Ministras: tūkstančiai neįgaliųjų buvo „išimti“ iš mūsų visuomenės

Deimantė Gruodė
2019-12-09
„Jau esame numatę terminus, nuo kada į dideles globos institucijas nebebus siunčiami žmonės su negalia. Turime pripažinti, kol kas yra dviejų pusių eismas: vieni žmonės patenka į įstaigas, o kitus stengiamės iš jų perkelti“, - sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.
Ministras: tūkstančiai neįgaliųjų buvo „išimti“ iš mūsų visuomenės
„Jeigu šeši tūkstančiai neįgaliųjų buvo „išimti“ iš mūsų visuomenės ir apgyvendinti didelėse globos įstaigose, o dauguma visuomenės narių to nematė, dabar, kai neįgalieji pradeda grįžti į mūsų tarpą, žinoma, kyla tam tikra įtampa“, - sako socialinių reikalų ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

- Ar jau atslūgo žiežmariečių emocijos dėl neįgaliųjų kaimynystės?
- Įtampos lygis sumažėjęs. Jei anksčiau buvo diskutuojama, ar neįgaliesiems išvis galima gyventi šalia bendruomenės, dabar svarstoma, kokios turėtų būti jiems sukuriamos sąlygos. Daugelyje Lietuvos vietų kuriasi tokie namai ir bendruomenėse vyksta panašios diskusijos. Kai kur jaučiama daugiau, kai kur mažiau įtampos. Mano galva, tai yra natūralus neįgaliųjų grįžimo į bendruomenę procesas.
 
- Ko gyventojai labiausiai baiminasi?
- Nerimauja dėl saugumo, kas bus, kai neįgalieji apsigyvens šalia. Jeigu šeši tūkstančiai neįgaliųjų buvo „išimti“ iš mūsų visuomenės ir apgyvendinti didelėse globos įstaigose, o dauguma visuomenės narių to nematė, dabar, kai neįgalieji pradeda grįžti į mūsų tarpą, žinoma, kyla tam tikra įtampa. Kaip ir kaskart, kai susiduriame su tokia visuomenės grupe, kurios nepažįstame, nesvarbu, ar tai būtų pabėgėlis, ar iš įkalinimo įstaigos sugrįžęs nuteistasis. Pamenu, kai vieno miestelio centre kūrėsi neįgaliesiems skirti namai, tam priešinosi tiek bendruomenė, tiek savivaldybės administracija. Tuomet kartu su savivaldybės ir bendruomenės atstovais sėdome į autobusą ir aplankėme keletą tokių namų. Kai po kelionės jie išlipo iš autobuso, pasakė: būsime kaimynai. Po metų ten buvo pripažinti kaimyniškiausi, bendruomeniškiausiu namai gatvėje.

 
- Kiek iš viso išdygs tokių bendruomenės namų?
- Numatoma, kad tokių namų turėtų išdygti iki šimto. Padauginus maždaug iš aštuonių žmonių, kurie ten įsikurs, tikėtina, kad iki tūkstančio jų turėtų persikelti ir gyventi tarp mūsų. Juos kuria didžiosios socialinės globos įstaigos, kurių ministerijos pavaldume yra beveik keturiasdešimt. Dalis tokių namų jau yra, bet su valstybės lėšomis bus skurta dar papildomai penkiasdešimt. Tad kelerių metų perspektyvoje Lietuvoje turėtų būti apie pusantro šimto tokių namų, kur gyventų daugiau nei tūkstantis žmonių su negalia.
 
- Bet ar pavyks visiškai uždaryti institucinius globos namus: kas bus su itin sunkios negalios žmonėmis?
- Bendruomeninio gyvenimo namai - tik tarpinis sprendimas. Neįgaliųjų priežiūra juose bus vykdoma visą parą. Yra numatyta ir savarankiškesnių formų, pavyzdžiui, apsaugoto būsto, savarankiško gyvenimo namai. Apsaugotame būste neįgalieji gyventų patys, socialinis darbuotojas ateitų tik kartais ir padėtų jiems sutvarkyti komunikacinius, ūkinius klausimus. Taip pat turime galvoti apie tai, kaip padėti tiems, kurie negali gyventi savarankiškai ir jiems yra reikalinga nuolatinė intensyvi priežiūra. Tam irgi numatyta kita forma – intensyvios priežiūros socialinės globos namai. Juose gyventų ne daugiau negu keturiasdešimties žmonių. Tai būtų kompleksinę negalią turintys asmenys, slaugomi ir praktiškai be pagalbos nejudantys. Jiems irgi būtų sudaromos orios gyvenimo sąlygos.
Jau esame numatę terminus, nuo kada į didžiąsias institucijas nebebūtų siunčiami gyventojai. Kol kas dar turime pripažinti, kad yra dviejų pusių eismas: vieni žmonės patenka į įstaigas, o kitus stengiamės iš jų perkelti. Kad visiškai uždarytume didžiąsias institucijas, kurios tikrai, kiek ten bebūtų įdėta darbuotojų meilės ir remontų, paženklintos neįgaliojo teises pažeidžiančia aplinka. Didelėse institucijose sunku išlaikyti individualumą, savarankiškumą, teisę rinktis darbą ir kitus dalykus, kurie yra būtini pagal neįgaliųjų teisių konvenciją.
 
- Ar jau apsisprendėte, ką darysite su likusiais tuščiais pastatais?
- Akivaizdu, jeigu norisi pastatą išlaikyti socialiniai sričiai, yra daug paslaugų, kai nedaug investavus, galima jas perorientuoti, pavyzdžiui, į senyvų žmonių globą. Tokių paslaugų poreikis irgi yra didžiulis. Su neįgaliųjų socialinės globos įstaigomis bus didesnių iššūkių, nes, kaip sakiau, tai yra kur kas didesni pastatai. Turbūt reikės sisteminio sprendimo kartu su savivalda, Turto banku ir gali būti kad mūsų ministerija nekuruos šio klausimo.
 

- Spartinant neįgaliųjų integraciją į darbo rinką nepuoselėjate idėjos įvesti kvotas biudžetinėse įstaigose?
- Buvo tokių minčių ir siūlymų. Nemaža dalis Europos šalių turi nusistačiusios vienokias ar kitokias kvotas – darbdaviai turėtų įdarbinti tris ar penkis procentus neįgaliųjų nuo įmonės darbuotojų skaičiaus. Kol kas Seime tam nėra politinės valios. Kvotos paprastai kitose šalyse tarnauja dviems tikslams. Pirmas, kad darbdaviai įdarbintų neįgaliuosius, nes yra tokia prievolė. Bet neretai darbdaviai neįdarbina ir pasirenka mokėti tam tikrą įmoką į fondą. Kitaip tariant, jeigu nesurenki nustatytos kvotos ir neįdarbinti tiek neįgaliųjų, turi susimokėti konkrečiam fondui, iš kurio yra finansuojamas specialiosios darbo vietos psichinę negalią turintiems asmenims. Tai yra sunkiausiai įsidarbinantys asmenys su negalia. Netgi jeigu žiūrime mūsų šalies statistiką, kiek dirba neįgaliųjų atviroje darbo rinkoje, socialinėse įmonėse, būtent turintieji minėtą negalią įdarbinami retai.
 
- Kokios pertvarkos laukia korupcijos skandalų supurtytos Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos?
- Tai yra pirmoji įstaiga, kuri šiuo metu tvirtina kovos su korupcija planus ir turi atskirą kovos su korupcija pareigūną, ko niekada nėra buvę įstaigoje. Šiuo atveju iš kur atsiranda korupcinis sprendimas... Kuo mano didesnė negalia, tuo aš gaunu didesnę išmoką. Kol kas apie tai tik svarstoma, bet jeigu prieisime prie sprendinio kurti neįgaliuosius aktyvinančią sistemą, jeigu visi, kuriems yra nustatomas neįgalumas, gaus tokią pačią bazinę išmoką, o visa kita dalis priklausys nuo neįgaliojo aktyvumo pagal jo galimybes, tuo atsiranda mažiau korupcinių galimybių šioje tarnyboje.
Taip pat bendraujame su STT, stebime situaciją, ar nėra korupcijos apraiškų. Tad manau, kad stebėsena iš visų pusių sukuria korupcijai nepalankią aplinką. Turint galvoje, kad bendrai neįgaliųjų skaičius nuo per septynetą metų sumažėjo trisdešimčia tūkstančių, turbūt tai susiję ir su tuo, kad taip paprastai nebedalinamas neįgalumas, kurio nėra. Neretai iš žmonių sulaukiame priešingos kritikos, kad nenustatytas neįgalumas, kai, jų vertinimu, jie tikrai turi negalią. Žinoma, rizika išlieka, ji egzistuoja visur, kur yra žmogiškasis veiksnys, bet stengiamės su visomis institucijomis kiek galima ją neutralizuoti.


 
Dosjė
1997 m. baigė Vilniaus tiksliųjų, gamtos ir technikos mokslų licėjų. 2001 m. Vilniaus universiteto Filosofijos fakultete baigė socialinio darbo bakalauro studijas, 2003 m. – magistro studijas.
1997–2000 m. VšĮ „Vilniaus SOS vaikų kaimas“ dirbo socialiniu pedagogu. 2000–2001 m. Vilniaus Palaimintojo Jurgio Matulaičio parapijoje dirbo socialiniu darbuotoju. 2000–2005 m. VšĮ Pal. J.Matulaičio socialiniame centre dirbo projektų koordinatoriumi, įstaigos vadovu.
2002–2005 m. VšĮ Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūroje dirbo mokymų vadovu. 2002–2016 m. VšĮ „Kitokie projektai“ dirbo mokymų vadovu.
2003–2007 m. ir 2010–2016 m. Vilniaus universitete ėjo socialinio darbo lektoriaus pareigas.
2005–2016 m. dirbo Vilniaus arkivyskupijos „Carite“, kur ėjo direktoriaus pareigas.
2016 m. gruodžio 13 d. paskirtas socialinės apsaugos ir darbo ministru.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris