Sveikų blynų abėcėlė

Aigustė Tavoraitė
2018-02-13
Nors tikrosios Užgavėnės šiemet – antradienį, vasario 13-ąją, daugelyje miestų šventė šurmuliuos jau šį savaitgalį. O kokios gi žiemos palydos be blynų?! Sakoma, kad jei per Užgavėnes gerai pavalgysi, per visus metus būsi sotus, riebus ir stiprus.
Vis dėlto pagrindinis žiemos išvarymo šventės atributas toli gražu nepretenduoja į sveikiausiųjų produktų sąrašą.
Sveikų blynų abėcėlė
Stenkitės kepti blynus kuo žemesnėje temperatūroje ir nesukepinti jų iki sausumo. Esant apie 180 laipsnių temperatūrai skyla krakmolas ir susidaro kancerogeninės medžiagos – akrilamidai. Jų praktiškai nesusidaro, kai kepame daržovinius blynus, nes juose daug drėgmės, kuri neleidžia pakilti temperatūrai.

Kokia yra sveikų blynų abėcėlė, teiraujamės mitybos specialistės, tinklaraščio sulieknek.lt autorės Vaidos Kurpienės:
 
Kokie riebalai tinkamiausi?
Blynų sveikumą pirmiausia apsprendžia riebalų, ant kurių ruošiatės juos kepti, kokybė. Kepimui geriausia naudoti nerafinuotą kokoso aliejų (sviestą) ar lydytą sviestą. Norėdami suvartoti mažiau riebalų, dėkite nedidelį jų kiekį tiesiai į tešlą ir gerai išmaišykite. Nemažam kiekiui tešlos užtenka vieno dviejų šaukštų riebalų. Tik tuomet pirmą „partiją“ blynų kepkite ant vėsios keptuvės, prieš tai ją patrynę servetėle, suvilgyta riebaluose.
 
Atsijojame miltus
Miltus būtinai reikia rinktis pilno grūdo, kuriuose yra net 80 procentų daugiau vertingų medžiagų nei įprastiniuose miltuose. Beje, miltai gali būti ir kvietiniai. Tik tuomet pilkite ne pieną, o kefyrą ar jogurtą, blynai bus minkštesni. Norint skanauti skanių blynų taip pat jų nereikėtų kildinti. Tokiu atveju pagreitinate jų įsisavinimą ir paskatinate alkio jausmą.
 
Kuo pakeisti cukrų?
Kuo mažiau cukraus dėsite į tešlą, tuo blynai bus geriau pasisavinti. Cukrų galima pakeisti agavų sirupu, kokoso žiedų cukrumi ir pan. Tai – tokio pat kaloringumo saldikliai, tačiau nesukelia alkio. Aišku, bet kuriuo atveju jie turi būti naudojami saikingai.
 
Svarbi ir temperatūra

Stenkitės kepti blynus kuo žemesnėje temperatūroje ir nesukepinti jų iki sausumo. Esant apie 180 laipsnių temperatūrai skyla krakmolas ir susidaro kancerogeninės medžiagos – akrilamidai. Jų praktiškai nesusidaro, kai kepame daržovinius blynus, nes juose daug drėgmės, kuri neleidžia pakilti temperatūrai. Žinoma, visais būdais venkite skrudėsių.

 
Verta žinoti
Jei nesate pasiruošę griežtai pasninkauti, tuomet geriau valgykite per Užgavėnes nedidelį kiekį blynų ir rinkitės juos sveikesnius. Blynus geriausia valgyti pirmoje dienos pusėje.

 
Nesaldžių blynų deriniai receptams
Kvietiniai pilno grūdo miltų blynai be kiaušinių ir pieno.
Speltos miltų lietiniai (be miltų ir kiaušinių) ir jų įdarai su morkomis bei su špinatais.
Kvietiniai ar speltos blynai su špinatais.
Grikių blynai su varške ir špinatais. Juos galima įdaryti itin paprastai pagaminama namine varške iš kefyro.
Kvietiniai pilno grūdo blynai su jogurtu.


Receptai
Blynai be kiaušinio ir pieno
 
Reikės:
350 g minkšto tofu (šilkinis sojos pieno sūris),
200 g pilno grūdo speltos miltų,
200 ml avižų pieno,
1 a.š. su kaupu kepimo miltelių (galima berti vanilės bei cinamono pagal skonį),
1 v.š. riebalų kepimui,
2 a.š. klevų ar kitokio natūralaus sirupo, kurį galima keisti cukrumi,
druskos.

Serviravimui:
1 v. š. klevų sirupo ar naminės uogienės (jei nedėjote cukraus į tešlą),
1 a.š. su kaupu natūralių kakavos traiškytų pupelių (nebūtina),
1 a.š. su kaupu kokoso drožlių.
Padažui tiks ir grietinė ar jogurtinis padažas, jei nevengiate pieno produktų.
 
Pirmiausia tofu sumaišome su prieskoniais, kepimo milteliais ir sutriname su smulkintuvu. Suberiame miltus ir dar kartą sumaišome. Patepame keptuvę riebalais ir kepame ant vidutinio karštumo ugnies. Dedame į lėkštę, pabarstome pagardais. Skanaus!


Blynai su špinatais 
 
Reikės:

100 g šaldytų arba šviežių špinatų,
75 g viso grūdo miltų (galima maišyti miltus, pvz: 2/3 rupiai maltų speltos miltų, 1/3 viso grūdo dalių kvietinių miltų, galite rinktis ir viso grūdo dalių ruginius miltus).
100 g kefyro,
1 g sodos,
2,5 g melasos,
5 g kokosų aliejaus kepimui,
2,5 g cukraus,
mėgiamų prieskonių,
1 g druskos.
 
Miltus sumaišome su kefyru, druska, cukrumi, soda ir prieskoniais. Į tešlą įmaišome šaldytus arba šviežius špinatus. Visą masę pertriname trintuvu ir kepame blynus. Skanaus!
 
Blynai iš banano
 
Reikės:
150 g banano,
1 (45 g) kiaušinio,
1 a.š. (7 g) lydyto sviesto,
cinamono.
 
Šakute iki vientisos masės sutriname bananą. Kitame dubenyje išplakame kiaušinį su cinamonu. Sumaišome kiaušinio plakinį su bananu ir iškepame keptuvėje ant šiek tiek lydyto sviesto. Skanaus!


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Valdas Pečeliūnas: „Pacientams jaučiamės įsiskolinę“

    Valdas Pečeliūnas: „Pacientams jaučiamės įsiskolinę“

    VUL Santaros klinikų gydytojų sąjungos pirmininkas, gydytojas hematologas Valdas Pečeliūnas (45 m.) tikina, nors nėra nei virusolo...
    Drąsa šypsotis – tik po operacijos

    Drąsa šypsotis – tik po operacijos

    Kaunietė Justė dar neseniai dėl netaisyklingo sąkandžio buvo varžoma komplekso. Patikėjimo savimi ir savo šypsena merginai ...

    Budinti vaistinė


    Radviliškyje dirbantys vaistininkai jaučia gyventojų nerimą

    Radviliškyje dirbantys vaistininkai jaučia gyventojų nerimą

    Nuo rugsėjo 21 dienos Radviliškio gyventojai gyvena kitu ritmu. Dėl didelio patvirtintų COVID-19 atvejų skaičiaus at&scaron...
    Farmacijos ateitis Lietuvoje: specialistai – be darbo vietų, o gyventojai – be vaistinių?

    Farmacijos ateitis Lietuvoje: specialistai – be darbo vietų, o gyventojai – be vaistinių?

    Dažnesnis vaistinių durų varstymas – popandeminiame pasaulyje išryškėjusi tendencija, kuomet gyventojai sveika...

    Sveikatos horoskopas


    Rugsėjo 14-20 d.

    Avi­nas
    Pirmadienį padarykite iškrovos dieną. Tre­čia­die­nis - pa­lan­ki die­na pra­dė­ti gy­dy­ti ner­vų sis­te­mos li­gas. Penktadienį saugokitės traumų. Šeš­ta­die­nį val­gy­ki­te tik leng­vai virš­ki­na­mą mais­tą. Ne­pa­dau­gin­ki­te stip­rių al­ko­ho­li­nių gė­ri­mų, galimas apsinuodijimas.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Vakcinų nuo COVID-19 lenktynės. Kas laimi?

    Šaltojo karo metais turėjome ginklavimosi varžybas, o šiemet – kuo tikriausias vakcinų lenktynes. Pagrindiniai žaidėjai tie patys – Jungtinės Amerikos Valstijos ir Rusija. Tik šį kartą tikslas iš pirmo žvilgsnio atrodo kilnus – kuo greičiau sustabdyti koronaviruso plitimą.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Kaip sustabdyti laiką?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip sustabdyti laiką?
    Auksiniai Vyriausybės testai: valstybės išgrobstymas tęsiasi
    Agnė Bilotaitė Auksiniai Vyriausybės testai: valstybės išgrobstymas tęsiasi

    Naujas numeris






















    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica