Koronavirusui plintant, Lietuva imasi papildomų saugumo priemonių

Ignas Jačauskas, BNS
2020-02-24
Koronavirusui plintant Šiaurės Italijoje, Lietuva imasi griežčiau tikrinti iš šios šalies atvykstančius keleivius, oro uostuose bus pradėti naudoti termovizoriai.
Koronavirusui plintant, Lietuva imasi papildomų saugumo priemonių

„Vienas pagrindinių klausimų – sustiprinama prevencija oro uostuose (...). Nutarėme, kad operatyviau galėtumėme kontroliuoti šitą situaciją. Išbandyta eilė termovizorių, vienas jų tinka žmonių temperatūrai, yra mobilus. Priimtas sprendimas, kad jis būtų pradėtas nedelsiant naudoti kaip pagalbinė priemonė“, – po ministerijos Ekstremalių situacijų komisijos posėdžio pirmadienį sakė jai vadovaujantis viceministras Algirdas Šešelgis.
Pasak jo, į posėdį pirmadienį renkasi ir Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija, ji, be kita ko, spręs, kokias rekomendacijas pateikti ir dėl penktadienį Kaune turinčių vykti Kauno „Žalgirio“ ir Milano „AX Armani Exchange Olimpia“ klubų krepšinio rungtynių.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė teigė, kad komisijos sprendimu Šiaurės Italija oficialiai įtraukta į regionus, iš kurių atvykstantys keleiviai bus intensyviau stebimi, paimami šių žmonių kontaktiniai duomenys, kad su jais būtų galima susisiekti per artimiausias dvi savaites – tiek trunka viruso inkubacinis laikotarpis. Iki šiol tokios priemonės taikytos tik iš Kinijos atvykstantiems asmenims.
„Mes gausime jų kontaktus ir su visais aktyviai bendrausime“, – sakė ji.
 
Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad visi iš Italijos Veneto, Lombardijos, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų atvykstantys asmenys bus tikrinami dar neišlipę iš lėktuvo – matuojama jų kūno temperatūra, vertinama bendra savijauta.
R.Lingienės teigimu, naktį iš sekmadienio į pirmadienį ir pirmadienį popiet Vilniaus oro uoste specialistai jau pasitiko du lėktuvus su keleiviais iš Milano, bendravo su keleiviais, suteikė informacijos ir paėmė jų kontaktinius duomenis. Sustiprinta kontrolė bus vykdoma ir toliau, nes Milanas – vienas miestų, kur ribojamas gyventojų judėjimas.

Posėdyje taip pat sutarta, kad Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai po Italiją keliaujantiems piliečiams siųs trumpąsias žinutes su įspėjimais apie viruso grėsmes. Kol kas Užsienio reikalų ministerija nėra priėmusi griežtesnių rekomendacijų keliaujantiesiems į Italiją ir ketina jas atnaujinti vėliau pirmadienį, po Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdžio.
Kaip BNS sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė, atnaujinti rekomendacijas keliaujantiesiems į Italiją ministerija planuoja popiet.
„Žmonės, kurie keliauja, labai rimtai turėtų pergalvoti apie savo keliones, ar ta kelionė yra neišvengiamai būtina, ar ją galima būtų atidėti vėlesniam laikotarpiui“, – sakė A.Šešelgis.


R.Lingienė teigė, kad pirmadienį oro uostuose pradedami naudoti termovizoriai, leidžiantys pakankamai tiksliai iš tolo nustatyti žmogaus kūno temperatūrą: vienas jų pasiskolintas iš Kauno technologijos universiteto ir galės būti naudojamas jau pačiame lėktuve arba stacionariai oro uoste, dar du bus išsinuomojami iš privačios įmonės.
„Jie yra didelio tikslumo, mobilūs, patogūs “, – pabrėžė R.Lingienė.
Termovizoriai ir kitos sustiprintos atsargumo priemonės bus naudojamos oro uostuose Vilniuje ir Kaune, nes Palangos oro uostas tiesioginių skrydžių iš Šiaurės Italijos nepriima.
R.Lingienė tvirtino, kad iš Milano atvykusių keleivių gali būti prašoma dvi savaites vengti kontaktų su kitais žmonėmis, darbdavių būtų prašoma suteikti galimybę dirbti namuose, bus numatyta galimybė netgi gauti nedarbingumo pažymą.
 
A.Šešelgis taip pat tvirtino, kad šiuo metu renkama informacija apie keliaujančius Šiaurės Italijoje ir ten gyvenančius Lietuvos piliečius. Anot jo, nustačiusius užsikrėtusių koronavirusu asmenų, kaip ir planuota, jie būtų vežami į Infekcinių ligų centrą Vilniaus Santaros klinikose, bet ligonius galėtų priimti ir kitos šalies gydymo įstaigos.
Specialistai taip pat prašo visų asmenų, pastarąsias dvi savaites keliavusių po Italiją, registruotis užpildant anketą Nacionalinio visuomenės sveikatos centro internetinėje svetainėje.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, iki sekmadienio užsikrėtusiųjų koronaviruso pasaulyje registruota 78 tūkst. 811 žmonių, mirė 2462.
Naujasis virusas COVID-19 jau išplito į 28 šalis ir kelia vis didesnį nerimą dėl naujų židinių Europoje, Artimuosiuose Rytuose ir Azijoje. Pranešama, kad Italijoje jau mirė keturi šiuo virusu užsikrėtę asmenys, užkratas šioje šalyje patvirtintas daugiau nei 150 žmonių, uždaryta per dešimt miestų draudžiant gyventojams išvykti ir patekti į juos.
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris