Kas ką meta: rūkalius įprotį ar atvirkščiai?

Evelina Machova
2019-12-05
Tokia tema prasidėjo seminarų ciklas „Žvilgsnis į priklausomybės ligas“, kurį inicijavo Lietuvos priklausomybės ligų institutas ir Jaunųjų psichiatrų asociacija. Pirmojo seminaro vedėja gydytoja-psichoterapeutė dr. Viktorija Andrejevaitė susirinkusiems leido savo kailiu patirti, kaip metantiesiems rūkyti prasideda grupiniai užsiėmimai bei pristatė pacientus, kurie dalijosi patirtimis. Vyriausiam, save užkietėjusiu rūkaliumi vadinančiam Rolandui - penkiasdešimt treji, jauniausias Aras - dar tik penkiolikmetis, bet jau turintis rūkymo stažo.
Kas ką meta: rūkalius įprotį ar atvirkščiai?

Apie seminaro vedėją

Gydytoja-psichoterapeutė dr. Viktorija Andrejevaitė, kuri priklausomybės nuo tabako gydymo specializaciją įgijo Niu Džersio medicinos ir stomatologijos universitete Visuomenės sveikatos mokykloje (JAV), taip pat baigė kursus Nacionaliniame rūkymo nutraukimo mokymų centre Jungtinėje Karalystėje. Renginio metu aptartos priklausomybės nuo rūkymo diagnostikos principai, lyginama įprastų, kaitinamojo tabako įrenginių, elektroninių cigarečių žala, aptarti bendrieji ir specializuoti gydymo principai.

 
Renatas. Sėkmės istorija
Kodėl pradėjote rūkyti? Išgirdę šį klausimą daugelis rūkalių dažniausiai trukteli pečiais. Vargu ar įmanoma pateikti vieną ir aiškų atsakymą. Vieni pabandė iš smalsumo, kiti - kad pritaptų prie chebros, treti sako ieškoję nusiraminimo, įvardijamos ir dar kitos priežastys.
Renatas, kaip pats sako, buvo užkietėjęs rūkalius. Rytas prasidėdavo nuo trijų cigarečių prie kavos, o dienai baigiantis šiukšliadėžėje atsidurdavo du tušti cigarečių pakeliai.
 

„Kartais atrodydavo, kad tiesiog nebejausdavau, kada rūkau. Tarkim, darbe parašei elektroninį laišką, vadinasi, atlikai darbą ir eini parūkyti, paskambinai – darbas padarytas, eini parūkyti. Cigaretė buvo kaip darbo atlikimo užtvirtinimas. Kodėl mečiau? Pradėjo kraujuoti dantenos, dėl nesuprantamų priežasčių siaubingai skaudėdavo gerklę, vėžio baimė atsirado. Mano geras draugas per metus mirė nuo vėžio. Nerimas, matyt, privertė mesti“, - pasakoja trisdešimt septynerių Renatas, nerūkantis jau metus.
Vyras pripažįsta, jog pradžioje atsikratyti žalingo įpročio bandė savarankiškai ir net spontaniškai - rūkymo pertraukėles darbe keisdamas į arbatą su sausainukais. Tiesa, rezultatas nenudžiugino – per porą savaičių vyras pasunkėjo aštuoniais kilogramais.
 

„Pirmas penkias dienas buvo žiauriai sunku. Net galvojau, kad man gripas prasidėjo. Bet Viktorijos metančių rūkyti grupėje, kur tuomet apsilankiau pirmą kartą, labiau patyrę kolegos nuramino, kad man čia ne gripas, o lomkės dėl nikotino abstinencijos. Tą patį kartą Viktorija skyrė vaistus, kuriuos įsigijau iš karto. Išgėręs pirmąją tabletę jau po pusvalandžio pajutau, kad palengvėjo. Nerūkau metus, bet kartais vis užsuku į Viktorijos vedamus grupinius užsiėmimus, kad neatkrisčiau. Rūkymo pertraukėles darbe dabar skiriu hobiui, gaminu alų, tad jų metu ieškau naujų receptų“, - pasakoja Renatas.


Šeimos gydytoja, psichoterapeutė dr. V.Andrejevaitė jau daugiau nei dešimtmetį ne tik gilinasi, kaip geriausiai padėti norintiesiems mesti rūkyti, bet ir veda specialius grupinius užsiėmimus. Medikė pripažįsta, jog norintiems atsikratyti šios priklausomybės Lietuvoje pagalbos, deja, nėra daug. Todėl nieko nuostabaus, kad dalis bandančiųjų stipriai nusivilia, mat prisiperka silpniausių nikotino pleistrų ar kramtomosios gumos ir viliasi, jog tai padės. „Nežinojimas, kaip tinkamai naudoti šias priemones, naudos neduoda. Savo pacientams kaip pagal vadovėlį pirmiausia skiriu vaistą. Dvi savaites jis vartoja vaistą ir rūko. Po to vartoja tik vaistą ir neberūko. Pakaitinę nikotino terapiją skiriu trims mėnesiams. Vaistai metantiesiems rūkyti, deja, nekompensuojami, mėnesio pakuotė kainuoja maždaug tiek pat, kiek žmogus prarūko“, - sako medikė.

Rinkinukas iš UK
Pasiteiravus, ar yra šalių, kur norinčiam atsikratyti žalingo įpročio rūkaliui būtų kompensuojami minėti vaistai, gydytoja pateikia pavyzdį. „Tokios šalys kaip Didžioji Britanija kompensuoja ne tik vaistus, bet ir pakaitinę nikotino terapiją. Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos ministerija turi internetinį puslapį, panašų į mūsų www.nerukysiu.lt. Ten žmogus užsiregistruoja, nurodo vardą, pavardę bei adresą ir per tam tikrą laiko tarpą gauna metančiojo rūkyti rinkinį. Užsiregistravau toje svetainėje ir šis rinkinys man buvo pristatytas į Lietuvą. Jį sudaro vaistai, instrukcija, kaip juos vartoti, pakaitinė nikotino terapija, elgesio knygelė, lipdukai, parodantys, kiek dienų nerūkote. Juos galima klijuoti, pavyzdžiui, ant šaldytuvo. Taip pat ten buvo ir kalėdinių atvirukų bei informacinių leidinių, kas bus, jei rūkysiu būdama nėščia, bei daugelis kitų. Mokėti už nieką nereikia.
 
Lietuvoje požiūris į rūkalius kitoks. Net jei ligoninėje atsiduriate ištiktas infarkto ar insulto, žinant, kad rūkote, niekas nepasiūlo vaistų, padedančių atsikratyti cigaretės. Nors būtent rūkymas didžiąja dalimi yra jūsų ligos priežastis. Geriausiu atveju rekomenduos apsilankyti pas psichiatrą, bet visi puikiai žinome, kad jie apkrauti sudėtingais atvejais, taigi rūkalius kaip ir lieka ant ledo.
Estai šią problemą sprendžia šalyje įkūrę dvidešimt pagalbos metantiesiems rūkyti konsultacijos kabinetų. Kiekvienas norintis gali laisvai ateiti ir pasikonsultuoti, kartu su mediku sudaryti metimo planą. Mes šioje srityje, deja, esame labai atsilikę“, - neslepia gydytoja.

Seminare dalyvavę gydytojai psichiatrai, šeimos gydytojai, visuomenės sveikatos specialistai neslepia, kad jiems trūksta žinių, kaip tinkamai padėti norinčiam mesti rūkyti, kaip tiksliai sudaryti gydymo planą. Ką daryti su tais, kurie renkasi alternatyvas įprastoms cigaretės? Juolab kad pastaruoju metu kyla daug diskusijų. Net mokslininkai yra pasidalinę į dvi stovyklas: vieni - už alternatyvas įprastoms cigaretėms, kiti - prieš. Medikai sako, jog jiems trūksta ne tik žinių, kaip padėti mesti rūkyti, bet ir informacijos apie pasirodančius naujus produktus. Kuo skiriasi garintojai nuo kaitintojų, ar tikrai nauji produktai mažiau žalingi? Pasak V.Andrejevaitės, žinių apie naujus produktus trūksta ne tik medikams, bet ir patiems vartotojams. Seminaro vedėja paaiškina, jog e.cigaretes žmonės garina, mat pagrindinė jų bazė yra skystis. Kaitintojai tabaką kaitina specialiuose tabako įrenginiuose IQOS.
 
Rolandas. Kitokia istorija
Statistika rodo, kad net ir taikant ilgą gydymą 70 procentų metusiųjų rūkyti atkrenta per pirmus trejus metus. „Daug metų rūkiau ir nė karto nebuvau bandęs mesti. Labai to bijojau, maniau, kad nesugebėsiu. Pradėjau lankyti gydytojos Viktorijos grupę, man skyrė vaistus ir vienu metu atrodė, kad atsikratyti cigaretės bus labai lengva. Bet gyvenime nutiko tai, apie ką nenoriu pasakoti, ir vėl pradėjau rūkyti. Su Viktorijos pagalba bandžiau dar kartą, bet nepavyko. Dabar garinu e.cigaretę. Kodėl? Negaliu mesti, todėl renkuosi mažiau žalingą alternatyvą, bent jau taip manau“, - pasakoja 53-ejų Rolandas.
Vyras prisipažįsta, jog retsykiais užtraukia ir cigaretę, tačiau pastebi, kad e.cigaretės rūkymas jį atbaido nuo įprastos cigaretės. Pirmosios garas švelnesnis ir pojūtis kitoks.
 

„Kai išgirstu klausiant, ar žinau rūkymo pasekmes, atsakau: taip. Kodėl nemetu? Nes sunku, puikiai suprantu, kad rūkydamas nesielgiu su savo kūnu racionaliai. Klausiu ir savęs, kodėl elgiuosi neteisingai? Paaiškinimo neturiu. Tai priklausomybė, kurią turėdamas save apgaudinėji“, - įsitikinęs Rolandas.


Gydytoja V.Andrejevaitė sako, kad norint padėti žmogui mesti rūkyti, svarbu nepadaryti meškos paslaugos. „Bendraudama su kiekvienu pacientu įvairių klausimynų pagalba įvertinu, ar žmogaus neturi polinkio depresijai. Kada tai galima įtarti? Jei didžiąją laiko dalį žmogus jaučiasi nelaimingas, sumažėja jo interesų ratas. Kodėl svarbu tai išsiaiškinti? Kad nesukeltumei sudėtingesnių problemų. Prieš metant rūkyti žmogui galbūt pirmiausia reikia išspręsti kitas problemas, nes bandymai įveikti kelias dažniausiai neduoda gerų rezultatų. Tarkim, žmogus turi depresinių polinkių. Metus rūkyti, tie polinkiai gali dar labiau pagilėti. Todėl tokiems pacientams rekomenduoju bent jau pradžiai įprastas cigaretes pakeisti alternatyvomis“, - sako medikė.


Gydytoja yra nemažai dirbusi su menininkais, kuriems, anot jos, tarp lūpų smilkstanti cigaretė yra ne tik įvaizdžio, bet ir gyvenimo būdo dalis. Pasitaikė ir tokių atvejų, kai žmogus nenori mesti rūkyti arba negali vartoti rūkymo metimui skirtų vaistų. „Anksčiau dėl to labai išgyvenau, dabar žiūriu ramiai – juk kiekvienas žmogus turi teisę pasirinkti. Tokiais atvejais taikau strategiją: parodau Britanijos mokslininkų praėjusiais metais atliktą analizę, kuri skelbia, jog e.cigaretės yra devyniasdešimt penkiais procentais mažiau žalingos. Beje, kaip ir kaitinamasis tabakas, kurį, kaip rodo tyrimai, dažniau renkasi tie, kuriems patinka išliekantis tabako skonis. Deja, su šiuo produktu kol kas neatlikta nepriklausomų tyrimų. Priimdamas sprendimą žmogus privalo turėti pakankamai žinių“, - įsitikinusi V.Andrejevaite.
 
Skirtingos pozicijos
Medikė neslepia, kad jos pozicija su valstybinėmis institucijomis, tokiomis kaip Narkotikų, alkoholio ir tabako kontrolės departamentas alternatyvų įprastoms cigaretės klausimu kardiniai skiriasi. „Mūsų šalyje sakoma, jog įprastoms cigaretėms alternatyvūs produktai yra blogis. Savo ruožtu Didžiojoje Britanijoje ir JAV, kur esu edukuota, teigiama, jog, tarkim, elektroninių cigarečių pagrindas yra skystis, todėl išpučiami garai nesulipina trombocitų. Kitas teiginys, kad vertinant skirtingus rūkymui skirtus gaminius, didieji pavojai slypi dūmuose, tiksliau, degimo metu išsiskiriančiose medžiagose.
 
Pavojingiausia - įprasta cigaretė, nes ji dega, kaip, beje, ir kaljanas, cigarai, cigarilės ar pypkės. Todėl yra šalių, kur žmonėms, nenorintiems mesti rūkyti, siūloma pereiti prie alternatyvių – kitaip dar vadinamos mažesnės žalos - produktų. Kaitinamasis tabakas - kaip ir mažesnės žalos produktas, tačiau jis gaminamas tabako pramonėms. Mano užsienio studentai iš Izraelio juokauja, jog ši kompanija stengiasi kuo ilgesnį laiką išsaugoti rūkalius sveikus, kad jie ilgiau rūkytų jų produktus. Mokslo jau įrodyta, kad rūkant įprastas cigaretes ar kitus gaminius, kurie dega, trombocitai sulimpa, o tai sukelia širdies ir kraujagyslių ligas. Kita problema - dervos, kurių alternatyviuose produktuose yra mažiau“, - seminaro metu aiškino gydytoja.

V.Andrejevaitė sutinka, jog pastaruoju metu kyla nemažai diskusijų dėl alternatyvių produktų ir vieningos nuomonės kol kas nėra. „Daugelis turbūt girdėjote apie inicijuotus sprendimus dėl e.cigaretėse naudojamų aromatizuotų skysčių draudimo. Tačiau nemaža dalis Didžiosios Britanijos mokslininkų darbuose kelia hipotezes, kad jei iš rinkos būtų išstumti aromatizuoti skysčiai e.cigaretėse, nemaža dalis garinančių žmonių pereitų prie įprastinių cigarečių. Sutinku, kad mokslininkų bendruomenė dėl e.cigarečių skilusi į dvi dalis. Mat kol kas trūksta ilgalaikių nepriklausomų tyrimų. Čia turbūt yra ir klausimas mums, medikams. Kiek mes esame liberalūs ar konservatyvūs. Savaime suprantame, kad mesti rūkyti, nesvarbu kokį produktą, rekomenduojama visiems. Vienintelis atvejis, kuomet šios rekomendacijos neverta laikytis – prieš mirtį. Tačiau, manau, kad mano, kaip gydytojos, pareiga padėti žmogui ne tik mesti, kas yra prioritetas, bet ir suteikti visą informaciją apie galimą mažesnės žalos produktą“, - teigia V.Andrejevaitė.

Romanas. Pasirinkimų istorija
Romanas pasakoja, kad žinodamas apie rūkymo žalą gal ir norėtų mesti, bet ne viskas taip paprasta. Todėl ieško mažiau žalingų alternatyvų. Jaunas vyras įprastas cigaretes iškeitė į elektroninę. „Rūkau, tiksliau, garinu ir sėkmingai. Turėdamas visą informaciją nieko nedarau, kad mesčiau. Nors gal ir norėčiau. Lankau Viktorijos grupes. Esu bandęs su kolega darbe mesti rūkyti. Sutarėme nerūkyti dvi savaites, deja... Per tą laiką priaugau dešimt kilogramų“, - sako 32-ejų vyras. Pasak jo, nauji alternatyvūs produktai kaip e.cigaretės prilimpa ne visiems. Tačiau jis pats tikina, jog garinimas jam priimtinas, tiesa, neslepia, jog pats procesas skiriasi.
 

„E.cigaretę, jei užsitrauksi taip pat kaip įprastą, tikrai nebus malonu. Rūkyti įprastas cigaretes pradėjau, nes maniau, kad jos man padės nusiraminti. Deja, čia tik apgaulė. Kaip reaguoja mano organizmas, supratau tik su specialistų pagalba. Tai - priklausomybė, kurios tu niekaip nekontroliuoji. Tai - mano patirtis“, - pasakoja Romanas. 


Vyras sako, jog girdimi mirties atvejai iš JAV, kurie siejami su e.cigaretėmis, jo negąsdina: „Skysčius perku parduotuvėje, todėl jaučiuosi saugus, kad ten nebus jokių priemaišų. E.cigaretėse naudojamus skysčius galima pirkti specializuotose parduotuvėse jau sumaišytus arba susimaišyti pačiam. Galima pasirinkti ir stiprumą.“
Seminaro metu medikai kėlė klausimą, kuris labai dažnai kamuoja ne vieną rūkantįjį: „Mesiu, o ką reikės daryt su antsvoriu?“ V.Andrejevaitė pripažįsta, jog svorio priaugimas metus rūkyti daliai jos pacientų yra kaip šalutinis efektas. „Visus pacientus perspėju, jog metus rūkyti galite pasunkėti iki septynių kilogramų. Todėl grupiniuose užsiėmimuose daug dėmesio skiriu elgesio terapijai, kaip keisti įpročius. Kalbant apie svorį, mokslininkų tyrimai rodo, kad mesti rūkyti žmogui nerekomenduojama tik tuomet, jei jis per trumpą laiką priauga daugiau nei trisdešimt kilogramų, nes svoris jį nužudys greičiau nei rūkymas. Tačiau kiekvienu atveju reikia ieškoti individulių sprendimų, pacientams rekomenduoju pasitarti ir su dietologu. Šios priklausomybės atsisakyti vien žmogaus valios ir vieno specialisto nepakanka, turi dirbti medikų komanda“, - sako V.Andrejevaite.

Penkiolikmečiai Danielius ir Aras
Paauglystė toks laikas, kai norisi išbandyti įvairiausių dalykų. Turbūt nemaža dalis iš smalsumo užsitraukė ir dūmą. Penkiolikmečiai Aras ir Danielius sako pirmą kartą tai padarę dvylikos. Trylikos jau plėšė dūmą kaip „rimti vyrai“ - po pakelį per dieną. „Pajutau, kad kažkas su sveikata negerai, pradėjau galvoti, kuo pakeisti tas cigaretes. Mesti nesvarsčiau, nes esu priklausomas, noriu tiesiog parūkyti“, - pasakojo Aras. Klausantis paauglio, kuris atvirai prisipažįsta esantis priklausomas, lieka tik klapsėti akimis. Mirksėjimas dar padažnėja, kai išgirsti, jog dabar jaunuoliai rūko e.cigaretes, kuriose yra daugiau nei dvidešimt miligramų nikotino.
Skaičiai priverčia nustebti net Rolandą, kuris manė, kad jis renkasi gana stiprią e.cigaretę – joje yra 6 miligramai nikotino. Jaunimas pripažįsta, gal ir nepradėtų nuo stipriausio, bet perka nelegaliai iš kaimyno Valdelio, o jis silpnesnių neturi, taigi nelabai yra pasirinkimo. Tiesa, kaimyno parduodamas skystis kainuoja keliais eurais pigiau. Kartais būna ir dvigubai stipresnis, na, kaip pasitaiko. „Yra mokykloje pagavę rūkant, tada atėmė. Bet pasitaupiau ir nusipirkau kitą e.cigaretę. Jų tikrai nėra sunku gauti, aišku, perkam ne parduotuvėje. Gyvenu su seneliu, prie jo namuose stengiuosi nerūkyti, kad nepamatytų. Kas būtų? Pyktų“, - atvirauja Aras.

Sutikime, kalbant apie priklausomybes ar, mūsų supratimu, neleistinus dalykus daugeliu atveju taikoma gąsdinimo, kad bus blogai, strategija. Aras su Danieliumi tik šypteli - tokios kalbos nelabai veikia. Kaip ir gąsdinimai, jog po dešimtmečio ar gerokai ilgesnio laiko dėl intensyvaus rūkymo juos gali ištikti infarktas, insultas. Vėžio jie sako irgi nebiją. Nes tai... tolima ir neapčiuopiama ateitis.
Pastaruoju metu dažnai akcentuojamas prioritetas vaikų sveikata. Tačiau draudimai ir visos kitos taikomos priemonės, kurios nukreiptos, kad tik jaunimas nepradėtų rūkyti, vargu ar nors kiek turi įtakos. Jei jaunimas aiškiai sako, kad gąsdinimai jų neveikia, reikia ieškoti kitokių būdų. Panašu, kad būtina galvoti, kaip susitvarkyti su kaimynais valdeliais. 


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris