„Kino pavasaris“: tebūnie kinas visiems!

Greta Vanagienė
2019-03-29
Praėjusią savaitę startavęs festivalis „Kino pavasaris“ parodys 170 kruopščiai atrinktų filmų. „Keli jų šįkart ypatingi“, – sako festivalio organizatoriai. Siekdami būti kuo labiau prieinami ir patogūs įvairioms visuomenės grupėms, kartu su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga bei Lietuvos kurčiųjų draugija jie pristato filmą su audiovizualiniu vertimu, pritaikytu klausos ir regos negalią turintiems žiūrovams, o filmas kurtiesiems - su specialiai pritaikytais titrais.
„Kino pavasaris“: tebūnie kinas visiems!
„Pirmą kartą pamėginome filmus pritaikyti klausos ir regos negalią turintiems žmonėms. Taip pat rodysime nemažai filmų, įgarsintų lietuviškai, - pasakoja festivalio „Kino pavasario“ įvaizdžio ir veiklos vadovė Agnesta Filatovė. - Siunčiame didžiausias padėkas Aklųjų ir silpnaregių sąjungai bei Lietuvos kurčiųjų draugijos bendruomenėms, kurie nepaprastai palaikė mus, neleido pasiduoti, kai jau sviro rankos ir atrodė, kad mums tai dar pernelyg sunki užduotis.“

Siekia mažinti atskirtį
Festivalio organizatoriai sako kreipiantys dėmesį ne tik į kokybišką kiną, turiningą laisvalaikio praleidimo būdą, bet kartu siekia sumažinti socialinę atskirtį, kiną padaryti prieinamą kuo platesnei auditorijai.
„Kasmet augame, plečiamės, todėl kartu auga ir mūsų atsakomybė. Jaučiamės atsakingi ne tik už save, bet pirmiausiai už visuomenę, kuri mus renkasi, domisi, aktyviai dalyvauja festivalyje. Pirmą kartą pamėginome filmus pritaikyti klausos ir regos negalią turintiems žmonėms. Taip pat rodysime nemažai filmų, įgarsintų lietuviškai, - apie šiųmetes „Kino pavasario“ naujienas pasakoja festivalio įvaizdžio ir veiklos vadovė Agnesta Filatovė. - Siunčiame didžiausias padėkas Aklųjų ir silpnaregių sąjungai bei Lietuvos kurčiųjų draugijos bendruomenėms, kurie nepaprastai palaikė mus, neleido pasiduoti, kai jau sviro rankos ir atrodė, kad mums tai dar pernelyg sunki užduotis. Bendruomenės aktyviai dalyvavo procese, skatino, dalijosi patarimais, tiesiog vedė mus už rankos.“
 
A.Filatovė atvira - organizaciniame šurmulyje ne viskas klojosi sklandžiai ir greitai, kaip tikėtasi. Adaptuotų filmų norėta pasiūlyti ir daugiau, deja, specializuotų vertimų kaštai yra gerokai didesni nei įprasto filmo, o vertimai trunka ilgiau.
„Taip pat pamatėme, kad dar ne visi kino teatrai pasiruošę priimti žmones su negalia, kino salės nepritaikytos neįgaliojo vežimėliams. Viliamės, kad būsime ne tik tie, kurie parodė gražią iniciatyvą, bet ir tie, kurie pajudins neišspręstas problemas“, - sako festivalio organizatoriai ir viliasi dar daug nuveikti socializacijos labui.
 
Ledai pralaužti
Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos atstovė Lina Puodžiūnienė džiaugiasi, kad pagaliau ledai pralaužti ir Lietuvoje. Mat užsienio šalyse klausos ar regos negalią turintiems žmonėms filmai pritaikyti jau seniai.
L.Puodžiūnienė pasakoja, kad iniciatyvos integruoti kultūrinius renginius negalią turintiems žmonėms ėmėsi jau 2012-aisiais, kuomet buvo pastatyti pirmieji garsinio vaizdavimo teatro spektakliai. Tiesa, populiarumo tokie renginiai sulaukdavo kur kas mažiau nei dabar – anuomet į renginį išdrįsdavo ateiti vos 40 žmonių, o ir pačių spektaklių pasiūla tuomet dar buvo skurdoka.
 
„Neįgalieji po truputį ėmė suprasti, kad ir jie gali integruotis į visuomenės kultūrinį gyvenimą. Teatras tapo lengvai prieinamas, o žiūrovams tapo nuostabu, kad jie kartu su visais gali stebėti spektaklį, kartu patirti ir suprasti, kodėl salėje žiūrovai juokiasi, nors aktoriai tuo metu kalba rimtai“, - sako L.Puodžiūnienė. 
Šiandien galima drąsiai teigti, kad tokia iniciatyva pasiteisino – teatro salės vos talpina žiūrovus. 
„Kartą patyrę, kas tai yra, ar savaitės vidurys, ar vėlus vakaras, jie plaukia iš atokiausių miestelių“, - susižavėjimo neslepia pašnekovė ir priduria, kad šiandien žiūrovui, turinčiam regos ar klausos negalią, ateiti į teatrą tapo įprasta.
 
Ausinės su imtuvais
Šiemet „Kino pavasario“ rengėjai siūlo stebėti japonų kino meistro Hirokazu Kore-edos filmą „Vagiliautojai“ su specialiai kurtiesiems pritaikytais titrais. Taip pat su audiovizualiniu vertimu, skirtu akliesiems ir silpnaregiams, lietuvių kino kūrėjos Marijos Kavtaradzės filmą „Išgyventi vasarą“. Festivalio partneriais tapę Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos atstovai sako, kad filmas parinktas neatsitiktinai. Bendradarbiaujant su profesionalia vertėja akliesiems dr. Laura Niedzviegiene buvo įvertinta, kiek filmas yra lankstus pritaikyti audiovizualinį vertimą. Svarbu ir tai, kad jis būtų originalo kalba, be papildomo kalbos vertimo. 
 
L.Puodžiūnienė pasakoja, kad neregiams stebėti kino filmą padės specialiai tam pritaikytos ausinės su imtuvais, kurios ir transliuoja garsinį vaizdavimą, kartu netrukdo šalia sėdintiems žiūrovams. 
Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga džiaugiasi žengusi didelį žingsnį į priekį, siekiant integruoti specialiųjų poreikių turinčius žmones į visavertį socialinį ir kultūrinį gyvenimą, o taip pat viliasi netolimoje ateityje sulaukti įstatymo kurti filmus su privalomu audiovizualiniu vertimu. Mat kai kuriose užsienio šalyse tokia praktika taikoma jau seniai.

Vaizdas atkuriamas puikiai

Vos gimus tapę neregiais broliai dvyniai Paulius ir Vytautas Lėveriai pasakoja niekada nepraleidžiantys progos pasimėgauti kinu, o į spektaklius bilietus įsigyja pirmieji.
„Pirmą kartą spektaklį su audiovizualiniu vertimu teko išvysti prieš ketverius metus, kai tokią pramogą suorganizavo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga. Tuomet dar viskas buvo labai nauja ir nepatirta. Buvo smalsu pačiam patirti, kas tai yra, kaip tai atrodo“, - jaudulį prisimena Paulius.
„Jau po pirmojo matyto spektaklio supratau, kad tai - nuostabus dalykas. Nauja patirtis pranoko lūkesčius - vaizdas nupasakojamas išties detaliai, aiškiai ir įtaigiai. Mintys pačios piešia vaizdus, o pats gali tiesiog mėgautis reginiu“, – išgyvenimais dalijas pašnekovas.
„Vėliau diskutavome apie filmą su tais, kurie matė jį „gyvai“, - vaizdas visiškai atitiko, ką mintyse regėjau aš. Tiesa, vietomis vaizdas nupasakojamas pernelyg smulkiai, gilinamasi į menkiausias detales: kaip atrodo veikėjas, kokie daiktai jį supa aplinkui“, – įspūdžius pasakoja Paulius ir viliasi ateityje kur kas dažniau varstyti kino teatro duris.

Tarp kitko
Filmus su audiovizualiniu vertimu jau galima žiūrėti per televizorių.
LRT mediatekoje patalpintas Filmas „Gražuolė“ ir serialas „Laisvės kaina. Disidentai“ (N-7)


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris