Lietuvių dirbtinio intelekto technologiją įvertino Silicio slėnis

www.lsveikata.lt
2019-09-23
Jaunųjų Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) mokslininkų kuriama technologija per pusę metų spėjo pelnyti tarptautinį pripažinimą.
Lietuvių dirbtinio intelekto technologiją įvertino Silicio slėnis

Lietuvos mokslininkai kuria dirbtinio intelekto technologiją, kuri padės sumažinti gydytojų atliekamą mechaninį darbą, taip pat padidins įvairių tyrimų tikslumą. Pirmiausia naujovę planuojama pritaikyti automatizuojant širdies ultragarso tyrimo procesą, vėliau – ir kitose medicinos srityse.
Technologiją jaunieji mokslininkai sėkmingai pristatė daugelyje Lietuvos ir užsienio projektų bei konkursų, taip pat sulaukė investuotojų dėmesio. Vienas didžiausių pasiekimų – pirmoji vieta Silicio slėnio organizuojamame konkurse „Pioneer“, kur projektui skirta pirmoji vieta pasauliniame ir Europos reitinge, o jo atstovams – galimybė apsilankyti Silicio slėnyje (JAV).
 
Idėja sukurti unikalią technologiją kilo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) kardiologijos gydytojui rezidentui Arnui Karužui, taip pat jo kolegai Karoliui Šablauskui, kuris šiuo metu Olandijos Radboudo universiteto ligoninėje vysto dirbtinį intelektą.
„Ne vienerius metus domiuosi šiuo tyrimo metodu, todėl žinojau, kokie sprendimai galėtų palengvinti tyrėjo kasdienį darbą. Sujungę žinias ir vizijas nusprendėme kurti kažką, kas gali turėti praktinę reikšmę ir kurti pridėtinę vertę medicinos praktikoje“, – teigia A.Karužas.
 
Šiandien projektas vystomas tarptautiniame startuolyje „Ligence“. Komandą sudaro medicinos srities žinovai, taip pat specialistai, turintys informacinių technologijų, neuroninių tinklų kūrimo, projektų koordinavimo, finansų valdymo ir planavimo žinių.
Dirbtinis intelektas – ne naujiena, tačiau kol kas sukurta nedaug produktų, sėkmingai įsitvirtinusių medicinoje. „Pasaulyje yra kompanijų, naudojančių dirbtinio intelekto įrankius širdies ultragarsinių vaizdų analizei, tačiau mūsų komanda yra unikali tuo, kad automatizuojame visą širdies ultragarsinio tyrimo protokolą. Kitos kompanijos ir komandos dirba tik su tam tikrais specifiniais matavimais arba tik kai kuriomis patologijomis“, –  apie projekto išskirtinumą kalbą A.Karužas.
 
Konkurse pristatytos idėjos iš visų sričių  – medicininės diagnostikos iki virtualios realybės akinių. Jo metu ekspertų grupė, taip pat kiti dalyviai vertino mokslininkų progresą ir siekė atrasti idėjas, iš kurių pavyktų sukurti sėkmingas įmones. „Nuvykę į JAV, galėsime susipažinti su kitais „Pioneer“ konkurso laimėtojais, pristatyti savo idėją Silicio slėnio investuotojų bendruomenei ir rasti potencialių partnerių tolesniam projekto vystymui tarp JAV ligoninių“, – vizitą Silicio slėnyje apžvelgė (LSMU) kardiologijos gydytojas rezidentas A.Karužas.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris