Farmacijos sektoriuje nuotaikos slogios

www.lsveikata.lt
2023-03-09
Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinė sąjunga mano, kad jų organizacijos pasiūlytos Farmacijos įstatymo pataisos dėl farmakotechnikų ateities darbo perspektyvų jau turėjo būti patvirtintos ir įteisintos. Dėl Seimo Sveikatos reikalų komitete siūlomos pataisų Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinė sąjunga teikė pasiūlymus, kad būtų leista dirbti farmakotechnikams, kurie iki 2006 m. yra įgiję farmakotechniko profesinę kvalifikaciją.
Farmacijos sektoriuje nuotaikos slogios
Farmakotechnikams buvo suteikta galimybė per 15 metų pereinamąjį laikotarpį persikvalifikuoti į vaistininkus, tačiau kiekvieno žmogaus šeiminė ir finansinė padėtis yra skirtinga, tad ne visi ja galėjo pasinaudoti.

Vaistininkų trūksta jau dabar
Pasak Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkės Linos Ganatauskienės, vaistininkų trūksta jau dabar, ypač regionuose, o ateityje šis trūkumas taps dar didesnis.

 
„Girdime aukštųjų Lietuvos mokyklų, kurios ruošia farmacijos specialistus, išsakytus nuogąstavimus, kad farmacijos studijos brangios, o jas besirenkančių studentų skaičius mažėja. Todėl galime numatyti vaistininkų trūkumo tendencijas. Tuo remiantis manome, kad susidariusioje situacijoje, būtų tikslinga leisti dirbti farmakotechnikams, turintiems ilgalaikę profesinę patirtį, taip išvengiant kaimo vietovių vaistinių uždarymo. Neturime pamiršti, kad dirbame paslaugų sektoriuje. Mes visada siūlome atsižvelgti į ilgus metus dirbančių farmakotechnikų kompetencijas ir tiems, kas yra sukaupę ilgą profesinę patartį, leisti dirbti ir toliau taip, kaip yra dirbama dabar“, – pabrėžė profesinės sąjungos pirmininkės.
 
Persikvalifikavo ne visi

„Farmakotechnikams buvo suteikta galimybė per 15 metų pereinamąjį laikotarpį persikvalifikuoti į vaistininkus, tačiau kiekvieno žmogaus šeiminė ir finansinė padėtis yra skirtinga, tad ne visi ja galėjo pasinaudoti. Kai kurie vaistininko padėjėjai šiandien jau yra vaistininkai, bet iš visų to tikėtis nebuvo įmanoma dėl objektyvių žmogiškų priežasčių. Vieniems keli tūkstančiai eurų už studijas per metus yra per didelė našta, kiti negalėjo studijų Vilniuje ar Kaune suderinti su darbu nuošaliose šalies vaistinėse, nes į paskaitas universitete reikėjo vykti tris dienas per savaitę, paliekant vaistinę uždarytą“, – teigia Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Lina Ganatauskienė.

 
Ji pabrėžė, kad farmacijos sektoriuje nuotaikos šiandien yra slogios, o farmakotechnikai pagalbos ieško kreipdamiesi į profesinę sąjungą, kad vykstant įstatyminiams pokyčiams būtų atstovaujama jų teisėtiems interesams.
 
Atviri diskusijai
Sunku nuspėti, kaip priešingas sprendimas nei siūloma įstatymo pataisa gali nulemti farmakotechnikų darbinę veiklą, kuriems iki pensijos liko keleri metai. Juk šie specialistai yra sukaupę kelių dešimtmečių profesinę patirtį, turi visas darbui reikalingas kompetencijas, vertinami pacientų ir bendruomenių. Abejojame, ar valstybei žingsnis atsisakyti farmacijos specialistų, kurių ir taip stokojame, nėra per brangus. Todėl aktyviai kalbame apie šią problemą ir kviečiame ją spręsti Sveikatos apsaugos ministeriją, Seimo Sveikatos reikalų komitetą, kitus Seimo narius, pačius farmakotechnikus ir jų darbdavius, – teigia L.Ganatauskienė.
 
„Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinė sąjunga palaiko ir vaistininkus, kurie kelia adekvataus darbo užmokesčio klausimus. Tačiau, norime atkreipti dėmesį, kad esant farmacijos specialistų trūkumui, gali iškilti grėsmės prailgintoms atostogoms ir sutrumpintam darbo laikui. Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinė sąjunga visada yra atvira diskusijai ir deryboms. Racionaliose diskusijose galima rasti sprendimą, tenkinantį visas puses. Tikime, kad Lietuvos valdžios atstovai ras socialiai teisingą sprendimą vaistininkų, farmakotechnikų, darbdavių ir pacientų atžvilgiu“, – reziumuoja Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinė sąjungos pirmininkė.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris