Mokykla liberalumo ar palaidos balos link?

Greta Vanagienė
2019-07-12
Juodu ant balto suskaičiavus, kiek valstybei kasmet kainuoja ugdymo įstaigoms medikų išrašomos mokyklos nelankymą dėl ligos pateisinančios pažymos, atsakomybė permetama tėvams – šie patys pateisins vaikų pravaikštas. Tvarkos oponentai svarsto, ar tik taip neatleisime tėvų kontrolės vadžių?
Mokykla liberalumo ar palaidos balos link?
Nuo rugsėjo medikai nebeišrašys pažymų tėvams apie vaiko ligą. Susirgus, apie neatvykimą į ugdymo įstaigą, užteks pranešti telefonu. Tvarkos oponentai baiminasi, kad atsisakius sveikatos pažymų bus skatinama savigyda.

Didinamas pavojus aplinkai 
Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymas nuo rugsėjo gydymo įstaigoms nebeišrašinėti popierinių pažymų, pateisinančių mokinio nebuvimą mokykloje dėl ligos, visuomenės nuomones padalino į dvi stovyklas. Nors SAM siekia ne tik sutaupyti lėšų, bet ir nuo medikų pečių nuimti nesibaigiančius rašliavos darbus, ikimokyklinio ugdymo specialistai pažėrė nuogąstavimų esą taip atsiranda terpė ne tik tėvų, bet ir vaikų piktnaudžiavimams.
„Esame institucijoms prirašę daugybę raštų – atsisakyti sveikatos pažymų nėra geras kelias. Dėl to kyla daugybė grėsmių: įsivaizduokite, jei vaikutis serga rimta infekcine liga, guli ligoninėje, iš kurgi ugdymo įstaigos sužinos, kad pavojaus nėra užsikrėsti ta liga kitiems? Tėvai ir taip veda į ugdymo įstaigas sergančius, sloguojančius, kosinčius vaikus. Medikai nori atsisakyti perteklinės administracinės naštos, bet visų pirma reikalinga pagalvoti apie vaikų sveikatą. Tai nėra susiję tik su apskaita“, - teigė Vilniaus miesto savivaldybės ikimokyklinio ugdymo skyriaus vyriausioji specialistė Vidmanta Kibirkštienė.
 

Bus piktnaudžiaujama laisve
SAM atstovai kalbėdami apie įgyvendinamas pataisas akcentuoja tėvų pasitikėjimo didinimą. Esą patys tėveliai turėtų būti atsakingi už vaikų ugdymą ir sveikatą, todėl ir sprendimą likti namuose šiems negaluojant turi priimti patys. Savo ruožtu ikimokyklinio ugdymo specialistė čia įžvelgia palaidos balos riziką.
„Mūsų visuomenė nėra brandi. Tuoj pat atsiras piktnaudžiavimo atvejų išvežti vaiką atostogų pas močiutę ir pranešti, kad jis serga. Iš kur ugdymo įstaigoms žinoti, kur vaikas buvo iš tiesų? Tai ypač turėtų būti aktualu mokykloms: paaugliai dažnai nenori lankyti mokyklos, iš šalies atsiranda visokių pagundų pasišalinti iš pamokų. Dabar tėvai ims rašinėti raštelius, kad vaikas sirgo. Pasitikėti vieni kitais reikia? Pasitikėjimais kartais būna ne visai toks, koks turėtų būti“, - sako čia įžvelgdama piktnaudžiavimo laisve pavojų V.Kibirkštienė.
 
Praslys vaiko negalavimai
Beje, tėvai baiminasi, kad esą taip pro akis gali praslysti rimtesni sveikatos negalavimai. Mat vaikų ligos tėvus nori nenori prispiria nuvykti į gydymo įstaigą pasitikrinti.
„Nekuriu problemų, jei tenka sergančius vaikus vežti pasitikrinti. Nors ir skiri tam laiko, bet juk jis vaikų sveikatos labui. Atsisakyti sveikatos patikrinimo siekiant sutaupyti? Sutaupyti daug kur galėtume, bet šioje vietoje... Ar neteks vėliau dar daugiau išleisti vaikų gydymui?“ – retoriškai klausė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos tarnybos skyriaus vedėjas Arūnas Malinovskis.
 
Sudaryta darbo grupė
Vis dėlto po ilgai trukusių svarstymų SAM kartu su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Lietuvos šeimos gydytojų profesine sąjunga, Lietuvos mokyklų vadovų asociacija ir savivaldybės atstovais užsimojo iki rugsėjo sudaryti naują sveikatos pažymų sistemą.

„Nelogiška versti tėvus vykti į gydymo įstaigas, tik kad būtų užvesta sveikatos pažyma. Bandome įstaigoms padėti išsiaiškinti, kas teisinga vaiko atžvilgiu, todėl sukurta speciali darbo grupė, kuri iki rugsėjo tikrai ras tinkamą sprendimą, kuo pakeisti gydytojų išrašomų pažymų sistemą“, - ryžtingai nusiteikusi Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos pirmininkė Toma Kundrotė.


Komentaras
Vaiko teisių kontrolierė Edita Žiobienė:


- Priimant bet kokius sprendimus, visų pirma reikia atsižvelgti į vaiko interesus. Mane jaudina, kad atsisakius sveikatos pažymų bus skatinama savigyda. Kadangi pažymos nebereikės, tėvams gali kilti pagunda nebeiti ir į gydymo įstaigą. Dauguma tėvų nesame medikai, todėl galime kartais ir nesureikšminti kosulio. Šlapias ar sausas kosulys, mums gali pasirodyti vienodas. Taigi tėvai apsunkinami, o vaikų sveikatos padėtis gali būti tinkamai neįvertinta.
 
O pažyma versdavo tėvus nuvesti sergantį vaiką į gydymo įstaigą, nes kitaip praleistos dienos nebūdavo pateisinamos.
Priėmus sprendimą atsakyti medicininių pažymų turime kalbėti, kad tai neatleidžia tėvų nuo pareigos rūpinti vaikų sveikata. Logiškai dėl to turėtų nesumažėti ir pačių vizitų pas gydytojus. Taigi kas tada išloš?
 
Iki šiol gyvenome pagal nusistovėjusią tvarką, tad dabar susidursime su naujais iššūkiais. Institucijoms reikėtų sugalvoti sprendimą, kas bus, jei vaikui, tarkime, lūžta koja ir gydymas trunka daugiau nei mėnesį. Ar mokykla, skirdama namų mokymą tokiems vaikams, iš gydymo įstaigos turi gauti pažymą? Iškyla nesuderinti procesai, reikalaujantys sprendimų. Visi pakeitimai automatiškai liečia ir vaiko teises, kad nuo to nenukentėtų jo ugdymas ir jam būtų suteiktos visos sveikatos priežiūros paslaugos.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris