Gynybinei medicinai – galas?

Inga Markeliūtė
2019-06-13
Seimo Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį pritarė patobulintam Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pakeitimo projektui.
Gynybinei medicinai – galas?
Medikai neslepia, jog dėl galiojančios tvarkos apie padarytas klaidas ir sukeltą žalą pacientų sveikatai nelabai kas linkę kalbėti, nes bijo būti nubausti.

Ilgai laukė
Medikai neslepia, jog dėl galiojančios tvarkos apie padarytas klaidas ir sukeltą žalą pacientų sveikatai nelabai kas linkęs kalbėti. Juolab pasimokyti iš kolegų klaidų. Kodėl? Nes bijo būti nubausti. Ne vieną dešimtmetį siekiama, kad Lietuvoje pradėtų veikti žalos be kaltės atlyginimo modelis, tačiau jam koją vis pakiša įvairiausi niuansai. Projektas paruoštas ir, kaip sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, išdiskutuotas su visomis pusėmis. Savo ruožtu opozicijai priklausantis Antanas Matulas tikina, jog projektą galima būtų atidėti rudens sesijai, mat dabartiniame projekte yra nemažai netikslumų, kurie priėmus įstatymą sukels begales problemų.


Santaros klinikų profesinės sąjungos vadovas Valdas Pečeliūnas sako, kad šis modelis medikų bendruomenėje seniai lauktas, nes dabar šalyje vyrauja gynybinė medicina. Mat gydytojas, padaręs klaidą, tampa baudžiamojo proceso dalimi. Anot naujojo modelio rengėjų, jam įsigaliojus medikai tikrai nebus baudžiami, nebent jų padarytos klaidos bus tyčinės. Parengtam modeliui pritaria tiek gydymo įstaigų vadovai, tiek Lietuvos gydytojų sąjunga, pacientų organizacijos.
A.Matulas gi stebisi, kad visi ramūs, nors gydymo įstaigoms draudiminės įmokos į specialų fondą išaugs kelis kartus. „Anksčiau daugiausiai diskusijų ir buvo kilę, būtent dėl įmokų į fondą, dabar, atrodo, visiems šis variantas tinka. Mane tiesiog stebina“, - sako A.Matulas.
 
Įmokos išaugs
Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro vadovas Laimonas Griškevičius sako, kad įmokos kai kurioms gydymo įstaigoms didėja drastiškai. „Vadinasi, lėšos bus atimamos nuo gydymo paslaugų ir medikų atlyginimų. Galbūt tokiu atveju reikėtų pagalvoti apie tai, kad turėtų didėti ir paslaugų įkainiai. Be to, ar nereikėtų pasvarstyti, kad įmokos gydymo įstaigoms būtų ne fiksuotos, o vertinamos pagal galimą riziką suklysti. Nes dabar didžiosios ligoninės, kurios padaro sąlyginai mažai tokių klaidų, turės dengti tų, kurios jų padaro daugiau“, - sako L.Griškevičius.


Projekte siūloma nustatyti, kad žala paciento sveikatai būtų atlyginama nevertinant ją padariusio mediko kaltės. Numatoma, kad žala paciento sveikatai atlyginama iš sąskaitos, kurioje bus kaupiamos sveikatos priežiūros įstaigų įmokos pacientų sveikatai padarytai žalai atlyginti, t. y. lėšos, kurios bus gaunamos panaikinant asmens sveikatos priežiūros įstaigų pareigą draustis civilinės atsakomybės draudimu ir numatant pareigą mokėti įmokas į minėtą Vyriausybės įgaliotos institucijos administruojamą sąskaitą.
Šiuo metu žala atlyginama tik nustačius civilinės atsakomybės sąlygas, ją padariusio sveikatos priežiūros specialisto kaltę, didžiąja dalimi žalą atlyginant iš civilinės atsakomybės draudimo lėšų. Priėmus įstatymų pakeitimus, sumos, skirtos draudimo įmonėms, bus skiriamos tiesiogiai pacientų sveikatai padarytai žalai atlyginti.

 
Tarp kitko
Sveikatos reikalų komitetas pritarė patobulintam Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pakeitimo projektui ir jį lydintiesiems įstatymų projektams. Pagrindinis šių pakeitimų tikslas – sudaryti sąlygas pacientams, kurių sveikatai padaryta žala teikiant  asmens sveikatos priežiūros paslaugas,  greičiau ir paprasčiau gauti žalos atlyginimą, o lėšas bei laiką skirti sutrikdytai sveikatai susigrąžinti (įgyvendinti žalos be kaltės modelį). Taip pat siekiama sudaryti sąlygas, skatinančias atskleisti asmens sveikatos priežiūros specialistų klaidas ir imtis priemonių, kad jos nesikartotų.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris