Užpatentavo naują lazdelių dizainą - kryžmines lazdeles

Greta Vanagienė
2020-02-06
Tai, kad gydytojai, profesionalūs šokėjai Jūratė ir Česlovas Norvaišos imsis verslo nė patys netikėjo. Per ilgametę darbo patirtį stebėję žmonių judėjimo negalias šokėjų pora sukūrė universalias daugiafunkcines lazdeles, kurios padeda laisviau judėti ir palengvinti kasdienę buitį. Tiesa, kol kas kryžminėmis lazdelėmis džiaugiasi vos dvidešimt žmonių. Kad prekyba įsisuktų, reikia susidomėjusių investuotojų.
Užpatentavo naują lazdelių dizainą - kryžmines lazdeles
Gydytojai, profesionalūs šokėjai Jūratė ir Česlovas Norvaišos sukūrė kryžmines lazdeles, kurios dėl mobilumo leidžia lengviau užlipti laiptais, nusileisti nuo kalniuko ar kopti į jį. Keturios kojelės suteikia daugiau atramos, padeda jaustis stabiliau ir geriau išlaikyti pusiausvyrą.

Įkvėpti šiaurietiškojo ėjimo
„Dirbdami su žmonėmis pastebėjome, kad judėjimo negalia – labai didelė problema tarp pagyvenusių žmonių. Daugelį kamuoja sąnarių skausmai, todėl vaikščiojant pasiremiama lazdomis, stumiami sunkūs vežimėliai, vaikštoma su vaikštynėmis, - sako Č.Norvaiša ir priduria pastebėjęs, jog žmonės, kurie skundžiasi silpnomis kojomis, dažniausiai turi stiprias rankas. - Dažnas, kad sau padėtų, eina besiramsčiuodamas šiaurietiškosiomis lazdomis. Tai pastebėję su žmona nutarėme jas patobulinti - sukurti stipresnės atramos lazdas su dviem kojelėm - tiesiog sukryžminome“.
Česlovas aiškina, kad jų siūlomos kryžminės lazdelės dėl mobilumo leidžia lengviau užlipti laiptais, nusileisti nuo kalniuko ar kopti į jį. Keturios kojelės suteikia daugiau atramos, padeda jaustis stabiliau ir geriau išlaikyti pusiausvyrą. Be to, dėl unikalaus dizaino dalis kūno svorio tenka rankoms, tad kojoms krūvis sumažėja.

„Nors šios kryžminės lazdelės nėra gydomoji priemonė, tai pagalba kasdieniam skausmingam judėjimui. Jeigu turėjote kojų sąnarių operaciją, lazdelės neabejotinai padės ir reabilitacijos laikotarpiu“, - tikina lazdelių autorius.
 


Pagalbininkas buityje 
Č.Norvaiša pasakoja su žmona lazdelių dizainą tobulinęs trejus metus. Įvairiomis trajektorijomis, kalnais ir laiptais bandė eiti ne tik patys, bet išbandyti pasiūlė ir kaimynams. Per tą laiką spėjo įžvelgti ir daugiau kryžminių lazdelių privalumų. Vyras sako, jog jų pasiūlymas lyg universali pagalba kasdienėje buityje.
„Lazdomis tinka apsisaugoti nuo šunų, jei užpuola, - juokiasi vyras, – jos net gali būti pagalba skęstant, mat galima tvirtai įsikibti skęstančiam žmogui į kryžmines lazdelės kojų rankeną net esant nutolusiam porą metrų. Galima jas laikinai panaudoti fiksuojant koją po traumos. Taip pat žvejybai ar net... džiaunant drabužius. Mat iš buko ir plieno pagamintos lazdos yra ypač tvirtos, todėl ir daugiafunkcės“, – pažymi jis.
 

Išdalino dovanų
Šokėjų pora prisipažįsta – nors į verslininkų gretas su naujo dizaino lazdelėmis nepretenduoja, svarsto, kodėl geras daiktas negali būti prieinamas tiems, kam judėjimo pagalba iš tiesų reikalinga. Taigi pirmosios dvidešimties lazdelių partijos gamyba pasirūpino ortopedijos įmonė „Pirmas žingsnis“. Prisidėjo ir du verslininkai, kurie skyrė pinigų kryžminėms lazdelėms pagaminti ir populiarinti. Šias lazdas Norvaišų pora tiesiog išdalino dovanų.
„Atsižvelgdami į pacientų ūgį lazdeles stengiamės pritaikyti individualiai. Vėliau stebėjome jų būklę, ar prietaisas jiems padeda, ar naudinga. Geri atsiliepimai džiugina ir skatina lazdas populiarinti toliau, - prisipažįsta šokėjai. - Turime internetinėje svetainėje ir savo lazdelių puslapį www.kryzmines lazdeles.lt /facebook/, kur palaikome ryšį su lazdelių turėtojais ir susidomėjusiais asmenimis.“
 
Laukia investuotojų
Nors Europos Sąjungos šalyse kryžmines lazdeles Norvaišos jau užpatentavo, jos kol kas dar negaminamos. „Nebegalime skirti patys tam finansų“, - paprastą priežastį įvardija lazdelių autoriai.
Č.Norvaiša tikisi sulaukti susidomėjusių investuotojų, kurie galėtų skirti lėšų lazdelių gamybai ir reklaminei sklaidai.
„Esame tik lazdelių autoriai. Kol kas dirbame tik dėl entuziazmo, norėdami padėti žmonėms. Verslas - sudėtingas reikalas, o mes - ne verslininkai. Galbūt kas nors susidomės jų masine gamyba ir galės pasiūlyti pasauliui“, - sako pašnekovas.



Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris