Mažosios ligoninės: negalime taupyti – nei šildymo išjungti, nei vandens užsukti

www.lsveikata.lt
2020-03-26
„Mes - ne uždaroji akcinė bendrovė. Nepasakysime: nėra pinigų – užsidarome“, - sako rajoninių ligoninių vadovai nuogąstaudami, kad, nutraukus planines operacijas bei konsultacijas, įstaigoms iškils rimtų finansinių sunkumų. Šios vargiai ar beišgalėtų darbuotojams išmokėti atlyginimus. Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ramina sumišusius vyr. gydytojus, kad šios finansiškai nenukentės.
Mažosios ligoninės: negalime taupyti – nei šildymo išjungti, nei vandens užsukti

Gavo pažadą. Bet sumokės avansu?
„Prašėme Sveikatos apsaugos ministerijos ir ligonių kasų, kad šios užtikrintų vieną dvyliktąją sutartinės sumos, nepriklausomai nuo to, kiek paslaugų suteiktume. Gavome pažadą, kad taip ir bus“, - iš pradžių pasidžiaugė Molėtų ligoninės vadovas Vaidotas Grigas.
Pasak jo, planinis ligonių ištyrimas rajoninėse ligoninėse sudaro net trečdalį įstaigos biudžeto. Tad dirbant karantino sąlygomis kiltų rimtų iššūkių darbuotojams išmokėti atlyginimus bei įsigyti reikalingų priemonių. „Negalime taupyti: nei šildymo išjungti, nei vandens užsukti“, - ironizavo V.Grigas, pridurdamas, kad tie darbuotojai, kurie dirbo planinį darbą, yra skaitomi kaip personalo rezervas – įvykus katastrofai, turės eiti dirbti ne tik pagal savo specialybę, bet į priėmimo ar kitą skyrių kovoti su koronavirusine infekcija.
„Žinote, ką dabar ligonių kasos atsakė? Kad čia bus avansu finansuojama! O paskui reikės atidirbti už tuos pinigėlius. Ir jeigu „nepasiimsi“ pinigų per metus, jų niekas ir neduos. Žodžiu, meluojama nuo pat viršaus iki apačios“, - piktinosi V.Grigas.
 

Iškilo daug neaiškumų
„Valstybinės ligonių kasos direktoriaus raštus, kurie kalba apie įstaigų finansavimą, esame gavę. Juos perskaitėme. Ar supratome, dar negalėčiau pasakyti. Kai realiai matysime, koks yra finansavimas, tuomet ir bus galima pasakyti. Aiškumo kol kas mažai. Optimistiškai galiu įsivaizduoti, kad bent viena dvyliktoji sutartinės sumos bus finansuojama, nes jeigu finansuos pagal įstaigos paslaugų suteikimo mastus, tai yra planinės konsultacijos, planinės operacijos, savaime suprantama, finansavimas turėtų ženkliai sumažėti“, - sako Šakių ligoninės vyr.gydytojas Algirdas Klimaitis.
Pasak jo, kai nutraukiamos planinės operacijos bei planinės konsultacijos, įstaigai pirmiausiai tai yra negautos pajamos. „Puikiai suprantame, kokia yra situacija ir tiesiog manau, kad tą sunkų laikotarpį teks visiems išgyventi – tiek pacientams, tiek medikams, tiek įstaigoms. Negalėtume nei ko nors kaltinti, nei kam nors grūmoti“, - sako vyr.gydytojas.
Paklaustas, ar bus iš ko mokėti darbuotojams atlyginimus po mėnesio, dviejų ar trijų, vyr.gydytojas sako, kad viskas priklausys nuo to, ar bus laikomasi pažadų iš ligonių kasų bei ministerijos.
„Visi esame pilni nerimo. Kita medalio pusė – rajone paramą organizuojasi patys gyventojai ir verslo žmonės, kurie irgi patiria didelius išbandymus dėl jų verslo ateities. Bet štai ir mūsų savivaldybė ir meras kreipėsi į mus, prašė sąskaitos numerio, kad galėtų paremti ligoninę finansiškai, nes supranta medicinos įstaigos buvimo ir pagalbos teikimo poreikį. Tad šioje nerimo atmosferoje yra ir jaudinančių ženklų“, - sako ligoninės vadovas.
 
Darbuotojų atostogų neišleis 
„Kiek yra informacijos, ligonių kasos mums ir toliau mokės kažkokią sutartinę metinę sumą. Visi supranta, kad mes šiuo metu neatliekame planinių operacijų, bet turime mokėti darbuotojams atlyginimus. Realiai visi dirba, nors krūvis gerokai sumažėjęs. Bet ambulatorinės konsultacijos, kurios yra skubios ir toliau teikiamos. Jas teikia praktiškai visi specialistai. Mes jų negalime nė atostogų išleisti. O ir išleidus atostogų lygiai tiek pat kainuos“, - sako Varėnos ligoninės vadovas Algirdas Miklyčius.
Pasak jo, ligoninių atlyginimų fondas sudaro aštuoniasdešimt procentų įstaigos sąnaudų ir gaunamų pajamų. „Puikiai suprantate, jog nė viena ligoninė neturi tiek santaupų, kad galėtų visiems darbuotojams sumokėti atlyginimus už vieną mėnesį. Negauname už tą mėnesį finansavimo, ir viskas. Darbuotojams neturime iš ko mokėti atlyginimų“, - sako Varėnos ligoninės vadovas.

 

P.S.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga per spaudos konferenciją tikino, kad regioninių ligoninių nerimas, kad planinių procedūrų stabdymo atveju joms gali kilti finansinių sunkumų, yra nepagrįstas.
„Joks planinių procedūrų stabdymas jiems finansiškai neatsilieps, ir įstaigos nuo to nenukentės. Jokių pastangų, kad užsidirbti pinigus atlyginimų mokėjimui įstaigos neturi imtis. Jos tiesiog turi racionaliai planuoti procesus, ruoštis galimiems labai sudėtingiems scenarijams, ir dėl to finansiškai jos jokių netekčių nepatirs“, - žurnalistus yra sakęs A.Veryga.

 
Komentaras

Valstybinės ligonių kasos direktorius Gintaras Kacevičius:

- Paskelbus Lietuvos Respublikos teritorijoje karantiną, asmens sveikatos priežiūros įstaigos galimai suteiks mažiau Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis apmokamų paslaugų. Tai iš tiesų galėtų turėti neigiamos įtakos įstaigų gaunamoms pajamoms, todėl ligonių kasa įstaigoms vis vien sumokės tiek, kiek buvo planuota – neatsižvelgiant, ar visos suplanuotos paslaugos buvo suteiktos.
Toks sprendimas priimtas, atsižvelgiant į sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pavedimą. Šiuo metu rengiami teisės aktų, reglamentuojančių apmokėjimą, atitinkami pakeitimai. Jie įsigalios laiku, tai yra prieš tai, kai gydymo įstaigoms reikės pateikti sąskaitas už kovo mėnesį (įprastai tai būna apie balandžio 10 d.). Ši tvarka galios už gydymo įstaigų paslaugas, suteiktas nuo kovo mėnesio – iki šalyje bus atšauktas karantinas. Vėliau bus grįžta prie įprastos tvarkos, iš gydymo įstaigų nebus reikalaujama „atidirbti“ karantino laikotarpiu nesuteiktų paslaugų.

Be to, teikiant asmens sveikatos priežiūros paslaugas pacientams, įtariamiems ar sergantiems naujojo koronaviruso sukelta liga (COVID-19), kai kuriose gydymo įstaigose susidarys papildomų išlaidų, viršijančių patiriamas įprastai gydant infekcinius susirgimus. Įstaigoms, patiriančioms tokias papildomas išlaidas, tinkamas kompensuoti PSDF lėšomis ir nekompensuotas iš kitų šaltinių, siūloma jas registruoti ir vėliau pateikti VLK. Šios išlaidos, pirmiausia –didesnis darbo užmokestis medikams, kurie dirba didesniu intensyvumu ir pavojingomis sąlygomis, teikdami pagalbą dėl COVID-19, taip pat bus kompensuotos PSDF lėšomis.
Mūsų įsitikinimu, tai leis užtikrinti stabilų gydymo įstaigų funkcionavimą karantino sąlygomis ir, jau tiesiogiai atsakant į Jūsų klausimą, gydymo įstaigų vadovai neturėtų nuogąstauti.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris