Ką daryti, kad sugrįžtų išvykę medikai?

Giedrius Gaidamavičius
2021-03-10
Ekonominė situacija, korupcija, bloga atmosfera darbe – pagrindinės gydytojus iš Lietuvos vejančios priežastys. O sugrįžti jiems trukdo sudėtinga licencijavimo tvarka. Išvykimo priežastys, darbo užsienyje ir sugrįžimo į Lietuvą patirtys bei lūkesčiai – apie tai kalbėta nuotoliniu būdu surengtame pirmajame jungtiniame Lietuvos ir išeivijos gydytojų seminare. 
Ką daryti, kad sugrįžtų išvykę medikai?
Emigravusių gydytojų sugrįžimą, jų teigimu, labiausiai paskatintų galimybė dirbti tik vienoje darbovietėje už orų ir gyvenimo lygį atitinkantį atlygį, geresnės kvalifikacijos kėlimo galimybės bei ženkliai sumažėjusi korupcija.

Kardiologijos aktualijos
Virtualiai vykusį seminarą, kurį vienu metu stebėjo 450 žmonių, įžanginiu žodžiu pradėjo vienas renginio organizatorių Santaros klinikų profesorius, kardiologas Pranas Šerpytis. Gydytojas pasidžiaugė galimybe bendrauti nuotoliniu būdu net ir pandemijos sąlygomis, taip pat padėkojo užsienio lietuviams už iniciatyvą rengiant seminarą.
Sveikinimo žodžius tarė ir sveikatos apsaugos viceministrė Danguolė Jankauskienė, Jungtinėje Karalystėje dirbantis gydytojas Tadas Kananavičius bei Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovas Darius Steponkus, seminare atstovavęs Lietuvos gydytojų vadovų sąjungai.
 

Pirmojoje seminaro dalyje pristatyti trys pranešimai apie kardiologijos aktualijas. Su pastarųjų metų naujienomis gydant širdies nepakankamumą supažindino gydytoja kardiologė Vytė Maneikienė. Santaros klinikų gydytojas kardiologas Rokas Šerpytis pristatė pranešimą apie miokardo infarkto be obstrukcinių pakitimų vainikinėse arterijose (MINOVA) šiuolaikinę diagnostiką ir galimą gydymą. Oslo universitete bei Norvegijos sostinės Akershus universitetinėje ligoninėje dirbanti ir ten mokslinius tyrimus atliekanti lietuvė gydytoja kardiologė Loreta Strom pranešime supažindino su naujas iššūkiais gydant ir diagnozuojant prieširdžių virpėjimą.


 
Iš Lietuvos varo atlyginimai ir korupcija
Vis dėlto daugiau diskusijų sulaukta antrojoje seminaro sesijoje, kur buvo paliestos tiek Lietuvoje likusiems, tiek į užsienį išvykusiems, tiek sugrįžti norintiems medikams aktualios problemos. Prof. P.Šerpyčio teigimu, antrosios dalies temą apie gydytojų emigracijos priežastis, tendencijas ir lietuviškos licencijos atgavimo galimybes pasiūlė būtent užsienyje gyvenantys medikai.
„Kur yra normali šalis? Aš tokios nemačiau“, – sakė T.Kananavičius, pridurdamas, jog trūkumų yra kiekvienoje valstybėje. Jungtinėje Karalystėje dirbantis gydytojas pasakojo apie šios šalies medikų darbo, kvalifikacijos bei licencijavimo reguliavimą ir priežiūrą.

 
Tyrimas

Didelio susidomėjimo sulaukė Jungtinėje Karalystėje dirbančios gydytojos Monikos Aržanauskaitės pranešimas, parengtas remiantis beveik metus vykdytos apklausos rezultatais. Tyrimo dalyviai – 466 užsienyje dirbantys lietuvių gydytojai, kurių teirautasi apie išvykimo iš Lietuvos priežastis, paskatas sugrįžti bei darbo užmokesčio gimtinėje lūkesčius. Dažniausiai respondentų nurodytos emigracijos priežastys – ekonominė situacija, korupcija sveikatos apsaugos sistemoje bei netinkama darbo atmosfera. Emigravusių gydytojų sugrįžimą, jų teigimu, labiausiai paskatintų galimybė dirbti tik vienoje darbovietėje už orų ir gyvenimo lygį atitinkantį atlygį, geresnės kvalifikacijos kėlimo galimybės bei ženkliai sumažėjusi korupcija.

 
Grįžti neleidžia licencijavimo procesas?
Dar viena Lietuvos išvykusių gydytojų pastebima problema – sudėtinga licencijavimo tvarka mūsų šalyje. Kaip parodė šiuo metu Vokietijoje dirbančios gydytojos Skaistės Mačiulaitytės pranešimas, dėl sudėtingo proceso nemažai emigravusių medikų lietuviškos licencijos net nebando pratęsti. Tiek jiems, tiek Lietuvoje likusiems gydytojams perteklinis atrodo reikalavimas išversti tarptautinėse konferencijose išduotas pažymas. Pranešimo autorė dalyvius taip pat supažindino su darbo Vokietijoje patirtimi ir tenykštėmis medikų tobulinimosi sąlygomis.
 

„Dauguma pasisakymų nebuvo labai optimistiniai“, – bandžiusių grįžti kolegų pasakojimus prisiminė praėjusiais metais į Lietuvą iš Jungtinės Karalystės sugrįžusi gydytoja Laura Žilinskienė. Moteris pranešime pasidalijo asmenine patirtimi Lietuvoje patvirtinant užsienyje įgytą licenciją. Niekada iki tol lietuviškos gydytojo licencijos neturėjusi L.Žilinskienė teigė, jog jos kvalifikacijos pripažinimas tėvynėje buvo sklandus ir užtruko 2 mėnesius, o licencijos išdavimas – 7 dienas.
 
Seminare dalyvavo ir už sveikatos politikos formavimą bei jos įgyvendinimą atsakingų institucijų atstovės. Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento direktorė Odeta Vitkūnienė pristatė darbą pradėjusios Vyriausybės ketverių metų sveikatos politikos prioritetus. Su medikų licencijavimo aktualijomis supažindino Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos (VASPVT) direktorė Nora Ribokienė. Ji taip pat informavo apie parengtą projektą, kurį įgyvendinus licencijavimo proceso metu nebereikėtų pateikti dokumentų vertimų iš užsienio kalbos. 

Baigiamoji seminaro dalis – apskritojo stalo diskusija – dar kartą parodė, jog į užsienį išvykusiems lietuvių medikams itin aktualūs kvalifikacijos kėlimo, jo vertinimo bei licencijavimo Lietuvoje klausimai. Į juos nekart teko atsakyti VASPVT direktorei N.Ribokienei.
Baigiamųjų kalbų metu į užsienį išvykusiems medikams linkėta sugrįžti į Lietuvą, pageidauta, kad tokie renginiai vyktų dažniau. Taip pat išreikštas lūkestis, jog valdžios institucijos atlieptų į seminaro metu išreikštas problemas bei imtųsi konkrečių priemonių joms spręsti.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      V.Kavaliauskienė: stengiuosi netaikyti kumščio politikos

      V.Kavaliauskienė: stengiuosi netaikyti kumščio politikos

      „Slaugytojai pacientui gali suteikti reikalingą konsultaciją, patarimus, išrašyti vaistus, užsakyti reikalingus tyrimus. Da...
      Ant Vilniaus maratono nugalėtojų pakylos – gydytoja

      Ant Vilniaus maratono nugalėtojų pakylos – gydytoja

      Ignalinos sveikatos centre dirbanti gydytoja psichiatrė Lina Vasiljevienė (41 m.) prieš porą savaičių praūžusiame Vilniaus ...

      Budinti vaistinė


      Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

      Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

      Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
      Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

      Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

      Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

      razinka


      Sveika šeima


      Alzhaimerio liga griauna šeimas: nežino, kaip prižiūrėti

      „Daug kas nesupranta, kaip žmogus, kuris prieš šešis mėnesius dar sugebėjo ką nors padaryti, dabar net nebemoka pats pavalgyti ar išsivalyti dantis“, – apie Alzhaimerio liga sergančiųjų kasdienybę pasakojo Šv. Roko ligoninės Demencijos skyriaus vedėja Julija Lukošienė. &Scar...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Pražudyti vaikus... pleistru

      Vaikų apsinuodijimai vaistais – vis dažnesnė problema, ypač dėl atsitiktinės prieigos prie stiprių vaistų, pavyzdžiui, fentanilio. Tai vienas stipriausių opioidų, kuris dažnai skiriamas lėtiniam skausmui malšinti.

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Felinoterapija ir ailurofobija
      Henrikas Vaitiekūnas Felinoterapija ir ailurofobija
      Talentas: 26 litrai... aukso?
      Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?
      Miško maudynės su ponia Apolonija
      Henrikas Vaitiekūnas Miško maudynės su ponia Apolonija

      Naujas numeris