Cigarečių prekeiviais tampa šeštokai

Eimantas Šaulitis
2019-06-13
Vilniuje nuolat vyksta sandoriai, kurių metu suaugusieji elektronines cigaretes parduoda nepilnamečiams, o šie mokykloje jas platina tarp jaunesnių moksleivių. Anot Vilniaus Antakalnio progimnazijos socialinės darbuotojos Editos Sinkevič, rūkymo įnagio prekeiviais tampa net šeštokai. Belieka retoriškai paklausti, kuo jie prekiaus įžengę į aštuntą, ar dešimtą klasę.
Cigarečių prekeiviais tampa šeštokai
Didžiausia problema, jog prekyba „veiperiais“ nėra licencijuota. Juos platinti gali ir fiziniai asmenys, o tai atveria galimybes nepilnamečiams e.cigaretes įsigyti nesukontroliuojamoje internetinėje erdvėje.

Nėra programų
Antradienį Vilniaus miesto savivaldybėje vykusioje Seimo nario Vytauto Kernagio inicijuotoje diskusijoje buvo pastebėta, kad vietos, kuriose prekiaujama elektroninėmis cigaretėmis, žinomos ir mokyklų administracijoms, ir policijai. Vis dėlto pareigūnų reidai norimų rezultatų neduoda – tušinukus primenantys „veiperiai“ vis tiek pakliūna į moksleivių rankas.
 
Pedagogai sako besijaučiantys bejėgiai, mat už mokyklos ribų pastebėti rūkantys moksleiviai spėja pabėgti, o gimnazijų tualetuose keturiese ar šešiese užsidarantys mokinukai sugeba elektroninę cigaretę ir išsiardyti.

E.Sinkevič pastebi, kad jaunesni moksleiviai dažniausiai įtraukiami tik į patyčių prevencijos programas, mat 1-7 klasėse besimokantiems vaikams įprastai aktualesnė pastaroji problema. O šiuo metu vykdomoje ankstyvosios rūkymo prevencijos programoje dalis aštuntokų yra per jauni dalyvauti, nes taikomas 14 m. amžiaus cenzas, tad net ir rimtų problemų turintys trylikamečiai į ją nepatenka.
 

L.S. skaičius
38
- tiek proc. mokinių pernai teigė išbandę e.cigaretes.

 
Tėvai apie žalą nežino
Antakalnio progimnazijos tėvų atstovas Vaidas Pacauskas kreipėsi į Seimo narį Vytautą Kernagį dėl, kaip jis pats įvardija, ERP (elektroninių rūkymo priemonių) paplitimo tarp moksleivių. Vyras pasakojo, kad su jaunuolių „veipinimo“ problema pirmiausia susidūrė, kai ši iškilo jo atžalos klasėje. Tačiau, kaip pats sako, pasidomėjęs daugiau suprato, kad elektroninės cigaretės populiarios visose sostinės ugdymo įstaigose, be išimties. Problema aktuali ir šalies mastu. Nors dirba ir psichologai, ir visuomenės sveikatos biurai, ir policija, anot vyro, trūksta veiklos koordinavimo, todėl e.cigarečių plitimu tarp paauglių turėtų susidomėti ir politikai.
 
Vilniaus policijos Prevencinės ir administracinės veiklos skyriaus viršininkas Jevgenijus Liepis teigė, kad policija ne tik skiria baudas, bet ir rūpinasi rūkymo prevencija. Vis dėlto pareigūnas abejoja, ar kontrolės priemonės gali būti veiksmingos: „Vargu, ar kontrolė gali paveikti jauną žmogų. Turbūt kiekvienas psichologas pasakys: kas draudžiama – tas patrauklu.“

Rūkančius nepilnamečius sulaikanti policija taiko administracinio poveikio priemones, o iškviesti tėvai pripažįsta žinantys, kad jų vaikas rūko. Deja, dalis jų e.cigaretes laiko nekenksmingomis. Todėl, pareigūnų nuomone, apie naujų svaiginimosi priemonių daromą žalą šviesti reikia ne tik vaikus, bet ir tėvus. Be to, mokyklose skaitomos prevencinės paskaitos nueina perniek, kai namo grįžęs paauglys pamato rūkančius tėvus.
 
Didina narkotikų riziką
Gydytojas psichiatras, psichoterapeutas Edgaras Čiūras teigia, kad rūkymas tarp moksleivių paplitęs seniai. Dabar pasikeitė tik forma. Garinimas ir „veipas“ tapo populiaresni už cigaretes. Nors tyrimų, patvirtinančių, kokias ligas sukelia e.cigaretės trūksta, pasak gydytojo, yra duomenų, kad jos kenkia kraujotakai, turi kancerogeninių medžiagų. Tiesa, jų mažiau nei įprastame tabake. Vis dėlto, e.cigaretėse naudojamuose tirpaluose nikotino kiekis įvairus, pasitaiko didelių dozių, todėl moksleiviai neretai gali ir perdozuoti.
 

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas Robertas Badaras minėjo Europos narkomanijos ir narkotikų monitoringo centro nustatytą faktą, kad „veiperiai“ vis dažniau naudojami kaip priemonė naujoms psichoaktyvioms medžiagoms vartoti. Anot gydytojo, į elektroninės cigaretės skystį įdėti papildomą narkotinę medžiagą nesunku, todėl „veiperiai“ tampa priemone nepastebimam narkotikų vartojimui.

 
Seimo narys nustebo
Narkotikų tabako ir alkoholio departamente dirbantis Rokas Daknys teigė, didžiausia problema, jog prekyba „veiperiais“ nėra licencijuota. Juos platinti gali ir fiziniai asmenys, o tai atveria galimybes nepilnamečiams e.cigaretes įsigyti nesukontroliuojamoje internetinėje erdvėje. Kontrolės nepalengvina ir tai, kad būtina užfiksuoti patį pardavimo aktą. Negana to, nors oficialios parduotuvės baudžiamos už padarytus pažeidimus, jos sumoka baudas ir toliau vykdo komerciškai pelningą veiklą. Tuo metu valstybinės institucijos lieka bejėgio stebėtojo vaidmenyje, nes uždrausti prekiauti elektroninėmis cigaretėmis ar jų konfiskuoti negali. Be to, neturima galimybės užblokuoti nekonvencinėmis cigaretėmis prekiaujančių internetinių parduotuvių.
 
V.Kernagis, regis, buvo nustebintas dėl licencijavimo tvarkos nebuvimo ir teiravosi, ar susiklosčiusiai situacijai išspręsti reikėtų keisti šiuo metu galiojantį įstatymą. R.Daknys priminė, kad Narkotikų tabako ir alkoholio departamentas tai padaryti siūlė dar pernai, tačiau apsiribota tik e.cigaretėms taikomų akcizų pakėlimu. Į tai reaguodamas parlamentaras teigė galintis parlamentui pasiūlyti atitinkamas įstatymo pataisas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris