Raugintos daržovės – it geresnė jų versija
Greta Vanagienė
2019-08-26
Besidžiaugiantieji daržovių derliumi, matyt, jau ruošia ir jų atsargas žiemai. Specialistų teigimu, rauginamos daržovės išsaugo ne tik gerąsias savybes ir vitaminus, bet ir įgauna sveikatai naudingų papildomų taškų. Kiek kitokia situacija su daržovių marinavimu.
Rauginti produktai, priešingai nei geras vynas, su laiku perrūgsta, juose apsigyventi gali ir blogųjų bakterijų. Karstelėjęs skonis išduoda, kad jų galiojimo laikas jau pasibaigė.
Sustiprina organizmą
Pasak gydytojos dietologės Aušros Jauniškytės-Ingelevičienės, daržovių rūgimo proceso metu susidaro gerųjų bakterijų, kurios ima gaminti papildomų vitaminų: B, C, K, todėl šių produktų vertė gerokai pakyla.
Be to, raugintose daržovėse esančios gerosios bakterijos naudingos mūsų sveikatai, mat keliaudamos į žarnyną pagerina virškinimo sistemos būklę.
„Nors mūsų žarnyne ir taip gyvena per tūkstantis bakterijų rūšių, papildomos yra naudingos, nes padeda atsinaujinti mikroflorai. Be to, žarnyne turėtų vyrauti gerosios bakterijos, kurios gerina virškinimą, stiprina imunitetą, o ne tos, kurios sukelia ligas“, - sako specialistė.
Didinti įvairovę
Gydytoja A.Jauniškytė-Ingelevičienė siūlo drąsiai valgyti kuo įvairesnes raugintas daržoves. Mat visos jos vienodai naudingos, be to, taip paįvairinsite ir pagardinsite įprastus ar jau pabodusius patiekalus.
„Nenorintieji užsiimti rauginimo procesu namuose, gali pasižvalgyti po parduotuves, čia pasiūla – jau gana plati. Įsigyti galima ne tik raugintų agurkų ar kopūstų, bet ir pomidorų, morkų, burokėlių, česnakų ar cukinijų.
Pučia pilvą
Vis dėlto dietologė įspėja, kad raugintas daržoves atsargiau turėtų rinktis sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis ar tie, kam tinsta galūnės. Mat per daug sūrios raugintos daržovės gali negalavimus suaktyvinti. Jausti neigiamą rūgščių poveikį gali ir tie, kuriuos kamuoja padidėjęs skrandžio rūgštingumas.
Be to, ir nesiskundžiantiems sveikata persivalgyti šių produktų nederėtų, antraip jūsų žarnynas gali sulaukti ir tikros audros. Pilvo pūtimą skatina daržovėse esantis didelis ląstelienos kiekis.
Antrasis kvėpavimas
O marinuotų daržovių su raugintomis painioti nederėtų. Mat maistine verte šios, anot gydytojos, skiriasi it diena ir naktis. Marinuojamos ir karščiu apdorotos sodo ar daržo gėrybės praranda beveik visus vitaminus.
„Marinavimo būdas atsirado, kai dar nebuvo šaldytuvų ir galimybių išlaikyti produktus šviežius. Konservavimas ir marinavimas leido suteikti daržovėms tarsi antrą kvėpavimą“, - pasakoja A.Jauniškytė-Ingelevičienė ir priduria, kad paskanauti marinuotų daržovių verta dėl jose esančių maistinių skaidulų gausos.
Specialisto komentaras
Klaipėdos valstybinės kolegijos maisto technologijų lektorė Vijolė Bradauskienė:
- Konservuoti ir marinuoti produktai nėra tas pats. Taigi, kas ieško sveikatai palankesnių produktų reikėtų rinktis konservuotus – į juos nėra papildomai dedama rūgšties kaip į marinuotus. Rūgštis ilgina vartojimo laiką, be to, stabdo bakterijų dauginimąsi, neleidžia veistis patogenams, tačiau užrūgština produktą, kas nėra labai sveika.
Namuose ruošiant atsargas žiemai apsaugoti nuo bakterijų paprastai padeda geras stiklainių ar kitos taros iškaitinimas, o vėliau sudėjus produktus užpilant karštu vandeniu. Greitam vartojimui konservuoti siūloma pieno rūgštimi ir jo bakterijomis, tačiau tuomet karščiu iškaitinti negali – antraip žus ir gerosios bakterijos.
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai!
Komentuoti: