Kuo baigsis privalomos vakcinacijos dilema?

Giedrius Gaidamavičius
2021-08-12
Privalomo skiepijimo klausimas Lietuvoje išlieka atviras. Rudenį Seimą turėtų pasiekti Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) rengiamos Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisos, kurios įpareigotų skiepytis tam tikrų profesijų atstovus. Tik neaišku, ar šiai idėjai pritars parlamentarai. Mat, kol dalis Seimo narių (tiek valdančiųjų, tiek iš opozicijos) žada palaikyti prievolę skiepytis, Sveikatos reikalų komitetas tam nepritaria. Nevieningos nuomonės laikosi ir profesinių organizacijų, kurias tiesiogiai paliestų šios pataisos, atstovai.
Kuo baigsis privalomos vakcinacijos dilema?

Sutapo A. Matulo ir A. Verygos nuomonės
Seimo Sveikatos reikalų komitete pristatydamas tolesnes pandemijos valdymo priemones, SAM Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius informavo apie ministerijoje rengiamą, Vyriausybėje numatomą svarstyti ir Seimui teikti profesijų, kurių atstovai turėtų privalomai vakcinuotis nuo COVID-19, sąrašą.
 
Sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Aistė Šuksta teigia, kad toks sąrašas rengiamas kaip Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisos, kurios parlamentą turėtų pasiekti rudens sesijoje.
 
„Jeigu žiūrėsime į kitas šalis, tai yra socialinė globa, švietimas, sveikatos apsaugos sistema. Todėl čia, matyt, kažko išskirtinio laukti nereikėtų“, – paklaustas, kokioms profesinėms grupėms skiepijimas galėtų tapti privalomas, sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, kartu pridurdamas, jog taip pat diskutuojama dėl to, kaip galėtų būti įtvirtintas nepasiskiepijusių darbuotojų nušalinimas nuo darbo.

 
Tačiau privalomų skiepų idėja pirmųjų pasipriešinimo ženklų iš parlamento sulaukė dar jo nepasiekusi. Seimo Sveikatos reikalų komitete devyniems iš vienuolikos jo narių balsavus „už“, praėjusią savaitę pritarta protokoliniam nutarimui, kurio pirmuoju punktu Vyriausybė ir SAM raginamos atsisakyti siūlymų įvesti privalomą asmenų skiepijimą. Įdomu tai, kad nutarimo projektą kartu rengė ir jį kartu derino savotiški principiniai oponentai – komiteto pirmininkas valdančiųjų konservatorių atstovas Antanas Matulas bei buvęs sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga.
 
A. Matulas L. S. teigia nepritariantis privalomai vakcinacijai ir pasisakantis už išplėstą Galimybių paso taikymą su alternatyvomis – skiepijimu, testavimu arba antikūnų testais. Seimo narys įsitikinęs, jog prievolės skiepytis neleistų ir šalyje galiojantys teisės aktai: „Jeigu tai būtų bandoma priimti ar bus priimta, tuomet reikėtų iškart kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad jis išaiškintų, ar tai neprieštarauja Konstitucijai.“
 
Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas mano, jog, svarstant privalomų skiepų idėją, lygiagrečiai tuomet turėtų būti svarstomas ir žalos atlyginimo už galimas komplikacijas klausimas.
A. Matulas – ne vienintelis privalomai vakcinacijai nepritariantis konservatorius. Jo frakcijos kolegė Paulė Kuzmickienė Sveikatos reikalų komiteto posėdyje į protokolinį nutarimą apskritai siūlė neįtraukti su privalomu skiepijimu susijusio punkto – esą tai tik sukeltų bereikalingas diskusijas: „Siūlyčiau tokios nuostatos, kuri sukeltų kažkokius dvejojimus, atsisakyti, nes mes niekada ir nesiūlėme privalomo skiepijimo.“
 
Vis dėlto Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė tikina, kad konkrečios diskusijos dėl privalomo skiepijimo frakcijoje dar nebuvo. Pati Seimo narė tokios prievolės neatmeta, tačiau teigia pirmiau norinti pasitikėti žmonių sąmoningumu: „Jeigu būtų tokie siūlymai, mes diskutuotume. Aš asmeniškai vilčiausi ir norėčiau, kad neprireiktų tokių sprendimų, jeigu visuomenė būtų pakankamai sąmoninga.“
 
Liberalai linkę pritarti
Liberaliojo valdančiosios koalicijos sparno lyderiai, skirtingai nei jų partneriai iš konservatorių frakcijos, labiau linkę pritarti idėjai tam tikroms profesinėms grupėms numatyti privalomą skiepijimą.
Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas L. S. tvirtina: nors frakcijoje apie šią idėją dar taip pat nebuvo diskutuota, jis pats balsuotų už.  

 

„Yra žmonių grupių, kurios dirba kontaktiniu būdu su žmonėmis ir tikrai kelia papildomų rizikų užkrėsti ar platinti virusą. Man atrodo, kad tam tikros profesinės grupės turi būti privalomai skiepijamos“, – teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas, kartu pridurdamas, jog nesiskiepijant būtų griaunamos tokios „milžiniškos struktūros, kaip švietimas ar sveikatos apsauga“.

 
„Konkrečios diskusijos frakcijoje dėl konkrečių profesijų, kurioms šis reikalavimas būtų taikomas, nebuvo. Bet aš galiu pasakyti, kad mūsų frakcija tikrai palaikytų tokį siūlymą, ypač kalbant apie tas profesijas, kuriose yra būtinas kontaktas su kitais žmonėmis“, – sako Laisvės frakcijos seniūno pavaduotojas Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.
 
Seimo narys tikina, kad siūlymą tam tikrų profesijų atstovams numatyti privalomą skiepijimą asmeniškai palaikytų ir pats, o nenorintys skiepytis, esant galimybei, galėtų dirbti nuotoliniu būdu.  Paklaustas, ar prievolė skiepytis nereikštų žmogaus teisių pažeidimo, Seimo Žmogaus teisių komitetui vadovaujantis T. V. Raskevičius, akcentuoja, jog reikia atskirti žmogaus teisių pažeidimo ir jų ribojimo sąvokas. „Ne kiekvienas žmogaus teisių ribojimas yra žmogaus teisių pažeidimas. Jei toks ribojimas yra numatytas įstatymu, būtinas demokratinei visuomenei ir proporcingas siekiamam tikslui, tada tai nėra laikoma žmogaus teisių pažeidimu“, – įsitikinęs Laisvės frakcijos atstovas.
 
Kad tam tikrų profesinių grupių atstovams reikėtų privalomai vakcinuotis, sutinka ir opozicijoje esančių socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas.  
 

Savo ruožtu viena opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos lyderių Agnė Širinskienė L. S. jau anksčiau yra sakiusi, kad privalomos vakcinacijos nepalaiko – skiepijimosi rodikliai esą turėtų būti didinami ugdant piliečių sąmoningumą. „Kuomet skiepų reikalaujama prievartiniais metodais, jie grįžta bumerangu. Kai tokia didelė korupcija šalyje, atsiras gebančių klastoti dokumentus, kuriuose bus nurodoma, jog vakcinuotas, o realaus vaizdo mes neturėsime. Prievarta mielas nebūsi, tai paskutinis šiaudas, kuris vis tiek realios naudos neduos“, – įsitikinusi Seimo narė. 
 
Užtenka ir dabartinės tvarkos?
L. S. kalbintų profesinių organizacijų atstovai ministerijoje svarstomą privalomos vakcinacijos idėją įvertino skirtingai.
Lietuvos Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas siūlymo įvesti privalomą skiepijimą švietimo darbuotojams nepalaiko. Jo nuomone, užtenka ir dabar galiojančios tvarkos, pagal kurią nepasiskiepiję švietimo darbuotojai turi periodiškai testuotis.
 

„Turi būti teisė pasirinkti. Esu už tai, kad būtų saugios darbo sąlygos – visi turi būti sveiki. O pats darbuotojas jau pasirinktų – arba skiepijasi, arba testuojasi“, – sako Lietuvos Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas, kurio teigimu, šiuo metu yra pasiskiepiję beveik 90 procentų mokytojų.

 
Medicinos įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Keburienė pritaria, jog privalomai skiepytis turėtų visi sveikatos apsaugos sektoriaus darbuotojai – išimtis galėtų būti taikoma tik tiems, kurie negali vakcinuotis „dėl objektyvių gydytojo nurodytų priežasčių“.
 
„Solidarumo“ pirmininkė sutinka ir su tuo, jog atsisakantys skiepytis galėtų būti nušalinami nuo darbo. „Esu už tai, kad visų pirma viskas vyktų geranoriškai. Toliau – kokią mato alternatyvą pats žmogus. Ir vis tik, jeigu visos galimybės išnaudotos, tai galbūt tas nepasiskiepijusių nušalinimas nuo darbo turėtų būti kaip vienas iš variantų“, – teigia J. Keburienė.
 
Prievolės skiepytis socialiniams darbuotojams taikymui pritaria ir Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos prezidentė Jūratė Tamašauskienė. Jos teigimu, apie tai jau buvo diskutuota organizacijos taryboje. „Pritartume todėl, kad socialinės paslaugos – tai darbas su žmonėmis, ypatingai su pažeidžiamomis grupėmis, neįgaliaisiais, vyresnio amžiaus žmonėmis, socialinių įgūdžių stokojančiomis šeimomis. Savo paslaugas jų gavėjams turime suteikti saugiai ir patys saugiai jaustis jas teikdami. Mūsų darbe tiesioginio kontakto yra labai daug“, – sakė J. Tamašauskienė.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris