Mada atsisakyti… daržovių

Greta Vanagienė
2019-09-13
Šiandien vargu ar ką nustebinsite atsisakę mėsos, žuvies, pieno laktozės ar glitimo turinčių maisto produktų. O štai pareiškę, jog nevartojate nakties spalvos daržovių, kilstelti antakius greičiausiai priversite ne vieną. Mitybos specialistai pristato Holivudo žvaigždžių lėkštės priešu tapusį lektiną. Ar taps madinga saugotis lektino ir mūsų šalyje?
Mada atsisakyti… daržovių
Lektino galime rasti baklažanuose, kukurūzuose, ruduosiuose ryžiuose, pomidoruose, saulėgrąžų sėklose, bulvėse – tai produktai, kuriuos besivaikantys mitybos madų praminė „nakties spalvos daržovėmis“.

Gynybinė augalų funkcija
Kaip aiškina VUL Santaros klinikų gydytojas dietologas Edvardas Grišinas, lektino baltymų, kurie veikia kaip apsauginė funkcija nuo vabzdžių, randama tam tikrų augalų sėklose. Kitaip tariant, prigimtinė lektino funkcija, kad ir kaip tai keistai skambėtų, apsaugoti daržovę nuo užpuoliko suvalgymo.
 

„Lektinas atbaido vabzdžius nuo vaisiaus, taip jį apsaugodamas nuo išnykimo. Nors pats baltymas maistinės vertės neturi, jo funkcija - prisirišti prie tam tikrų angliavandenių molekulių. Tą patį lektinas gali padaryti ir su žmogaus organizmo ląstelėmis – prisirišti prie mūsų žarnų sienelių ląstelių“, - sako gydytojas dietologas Edvardas Grišinas.

 
Lektino galime rasti baklažanuose, kukurūzuose, ruduosiuose ryžiuose, pomidoruose, saulėgrąžų sėklose, bulvėse – tai produktai, kuriuos besivaikantys mitybos madų praminė „nakties spalvos daržovėmis“.

Tačiau baimintis lektino, anot gydytojo, pagrindo nėra. Mat tyrimų, patvirtinančių mūsų organizmui daromą tiesioginę žalą, nėra. Be to, termiškai apdorojus lektino turinčius produktus, pastarųjų poveikis neutralizuojamas.
„Juk dažniausiai nevalgome žalių bulvių, neapdorotų grūdų, žalių ankštinių pupelių ar obuolių sėklų. Be to, kad mums lektinas pakenktų reikėtų suvartoti labai didelį jo kiekį“, - nuramina E.Grišinas.
 
Dvi rūšys
Net prie „nakties spalvos daržovių“ priskirtuose pomidoruose (jų sėklose randama lektino) minėtas baltymas yra neutralios rūšies.
„Lektinų būna dvejopų: tų, kurie sukelia pavojų, ir tų, kurie nedaro jokios įtakos mūsų sveikatai. Pomidoruose esantys lektinai priskiriami prie pastarųjų. Be to, minėtose daržovėse didelis vitamino C, K šaltinis, juose gaunu antioksidantų, todėl išbraukti juos iš mitybos raciono būtų tik skriauda. Taigi lektinų turinčio maisto atsisakymas - labiau mados reikalas“, - įsitikinęs specialistas.

 
Specialistės komentaras
VUL Santaros klinikų gydytoja gastroenterologė doc. dr. Danutė Marija Speičienė: 

- Pastaruoju metu daugėja jaunų žmonių, sergančių uždegiminėmis žarnyno ligomis. Daug ką ėmė varginti dirgliosios žarnos sindromas, viduriavimas, vidurių užkietėjimas. Žmonių nervų sistemą išderina stresas, įtampa, gyvenimo tempas. Be abejo, tam įtakos turi ir pasikeitusi mityba – nuolat keičiasi jos mados. Į jas žiūriu skeptiškai. Pavyzdžiui, ankščiau kai kurias žarnyno ligas gydėme pieno produktų dietomis, dabar nuo jų bėgame. Žinoma, pasikeitė ir paties pieno kokybė.
Be to, mitybos gaires diktuoja ir komercija. Laboratorijos atlieka daugybę maisto netoleravimo tyrimų, todėl siūloma įvairiausių paketų, dažnai kaip iš kosminio pasaulio.

 
Patirtis
Grožio ir sveikatos namų įkūrėja Agneta Kleizienė:


- Mano darbas yra domėtis sveikos gyvensenos principais, todėl susidomėjau ir lektino turinčiu maistu, bandau atsisakyti nakties spalvos daržovių. Be to, turiu odos problemų, todėl vis ieškau būdų, kaip sumažinti pasireiškiančius negalavimus.
Apie tai, kad nakties spalvos daržovės nėra rekomenduojamos valgyti, esu girdėjusi iš užsienio spaudos. Renku informaciją, eksperimentuoju, ieškau, ragauju. Sąmoningai atsisakiau grūdų, anakardžių pieno, iš pomidorų ir agurkų pašalinu lektinų šerdį - nevirškinamą odelę ir sėklytes.
Vis dėlto stačia galva nepuolu taip maitintis. Pastebėjau, kad specialistai siūlo vis ką nors naujo, o paskui tas įžvalgas paneigia, bet manau išmėginti verta viską.
 
Agnetos Kleizienės lektino mitybos principu paremtas ir išbandytas receptas:
Pusė brokolio susmulkinti maisto procesoriumi ar kombainu. Į gautą birią masę įmušti tris kiaušinius, sudėti atskirai pakepinto svogūno ir kumpio, pagardinti prieskoninėmis žolelėmis, patarkuoti parmezano sūrio, viską gerai išmaišyti ir kepti orkaitėje apie 30 minučių. Agneta apkepą siūlo valgyti su avokadu.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris