Pradėti bėgioti rudenį – misija neįmanoma?

www.lsveikata.lt
2022-11-07
Sportuoti rudenį ne vienam kur kas sudėtingiau nei šiltesniais metų laikais – įsisukame į darbų rutiną, tamsūs ir vėsūs vakarai kviečia geriau leisti laiką namuose su puodeliu arbatos, o pradėti bėgioti, atrodo, misija neįmanoma. Vis dėl to, specialistai sako, kad pasiruošus ir nusiteikus rudens vakarai gali būti tinkami sportui!
Pradėti bėgioti rudenį – misija neįmanoma?
Dažniausios naujokų bėgikų klaidos atsiranda dėl per greito bėgimo. Naujokams lėtesnis ir trumpesnis bėgimas turėtų tapti prioritetu.

Profesionalus bėgikas ir treneris Egidijus Adomkaitis:

Kaip galėtų atrodyti pirmoji treniruotė?
Dažniausios naujokų bėgikų klaidos atsiranda dėl per greito bėgimo, pasakoja profesionalus bėgikas ir treneris Egidijus Adomkaitis. Anot jo, naujokams lėtesnis ir trumpesnis bėgimas turėtų tapti prioritetu.

 
„Pradedančiajam reikėtų bėgimą kaitalioti su ėjimu. Pirmoji treniruotė galėtų būti tokia: bėgti 2 minutes tokiu tempu, kad dar būtų galima laisvai susikalbėti ir tada 1 minutę eiti spartesniu žingsniu. Tai daryti reiktų 3 arba 4 kartus iš eilės. Svarbiausia – tik pradėjus bėgioti nepersistengti ir nebėgti per greitai. Tikslas turėtų būtų toks, kad ilgainiui ėjimo intarpai taptų vis trumpesni, o bėgimo – ilgesni. Galų gale tai pereis į vientisą bėgimą“, – pataria bėgikas.
 
Taisyklingo bėgimo principai
Bėgikas pataria pradėjus bėgioti per daug nesusikaustyti, „skenuoti“ ir jausti save: kad kaklas nebūtų įsitempęs, nebūtų sukelti pečiai, rankos nebūtų įtemptos ir laisvai judėtų.
 
„Kojos turėtų būti statomos nuo vidurinės pėdos dalies, o ne nuo kulno. Dėl kvėpavimo – tikslas yra gauti kuo daugiau deguonies, todėl reikėtų stengtis kuo daugiau deguonies įkvėpti ir iškvėpti. Rekomenduočiau kvėpuoti pro burną, arba kartu pro nosį ir burną. Neapribokite savo kvėpavimo“, – dalinasi patarimais E.Adomkaitis. 
 
Kaip išsiugdyti bėgimo įprotį? 

Bėgikas pabrėžia: geriau išbėgti keletą kartų po keletą minučių, negu vieną kartą išbėgti pusvalandį ir daugiau nebebėgti niekada gyvenime.
 
„Reikėtų stengtis išbėgti dažniau, bet po mažiau – taip išsiugdysite įprotį ir bėgimas jums netaps našta, o jūs spėsite prie jo priprasti. Svarbu yra prižiūrėti intensyvumą, nepersistengti – bėgimai turi būti tikrai ramūs, sukontroliuoti. Visada pasitikrinkite, ar bėgimo metu galite kalbėti. Be to, patarčiau neskubėti didinant bėgimo distancijos. Jeigu jaučiate norą, nubėgamų kilometrų skaičių per savaitę padidinkite 10 procentų“, – pataria E.Adomkaitis.

 
Patarimas

„Eurovaistinės“ farmacininkas Eimantas Skalandis išskiria, kas turėtų atsirasti kiekvieno pradėjusio bėgti namų vaistinėlėje:

- Magnis ir B grupės vitaminai. Padeda palaikyti normalią energijos apykaitą bei mažina pervargimo jausmą. Apie šių vitaminų trūkumą gali išduoti traukiantis mėšlungis ir galūnių nutirpimai.
Elektrolitai. Bėgant su prakaitu pasišalina ir elektrolitai, kurie svarbūs reguliuojant vandens kiekį ir jo apykaitą organizme. Todėl patariama po treniruotės vartoti tirpius elektrolitų gėrimus.
 
Maisto papildai sąnariams. Tai gali būti kolagenas, gliukozaminas bei vitaminai C ir D. Jie maitina kremzles, sausgysles ir raumenis, suteikia judėjimo komfortą. Juos rekomenduojama vartoti profilaktiškai. 
Tepalas nuo skausmo ar uždegimo. Namų vaistinėlėje nepamaišys šaldantis tepalas nuo skausmo. Jis padės numalšinti sąnarių ir raumenų skausmą.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

      S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

      „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
      Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

      Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

      „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

      Budinti vaistinė


      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

      razinka


      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      „Titaniko“ II ateitis: fiasko ar bravo?

      „Titanikas“ II gali sukurti taiką. Šis gali tapti taikos laivu visoms pasaulio valstybėms“, – sako ekscentriškasis australų verslininkas Clive Palmeris. Pastarasis savųjų planų sukurti istorinio tragiško likimo laivo repliką nepamiršo. Jis prisimena ne tik romantinę Džeko ir Rouzės ...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Ar gudresnis valgo skaniau?
      Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

      Naujas numeris