Sveikų blynų abėcėlė

Aigustė Tavoraitė
2018-02-13
Nors tikrosios Užgavėnės šiemet – antradienį, vasario 13-ąją, daugelyje miestų šventė šurmuliuos jau šį savaitgalį. O kokios gi žiemos palydos be blynų?! Sakoma, kad jei per Užgavėnes gerai pavalgysi, per visus metus būsi sotus, riebus ir stiprus.
Vis dėlto pagrindinis žiemos išvarymo šventės atributas toli gražu nepretenduoja į sveikiausiųjų produktų sąrašą.
Sveikų blynų abėcėlė
Stenkitės kepti blynus kuo žemesnėje temperatūroje ir nesukepinti jų iki sausumo. Esant apie 180 laipsnių temperatūrai skyla krakmolas ir susidaro kancerogeninės medžiagos – akrilamidai. Jų praktiškai nesusidaro, kai kepame daržovinius blynus, nes juose daug drėgmės, kuri neleidžia pakilti temperatūrai.

Kokia yra sveikų blynų abėcėlė, teiraujamės mitybos specialistės, tinklaraščio sulieknek.lt autorės Vaidos Kurpienės:
 
Kokie riebalai tinkamiausi?
Blynų sveikumą pirmiausia apsprendžia riebalų, ant kurių ruošiatės juos kepti, kokybė. Kepimui geriausia naudoti nerafinuotą kokoso aliejų (sviestą) ar lydytą sviestą. Norėdami suvartoti mažiau riebalų, dėkite nedidelį jų kiekį tiesiai į tešlą ir gerai išmaišykite. Nemažam kiekiui tešlos užtenka vieno dviejų šaukštų riebalų. Tik tuomet pirmą „partiją“ blynų kepkite ant vėsios keptuvės, prieš tai ją patrynę servetėle, suvilgyta riebaluose.
 
Atsijojame miltus
Miltus būtinai reikia rinktis pilno grūdo, kuriuose yra net 80 procentų daugiau vertingų medžiagų nei įprastiniuose miltuose. Beje, miltai gali būti ir kvietiniai. Tik tuomet pilkite ne pieną, o kefyrą ar jogurtą, blynai bus minkštesni. Norint skanauti skanių blynų taip pat jų nereikėtų kildinti. Tokiu atveju pagreitinate jų įsisavinimą ir paskatinate alkio jausmą.
 
Kuo pakeisti cukrų?
Kuo mažiau cukraus dėsite į tešlą, tuo blynai bus geriau pasisavinti. Cukrų galima pakeisti agavų sirupu, kokoso žiedų cukrumi ir pan. Tai – tokio pat kaloringumo saldikliai, tačiau nesukelia alkio. Aišku, bet kuriuo atveju jie turi būti naudojami saikingai.
 
Svarbi ir temperatūra

Stenkitės kepti blynus kuo žemesnėje temperatūroje ir nesukepinti jų iki sausumo. Esant apie 180 laipsnių temperatūrai skyla krakmolas ir susidaro kancerogeninės medžiagos – akrilamidai. Jų praktiškai nesusidaro, kai kepame daržovinius blynus, nes juose daug drėgmės, kuri neleidžia pakilti temperatūrai. Žinoma, visais būdais venkite skrudėsių.

 
Verta žinoti
Jei nesate pasiruošę griežtai pasninkauti, tuomet geriau valgykite per Užgavėnes nedidelį kiekį blynų ir rinkitės juos sveikesnius. Blynus geriausia valgyti pirmoje dienos pusėje.

 
Nesaldžių blynų deriniai receptams
Kvietiniai pilno grūdo miltų blynai be kiaušinių ir pieno.
Speltos miltų lietiniai (be miltų ir kiaušinių) ir jų įdarai su morkomis bei su špinatais.
Kvietiniai ar speltos blynai su špinatais.
Grikių blynai su varške ir špinatais. Juos galima įdaryti itin paprastai pagaminama namine varške iš kefyro.
Kvietiniai pilno grūdo blynai su jogurtu.


Receptai
Blynai be kiaušinio ir pieno
 
Reikės:
350 g minkšto tofu (šilkinis sojos pieno sūris),
200 g pilno grūdo speltos miltų,
200 ml avižų pieno,
1 a.š. su kaupu kepimo miltelių (galima berti vanilės bei cinamono pagal skonį),
1 v.š. riebalų kepimui,
2 a.š. klevų ar kitokio natūralaus sirupo, kurį galima keisti cukrumi,
druskos.

Serviravimui:
1 v. š. klevų sirupo ar naminės uogienės (jei nedėjote cukraus į tešlą),
1 a.š. su kaupu natūralių kakavos traiškytų pupelių (nebūtina),
1 a.š. su kaupu kokoso drožlių.
Padažui tiks ir grietinė ar jogurtinis padažas, jei nevengiate pieno produktų.
 
Pirmiausia tofu sumaišome su prieskoniais, kepimo milteliais ir sutriname su smulkintuvu. Suberiame miltus ir dar kartą sumaišome. Patepame keptuvę riebalais ir kepame ant vidutinio karštumo ugnies. Dedame į lėkštę, pabarstome pagardais. Skanaus!


Blynai su špinatais 
 
Reikės:

100 g šaldytų arba šviežių špinatų,
75 g viso grūdo miltų (galima maišyti miltus, pvz: 2/3 rupiai maltų speltos miltų, 1/3 viso grūdo dalių kvietinių miltų, galite rinktis ir viso grūdo dalių ruginius miltus).
100 g kefyro,
1 g sodos,
2,5 g melasos,
5 g kokosų aliejaus kepimui,
2,5 g cukraus,
mėgiamų prieskonių,
1 g druskos.
 
Miltus sumaišome su kefyru, druska, cukrumi, soda ir prieskoniais. Į tešlą įmaišome šaldytus arba šviežius špinatus. Visą masę pertriname trintuvu ir kepame blynus. Skanaus!
 
Blynai iš banano
 
Reikės:
150 g banano,
1 (45 g) kiaušinio,
1 a.š. (7 g) lydyto sviesto,
cinamono.
 
Šakute iki vientisos masės sutriname bananą. Kitame dubenyje išplakame kiaušinį su cinamonu. Sumaišome kiaušinio plakinį su bananu ir iškepame keptuvėje ant šiek tiek lydyto sviesto. Skanaus!


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    D.Pažėrienė: reabilitacijoje itin svarbi motyvacija

    D.Pažėrienė: reabilitacijoje itin svarbi motyvacija

    „Vienas veiksnių, nuo kurio priklauso reabilitacijos sėkmė – paciento motyvacija“, – teigia LSMU Kauno lig...
    Meldžiasi už prezidentą Joe Bideną

    Meldžiasi už prezidentą Joe Bideną

    Savaitgalį socialinę erdvę sudrebino žinia, kad buvusiam JAV prezidentui Joe Bidenui diagnozuotas prostatos vėžys, kuris iš...

    Budinti vaistinė


    Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

    Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

    Seime vėl registruotas siūlymas įteisinti mobiliąsias vaistines.  
    Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

    Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

    Sveikatos apsaugos ministrė Marija Jakubauskienė sako, kad mobiliosios vaistinės būtų gera galimybė priartinti vaistų įsigijimą gy...

    razinka


    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Šeimos tragedija pakeitė šizofrenijos mokslo istoriją

    1950-ųjų pradžioje Donas ir Mimi Galvinai atrodė ideali amerikiečių šeima. Donas buvo ambicingas JAV Oro pajėgų karininkas, politikos mokslų daktaras, o Mimi – karštai tikinti katalikė, atsidavusi mama ir žmona. Tarp 1945 ir 1965 metų jiedu susilaukė dvylikos vaikų – dešimties sūnų ir dviejų dukterų. ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Persileidimai – dažnas gamtos reiškinys
    Vilma Gudynienė Persileidimai – dažnas gamtos reiškinys
    Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti
    Andrej Rudanov Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti
    Turite tai žinoti
    Henrikas Vaitiekūnas Turite tai žinoti

    Naujas numeris