Nepaskęskime majoneze – bus sunku išlipti

Ringailė Gvildė
2020-09-11
Jeigu vasarą norisi maitintis tuo, kas lengva, gaivu ir neapkrauna organizmo, atvėsus orams kone pasąmoningai renkamės tai, kas sočiau. O tai, kas sotu, neretai būna pagardinta įvairiais padažais, riebu ir toli gražu nuo sąvokos „sveika“. „Ypač dažna dilema tarp „sveika“ ir „skanu“ kyla renkantis padažus, nors ir šiose džiunglėse įmanoma nepasimesti“, - sako dietistė, mitybos konsultantė ir knygos „Sveika ir gardu“ autorė Indrė Trusovė.
Nepaskęskime majoneze – bus sunku išlipti
Rinkdamiesi tokius grynus produktus kaip graikiškas jogurtas, avokadas, česnakas, svogūnas, krapai, bazilikai ar kitos prieskoninės daržovės ir žolelės, galėsite išgauti įvairiausius norimus skonius ir nereikės baimintis dėl kenksmingumo sveikatai.

Sveikatos žudikas

„Parduotuviniai, visokie majoneziniai, česnakiniai ir panašūs padažai, mūsų sveikatai labiausiai pavojingi dėl pridėtinių skonio stipriklių ir sočiųjų riebalų. Pastarieji yra didžiausias priešas visiems, kovojantiems su cholesteroliu. Jie labai kelia blogojo cholesterolio kiekį mūsų organizme ir visiškai nepadeda kovoti su daugumos lietuvių problema – širdies ir kraujagyslių ligomis bei depresija“, - sako dietistė Indrė Trusovė.

 
Nemažiau kenksmingi yra ir visi „E“. Vienas populiariausių – skonio stipriklis natrio glutamatas, Europos Sąjungoje žymimas maisto priedo numeriu E621. „Šis skonio stipriklis sukelia savotišką priklausomybės jausmą. Juo norisi patiekalus gardinti dar ir dar, ir vis negana. Pamėginkite paeksperimentuoti, kiek vieno patiekalo suvalgytumėte nepagardinę jo šiuo skonio stiprikliu ir kiek pagardinę. Pamatysite akivaizdų skirtumą, nes bus sunku pajusti saiką. Bene lengviausia tą pastebėti ruošiant makaronus. Kiek suvalgysite pagardintų daržovėmis ir parmezanu, o kiek – su majoneziniu ar česnakiniu padažu“, - įspėja dietistė. Tokiu būdu, rodos, nekaltai norėdami padaryti, kaip geriau ir skaniau, sveikatai patys kišame koją ir netrukus skundžiamės ne tik padidėjusiais blogojo cholesterolio rodikliais, bet ir „nežinia iš kur“ augančiais kilogramais.

 
Taip pat reikia nepamiršti, kad visuose parduotuvių lentynose esančiuose padažuose niekas neįdės tikro česnako, primena Indrė. Pasak jos, jų sudėtyje vyrauja visokie milteliai, koncentratai ir daug „E“.
Pasak dietistės, jeigu jau labai norisi riebių, pilnų skonio stipriklių padažų, reikia laikytis vienos taisyklės. „Jeigu aštuoniasdešimt procentų mūsų mitybos yra sveikas ir suderintas maistas, pakankamai judame, esame fiziškai aktyvūs, likusius dvidešimt procentų gali sudaryti tos „maistinės nuodėmės“. Tiesiog jos turi būti pakankamai retos ir būtų gerai, jeigu žmogus pasitenkintų vienu šaukšteliu ar šlakeliu to mėgstamo, bet nesveiko padažo. Tai turi būti išimtis iš taisyklės, o ne kasdienio mūsų raciono dalis“, - sako I.Trusovė.
 
Genialumas slypi paprastume
Mitybos specialistai rekomenduoja išmokti padažus pasigaminti patiems ir ieškoti nemažiau skanių, tačiau gerokai sveikesnių alternatyvų. „Tai būtų pats geriausias sprendimas. Vis dėlto mūsų organizmui sveikiausi, draugiškiausi ir geriausi produktai yra tie, kurie nėra sudėtingi ir perkrauti skonių stiprikliais. Rinkdamiesi tokius grynus produktus kaip graikiškas jogurtas, avokadas, česnakas, svogūnas, krapai, bazilikai ar kitos prieskoninės daržovės ir žolelės, galėsite išgauti įvairiausius norimus skonius ir nereikės baimintis dėl kenksmingumo sveikatai“, - sako dietistė.

 
Nors kai kurie mano, jog virto kiaušinio su majonezu negali atstoti niekas, dietistė turi sprendimą ir čia. Ji siūlo rinktis graikišką jogurtą, pagardinti jį druska, pipirais, įtarkuoti česnako, pasmulkinti krapų ir, jei jau labai norisi nuodėmingojo majonezo skonio, jo į graikišką jogurtą įdėti arbatinį šaukštelį: „Tačiau mano pačios praktika per šeimos šventes rodo, jog net gaminant įdarytus kiaušinius ar valgant virtus, daug skanesnis padažas yra, kai minėtas graikiško jogurto ir prieskonių derinys pagardinamas avokadu.“
 
Na, o salotas mėgstantys gardinti tam skirtais padažais, tokį taip pat gali pasigaminti namuose. „Pamėginkite sumaišyti kokybišką alyvuogių aliejų su namie užaugintais bazilikais, česnaku, prieskoninėmis žolelėmis, druska ir tai bus puikus naminis užpilas salotoms, - pataria I.Trusovė. - Tinginiams, norintiems eiti trumpiausiu keliu ir nevargti gaminant padažus patiems, galiu tik patarti bent jau gerai išstudijuoti perkamų padažų etiketes. Rinkitės tokius, kurie neturi gliuteno, žiūrėkite, kad būtų kuo mažiau sočiųjų riebalų, pridėtinių skonio stipriklių, kuo mažiau druskos ar cukraus, kas taip pat yra papildomi skonio stiprikliai.“

 
Verta žinoti
Kad nejuoduotų padažai, gaminami su graikišku jogurtu ir avokadu, reikia įlašinti kelis lašus citrinos sulčių.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Virusas pasiglemžė ir gyvenimo džiaugsmą

    Virusas pasiglemžė ir gyvenimo džiaugsmą

    Šakių rajono gyventoja Rita (69 m.) tris mėnesius ligoninėje kovojo su COVID-19 infekcija. Grįžusi namo moteris suprato, ka...
    Hipotonikai vasaros nelaukia

    Hipotonikai vasaros nelaukia

    „Ne juokai yra visą gyvenimą pragyventi su žemu spaudimu. Kai pakyla virš šimto, jaučiuosi keistai“, &nd...

    Budinti vaistinė


    Šiltos dienos kai kam gali būti ne į naudą: vaistininkė pataria atkreipti dėmesį į organizmo siunčiamus signalus

    Šiltos dienos kai kam gali būti ne į naudą: vaistininkė pataria atkreipti dėmesį į organizmo siunčiamus signalus

    Natūralu, kad vasarą, daugiau laiko leisdami gryname ore ir aktyviau judėdami, imame prakaituoti gausiau nei įprastai. Tačiau svar...
    Trijose vaistinėse Vilniuje pradedama skiepyti nuo COVID-19

    Trijose vaistinėse Vilniuje pradedama skiepyti nuo COVID-19

    Trijose vaistinėse Vilniuje pradedama skiepyti nuo COVID-19, pirmadienį pranešė Vilniaus miesto savivaldybė.

    razinka


    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    „Lauktuvės“ iš Nepalo

    Kol Jungtinėje Karalystėje toliau plinta Delta vadinama koronaviruso atmaina, o šalies Vyriausybė rengiasi švelninti karantino ribojimus, Vakarų Europos žiniasklaida praneša apie naują COVID-19 mutaciją iš Nepalo. Mokslininkai sako, kad ją sunkiau veikia vakcinos. 

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Šešios dienos poliklinikose
    Henrikas Vaitiekūnas Šešios dienos poliklinikose
    Kuo vyrai nuo moterų skiriasi (2)
    Henrikas Vaitiekūnas Kuo vyrai nuo moterų skiriasi (2)
    Kuo vyrai nuo moterų skiriasi (1)
    Henrikas Vaitiekūnas Kuo vyrai nuo moterų skiriasi (1)

    Naujas numeris
























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica