Sušilti padės tinkamas maistas

Aigustė Tavoraitė
2019-01-18
Nuo žiemiškos darganos gelbėja ne tik storesnis megztinis, bet ir organizmą šildančių savybių turintis maistas. Kokie gi produktai turėtų būtinai papildyti šaltojo sezono racioną?
Sušilti padės tinkamas maistas
Šildomąjį poveikį turintys prieskoniai pagardins įvairius patiekalus. Pirmiausia tai – lietuviškasis krienas, garstyčios, imbieras, gvazdikėliai, kardamonas. Pavyzdžiui, iš krieno galima pasigaminti įvairių skanių padažų, ir aštresnių, ir švelnesnių, jie puikia tiks prie sunkiau virškinamo maisto.

Uogų arbatos
Esant vėsiam, darganotam orui „Žolinčių akademijos“ prezidentė Danutė Kunčienė pirmiausia patarė nepamiršti vartoti daug šiltų skysčių, sušildančių arbatų. Šios paprastai yra aštresnio skonio, mat joms pagardinti naudojami įvairūs prieskoniai. Vienas rekomenduojamų ingredientų – šaltojo sezonu karaliumi vadinamas imbieras. „Tokią arbatą galima pagardinti ir trupučiu cinamono, įdėti medaus. Tai – puikus gėrimas ir peršalimo profilaktikai“, – sakė ji.
Pašnekovė priminė ir nuo seno žinomas vadinamąsias arbatas-uogienes. „Įvairiausios uogos – serbentai, aronijos, šaltalankiai, spanguolės, – kurių užsišaldėte dar vasarą ar rudenį, taip pat puikiai tiks arbatoms jas užplikius šiltu, bet ne verdančiu vandeniu. Taip kartu papildysite ir taip šiuo metu reikalingo vitamino C atsargas. Galima iš uogų susiplakti kokteilį, įsidėti medaus, žiupsnelį cinamono įsidėti, nepamaišys ir ciberžolė. Puikios arbatos galima pasigaminti ir iš džiovintų obuolių. Jei turite galimybę dar krimsti savo sode išsiaugintus obuolius, tačiau nesukramtote žievelių, jas susidžiovinus irgi galima turėti naudingos arbatos“, – vardijo žolininkė ir pridūrė, kad arbatos, kaip ir vanduo, turėtų būti geriamos prieš valgant arba tarp valgių.

 

„Ant bangos“ dabar esantys rauginti produktai turi organizmą šildantį poveikį. Raugti galima praktiškai visas daržoves – kopūstus, agurkus, moliūgą, tą patį krieną, kalafiorus, morkas, žirnius, net obuolius. Aišku, visur svarbiausia neperlenkti lazdos ir pasidaryti taip, kad būtų skanu“, - sako „Žolinčių akademijos“ prezidentė Danutė Kunčienė.

 
Prieskonių arsenalas
Šildomąjį poveikį turinčių prieskonių D.Kunčienė ragino nepamiršti ir įvairiems patiekalams pagardinti. „Pirmiausia tai – lietuviškasis krienas, garstyčios, jau minėtas imbieras, gvazdikėliai, kardamonas. Pavyzdžiui, iš krieno galima pasigaminti įvairių skanių padažų, ir aštresnių, ir švelnesnių, jie puikia tiks prie sunkiau virškinamo maisto. Galima atrasti įvairių receptų. Puikiai tinka krieno padažas su keptais obuoliais. Juose esantys pektinai pašvelnina krieno poveikį, taip jis nedirgins gleivinės, padės pašalinti gleivių perteklių“, – patarė sveikuolė.
Šildomuoju poveikiu taip pat pasižymi anyžiai, bazilikai, aitriosios paprikos, česnakai, muskato riešutai, kmynai, kalendra, krapai, lauro lapai, mairūnai.
 
Šildo rauginti produktai

Pašnekovė pabrėžė, kad pagrindinė taisyklė – šaltuoju metu nevartoti termiškai neapdorotų, šaldančių daržovių. „Natūraliai pajaučiame, kaip žiemą labiau norisi sriubų, šiupinių, troškinių. Pavyzdžiui, žali agurkai šaldo. Jei tam tikrais produktais atvėsinsime kasą, blužnį, kils ir kitų sveikatos problemų, – pastebėjo ji. – Tiesa, „ant bangos“ dabar esantys rauginti produktai turi organizmą šildantį poveikį. Raugti galima praktiškai visas daržoves – kopūstus, agurkus, moliūgą, tą patį krieną, kalafiorus, morkas, žirnius, net obuolius. Aišku, visur svarbiausia neperlenkti lazdos ir pasidaryti taip, kad būtų skanu. Valgymas pirmiausia susijęs su emocijomis, tad svarbu tinkamai nusiteikti, valgyti ramybėje. Neretai ir geriausią maistą sugadiname liūdesiu, pavydu.“
Kai spaudžia šaltukas, D.Kunčienė patarė nepamiršti saikingai vartoti ir „gerųjų“ riebalų. „Daug metų vartoju lydytą sviestą ghi, jis puikiai sušildo. Taip pat į troškinius, sriubą išsispaudžiu keletą lašelių aliejaus – kanapių arba linų“, – sakė ji.

 
Verta žinoti
Sušilti ir pagerinti kraujotaką padės: juodieji pipirai, pasižymintys ir antioksidacinėmis ir antiseptinėmis savybėmis; kardamonas, lengvinantis atsikosėjimą ir taip padedantis atverti kvėpavimo takus; uoginė paprika, kurioje gausu vitamino C, jis padeda atsikratyti drebulio, kosulio ir nosies užsikišimo; krienai, taip pat veikiantys antiseptiškai ir kaip stiprus dekongestantas, padedantis atlaisvinti užsikimšusius kvėpavimo takus.
Tamsiai oranžinės daržovės, pavyzdžiui, saldžiosios bulvės, moliūgai ir morkos yra imunitetą stiprinančio beta-karoteno bei šilumą teikiančio oranžinio spindulio šaltinis. Šildančiomis savybėmis pasižymi gražgarstė, garstyčia, rėžiukas. Šių augalų sėklos ir sviestas yra puikūs šildančių ir šilumą išsaugančių patiekalų priedas. Kaitinamąjį poveikį turi svogūnai, kūną sušildys ir grikiai.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ričardas Daunoravičius: „Šiandien motinystė prilygsta sakramentui“

    Ričardas Daunoravičius: „Šiandien motinystė prilygsta sakramentui“

    Kone 45 metus gydytoju akušeriu dirbantis Ričardas Daunoravičius, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Akušerijos ir...
    Jauna mergina: net menkiausias širdies permušimas keldavo paniką

    Jauna mergina: net menkiausias širdies permušimas keldavo paniką

    Įsivaizduokite situaciją, kai visu kūnu jaučiate, jog smarkiai sunegalavote ir skubiai reikalinga greitoji pagalba. Tačiau atvykę ...

    Budinti vaistinė


    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Pagrindinis šalies vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ informuoja, kad įmonės darbuotojai jau pavieniais atvejais ...
    Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

    Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

    Nuo kovo 1-osios valstybė kiek daugiau kompensuos už vaistus ir jų priemokas nepasiturintiems, neįgaliesiems ir pensininkams. ...

    Sveikatos horoskopas


    Gruodžio 14-20 d.

    Avi­nas
    Sap­nai, su­sap­nuo­ti pir­ma­die­nio nak­tį, pil­dy­sis ar­ti­miau­siu lai­ku. Penk­ta­die­nį jau­si­te ener­gi­jos ir ge­ros nuo­tai­kos ant­plū­dį. Sa­vait­ga­lį eu­fo­ri­ja kiek nu­slūgs, ta­čiau nu­si­min­ti ne­ver­ta - ūpas pa­kils, jei at­si­pa­lai­duo­si­te namie su knyga ar karštoje vonioje.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    PAR virusas griebė už gerklės

    Statistiniais duomenimis, apie COVID-19 plitimą pasaulyje besidalijanti informacinė svetainė „Worldometers“ skelbia, jog Pietų Afrikos Respublika (PAR) pašoko į 15 vietą ir susirgimų skaičiumi toliau vejasi tokias šalis kaip Lenkija, Meksika bei Argentina. Panašu, jog ir vakcinacijos procesai šalyje klimpsta, o ligoninės nebes...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Informacijos disbalansas
    Henrikas Vaitiekūnas Informacijos disbalansas
    Ketsuekigata nani gata?
    Henrikas Vaitiekūnas Ketsuekigata nani gata?
    Tema ir būsimos potemės
    Henrikas Vaitiekūnas Tema ir būsimos potemės

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica