Gražina Belian: „Tikslas – nulis mirčių nuo perdozavimo“

Deimantė Gruodė
2019-06-17
„Didžiausia perdozavimo ir mirčių rizika yra vartojant opioidus, ypač sintetinius. Prieš kelerius metus Lietuvoje 83 asmenų mirtys buvo susijusios su narkotikų vartojimu, didžioji dalis – opioidų vartotojai. Pernai statistika kiek geresnė – tokių mirčių buvo 59“, – sakė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorės pareigas laikinai einanti Gražina Belian.
Gražina Belian: „Tikslas – nulis mirčių nuo perdozavimo“
„Kai tenka pristatyti lietuviško alkoholio vartojimo ypatumus, visada sakoma, prancūzai, ispanai vakarieniauja su taure vyno rankose ir viskas gerai. O pas mus geriama ne taip dažnai, bet vienos progos metu - labai daug“, - sako Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorės pareigas laikinai einanti Gražina Belian.

Koks narkotikas Lietuvoje yra labiausiai paplitęs?
- Lietuvoje kaip ir Europos Sąjungoje labiausiai paplitusios yra kanapės. Europoje jų vartojimas siekia per 14 procentų gyventojų, Lietuvoje – daugiau kaip 6 procentus. Antrojoje vietoje ES yra kokainas, o Lietuvoje – ekstazis, tačiau jį renkasi palyginti nedaug – apie procentą vartotojų.
 
- Turbūt specialistai vos spėja sekti – kiekvieną dieną rinkoje atsiranda vis naujesnių narkotikų?
- Europoje suskaičiuojama septyni šimtai trisdešimt naujų psichoaktyviųjų medžiagų. Pernai jų buvo identifikuota penkiasdešimt, bet pastebima mažėjimo tendencija ir, matyt, chemikų, kurie dirba, deja, šioje srityje, fantazija jau išsenka. Naujų psichoaktyvių medžiagų registruojama mažiau. Deja, netgi prekybininkas, tiekėjas, kuris platina narkotines medžiagas, realiai nežino, ką iš tikrųjų parduoda. Lietuvoje kaip kitose Europos Sąjungos šalyse nebuvo vykdomi vadinamieji projektai „check drug“, kuomet gali patikrinti narkotinę medžiagą ir dėlto tau nebus jokios atsakomybės. Pavyzdžiui, festivalių arba masinių susibūrimų metu budi tam tikra komanda. Atėjus narkotines medžiagas vartojančiam asmeniui itin greitai ir operatyviai iš mobiliosios laboratorijos gaunamas atsakymas, kokia medžiaga ten yra iš tikrųjų, koks jos kiekis ir poveikis. Daugiau nei pusė atvejų pasitaiko, kad dozė būna per didelė arba yra visai kita medžiaga, nei pirkėjas manė įsigijęs. Nes čia - ne parduotuvė. Tu negali nueiti ir pasakyti: manęs netenkina prekės kokybė.

 
- Lietuvoje apie dešimt tūkstančių švirkščiamųjų narkotikų vartotojų. Kiek žmonių miršta nuo kvaišalų?
- Neramina, kad rizikingiausių vartotojų skaičius gali siekti per septynis su puse tūkstančio. Dažniausiai tai yra opioidų vartotojai arba fentanilio dariniai, kitaip tariant, gryna sintetika, kai perdozavimo bei mirčių rizika yra didžiausia. Lietuvos statistika, palyginti su europiniu kontekstu, nėra bloga.

 
Skaičiai
Naujausiais duomenimis, Lietuvoje švirkščiamuosius narkotikus vartoja apie 8–10,5 tūkst. asmenų, 85 proc. jų vartoja opioidus.


Prieš porą metų Lietuvoje 83 asmenų mirtys buvo susijusios su narkotikų vartojimu, didžioji dalis jų - opioidų vartotojai. Pernykštė statistika geresnė: tokių minčių būta penkiasdešimt devynios. Be abejo, kiekviena mirtis labai svarbi ir dėlto būtina imtis visų priemonių joms išvengti. Džiugu, kad Seimas pernai patvirtino Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir narkomanijos prevencijos programą, kurią įgyvendinus po dešimties metų tikrai turėsime saugesnę, sveikesnę Lietuvą ir vienas iš programos tikslų – po devynerių metų mirčių nuo perdozavimo sumažinti iki nulio.
 
- Jei išnyktų sostinės pašonėje įsikūręs taboras, galbūt užsibrėžtų tikslų būtų lengviau siekti?
- Sunku pasakyti. Ne tik tabore vyksta narkotikų platinimas. Kuomet yra paklausa, atsiranda ir pasiūla. Ko gero, reikia kalbėti ne apie tai, kad nuo žemės paviršiaus nušluokime taborą arba kurią kitą vietą, o kad žmonėms nebūtų poreikio svaigintis tokiais būdais.

- Minėjote, kad labiausiai paplitęs narkotikas yra kanapės. Gerai, jei šios naudojamos medicininiais tikslais?
- Jei moksliškai patvirtinta ir yra vaistas, kurio sudėtyje narkotinės medžiagos, ko gero, turime kalbėti apie tetrahidrokanabinolį, aptinkamą būtent šiame augale, be abejo, mano požiūris teigiamas. Juolab kad visos sąlygos Lietuvoje jau sudarytos nuo gegužės pirmosios dienos. Kiekvienas gamintojas ir prekybininkas analizuoja rinką - verta ar ne ateiti su tam tikrais vaistais.
 
- Kokia buvo jūsų reakcija, kai sužinojote, kad Seimas uždraudė vaikišką šampaną?
- Džiaugsminga! Laukėme to projekto pakankamai ilgai, kadangi tai susieta su laisvu prekių judėjimu. Turėjome projektą notifikuoti tiek Europos Komisijai, tiek Pasaulio prekybos organizacijai ir sėkmingai tą padarėme. Galvojame, kad jaunajai kartai nebeformuosime nuostatų, kad šventė turi būti siejama su alkoholiu, kad vaikui nuo pat mažens jau nebus peršamas pozityvus požiūris į alkoholio vartojimą. Psichologai jums tikrai patvirtins, kad tokie gražūs animaciniai herojai – princesės, ančiukai, - kurie puikuojasi ant gėrimo etikečių, bei kiti atributai mažiesiems palieka teigiamą įspūdį.
 

- Vis dar esame viena labiausiai geriančių tautų, kaip kadaise yra įvardijęs sveikatos apsaugos ministras?
- Ministras tai sakė turbūt prieš trejus metus, kai, niekas negali paneigti, sveikatos rodikliai Lietuvoje buvo itin prasti. Tradicijos mūsų ne labai tinkamos, bet tendencijos ženkliai gerėja. Kai tenka pristatyti lietuviško alkoholio vartojimo ypatumus, visada sakoma, prancūzai, ispanai vakarieniauja su taure vyno rankose ir viskas gerai. O pas mus geriama ne taip dažnai, bet vienos progos metu - labai daug. Pas mus svaigalų vartojimas tiek rizikingas, kad paskui visą statistiką gadiname su iš to kylančiomis ligomis bei pasekmėmis.
Nuo du tūkstančiai dvyliktųjų metų alkoholio vartojimas pas mus Lietuvoje mažėja bent dviem trim šimtais miligramų ir galų gale nuo septynioliktųjų įvyko proveržis – 0,9 litro absoliutaus alkoholio vienam vyresniam kaip penkiolika metų gyventojui. O du tūkstančiai aštuonioliktais metais palyginus su septynioliktais 1,1 litro. Tad tikrai nebegalime būti vadinami labiausiai geriančia tauta.

 
Dosjė
Gražina Belian – Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja. Jai pavesta vadovauti šiai institucijai, kuomet pasibaigus penkerių metų kadencijai, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) direktorės pareigas šių metų balandžio mėnesį paliko Inga Juozapavičienė.
Nuo 2012 m. laisvai samdoma Parlamento Sveikatos reikalų komiteto patarėja.
Praėjusią savaitę dalyvavo Seime vykusioje konferencijoje, kuri skirta Europos narkotikų ir narkomanijos stebėjimo centro ataskaitai pristatyti. Jos metu buvo apžvelgta Lietuvos narkotinių medžiagų vartojimo ir susijusių padarinių apžvalga Europos kontekste.
NTAKD yra pavaldus Vyriausybei, o šios institucijos vadovas yra atsakingas ir atskaitingas Lietuvos Respublikos Vyriausybei bei sveikatos apsaugos ministrui.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris