Akreditavimo tarnyba: Odontologų rūmai licencijavimą vykdė formaliai

Jūratė Skėrytė, BNS
2021-01-15
Odontologų veiklos licencijavimą iš Odontologų rūmų perėmusi Akreditavimo tarnyba teigia aptikusi, kad ši funkcija vykdyta neatsakingai ir labai formaliai.
Akreditavimo tarnyba: Odontologų rūmai licencijavimą vykdė formaliai
N.Ribokienė

„Reziumuodama tai, ką mes paveldėjome, labai drąsiai sakyčiau, kad Odontologų rūmai valstybės deleguotą funkciją – licencijavimą – vykdė neatsakingai ir labai formaliai“, – penktadienį per Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdį sakė Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos direktorė Nora Ribokienė.
Seimui pakeitus įstatymą, nuo praėjusių metų gegužės odontologų licencijavimą iš Odontologų rūmų perėmė Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba.
 
Pasak N. Ribokonienės, odontologų savivaldos įstaiga tarnybai perdavė ne visus duomenis, todėl šiuo metu tam tikra šios srities medikų veikla yra apsunkinta.

„Ypatinga problema yra ta, kad jie neperdavė duomenų apie specialistų vykdytų profesinių kvalifikacijų tobulinimą. Dėl to, kad tai nebuvo padaryta, specialistams odontologams atsirado papildoma administracinė našta, nes užuot sutikrinusi duomenis Akreditavimo tarnyba, dabar, kai ateina licencijų sąlygų priežiūra, jie turi kreiptis į Odontologų rūmus dėl išrašų ar tam tikrų kopijų“, – sakė N. Ribokienė.
 
Anot jos, pradėjus tikrinti perimtus duomenis, paaiškėjo, kad dalis jų yra „nekorektiški ir netikslūs“. 
„Akivaizdu, kad nevykdyta įstaigų licencijuojamos veiklos ir kokybės priežiūra“, – tvirtino Akreditavimo tarnybos vadovė.
Jos duomenimis, licencijas turėjo apie 100 įstaigų, kurios veiklos nevykdė penkerius metus ir ilgiau, tačiau jų licencijų galiojimas nebuvo nei panaikintas, nei sustabdytas.
„Taip pat įstaigos netikslino turimų licencijų pasikeitus registracijos, veiklos adresams ar neturint reikiamų specialistų“, – sakė N. Ribokienė.
„Aptikta atvejų, kai specialistų praktika įstaigoje negalėjo būti įskaitoma kaip teisėta, nes toms įstaigoms nebuvo suteikta teisė teikti tam tikrų licencijuojamų paslaugų“, – rastus pažeidimus vardijo ji.
 
Praėjusiais metais Akreditavimo tarnyba sustabdė 70 įstaigų, kurios nevykdė veiklos ir neteikė paslaugų, licencijų, sustabdyta 217 ir panaikintos 35 įstaigų licencijos, kurios nesumokėjo įmokų į Ligonių kasų administruojamą sąskaitą žalai atlyginti.
Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas šiuos pažeidimus pavadino šiurkščiais, tuo metu keli kiti komitetai nariai juos įvertino kaip smulkius neatitikimus.

 
Odontologų rūmų tarybos pirmininkės Vilma Brukienė savo ruožtu per komiteto posėdį teigė, kad apklausus apie 40 proc. rūmų narių, 97 proc. jų pareiškė norintys, jog rūmams būtų grąžinta licencijavimo funkcija.
„Turime daug nusiskundimų iš savo narių ir galime pateikti, kur buvo blogai su Akreditavimo tarnyba“, – sakė ji, bet konkrečių problemų nenurodė.
Odontologų rūmų teisininkė Jūratė Goštautienė tvirtino, kad visi duomenys Akreditavimo tarnybai perduoti, kaip to reikalavo sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka.

„Atkreipiu dėmesį, kad nuo pat pradžių rūmai kėlė problemas, kad neįvertinama perdavimo tvarka iki galo, visos procedūros, kad bus kliūčių, tačiau į tai nebuvo atsižvelgta“, – sakė ji.
 
Buvęs sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga, kurio iniciatyva odontologų veiklos licencijavimas perduotas Akreditavimo tarnybai, penktadienį sakė, kad Odontologų rūmai buvo vienintelė medikų savivaldos organizacija, kuriai leista išduoti licencijas.
„Nėra labai gerai, kai tie patys žmonės išduoda licencijas ir paskui jas prižiūri. Aiškiai matyti, kad tas prižiūrėjimas buvo daugiau formalus“, – sakė jis.
 
Eksministras pabrėžė, kad licencijavimo funkcijos atėmimas nepanaikina pačių Odontologijos rūmų veiklos prasmės.
Licencijų išdavimas Odontologų rūmams buvo perduotas 2004 metais, bet jau 2015 metais Seime registruota iniciatyva valstybei perimti šią funkciją. Odontologų rūmams priešinantis tokiai iniciatyvai, pataisa priimta daugiau kaip po ketverių metų, o įsigaliojo ji nuo 2020 metų gegužės 1 dienos.
Naujos valdančiosios daugumos atstovai jau parengė ir registravo naujos redakcijos Odontologijos rūmų įstatymo projektą, pagal kurį narystė Odontologų rūmuose vėl būtų privaloma ir jie vėl išduotų licencijas.
Akreditavimo tarnybos duomenimis, šiuo metu odontologinės veiklos licencijas turi 2321 įstaiga, per 4,5 tūkst. odontologijos praktikos specialistų ir 4,6 tūkst. burnos priežiūros praktikos specialistų.
 
BNS

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris