A. Veryga nušalino Kauno klinikinės ligoninės vadovą, atliks tyrimą

Jūratė Damulytė, Augustas Stankevičius, BNS
2020-03-28
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, reaguodamas į premjero Sauliaus Skvernelio raginimą, penktadienio naktį pranešė nušalinęs nuo pareigų Kauno klinikinės ligoninės vadovą Albiną Naudžiūną ir pavedęs atlikti vidinį tyrimą.
A. Veryga nušalino Kauno klinikinės ligoninės vadovą, atliks tyrimą

„Pavesta atsakingiems Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) teisininkams, bendradarbiaujant su kitu įstaigos dalininku Lietuvos sveikatos mokslų universitetu (LSMU), skubos tvarka atlikti tarnybinį tyrimą dėl šios situacijos. Tuo tarpu kol jis bus atliekamas, ligoninės vadovas nušalinamas nuo pareigų – jį laikinai pakeis vienas iš direktoriaus pavaduotojų“, – feisbuke penktadienį pranešė A.Veryga.
Atleisti Kauno klinikinės ligoninės vadovą penktadienio vakarą ministrą paragino premjeras S.Skvernelis. Jis „skandalinga ir pasibaisėtina“ bei „nusikalstama“ vadino socialiniame tinkle pasirodžiusią informaciją su nuotraukomis. Jose matyti į maišelius supakuoti vienkartiniai Kauno klinikinės ligoninės medikų kostiumai, kurie naudojami pakartotinai. 
 
„Čia yra vienkartiniai rūbai, sudėti po gydytojų pamainos Kauno infekcinėje ligoninėje. Man rašo, kad sistema dabar ten tokia – nusirengi ir įdedi į maišą. Užrašai vardą. Atėjęs sekančią pamainą susirandi savo maišiuką ir rengiesi vėl“, – socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė žurnalistė Daiva Žeimytė-Bilienė.
Kauno klinikinės ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas BNS sakė, kad apsauginiai kostiumai šitaip buvo taupomi kaupiami „juodai dienai“.

„Jei tai tiesa, toks Kauno klinikinės ligoninės vadovo elgesys yra mažų mažiausiai neatsakingas. Dar daugiau – taip rizikuojama ne tik pacientų, bet ir infekcinių ligų skyriuje dirbančių medikų sveikata, sukeliant realų pavojų jiems visiems“, – teigia A.Veryga.
Anot jo, naudojant tuos pačius vienkartinius rūbus gali užsikrėsti ne tik stebimi pacientai, bet ir medikai.
 
„Tai dirbtinai sukelta didžiulė rizika daugelio žmonių sveikatai, nes dirbant su pacientais, kurie stebimi, bet dar nenustačius jiems koronaviruso, yra didžiulis pavojus pavojingai infekcijai plisti. Tai ne vieta ir ne laikas taupyti! Šiai gydymo įstaigai buvo skirta priemonių iš rezervo. O papildomai, kiek žinau, nebuvo kreiptasi“, – feisbuke rašo ministras.
Anot A. Verygos, greitai, pasibaigus tarnybiniam tyrimui, „bus priimti ir atitinkami sprendimai dėl ligoninės vadovo“.
„Reikiamų asmens saugos priemonių su infekciniais pacientais dirbančios gydymo įstaigos turi, jų gauna iš rezervo, kai tik paprašo. Tad vienkartiniai rūbai neturi būti taupomi - nes jie yra vienkartiniai. Be to, nuolat perkamos asmens saugos priemonės, dar šį savaitgalį naujausia siunta pasieks jas“, - pabrėžia ministras.

„Su manimi ministras nekalbėjo, bet jei jis taip nusprendė, tai jo valia. (...) Ne, man nepranešė, jūs pirmasis pasakėt“, – kalbėjo nuo pareigų nušalintas Kauno klinikinės ligoninės vadovas. 
„Manau, kad taip, paskubėjo“, – pridūrė jis.
Anot A.Naudžiūno, medicinines apsaugos priemones taupo „visas pasaulis“.

„Visas pasaulis taupo ir čia nieko blogo nėra – ir Šveicarija, ir Norvegija. Visas pasaulis taupo, nes nežinia, kas bus. Lietuvoje procesas tik prasideda, tik pati pradžia. Mes nežinom, kas gali atsitikti. Jei tai yra švarūs vienkartiniai rūbai – nepanaudoti infekciniams ligoniams, tai jie yra švarūs“, – kalbėjo nuo pareigų nušalintas ligoninės vadovas.
 
„Kiekvienam pacientui sunaudojam po šešis komplektus, nesvarbu, ar teigiamas, ar neigiamas (tyrimas dėl koronaviruso - BNS), tai buvo mintis, kad vis tik sunaudojami labai dideli kiekiai – tuos švarius dalykus galima pataupyti“, – pridūrė jis.
Kaip teigia A.Naudžiūnas, taip taupyti pakartotinai naudojant vienkartinius kostiumus buvo bendras ligoninės sprendimas.
„Tai yra bendras mūsų susitarimas su infektologais. Yra suaugusiųjų infektologijos skyrius, yra profesorė Auksė Mickienė, yra infektologai, mes taip sutarėm, kad mes galim pataupyti ir pasižiūrėti, kaip gali viskas pakrypti“, – kalbėjo jis.

 
Ligoninėje, anot A.Naudžiūno, apsaugos priemonių medikams pakanka.
„Daugelį priemonių mes perkame patys, jomis esame apsirūpinę, dalį priemonių mums teikia iš rezervo, bet ateina grėsminga banga. (...) Įvairių priemonių turim įvairiai, pavyzdžiui, chalatų neperšlampamų – gal 20 tūkst., skafandrų – kokius 5 tūkst.“, – sakė nuo pareigų nušalintas ligoninės vadovas.
Dėl koronaviruso Kauno klinikinėje ligoninėje, kaip teigia A. Naudžiūnas, šiuo metu gydoma „12–13 suaugusiųjų ir vienas ar du vaikai“.
„Du pacientai – sunkios būklės. Abu suaugusieji. Vienas vyresnio amžiaus, kitas – jaunesnio. Jo amžius – nuo 30 iki 40 metų, tačiau jis turi gretutinių ligų“, – kalbėjo medikas.
Pasak jo, namo gydytis išleisti aštuoni žmonės.
Ligoninėje nustatytas ir slaugytojos užsikrėtimas koronavirusu, tačiau, anot A. Naudžiūno, kontaktai izoliuoti, jų – 12.
„Galvojame, kad ji užsikrėtė ne ligoninėje“, – sakė medikas.

 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris