Medikų profsąjungos ragina prezidentą leisti A. Verygai toliau dirbti ministru

Ramūnas Jakubauskas, BNS
2019-08-05
Kelios medikų profesinės sąjungos ragina prezidentą Gitaną Nausėdą leisti Aurelijui Verygai ir toliau dirbti sveikatos apsaugos ministru. 
Medikų profsąjungos ragina prezidentą leisti A. Verygai toliau dirbti ministru
A.Veryga

Susitikimuose su politikais prezidentas yra suabejojęs dėl A.Verygos skyrimo į atnaujintą Vyriausybę. Ministru neskirti A.Verygos praeitą savaitę prašė Lietuvos pacientų organizacijų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė.
Liepos paskutinę dieną G.Nausėda su A.Veryga Prezidentūroje aptarė reikiamus pokyčius sveikatos apsaugos sistemoje, tačiau teigiama, kad likimo šiame poste klausimas nebuvo svarstytas. 

 
„Išreikšdami pasitikėjimą ministru, pažymime, jog šios Vyriausybės įgaliojimus įgyvendinantis A.Veryga yra pirmasis per Nepriklausomybės laikotarpį ministras, pripažįstantis socialinio dialogo vertę, realiai įgyvendinantis šią partnerystę sveikatos sistemoje“, – rašoma BNS gautame profsąjungų kreipimesi. 
Jį pasirašė Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas, Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Aldona Baublytė, Lietuvos slaugos specialistų organizacijos prezidentė Danutė Margelienė bei Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Lina Ganatauskienė.
Dokumentas adresuotas ir ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui. Pareiškimas išplatintas premjerui ruošiantis šią savaitę pateikti prezidentui kandidatūras į atnaujintą Vyriausybę. 
 
Profsąjungų vadovai įžvelgia teigiamus A.Verygos darbo rezultatus: padidintą medikų darbo užmokesčio fondą, taip pat priimtus Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pakeitimus, kuriais, kaip teigiama, sukurtas teisinis pagrindas įgyvendinti Žalos atlyginimo be kaltės modelį Lietuvoje. 

„Šis sprendimas ne tik užkirs tolesnį viešųjų finansų švaistymą, bet pirmiausia užtikrins realų paciento teisės į žalos sveikatai atlyginimą įgyvendinimą, didins gydytojų ir pacientų tarpusavio pasitikėjimą ir taip pat pasitikėjimą savo valstybe. Ilgai laukto modelio veikimui reikalinga priimti visą paketą įstatymo lydinčiųjų teisės aktų, kurių rengimas neišvengiamai nutrūks arba bus atidėtas neaiškiam terminui, jei teks vėl laukti, kol bus suformuota ministro komanda, paskirstytos atsakomybės, susipažinta su darbų eiga ir pan.“, – teigiama rašte.
 
Tačiau profsąjungų vadovai teigia apgailestaujantys, kad A.Verygai nepavyko inicijuoti sveikatos priežiūros tinklo reorganizacijos.
„Viliamės, kad įvertinsite ministro darbus ir pasiektus etapinius rezultatus, prisiimtų ilgalaikių įsipareigojimų tvarumo svarbą šalies gyventojams ir medikų bendruomenei. Todėl tikimės, kad išreikšite pasitikėjimą ministru, kurio pradėtų darbų tęstinumas duos rezultatą, kuris bus būtinas ne tik šiandien, bet ir po 5 ar 10 metų“, – rašoma dokumente. 
 
Pagal Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos, „Tvarkos ir teisingumo“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos koalicinį susitarimą buvo teigiama, kad keisis mažiausiai trys ministrai – vidaus reikalų, susisiekimo ir žemės ūkio. 
Viešai įvardyta, kad į šias pozicijas siūlomi Lenkų rinkimų akcijos atstovai Jaroslavas Narkevičius, Vladislavas Kondratovičius bei „socialdarbietis“ Andrius Palionis.
Rengdamasis tvirtinti naują Vyriausybę, prezidentas praėjusią savaitę susitiko ne tik su A.Veryga, tačiau ir su socialinės apsaugos ir darbo ministru Linu Kukuraičiu, finansų ministru Viliumi Šapoka bei A.Palioniu.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris