Apie rūkymo kainą doleriais ir gyvybėmis

Rasa Kasperavičiūtė-Martusevičienė
2024-09-26
Didžiausius visuomenės sveikatos sektoriaus iššūkius puikiai iliustruoja Pasaulio sveikatos organizacijos 5x5 teorija, sako lenkų medicinos profesorius Andrzej Fal: penki pagrindiniai rizikos veiksniai lemia penkių neužkrečiamųjų ligų plitimą. Širdies ir kraujagyslių, lėtinės kvėpavimo takų ligos, vėžys, diabetas ir psichikos sveikatos sutrikimai kelia grėsmę ne tik gyventojų gyvybei, bet ir globaliai ekonomikai.
Apie rūkymo kainą doleriais ir gyvybėmis
Žalingų įpročių kaina – milijonai gyvybių ir trilijonai dolerių.

Diskutavo apie tabako žalą
 
Graikijoje vykusi septintoji tabako žalos mažinimo konferencija „7th Summit Tobacco Harm Reduction: Novel products, Research & Policy“ („7-asis tabako žalos mažinimo viršūnių susitikimas: nauji produktai, tyrimai ir politika“) sukvietė daugiau nei 250 dalyvių iš 30 šalių diskutuoti ir ieškoti geriausio būdo pasaulinei rūkymo problemai spręsti.
 
Žalingų įpročių kaina – milijonai gyvybių ir trilijonai dolerių. Tokią mintį pamąstymui paliko daug dėmesio konferencijoje sulaukęs Lenkijos visuomenės sveikatos draugijos prezidentas, medicinos profesorius Andrzej Fal. Savo pranešime „How to price our lifestyles?“ („Kokia mūsų įpročių kaina?“) jis atkreipė dėmesį į tai, kokį poveikį ekonominei šalies situacijai turi mūsų gyvenimo įpročiai, ypač tabako vartojimas.
 
Pasaulinė sveikatos padėtis
 
„Pietryčių Azijos ir Afrikos regionuose problemos išlieka tradicinės: maisto trūkumas, švaraus vandens stoka. Išsivysčiusiose šalyse susiduriama su visai kitais iššūkiais. Didžiausi sveikatos rizikos veiksniai Europoje ir Šiaurės Amerikoje yra tabako rūkymas, alkoholio vartojimas, prasta mityba, oro tarša ir fizinio aktyvumo stoka“, – globalius sveikatos rizikų pokyčius apžvelgia A.Fal. Būtent šie veiksniai, anot profesoriaus, lemia spartų neužkrečiamųjų ligų (Non-communicable disease – angl.) augimą.
 

„Pasaulio sveikatos organizacija pristato 5x5 teoriją: penki pagrindiniai rizikos veiksniai lemia penkių ligų grupių formavimąsi. Tai yra širdies ir kraujagyslių, lėtinės kvėpavimo takų ligos, vėžys, diabetas, psichikos sveikatos sutrikimai. Minimi „penketai“ yra prastėjančios gyventojų gyvenimo kokybės ir daugelio priešlaikinių mirčių pasaulyje, ypač Europoje ir Šiaurės Amerikoje, priežastis“, – aiškina A.Fal.
 
Ši teorija, pranešėjo teigimu, leidžia sutelkti dėmesį į svarbiausias sritis, kuriose reikia imtis veiksmų nedelsiant.
 
Neužkrečiamosios ligos – ekonominė našta
 
Gyvenimo būdo nulemtos sveikatos problemos turi didžiulį poveikį ekonomikai, toliau dėsto A.Fal.
 
„Neužkrečiamosios ligos visada baigiasi finansiniais nuostoliais. Dėl neužkrečiamųjų ligų per šį dešimtmetį šalys prarado beveik septynis trilijonus dolerių“, – nerimą keliančia statistika dalijasi A.Fal.
 
Vertindamas neužkrečiamųjų ligų kaštus, profesorius pasitelkia ledkalnio analogiją. „Mes matome tik penktadalį kaštų ledkalnio ir sakome, kad popieriai – prasti. Į tuos 20 procentų įeina medicininės išlaidos vaistams, ligoninėms ir medicinos personalui. Likusi – net 80 procentų – ledkalnio dalis yra nematoma. Tai – trumpėjanti žmonių gyvenimo trukmė, žema moralė, prasta gyvenimo kokybė. Kaip ją apčiuopti, kaip suskaičiuoti?“ – klausia A.Fal.
 

Lenkų medicinos profesorius Andrzej Fal atkreipia dėmesį, kad sergantis žmogus – mažiau produktyvus. Maža to, prasta gyvenimo kokybė ir psichologinė būsena turi įtakos ne tik sergančiam asmeniui, bet ir jo šeimai, bendruomenei. „Nematomiems kaštams būdinga akumuliuotis, augti ir reikšmingai smukdyti šalį tiek ekonomine, tiek socialine prasme“, – pastebi A.Fal.

 
Ragina investuoti į prevenciją
 
Vis dėlto išeičių yra. Mokslininkas iš Lenkijos siūlo daugiau investuoti į visuomenės sveikatos prevenciją. „Norvegija vieno asmens sveikatinimui ir profilaktikai išleidžia 160 dolerių per metus, o Lenkija – 40 dolerių. Investiciniai skirtumai tiesiogiai koreliuoja su sveikatos rezultatais. Lenkijoje rūko 20 procentų gyventojų, Norvegijoje – tik 12 procentų. Taip pat pastebime, kad visi rizikos veiksniai, lemiantys neužkrečiamųjų ligų formavimąsi, Lenkijoje yra daug dažnesni nei Norvegijoje“, – pasakoja profesorius.
 
Investavimo į prevenciją strategija, anot jo, svarbi tiek sveikatos, tiek ekonominiu požiūriu. „Apskaičiuota, kad šiandien investavus dolerį į tai, kaip stabdyti rūkymą, po penkiolikos metų sveikatos apsaugos sistemoje būtų galima sutaupyti septynis su puse dolerio“, – sako A.Fal.
 
Globali tabako problema
 
Sveikatos ekspertas pabrėžia, kad pražūtingiausias rizikos veiksnys – tabako vartojimas, kasmet nusinešantis per aštuonis milijonus gyvybių pasaulyje. Tai yra mirtys, kurių galima išvengti, keičiant gyvenimo būdą.
 

„Nepaisant globalių pastangų, rūkalių skaičius per pastaruosius 15 metų nemažėjo. Matome, kad 2015 metais rūkė 1,1 milijardo gyventojų, pernai – beveik 1,3 milijardo. Taigi rūkančiųjų skaičius dar ir padidėjo“, – apgailestauja profesorius.
 
Jis atkreipia dėmesį, kad rūkantieji kenkia ne tik savo, bet ir aplinkinių sveikatai: „Pasyvus rūkymas yra rimta problema: iš tų minėtų aštuonių milijonų – vienas milijonas gyventojų miršta nuo pasyvaus rūkymo sukeltų ligų.“
 
Prof. A.Fal teigimu, idealiausiu atveju gyventojai turėtų visai nerūkyti. Vis dėlto kai kuriais atvejais naudingos tabako žalos mažinimo strategijos. „Tiems, kurie nenori mesti arba dėl kokių nors priežasčių negali, naudinga pereiti prie mažiau kenksmingų metodų. Tai nėra 100 procentų efektinga, bet situacija taptų kur kas geresnė. Tabako žalos mažinimo strategijos gali būti svarbios tarpinės priemonės, taigi reikėtų tęsti tyrimus ir ieškoti veiksmingiausių priemonių skirtingoms visuomenės grupėms“, – teigia A.Fal.
 
Atveria nelegalius kelius
 

Diskusijai prisijungęs Lenkijos sveikatos ministerijos ekspertas, visuomenės sveikatos programos direktorius iš Vroclavo WSB Merito universiteto dr. Piotr Karniej atkreipia dėmesį, kad žalingi įpročiai formuojasi jau nuo ankstyvo amžiaus. „Apklausos rodo, kad net 62 procentai paauglių, kurie vartoja nikotino produktus, pirmą kartą jo išbandė būdami vos 12-15 metų amžiaus. Jie įvardija, kad rūkymas padeda sumažinti patiriamą stresą, nuimti įtampą“, – sako specialistas.

 
Tarptautinių organizacijų ir vyriausybių, įskaitant ir Lenkijos, veiksmai, nukreipti prieš tabako vartojimą, anot dr. P.Karniej, neefektyvūs. „Pastarųjų 20 metų politika tiek nacionaliniu, tiek pasauliniu mastu buvo absoliučiai neveiksminga, orientuota vien į draudimus. Atkreipsiu dėmesį, kad daugiau nei pusė apklaustųjų teigė, jog elektroninių cigarečių nenaudotų, jei jos būtų pašalintos iš legalių prekybos vietų, tačiau 20 proc. ieškotų kitų nikotino produktų, o 32 proc. – kitų platinimo kanalų. Taigi, tai atveria kelią nelegaliam nikotino produktų importui iš užsienio, pavyzdžiui, Kinijos, su nežinoma chemine sudėtimi ir neaiškiu poveikiui sveikatai.“
 

Dr. P.Karniej pamini, kad sveikatos švietimas ir prevencija Lenkijoje neefektyvūs dėl lėšų trūkumo ir Vyriausybės nenoro bendradarbiauti su rinka. „Siūlyčiau būti lankstesniems ir ieškoti kompromisų“, – teigia jis.
 
Ragina pripažinti bejėgystę
 
Psichologas Liudas Vincentas Sinkevičius atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje problemos panašios: „Spręsti priklausomybės nuo rūkymo problemai neturime nei pakankamai pinigų, nei specialistų. Pirmiausiai turime pripažinti, kad resursų nepakanka ir šios priklausomybės mes neįveiksime.“
 
Anot psichologo Liudo Vincento Sinkevičiaus, šalyje priklausomybėms kontroliuoti reikalingos naujos strategijos. „Priklausomybės ligos – neišgydomos. Jos kontroliuojamos, bet remisijos procentas yra mažas. Vadinasi, žmonių, kurie tikrai mes rūkyti ir daugiau niekada nebevartos, procentas yra mažas. O ką daryti su tais, kurie vartojo ir vartos? Kaip sumažinti žalą – tiek sveikatos, tiek socialinę?“ – klausia L.V.Sinkevičius.
 
Psichologas pateikia pavyzdį, kad žmonėms, vartojantiems narkotikus, pasireiškia nemiga, kuriai kontroliuoti skiriami specialūs vaistai. „Lygiai tas pats su tabaku – reikalinga žalos mažinimo politika. Elektroninės cigaretės, snusas (tabako pagalvėlės), kaitinamasis tabakas – alternatyvos, kurios turėtų pakeisti įprastą deginamąjį tabaką, nes jų žala – daug kartų mažesnė. Tikiu, kad tai tik laiko klausimas“, – viliasi L.V.Sinkevičius.

 
Komentaras
Ekonomistė, LR Seimo narė Jekaterina Rojaka:
 
- ES sukūrė iniciatyvą – pirmoji europiečių karta be tabako. Ja siekiama, kad iki 2040 m. tabaką vartotų mažiau nei 5 procentai gyventojų. Panašu, kad Lietuvai teks skirti daugiau pastangų ir finansų, nes ES kontekste mūsų šalies tabako vartojimo įpročiai juda priešinga kryptimi: lyginant 2021 ir 2024 metais paskelbtų tyrimų duomenis, Lietuvoje rūkymo mastai išaugo vienu procentiniu punktu – iki 29 procentų, kai ES rūkančių gyventojų vidurkis sumažėjo iki 24 procentų.
 
Pernai nuo su rūkymu susijusių piktybinių navikų mirė pusantro tūkstančio žmonių. Natūralu, kad siekiant užkirsti kelią mirtingumui, plėtojamos prevencinės programos, kurioms kasmet skiriama vis daugiau lėšų. Šiais metais vien sveikatos išsaugojimui ir priklausomybės ligų prevencijai buvo numatyta 3,5 mln. eurų, kitais metais – 4,4 mln. eurų.
 
Tarptautiniai tyrimai rodo, kad įvertinus visus aspektus, žala ekonomikai gali siekti nuo 1,5 proc. iki 4 proc. BVP.
 
Akivaizdu, kad draudimai neefektyvūs, tad svarbu skirti dėmesį efektyviai prevencijai bei edukacijai: kurti paskatų sistemą, motyvuojančią gyventojus sveikai gyventi, stiprinti sveikatą, dalyvauti prevencinėse programose; plėsti mokymus apie sveiką gyvenseną; ugdyti Lietuvos žmonių sveikatos raštingumą; plėtoti sveikatinimo programas ir sudaryti sveikai gyvensenai palankias sąlygas.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    V.Kavaliauskienė: stengiuosi netaikyti kumščio politikos

    V.Kavaliauskienė: stengiuosi netaikyti kumščio politikos

    „Slaugytojai pacientui gali suteikti reikalingą konsultaciją, patarimus, išrašyti vaistus, užsakyti reikalingus tyrimus. Da...
    Ant Vilniaus maratono nugalėtojų pakylos – gydytoja

    Ant Vilniaus maratono nugalėtojų pakylos – gydytoja

    Ignalinos sveikatos centre dirbanti gydytoja psichiatrė Lina Vasiljevienė (41 m.) prieš porą savaičių praūžusiame Vilniaus ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Depresija bus gydoma grybais

    „Matome, kad rinkoje egzistuojantys vaistai nėra tokie terapiškai efektyvūs kaip norėtųsi,“ – sako farmacininkė ir viena įmonės „Psylink“ įkūrėjų Laura Korsakova. Tikslą plėtoti naujus junginius, padėsiančius žmonėms, kurie serga sunkiais neurologiniais sutrikimais, kelia Lietuvos startuolis &bdqu...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Už pasaulio taršą gyvybėmis moka afrikiečiai

    79-ojoje Jungtinių Tautų generalinėje asamblėjoje pirmą kartą pagrindine Klimato savaitės tema tapo sveikata. Malavio sveikatos apsaugos ministrė pasaulį ragina veikti nedelsiant: kol turtingos, išsivysčiusios šalys teršia planetą ir spartina klimato krizę, žūsta labiausiai pažeidžiamos bendruomenės.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Felinoterapija ir ailurofobija
    Henrikas Vaitiekūnas Felinoterapija ir ailurofobija
    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?

    Naujas numeris