje.
Po studijų bei darbo Nacionaliniame epidemiologijos centre Budapešte grįžo į Lietuvą dalyvauti „Kurk Lietuvai“ programoje, tęsė darbus Santariškių medicinos įstaigų asociacijoje, dirbo lietuviško kapitalo įmonėje, buvo kelių nevyriausybinių organizacijų valdybos narys.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris