Raugintos daržovės – it geresnė jų versija

Greta Vanagienė
2019-08-26
Besidžiaugiantieji daržovių derliumi, matyt, jau ruošia ir jų atsargas žiemai. Specialistų teigimu, rauginamos daržovės išsaugo ne tik gerąsias savybes ir vitaminus, bet ir įgauna sveikatai naudingų papildomų taškų. Kiek kitokia situacija su daržovių marinavimu.
Raugintos daržovės – it geresnė jų versija
Rauginti produktai, priešingai nei geras vynas, su laiku perrūgsta, juose apsigyventi gali ir blogųjų bakterijų. Karstelėjęs skonis išduoda, kad jų galiojimo laikas jau pasibaigė.

Sustiprina organizmą
 

Pasak gydytojos dietologės Aušros Jauniškytės-Ingelevičienės, daržovių rūgimo proceso metu susidaro gerųjų bakterijų, kurios ima gaminti papildomų vitaminų: B, C, K, todėl šių produktų vertė gerokai pakyla.

 
Be to, raugintose daržovėse esančios gerosios bakterijos naudingos mūsų sveikatai, mat keliaudamos į žarnyną pagerina virškinimo sistemos būklę.
„Nors mūsų žarnyne ir taip gyvena per tūkstantis bakterijų rūšių, papildomos yra naudingos, nes padeda atsinaujinti mikroflorai. Be to, žarnyne turėtų vyrauti gerosios bakterijos, kurios gerina virškinimą, stiprina imunitetą, o ne tos, kurios sukelia ligas“, - sako specialistė.

 
Didinti įvairovę
Gydytoja A.Jauniškytė-Ingelevičienė siūlo drąsiai valgyti kuo įvairesnes raugintas daržoves. Mat visos jos vienodai naudingos, be to, taip paįvairinsite ir pagardinsite įprastus ar jau pabodusius patiekalus.
„Nenorintieji užsiimti rauginimo procesu namuose, gali pasižvalgyti po parduotuves, čia pasiūla – jau gana plati. Įsigyti galima ne tik raugintų agurkų ar kopūstų, bet ir pomidorų, morkų, burokėlių, česnakų ar cukinijų.
 
Pučia pilvą
Vis dėlto dietologė įspėja, kad raugintas daržoves atsargiau turėtų rinktis sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis ar tie, kam tinsta galūnės. Mat per daug sūrios raugintos daržovės gali negalavimus suaktyvinti. Jausti neigiamą rūgščių poveikį gali ir tie, kuriuos kamuoja padidėjęs skrandžio rūgštingumas.
Be to, ir nesiskundžiantiems sveikata persivalgyti šių produktų nederėtų, antraip jūsų žarnynas gali sulaukti ir tikros audros. Pilvo pūtimą skatina daržovėse esantis didelis ląstelienos kiekis.

 
Antrasis kvėpavimas
O marinuotų daržovių su raugintomis painioti nederėtų. Mat maistine verte šios, anot gydytojos, skiriasi it diena ir naktis. Marinuojamos ir karščiu apdorotos sodo ar daržo gėrybės praranda beveik visus vitaminus.
„Marinavimo būdas atsirado, kai dar nebuvo šaldytuvų ir galimybių išlaikyti produktus šviežius. Konservavimas ir marinavimas leido suteikti daržovėms tarsi antrą kvėpavimą“, - pasakoja A.Jauniškytė-Ingelevičienė ir priduria, kad paskanauti marinuotų daržovių verta dėl jose esančių maistinių skaidulų gausos.


 
Specialisto komentaras
Klaipėdos valstybinės kolegijos maisto technologijų lektorė Vijolė Bradauskienė:

Konservuoti ir marinuoti produktai nėra tas pats. Taigi, kas ieško sveikatai palankesnių produktų reikėtų rinktis konservuotus – į juos nėra papildomai dedama rūgšties kaip į marinuotus. Rūgštis ilgina vartojimo laiką, be to, stabdo bakterijų dauginimąsi, neleidžia veistis patogenams, tačiau užrūgština produktą, kas nėra labai sveika.
Namuose ruošiant atsargas žiemai apsaugoti nuo bakterijų paprastai padeda geras stiklainių ar kitos taros iškaitinimas, o vėliau sudėjus produktus užpilant karštu vandeniu. Greitam vartojimui konservuoti siūloma pieno rūgštimi ir jo bakterijomis, tačiau tuomet karščiu iškaitinti negali – antraip žus ir gerosios bakterijos.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Paulius Butylkinas: „Dabar yra COVID-19 lūžio taškas“

    Paulius Butylkinas: „Dabar yra COVID-19 lūžio taškas“

    LSMU Kauno ligoninės šeimos gydytojas – echoskopuotojas Paulius Butylkinas (31 m.) vienas tų, kuris stebėdamas prastė...
    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Pacientams po organų transplantacijos atstovaujanti Lietuvos asociacija „Gyvastis“ dar nuo šių metų kovo mėnesi...

    Budinti vaistinė


    Farmakotechnikai – toliau ant tiksinčios bombos

    Farmakotechnikai – toliau ant tiksinčios bombos

    Klausimas, užteks nuo kitų metų sausio pirmosios vaistinėse nuotolinės vaistininkų priežiūros farmakotechnikams kaip buvo iki &sca...
    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    Šaltuoju metu dažniau sergama peršalimo ligomis, pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė&ldqu...

    Sveikatos horoskopas


    Lapkričio 23 - 29 d.

    Avi­nas
    Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

    Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per ša...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Daiktų apsuptyje
    Henrikas Vaitiekūnas Daiktų apsuptyje
    Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Agnė Gaižauskienė Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Kiekvienam teks nuvykti...
    Henrikas Vaitiekūnas Kiekvienam teks nuvykti...

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica