Lietuvos sveikatos forumas: „Universitetai, medicina ir sveikatos apsaugos sistema: dabartis ir ateitis“

Emilis Jakštys
2024-04-29
Praėjusį penktadienį du akademinės medicinos centrai – Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) ir Vilniaus universitetas (VU) – suorganizavo Lietuvos sveikatos forumą „Universitetai, medicina ir sveikatos apsaugos sistema: dabartis ir ateitis“.
Lietuvos sveikatos forumas: „Universitetai, medicina ir sveikatos apsaugos sistema: dabartis ir ateitis“

Forumo metu medicinos mokslo ekspertai įvardino opiausias Lietuvos sveikatos apsaugos sistemos problemas. Medicinos mokslo ir sveikatos politikos atstovų diskusiją vainikavo VU ir LSMU rektorių – prof. Rimvydo Petrausko ir prof. Rimanto Benečio – pasirašyta Deklaracija.  
 
„Mes, akademinės medicinos atstovai, esame susirūpinę dėl nacionalinei sveikatos sistemai kylančių iššūkių. Sveikatos apsaugos finansavimas reikšmingai atsilieka nuo Europos Sąjungos ir EBPO šalių vidurkio, o žmogiškųjų išteklių trūkumas artimiausią dešimtmetį taps reikšmingu veiksniu, stabdančiu efektyvų sveikatos priežiūros paslaugų užtikrinimą Lietuvos žmonėms“, – tokiais žodžiais pradedamas VU ir LSMU sutarimas. 


 
Jame įvardinama, kad su sveikatos apsaugos sistemos problemomis susiduria ne tik pacientai, gydytojai ir ligoninių vadovai, bet ir akademinė medicinos bendruomenė. Jos atstovai ragino politikus peržiūrėti dabartinę sveikatos politiką. Mokslininkai taip pat nubrėžė viziją modernios ir tvarios sveikatos priežiūros ekosistemos link, o jai išpildyti suformulavo esminius tikslus. Deklaraciją pasirašiusieji forumo dalyviai įsipareigojo ieškoti
nacionalinio susitarimo dėl šalies sveikatos politikos.    


 
Valstybė neatsižvelgia į universitetus
 
VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas džiaugėsi, jog sudėtingos sveikatos sistemos padėties akivaizdoje mokslo bendruomenės gali suremti pečiais. „Medicinos mokslams ir sveikatos apsaugai reikalingas politinis įsipareigojimas ir prioritetiškumas. Čia turėtume užmiršti konkurenciją ir susitelkti, kad išsaugotume sistemą bei užtikrintume kokybišką paslaugų teikimą, aukšto lygio tyrimus ir studijas“, – teigė VU rektorius.
 

LSMU rektorius prof. Rimantas Benetis teigė, kad mūsų šalis negali sau leisti prarasti gabių ir jaunų žmonių. Valstybė skiria nepakankamai dėmesio, siekiant užtikrinti medicinos studijų ir rezidentūros studijų kokybę. „Nepateisinama, kad neatsižvelgiama į universitetų patirtį, o sukaupta kompetencija optimaliai nepanaudojama šalies pažangai“, – tvirtino LSMU rektorius.
 
LSMU Medicinos akademijos Medicinos fakulteto dekanas prof. Andrius Macas tvirtino, kad pasirašyta Deklaracija padės sveikatos politikos formuotojams geriau suprasti medicinos mokslo atstovus. „Rinkimų metas – ant nosies. Į šią Deklaraciją sudėtos nuostatos apie universitetinės medicinos svarbą, jaunų specialistų ugdymą, jų ugdymo kokybės išlaikymą“, – sakė prof. Andrius Macas.
 
VU Medicinos fakulteto dekanas prof. Dalius Jatužis pastebėjo, kad pagrindinis sveikatos sistemos turtas – ne įranga, o specialistas. Pastaruosius gyvenimui rengia ne kas kitas, o universitetai. Jis pabrėžė valdžios atstovų įsiklausymo į medicinos mokslininkų žodžius svarbą. „Dialogas vyksta, tačiau mūsų balsas ne visuomet išgirstamas. Svarbu, kad jį girdėtų Vyriausybės, Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai ir kiti politikai. Juk sveikatos klausimai yra aktualūs visai visuomenei“, – pabrėžė prof.D.Jatužis. 



 
Daugiau svarbos rezidentams
 
Forumo metu svarstyta rezidentūros studijų dabartis ir ateitis. LSMU Podiplominių studijų centro dekanas prof. Juozas Kupčinskas pastebėjo, jog Lietuva viena pirmųjų Europoje įdiegė pakopinių kompetencijų studijų modelį rezidentūros studijų programose. Deja, mūsų šalyje dalis gydytojų rezidentų vis dar turi mokėti už rezidentūros studijas. „Atėjo laikas žengti dar vieną žingsnį ir užtikrinti nemokamas studijas visiems gydytojams rezidentams“, – sakė prof. J.Kupčinskas.
 
VU Medicinos fakulteto Podiplominių studijų prodekanas prof. Vytautas Kasiulevičius teigia, kad švietimas ir mokslas yra svarbus ne tik sveikatos apsaugos sektoriui, bet bendrai šalies raidai užtikrinti. „Universitetų ir universitetų ligoninių vaidmuo šiame procese yra fundamentalus. Gydytojas rengiamas ateičiai, o klinikinė aplinka turi sudaryti sąlygas būsimam specialistui matyti technologinių ir organizacinių galimybių horizontą“, – sakė prof. Vytautas Kasiulevičius.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Regos netekęs Ričardas: galvojau, kad gyvenimas – baigtas

      Regos netekęs Ričardas: galvojau, kad gyvenimas – baigtas

      „Regos netekau kai man buvo 25-eri. Gal ir anksčiau jutau tam tikrus ženklus, lankiausi pas oftalmologus, pradėjau ne&scaron...
      A.Dulskas: hemorojus – nėra „small talk“ tema

      A.Dulskas: hemorojus – nėra „small talk“ tema

      „Malonu, kai kas nors patapšnoja per petį ir pasako, kad gerai ką nors padarei“, – pastebėjo šieme...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių lentynose trūksta kompensuojamųjų vaistų

      Vaistinių lentynose trūksta kompensuojamųjų vaistų

      Pasibaigus pandemijai daugelis šalių susidūrė su vaistų trūkumu. Ir nors pamažu galima atsikvėpti, nes gamybai susireguliuo...
      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...

      razinka


      Sveika šeima


      Soliariumai – žalinga atgyvena?

      „Ruda oda nėra sveika. Tai oda, kuri gamino daug melanino, nes bandė apsisaugoti nuo daromos žalos“, – soliariumų mėgėjus perspėja gydytoja dermatovenerologė Justė Kantauskaitė. Kaip saugiai patamsinti po žiemos išblyškusią odą ir ko svarbu pasiteirauti, apsilankius soliariume, pataria specialistai.

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Kenijos medikų streikas tik įsibėgėja?

      „Medikas, kuris neišgali savęs išlaikyti, yra bevertis pacientams“, – nepakankamo darbo užmokesčio problemą akcentavo Kenijos medicinos praktikų, farmacininkų ir odontologų profesinės sąjungos (KMPDU) vadovas Davji Atellah. Beveik du mėnesius streikuojantys gydytojai reikalauja šalies valdžios l...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Sparnuotieji spąstai
      Henrikas Vaitiekūnas Sparnuotieji spąstai
      Kas galėtų paneigti?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas galėtų paneigti?
      Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas

      Naujas numeris