Išrinktiems merams – darbas kiaurą parą

Sima Kazarian
2023-03-23
„Stebuklų nebus“, „turėsime daugiau galių“ – gan prieštaringai vertina pasikeitusį savivaldos įstatymą naujai išrinkti merai, tačiau bendros nuotaikos – optimistinės. Na, o kadenciją pradėsiantis Klaipėdos meras jau planuojasi vizitą į Sveikatos apsaugos ministeriją pasikalbėti apie trūkstamus milijonus ir sergančią sveikatos apsaugos sistemą.
Išrinktiems merams – darbas kiaurą parą
Nuo balandžio įsigaliosiantis atnaujintas Vietos savivaldos įstatymas merus išbrauks iš tarybos narių sąrašo. Meras taps savivaldybės vykdomąja institucija, skirs administracijos direktorių, vicemerus.

Ką darys direktorius, ką meras?
Nuo balandžio įsigaliosiantis atnaujintas Vietos savivaldos įstatymas merus išbrauks iš tarybos narių sąrašo. Meras taps savivaldybės vykdomąja institucija, skirs administracijos direktorių, vicemerus. Taigi savivaldybės galvos galios lyg ir tvirtėja, visgi klaustukų liko – įstatymas dar apyplikis, jam trūksta apie 50 poįstatyminių aktų.
 
„Tiems, kuriems ne pirma kadencija, – bus lengviau, o pradedantiesiems reikės rimtai mokytis kokius metus“, – taip laukiantį darbą po naujųjų savivaldos įstatymo pataisų prognozuoja perrinktas Rietavo savivaldybės meras, liberalsąjūdietis Antanas Černeckis. Nuo 2015 m. meraujantis pašnekovas paaiškina, kad mero funkcijos kol kas suformuluotos netiksliai. „Trūksta daug poįstatyminių aktų. Jei merui pereina ir direktoriaus, ir buvusios mero funkcijos, tai nusimato darbas kiaurą parą – nebus kada net iš savivaldybės išvažiuoti. Turės būti numatytas funkcijų pasidalinimas, aiškios ribos“, – teigė A.Černeckis, iš principo į laukiančius darbus žiūrintis optimistiškai. 
 
„Koncentruojamės į galimybes. Nors ypatingų galių neatsirado, mero rankos bus laisvesnės priimant konkrečius sprendimus, komanda bus tvirtesnė“, – pastebi Rietavo meras. Visgi jei valdančioji dauguma ne iš mero partijos, gali jam gerokai pagadinti nervus. „Mes Rietave sudarysime valdančiąją koaliciją, tačiau jei ji nepriklauso mero partijai, gresia didelės problemos: galimas politinis spaudimas, užsitęs sprendimų priėmimo laikas. O kai kuriuos jų reikia priimti greitai, nes buksuos darbai“, – konstatavo A.Černeckis ir pridūrė, kad politikuoti prie sutrūkusio vamzdžio ne vieta – reikia galvoti, kaip jį suremontuoti. Tiesa, jis prisiminė, kad prie netiesioginių merų rinkimų šalyje buvę ir taip, kad keičiantis valdančiai daugumai per kadenciją pasikeitė net keturi merai.

 
Tiki oponentų geranoriškumu

„Iššūkių nebijau“, – sako visas šias pastabas gyvai įkūnijantis Naujasis Vilniaus rajono savivaldybės meras socialdemokratas Robert Duchnevič. Jis neturi valdančiosios daugumos, yra naujokas ir vienu procentu balsų nugalėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) kandidatą Waldemar Urban. Žiniasklaida tai vadina istoriniu įvykiu, kadangi LLRA-KŠS rajone valdė du dešimtmečius.

 
„Suprantu, kad nėra paprasta. Merui tenka daug biurokratinio darbo. Gelbsti funkcijų pasidalinimas su vicemeru, administracijos direktoriumi. Svarbu politinė komanda, bet ne aš vienas naujas meras, visa Lietuva dirbs pagal naują įstatymą, susitvarkysime“, – optimizmo nestokojo R.Duchnevič, per rinkimus sulaukęs premjerės Ingridos Šimonytės palaikymo.
 
Jis tiki, kad buvimas politinėje mažumoje netrukdys siekti tikslų. „Visus projektus atneša administracijos komanda, biudžetą, viskas eina iš čia. Taryba yra gyventojų lūkesčių atspindys. Jei jiems kas nors netinka – nenubalsuoja, jei tinka – patvirtina. Turėsime kurti diplomatinius santykius, bet nemanau, kad išrinkti politikai norės destrukcijos“, – tiki naujasis meras, nusiteikęs išsaugoti tai, kas savivaldybėje buvo gerai.
 
Kiek pailsėjęs artimiausiomis dienomis jis žada derėtis su kitomis politinėmis jėgomis. „Reikia sudėlioti procesus, kad viskas kuo sklandžiau vyktų. Dabar svarbu prie bendro stalo susodinti visas politines jėgas. Visi trys sąrašai – ir dauguma, ir oponentai iš opozicijos – turi kalbėtis. Kitaip darbas nesiklostys. Kalbu ir apie vicemero poziciją siūlant daugumos atstovą. LLRA-KŠS ir centro dešinė gavo daug mandatų ir negaliu nereaguoti į tą pasitikėjimą, kurį suteikė rinkėjai. Tai normalus procesas, paisyti rinkėjo valios“, – tvirtina R.Duchnevič.
 
Įstatymas palankus
A.Černeckis sako, kad mažesnėse savivaldybėse, tai dar dar, bet didesnėse laukia nemažai chaoso. „Mes, mažesnės savivaldybės, lyg ir imitavome panašų modelį (meras žinojo daug direktoriaus funkcijų), tačiau kaip reikės priimti sprendimus didesnėse, neįsivaizduoju. Ten šimtai sprendimų: reikalingi parašai, finansiniai pavedimai... Daug laiko užims vien techninis darbas, o kur dar sutikrinti sužiūrėti? Reikia patikimos komandos, nes dėdamas parašą esi atsakingas, kad darbas atliktas nuo-iki“, – pabrėžė A.Černeckis.
 
Tačiau naujai išrinktas Klaipėdos miesto meras, politinio komiteto „Ištikimi Klaipėdai“ lyderis, buvęs Klaipėdos valstybinio jūrų uosto generalinis direktorius Arvydas Vaitkus iššūkių nesibaimina. „Aš kaip tik džiaugiuosi. Prieš ketverius metus kalbėjau, kad miesto vadovas privalo turėti didelę patirtį valdant didelius ūkius. Parlamentas tai ir įteisino. Tai teisingiausias sprendimas – leisti merui tiesiogiai vadovauti administracijos darbui, nes iki tol turėjome įvairių nuotykių, kai administracijos vadovybė ne visada išgirsdavo ir vykdydavo, tai, kas buvo svarbu iš mero pozicijų. Taigi įstatymas palankus“, – kalbėjo A.Vaitkus ir pridūrė, kad komanda pasitiki, jos profesionalumu įsitikino per ketverius metus, nes didžioji dauguma dirbo taryboje. „Belieka gavus valdžią įteisinti senus lūkesčius tvarkant senamiestį, parkavimo sistemą ir sprendžiant sveikatos srityje kylančius iššūkius“, – teigė jis.

 
Kalbės su SAM

Naujai išrinktas Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus nejaučia žadėtos euforijos, kai buvo kalbama, jog ligoninių sujungimas duos milžinišką efektą Klaipėdos miesto ligoninėms, ypač universitetinei. „Jau seniai reikėjo finansinės pagalbos sprendžiant daug klausimų: pradedant senokais pastatais, įrangos įsigijimu, baigiant sąlygų gerinimu pacientams. Žadėti keli šimtai milijonų eurų atrodo sunkiai įmanomi – reikės važiuoti ir kalbėti su ministerija, kokia tikroji padėtis. Kiek turiu indikacijų iš ligoninių, jos šiandien juda į finansinius nuostolius. Jei situacija nesikeis, nebus pagalbos iš ministerijos, turėsime rimtų problemų“, – tvirtina A.Vaitkus.

 
Jis pastebi, kad reorganizacijos kontekste apie šimtas ligoninių darbuotojų palieka darbą. „Klaipėdoje apskritai medikų stokojama. Lietuvoje sveikatos apsaugos sistema pati serga. Tai indikuoja medikų asociacijos. Man patinka, kaip komunikuoja Jaunųjų gydytojų asociacija, kuri skelbia tam tikrą pavojaus signalą dėl jaunųjų medikų rengimo, integracijos į darbo vietas, teisingo apmokėjimo, neproporcingo pasiskirstymo šalyje“, – gyrė A.Vaitkus.
 
Naujasis Klaipėdos meras konstatuoja, kad Klaipėdai seniai reikėjo finansinės pagalbos. „Per paskutinius metus daug žadant Klaipėda jos negavo jokios. Kalbėta, kad kol nesudarytas naujas junginys nauja pagalba negalima. Galiu tam paprieštarauti. Išmanau, kaip veikia viešosios įstaigos. Nuo tada, kai universitetinė ligoninė buvo perduota SAM, jai buvo galima be ribojimų padėti“, – įsitikinęs A.Vaitkus.
 

„Mūsų mieste veikiančios gydymo įstaigos neskirtos vien miestiečiams. Reikia kalbėti apie visą regioną, kur yra devynios savivaldybės ir gyvena apie 370 tūkst. gyventojų. SAM turi daryti išvadas ir žiūrėti, kaip pagelbėti. Kovidas parodė, kad iš viso regiono, Europos ir pasaulio grįžtantys žmonės važiavo gydytis į Klaipėdos universitetinę ligoninę. Infekciniam skyriui numatyta 16 mln. Verygos laikais, kuris kūrė infekcinį klasterį Lietuvoje. Mintis gera, bet jokie pinigai nepasiekė. Toliau matome eiles ir pas šeimos gydytojus, specialistus, tai nenormali situacija ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje“, – teigė A.Vaitkus ir linkėjo ministerijai kuo greičiau rasti sprendimus, kadangi kyla rimta grėsmė, jog Lietuvoje dar labiau išaugs mirštamumas.

 
Tarp kitko
Kaip dirbs naujai išrinkti merai?
Meras taps vykdomąja institucija. Turės savivaldybės valdžios ir viešojo administravimo įgaliojimus, bus atsakingas už įstatymų, Vyriausybės nutarimų ir savivaldybės tarybos sprendimų tiesioginį įgyvendinimą, sudarys ir teiks tarybai savivaldybės biudžeto projektą, jį vykdys, administruos savivaldybės turtą ir piniginius išteklius.
 
Nebebus savivaldybės tarybos nariu, nebalsuos tarybos posėdžiuose, bet sudarys jų darbotvarkes, teiks sprendimų projektus, pirmininkaus.
Vienasmeniškai skirs savivaldybės administracijos direktorių, kuris bus savivaldybės administracijos vadovas, bet nebus vykdomąja institucija.
Pats skirs vicemerus
Turės veto teisę. Atmesti veto galės ne mažiau kaip pusė visų tarybos narių balsų.
Mero įgaliojimus galės sustabdyti tik teismo nutartis. Taryba negalės mero nušalinti nuo pareigų.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris