Aušrinė Armonaitė: „Didžiosios reformos, matyt, jau pasibaigė“

Deimantė Gruodė
2019-07-22
„Nustebau, peržiūrėjusi mūsų Sveikatos reikalų komiteto sudėtį – absoliuti dauguma yra gydytojai. O kas žiūrės ne pro gydytojo, bet pro paciento prizmę“, - klausia prie Seimo Sveikatos reikalų komiteto prisijungusi parlamentarė Aušrinė Armonaitė (30 m.), žadanti įnešti alternatyvaus požiūrio.
Aušrinė Armonaitė: „Didžiosios reformos, matyt, jau pasibaigė“
„Turėtume nesitenkinti ES vidurkio pozicija, bet galvoti apie tai, kaip būti pirmose gretose, nepriklausomai nuo to, ar tai būtų darbo vietų patrauklumas, ar darbo užmokestis, ar švietimo sistemos kokybė. Mes turime būti geriausi!“, - sako parlamentarė Aušrinė Armonaitė.

- Jums įdomu Sveikatos reikalų komitete, kurio nare neseniai tapote?
Man tai nėra nauja sritis. Seime jau keletą metų tenka teikti pasiūlymus sveikatos klausimais. Tad dabar šioje srityje tiesiog nuosekliau dirbsiu. Kol kas buvo tik vienas posėdis. Jei pasižiūrėtume į komiteto sudėtį, absoliuti dauguma yra gydytojai. Nėra blogai, kad nariai turi medicininį išsilavinimą, gerai išmano sistemą. Kita vertus, o kas žiūrės ne pro gydytojo, bet pro paciento prizmę? Kad sveikatos srityje neturiu didelės patirties, nebent tik iš paciento pusės, yra pliusas. Mano tikslas – atspindėti alternatyvią nuomonę, kurios galbūt trūksta Sveikatos reikalų komitete.
 
- Ar galime džiaugtis, jog sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nuleido rankas ir atsisakė gydymo įstaigų pertvarkos?
- Artėjant rinkimams didžiosios reformos Sveikatos apsaugos ministerijoje, matyt, pasibaigė. (Nusijuokia.)
Kadencijos pradžioje, be visų draudimų, kurie buvo siūlomi, girdėjau norą subalansuoti resursų panaudojimą, mažinti lėšų švaistymą ligoninėse bei tokiu būdu sutaupyti. Iš tikrųjų, kai kuriose regioninėse įstaigose yra daug tuščių lovų, trūksta slaugos ligoninių. Jei minėta reforma būtų gerai išdiskutuota ir siektų tokių tikslų, ją būtų galima palaikyti. Dabar pasakyta, kad bus uždarinėjamos įvairios ligoninės, bet kokios – neaišku. Tai turbūt ir buvo šios reformos didžioji nelaimė. Kadangi ministras ir taip gana nepopuliarus, ko gero, vienas nepopuliariausių, artėjant rinkimams reformų galiausiai atsisakoma.

 
- Kaip vertinate naują SAM pavaldžių gydymo įstaigų vadovų skyrimo tvarką, kuomet galutiniame konkurso etape du geriausiai pasirodžiusius kandidatus vertina ministras ir lemia laimėtoją?
- Tai – absurdas ir sistemos politizavimas. Noriu akcentuoti, jog tai egzistuoja ne tik sveikatos srityje. Kiek man teko girdėti, kai kuriose ministerijose, pavyzdžiui, Kultūros politikai irgi priima galutinį sprendimą. O reikėtų žengti politinės įtakos mažinimo link. Vadovai privalo turėti visišką laisvę priimdami sprendimus. Bet kada jį paskiria politikas, sukuriame prielaidas lojalumui, politiniam paskyrimui.
 
- Dar vienas ministro šedevras – pigiausių vaistų politika, - jūsų akimis žvelgiant, pasiteisinusi?
- Buvo aišku, kad ji nepasiteisins. Ekspertai irgi įspėjo apie blogiausias prognozes. Ne vaistai pacientams atpigo, o, priešingai, jie nebegali pasirinkti gydymosi priemonių, kartais netgi turi problemų jas gauti. Nemanau, kad ministras to norėjo. Man tik gaila, kad toks užsispyrėliškas požiūris neleido numatyti pasekmių, su kuriomis dabar susidūrėme.
 
- Kur jūs gydotės – valstybinėje ar privačioje įstaigoje?
- Esu privačios klinikos pacientė. Daugybę metų gydžiausi Vilniaus rajono centrinėje poliklinikoje ir buvau patenkinta gydytojų kompetencija, bet pagrindinė priežastis, kodėl aš, deja, turėjau pakeisti įstaigą – būtent eilės. Jei reikia greitos gydytojo konsultacijos, tikrai nenoriu užimti gydytojo, prie kurio kabineto sėdi dar trisdešimt žmonių, turinčių tikrai rimtų sveikatos problemų.
 
- Ką norėtumėte pasiekti komitete, juolab užsiminėte, jog būsite alternatyvaus požiūrio atstovė?
- Jei žiūrėtume į galimybes rinktis sveikatos paslaugos teikėją Lietuvoje, žmonės tikrai nepelnytai be mokamo PSD kartais turi primokėti už paslaugas privačiose įstaigose, nes pastarieji neturi galimybės naudotis fondo lėšomis. Ministro anksčiau dėl tinklo siaurinimo, įskaitant ir privačias įstaigas, teikti pasiūlymai kertasi su pasirinkimo galimybėmis. Nepasieksime jokio proveržio, jeigu manysime, kad žmonės turi eiti tik į valstybines įstaigas. Pastarosiose yra aibė problemų, sutinku, kad jų netrūksta ir privačiose, bet galimybė rinktis paslaugos teikėją būtų sąžininga. Galbūt iki rinkimų likus metams didelio proveržio nepasieksime, bet ateinu išgarsinti pacientų poziciją.

Be fizinių ligų gydymo, Sveikatos reikalų komitete reikėtų daugiau kalbėti ir apie psichikos sveikatą. Savižudybių prevencijos ir psichologinės pagalbos paslaugų prieinamumas Lietuvoje turėtų būti didesnis. Kai kuriose Vilniaus įstaigose tai yra pasiekta, bet mums reikia visa apimančio nuoseklaus požiūrio nuo mokyklos iki gaisrinės pagalbos – visi turi žinoti ir kaip reaguoti, ir kaip padėti tokių problemų ištiktam asmeniui.
Trečias dalykas, kur yra prasmės veikti dabar, – draudimais, valstybiniu verslu ir įvairiais apribojimais grįsta sveikatos politika. Palaikau kilnius tikslus mūsų visuomenę daryti sveikesnę, propaguoti sveiką gyvenseną, tačiau kai kurie ministro, Seimo narių siūlomi sprendimai nėra iki galo proporcingi.
 
- Ar Seime užviręs chaosas buriant valdančiąją koaliciją kada nors liausis ir visos pusės susitars?
- Šiuo metu vyksta visų karas prieš visus. Ir pirmiausiai akys krypsta į valdančiąją Valstiečių-žaliųjų frakciją, kuri spręsdama koalicijos problemas į tai įvėlė visą valstybę. Nežinome iki šiol, koks bus sprendimas dėl Seimo pirmininko posto, kuris pagal Konstituciją yra antras žmogus valstybėje. Manau, kad yra nedovanotina vidines problemas perkelti valstybei.
 

- Galbūt stabilumo įneš naujasis prezidentas Gitanas Nausėda, kuris, girdėjome, ne kartą akcentavo, kad bet kurioje situacijoje mėgins visas puses susodinti prie bendro stalo?
- Iš prezidento tikimės vienijančio požiūrio. Tikiuosi, kad ne vien apie stabilumą bus kalbama, bet ir apie tai, kaip Lietuvai žengti į priekį: gerinti sveikatos priežiūros paslaugas ir jų prieinamumą, mažinti eiles gydymo įstaigose. Kalbant apie visą politiką, turėtume nesitenkinti ES vidurkio pozicija, bet galvoti apie tai, kaip būti pirmose gretose, nepriklausomai nuo to, ar tai būtų darbo vietų patrauklumas, ar darbo užmokestis, ar švietimo sistemos kokybė. Mes turime būti geriausi!

 
Dosjė
VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute įgijo politikos mokslų bakalauro kvalifikacinį laipsnį ir viešosios politikos analizės magistro kvalifikacinį laipsnį.
Lietuvos ir tarptautinių organizacijų savanorė, dirbo visuomeninį darbą: nuo 2006 m. Lietuvos liberalaus jaunimo narė, 2009–2010 m. Vilniaus jaunimo reikalų tarybos narė, 2010–2011 m. organizacijos pirmininkė, 2011–2013 m. Europos Tarybos Patarėjų tarybos jaunimui narė.
2013–2015 m. Lietuvos verslo konfederacijos „ICC Lietuva“ analitikė.
2015–2016 m. Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė.
Nuo 2016 m. Seimo narė.
Iki 2018 m. Liberalų sąjūdžio narė, 2016–2018 m. partijos Vilniaus miesto skyriaus pirmininkė. Nuo 2019 m. Laisvės partijos pirmininkė.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris