Kauno Kolegija kreipėsi į Seimą: prašo leisti farmakotechnikams skiepyti nuo COVID-19

www.lsveikata.lt
2021-09-22
Norint reikšmingai padidinti vakcinavimo apimtis šalyje, vakcinuoti pacientus turėtų būti leista ne tik sveikatos priežiūros specialistams ar vaistininkams, bet ir farmakotechnikams. Tokią mintį kreipimesi į Lietuvos Respublikos Seimą bei Sveikatos ministeriją išsakė Kauno kolegijos atstovai.
Kauno Kolegija kreipėsi į Seimą: prašo leisti farmakotechnikams skiepyti nuo COVID-19

Pasak šios kolegijos Medicinos fakulteto Farmakotechnikos katedros vedėjo Aurimo Galkonto, esant pandeminei situacijai ir valstybei bandant išnaudoti visus įmanomus būdus vakcinuoti kuo daugiau Lietuvos gyventojų vertėtų prisiminti, jog šalyje yra daugiau kaip 1180 farmakotechnikų, baigusių mokslus aukštojoje mokykloje, dirbančių vaistinėse ar kitose asmens sveikatos priežiūros įstaigose ir galinčių prisijungti prie specialistų, kurie turi teisę skiepyti nuo koronaviruso infekcijos.
 

„Mūsų fakultetas turi pakankamą materialinę bazę ir kitus įrankius, kurie leistų kolegijos kvalifikacijos kėlimo kursus greitai adaptuoti farmakotechnikams, pageidaujantiems pakelti savo kvalifikaciją ir teikti skiepijimo paslaugas vaistinėse. Todėl ir kreipėmės į valdžios institucijas, prašydami uždegti tam žalią šviesą“, – sako Kauno kolegijos Medicinos fakulteto Farmakotechnikos katedros vedėjas Aurimas Galkontas.
 
Jo teigimu, teisę skiepyti pacientus farmakotechnikai turi Danijoje, Norvegijoje, Portugalijoje, todėl šiuo pavyzdžiu galėtų pasekti ir Lietuva, įteisindama galimybę besimokantiems ar jau dirbantiems specialistams papildomai išklausyti vakcinavimo kursus, įgyti reikiamą kvalifikaciją ir prisidėti prie vakcinavimo proceso vaistinėse ar kitose asmens sveikatos priežiūros įstaigose.
 
A.Galkontas akcentuoja, kad abejoti farmakotechnikų žiniomis, įgūdžiais ar gebėjimais tinkamai atlikti vakcinavimo procesą pagrindo nėra. Lietuvoje farmakotechnikų studijos yra vienos ilgiausių Europoje, trunkančios 3 metus, šios studijų programos studentai mokosi įvairių farmacijos krypties dalykų, tokių kaip farmakologija, socialinė farmacija, ligų pagrindai, būtinoji medicinos pagalba, klinikinė farmacija, konsultavimas ir komandinis darbas vaistinėje ir kitų.
 
Be to, jau dirbantys farmakotechnikai, taip pat kaip ir vaistininkai, privalo kas penkerius metus pratęsti  licenciją – tai, pasak katedros vedėjo, yra labai svarbus veiksnys, turintis įtakos pagrindžiant farmakotechniko savarankiškumą, kompetenciją ir nuolatinį profesinį tobulėjimą.
 
„Vaistininkai ir farmakotechnikai lanko tuos pačius kvalifikacijos kėlimo seminarus, dalyvauja konferencijose. Nepratęsus licencijos, tiek vaistininkai, tiek farmakotechnikai turi laikyti tą patį kvalifikacijos egzaminą tam, kad vėl įgytų galimybę dirbti vaistinėje. Farmakotechnikai taip pat sėkmingai kaip vaistininkai aptarnauja pacientus vaistinėse, įsigilina ir atsako į jų klausimus, parenka medikamentus, todėl atitinkamai pakėlę kvalifikaciją jie taip pat puikiai galėtų teikti ir vakcinavimo paslaugą“, – įsitikinęs A.Galkontas.
 
Šiuo metu teisę pacientus skiepyti nuo COVID-19 vaistinėse turi tik išplėstinės praktikos vaistininkai, išklausę specialų 36 valandų kursą Vilniaus arba Lietuvos sveikatos mokslų universitetuose. Kuo daugiau specialistų galės skiepyti, vykdyti edukacinę veiklą, tuo greičiau bus sukurtas bendras imunitetas prieš Covid-19.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris