Sakoma, kad kiekviena šeimininkė turi savąjį šaltibarščių receptą. Tačiau, sutikite, vasara šiemet ilga ir saulėta – siūlome praturinti atmintyje sudėliotą šaltųjų sriubų receptų knygą. Čia dar svarų pritarimo žodį sako gydytoja dietologė: šaltos sriubos ir sveikos, ir vertingos.
Šalta sriuba turėtų būti maždaug 8-12 laipsnių temperatūros. Toks patiekalas net karštą vasaros dieną niekada netaps peršalimo priežastimi.
Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė šįkart giria šaltas, tačiau nesaldžias sriubas. „Nors šiltuoju metų laiku sriubų karalius neabejotinai yra šaltibarščiai, jų formatas gali būti skirtingas: ruoškite tik su agurkais, bet be burokėlių; galite gaminti net be kefyro; galite įdėti ridikėlių“, – vardija pašnekovė. Ji priduria, kad į tradicinę lietuvišką virtuvę būtina įsileisti ir iš Italijos, Ispanijos, Graikijos į mūsų kraštus keliaujančią
gaspačio tipo sriubą, kurios sudėtyje dominuoja pomidorai, česnakas, įvairūs rauginti pieno produktai.
Pašnekovė sako, kad g
aspačio tipo sriubos naudingos dėl didelio kiekio beta karotenų (stiprių antioksidantų, apsaugančių mūsų ląsteles bei stimuliuojančių imuninę sistemą.). Gaminant šią sriubą, rekomenduojama pomidorus perpilti karštu vandeniu ir pašalinti jų odelę. Šalia pomidoro tinka ir česnakas, ir jogurtas. Tiesa, vartojant žalią česnaką, labai svarbu jį jau sukapotą, susmulkintą ore palaikyti 10-15 minučių.
„Esant aukštai oro temperatūrai, organizmo nereikėtų apkrauti karštu, rieboku maistu, mat jį virškindamas organizmas priverstas sunaudoti daug energijos. Trumpai tariant, vasarai tikrai netiks karšta raugintų kopūstų sriuba su kiaulienos šonkauliukais. Tai papildomas išbandymas organizmui! O gaiviose sriubose esančias naudingas medžiagas organizmas pasisavina lengvai ir greitai“, – pabrėžia dietologė Jūratė Dobrovolskienė.
Tiesiai iš šaldytuvo?
„Noriu pastebėti, kad šalta sriuba turėtų būti maždaug 8-12 laipsnių temperatūros. Toks patiekalas net karštą vasaros dieną niekada netaps peršalimo priežastimi. Tačiau tiems, kurie mėgsta iš anksto pasigaminti daugiau šaltsriubės, ją užsišaldyti šaldiklyje, o paskui valgyti vos atitirpusią – patarčiau taip nesielgti, nes rizikuojate gerklės uždegimu“, – pastebi J.Dobrovolskienė.
Maistinę šaltos sriubos vertę lemia produktai, iš kurių ji pagaminta. Visos spalvotos daržovės turi stiprų sveikatinantį užtaisą, vitaminų sankaupą: burokėliai, agurkai, pomidorai, svogūnų laiškai, krapai, česnakai. „Minėtos daržovės turi gausiai ir maistinių skaidulų, kurios reguliuoja viso mūsų žarnyno bakterijų balansą. O dar kai šalia to atsiranda kefyras, raugintos pasukos ar natūralus jogurtas – tiesiog idealus derinys!“ – įsitikinusi gydytoja.
Tinka ne visiems
J.Dobrovolskienė pastebi, kad žmonėms, kurių virškinimo sistema jautroka, t. y. turi skrandžio uždegimą, opaligę, dažnai jaučia pilvo pūtimą ar pan., rauginto pieno sriubas vartoti reikėtų saikingai. „Šaltos sriubos tokiems žmonėms ne itin tinka ne tik dėl sudėties (pernelyg didelio termiškai neapdorotų daržovių „užtaiso“) , bet ir dėl to, kad patiekalas vartojamas šaltas. Minėtus negalavimus turintiems žmonėms patariama net ir vasarą vartoti ne žemesnės kaip kambario temperatūros patiekalus.
Užsienyje
Graikai vaišinasi atšaldyta kiaušinių, citrinų sulčių ir vištienos sultinio sriuba, kurią kai kurie juokais vadina „atšaldyta saulės šviesa“. Ispanai, be abejonės, patiekia gaspačio. Danai mėgsta šaltas pasukų sriubas, o likę skandinavai kaip užkandį arba desertą su pasimėgavimu siurbčioja šaltas vaisių sriubas.
Artimuosiuose Rytuose šaltos sriubos gardinamos mėtomis, kardamonu, pankoliu ar cinamonu. Amerikoje kaip niekur kitur ypač populiari
„Creme Vichyssoise Glacee“ arba kitaip – šalta bulvienė su porais. Atogrąžų šalyse šaltsriubės gaminamos iš avokadų, kokosų pieno, melionų, neįprasčiausių daržovių ir įvairių jūros gėrybių.
Receptai
Šalta morkų sriuba
Reikės:
300 g morkų,
300 g kokosų pieno,
1 skiltelės česnako,
0,5 šaukštelio citrinžolės,
žiupsnelio druskos,
0,5 šaukštelio kario,
Pipirų.
Morkas nuskuskite, smulkiau supjaustykite ir sutrinkite elektriniu trintuvu arba sutarkuokite bulvine tarka. Tada sumaišykite su kokosų pienu, išspaustu česnaku ir prieskoniais. Jei norisi skystesnės sriubos, šliūkštelkite šiek tiek vandens ir gerai išmaišykite. Skanaus!
Šaltibarščiai be kefyro
Reikės:
1 stikl. saulėgrąžų sėklų (išmirkykite per naktį),
3 stikl. vandens,
1,2 česnako skiltelės,
2 arb.š. druskos,
kelių šakelių šviežių krapų,
pusės citrinos sulčių,
kelių šaukštų obuolių acto,
200 g marinuotų arba virtų naminių burokų,
2 agurkų.
Pirmiausia saulėgrąžas sumalkite su vandeniu, kad taptų beveik vientisa masė. Įdėkite česnaką, druską, įspauskite citrinos sultis, įpilkite acto. Gerai išmaišykite. Supjaustykite burokus ir agurkus, sudėkite juos į masę. Pabarstykite krapais. Pusvalandžiui pastatykite šaldytuve. Skanaus!
Švelni avokadų sriuba
Reikės:
0,5 didelio agurko,
1 didelio avokado,
1 svogūno (geriausia – šaloto, nes jis švelnaus skonio),
2 šaukštų natūralaus jogurto,
2 šaukštų šviežių mėtų,
4 arbat. š. šviežių žaliųjų citrinų sulčių,
1,5 arbat. š. druskos,
šiek tiek maltų juodųjų pipirų ir kumino,
1 ridikėlio (papuošimui).
Visus produktus kartu su stikline šalto vandens sutrinkite trintuve iki vientisos masės. Palikite šaldytuve 1 valandai. Prieš patiekdami papuoškite ridikėlio griežinėliais. Skanaus!
Komentuoti: