Misija: prasibraut į kabinetą

Greta Vanagienė
2020-01-10
Gydytojo specialisto konsultacija po dviejų mėnesių - gana įprasta situacija. Nors pacientai eiles įvardina kaip didžiausią problemą, į redakciją paskambinusio vyro Vinco (redakcijai pavardė žinoma) istorija atskleidė dar nepatogesnę situaciją. Iš šeimos gydytojo gavęs siuntimą, užsiregistravęs vizito pas specialistą, vyras dukart išgirdo: „Oi, jūsų siuntimas pasibaigęs. Teks išsirašyti naują“. Manote, kvailys pavėlavo ir piktinasi? Tačiau konsultacijai vėliau, nei galioja siuntimas vieną kartą registravo privačios, kitą kartą - vienos didžiausios šalies ligoninės registratorės. Nesusipratimas?
Misija: prasibraut į kabinetą

Tėčio istorija
„Vos gavome siuntimą pas gydytoją specialistą, registruojantis iš gydymo įstaigos gavau atsakymą, kad laisvų talonėlių jau nėra. Paprašė padiktuoti telefono numerį, patikino užregistruos, jei atsilaisvintų vieta. Po kurio laiko iš jų gavau žinutę, kur, kada ir pas ką atvykti“, - dėsto, kaip užregistravo ketverių dukrą pas okulistą Vincas. Tačiau atvykus nurodytu laiku pas gydytoją, vyras tvirtina, jog teko prašytis: kelti balsą, pykti, trypti, telefonu į pokalbį su gydymo įstaiga įsikišti ir žmonai.
 
„Šiaip ne taip įsiprašyti į gydytojų kabinetą ir patikrinti dukters regėjimą pavyko. Vaiko akis patikrino, bet kai paklausiau, kokia jų būklė, komentuoti situaciją atsisakė. „Atnešite naują siuntimą – pakomentuosime, neatnešite – iš mūsų nieko nepešite“, - apie padiktuotas žaidimo taisykles pasakoja vyras.

„Kodėl tuomet gydymo įstaiga sutiko dukrą registruoti pas specialistą vizito po kelių mėnesių, jei matė, kad siuntimo galiojimas jau bus pasibaigęs? Gydymo įstaiga pas specialistus neturėtų registruoti tuščiai ir neužimti pacientų eilės, jei mato, kad nuo kreipimosi dienos praėjo daugiau kaip mėnuo. Atsiprašiau iš darbo, atvykau, o čia – laba diena, mėnuo jau praėjo. Visada, kai susiduriu su medicinos sistema, jaučiu, kad turiu brautis, rautis, reikalauti“, - piktinasi pašnekovas.
 
Tėtis tikina, ar pateksi pas specialistus, priklauso nuo sėkmės - kaip pavyks „pralysti“ pro biurokratinę blokadą.
Mat su ta pačia situacija vyras susidūrė dar prieš kelias savaites, kai dukrelę vedė pas kardiologą. Tiesa, tąkart, nors gydymo įstaiga purtėsi esą siuntimas išrašytas per seniai, pas specialistą prileido be didesnio „karo“. Tiesa, su ta pačia išlyga – mainais už dukters širdelės būklės atsakymą pristatyti naują siuntimą. Antraip pacientą priėmusiai gydytojai tektų stotis „ant kilimėlio“.
„Medikai priversti spaustis į kampą ir patirti įtampą. Ir pats esu pastatomas į teroristo vietą. Dukrai priklausančios apžiūros turiu kaulyti, o ar pavyks to išsireikalauti priklauso nuo mano pastangų ir gydytojų nuolankumo“, - įsitikinęs jis.
 
Įvyko nesusipratimas?
„Tokių ir panašių situacijų pasitaiko tikrai dažnai. Esame priversti vėl užrašyti pacientą pas šeimos gydytoją, kad šis išrašytų naują siuntimą pas specialistą. Taip gaištamas visų laikas, bet atsisakyti perrašyti siuntimo negali“, - tvirtina Vilniaus Žvėryno klinikos registratūroje atsiliepusi bendrosios praktikos slaugytoja Alicija Maciulevič paklausta, ar tenka šioms papildomo darbelio.
Savo ruožtu gydymo įstaigos mano, jog tai, ko gero, nesusipratimas. Mat pacientą registruojant pas gydytoją specialistą visada žiūrima į registracijos laiką – pavėlavus jo tiesiog neregistruoja.
 

„Visada registruodami pacientą šone pasižymime, kada šis skambina. Jei siuntimo data jau registruojant būna pasibaigusi, neregistruojame, o prašome, kad paprašytų šeimos gydytojo pakeisti siuntimo datą ir kreiptųsi dar kartą. Aišku, būna visokių nesusipratimų - kažkas kažką perkėlė į kitą laiką, ir susipainiojo“,– svarsto Optikos „Pelėda“ registratūroje atsiliepusi specialistė Irena Dikienė.

 
Pozicija
Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė:

- Gydytojai neturi pacientų gainioti, jei šie užsiregistruoja laiku, bet tenka eilėse laukti kelis mėnesius. Nuo praėjusių metų sausio pirmosios ministras priėmė įstatymą, kad pas gydytojus specialistus pacientai privalo patekti per mėnesį laiko. Todėl reikėtų pradėti nuo to, kad jie neturėtų laukti eilėse du, tris mėnesius. Įstatymas priimtas, bet sąlygos tam įgyvendinti nėra sudaromos. Juk visi matome – nerealistiška patekti pas specialistus per mėnesį laiko. Už tai gydytojai patiria įtampą, nuolat bijo, kad jų nenubaustų.
Be to, kartais būna taip, kad gydytojai nenori priimti pacientų, jei siuntime nėra surašyti visi reikiami tyrimai. Nenori daryti pakartotinių tyrimų. Tai grynai biurokratiniai dalykai - užuot susisiektų su pačia gydymo įstaiga ir sužinotų, kokie tyrimai jam atlikti, tiesiog nepriima paciento. Šis gainiojamas, tarkime, iš tolimų Biržų į Vilnių ir atgal.

 
Tarp kitko
Šią savaitę antikorupcinį vertinimą atlikusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) nurodo, kad eilių patekti pas gydytojus problemą bei dėl to kylančias korupcijos rizikas padėtų išspręsti viešai skelbiama vieninga registracijos sistema.
STT vertinimu, daugiausia problemų siekiant patekti pas medikus kyla būtent todėl, jog iki šiol nėra sukurta tinkamai veikianti, vieninga ir į pacientą orientuota registravimo sistema. Taip pat nėra suformuotos vienodos darbo praktikos visose Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemai (LNSS) priklausančiose gydymo įstaigose.
Atlikusi tyrimą, STT nustatė, kad didžiausia korupcijos rizika kyla tuomet, kai visą informaciją apie pacientų registracijai skirtus laikus valdo gydymo įstaigos darbuotojai – informacija apie pacientų registracijai skirtus laikus nėra viešai prieinama.

 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris