Šaltibarščiai kitaip: gardinkite krienais ar sūriu

www.lsveikata.lt
2022-06-30
Turbūt nė nereikia sakyti, kad šaltibarščiai – vienas populiariausių vasaros patiekalų Lietuvoje. Ir nors tradicinius šaltibarščius kiekvienas galėtumėte pagaminti užsimerkę – verta pabandyti šiam patiekalui suteikti naujų skonių: paskaninti sūriu. O jeigu mėgstate pikantiškiau – įdėkite šaukštelį krienų ar garstyčių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šaltibarščiai yra itin populiarūs – rodo ir pardavimų duomenys.
Šaltibarščiai kitaip: gardinkite krienais ar sūriu
Nors šaltibarščiai turi tradicinį receptą, ruošiant šį patiekalą lengva improvizuot, šaltibarščius paįvairinti pikantiškesniais priedais, pavyzdžiui, krienais ar garstyčiomis. O jeigu mėgstate aštriau, galite įdėti ir čili pipirų dribsnių.

Ne tik skanu, bet ir sveika 
„Vasaros sezonas Lietuvoje neįsivaizduojamas be šašlykų ir šaltibarščių. Pastebime, kad gegužės–rugpjūčio mėn. gyventojai gausiai perka kefyrą – jo pardavimai padidėja apytiksliai iki 40 proc. Šaltibarščiams skirto kefyro pardavimai vasaros mėnesiais, palyginti su žiema padidėja vidutiniškai 5,8 karto. Be to, pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ir įvairiausi švieži žalumynai, žinoma, didelis susidomėjimas ir šviežio derliaus lietuviškomis bulvėmis. O skubantieji renkasi ir jau iš anksto paruoštus šaltibarščius, kurie prekybos tinklo asortimente siūlomi tik šiltuoju metų laikotarpiu“, – teigia V.Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad šaltibarščiai ne tik skanus, gaivus bet ir sveikas patiekalas.
„Kefyre yra gausu baltymų, be to, tai stiprus probiotinis maisto produktas, kuriame randamos net kelios rūšys sveikatai palankių bakterijų ir mielių. Burokėliai taip pat pasižymi didele nauda sveikatai – juose gausu geležies, antioksidantų, vitamino C, magnio. Šaltibarščiai neįsivaizduojami ir be agurkų, kurie taip pat yra naudingi organizmui. Agurkuose yra daug vandens, skaidulų, mažai kalorijų“, – pasakoja V.Juodkazienė. 

Organizmui naudingos ir šaltibarščiuose naudojamos žolelės. Pavyzdžiui, valgant krapus gerinamas širdies darbas, stiprinama organizmo imuninė sistema. O svogūnų laiškuose – gausu vitamino C, cinko, kalio bei fosforo, kurie yra svarbūs dantų sveikatai. 
 
Lengva improvizuoti, tinka ir veganams
V.Juodkazienė pasakoja, kad nors šaltibarščiai turi tradicinį receptą, ruošiant šį patiekalą lengva improvizuot, šaltibarščius paįvairinti pikantiškesniais priedais, pavyzdžiui, krienais ar garstyčiomis. O jeigu mėgstate aštriau, galite įdėti ir čili pipirų dribsnių.

Dar vienas būdas paįvairinti šios tradicinės sriubos skonį – naudoti ne tik šviežius, bet ir marinuotus agurkus. Juos galite smulkiai supjaustyti arba sutarkuoti ir sudėti į šaltibarščius. Norintiems daugiau rūgštumo – į šaltibarščius rekomenduojama įpilti ir šlakelį marinuotų agurkų sunkos.
„Jeigu mėgstate dar įmantresnius skonius į šaltibarščius galite pridėti ne tik marinuotų agurkėlių, bet ir susmulkintų marinuotų Chalapos pipirų. Jie šiai šaltsriubei suteiks ne tik rūgštelės, bet ir aštrumo. Dar vienas puikus priedas – įvairiausios rūšies sūriai. Į šaltibarščius puikiai tinka feta, ožkos sūris, jeigu mėgstate pikantiškus skonius – galite į sriubą įberti ir susmulkinto pelėsinio sūrio“, – sako „Iki“ atstovė.

Pasak jos, šaltibarščių lengvai pasigaminti gali ir tie, kurie visiškai netoleruoja laktozės arba yra veganai.
„Jeigu dėl pačių įvairiausių priežasčių nevartojate kefyro – ne bėda. Šaltibarščius galite pasigaminti sojos augalinį gėrimą sumaišę su gausiu citrinos sulčių kiekiu. Sumaišius šiuos ingredientus, leiskite jiems šiek tiek pastovėti, kol augalinis gėrimas sutirštės. Citrinos sulčių ir sojų gėrimo mišinį pagardinkite druska ir sumaišykite su mėgstamais šaltibarščių ingredientais“, – sako ji ir dalijasi dar trimis netradicinių šaltibarščių receptais, kuriuos verta išbandyti namuose.

 
Verta žinoti
Kadangi šaltibarščius tik retas mėgsta valgyti be bulvių, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto prof. dr. Rimantas Stukas siūlo jas rinktis garuose virtas, tapsiančias puikiu vitamino C šaltiniu. Tiesa, jei bulvės yra atšalusios, jos gali turėti perpus mažiau vitamino C. Be to, bulvėse yra kalio, kuris reikalingas širdies veiklai. Jei žmogus daug prakaituoja, jis praranda dalį kalio, todėl karštą vasaros dieną bulvės gali padėti atkurti jo atsargas.

Atsargiau prie šaltibarščių specialistas patarė vartoti keptas ar gruzdintas bulves. Nors daugeliui toks pasirinkimas gali pasirodyti skanesnis, su taip paruoštomis bulvėmis gauname daugiau riebalų, o krakmolingi produktai gali sugerti didelį riebalų kiekį juos apdorojant. „Jei krakmolingi produktai kepami labai aukštoje temperatūroje, jų sudėtyje gali susidaryti akrilamindas, pasižyminti kancerogeniniu požymiu. Žinome, jei suvalgysime vieną porciją keptų bulvių, akrilamido žmogus negaus per daug, tačiau, jei tai taps kasdieniu žmogaus mitybos įpročiu, šios medžiagos organizmas susirinks daugiau. Kartu keptose bulvėse bus ir mažiau vitamino C“, – vardijo profesorius.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

      Budinti vaistinė


      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

      Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
      Pavėlavęs perspaudų rinkinys
      Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

      Naujas numeris