Kulinariniai sugebėjimai – ant „Lietuvos sveikatos“ stalo

Greta Vanagienė
2020-01-09
Atsėdėjus šventinėje užstalėje su giminėmis, tetomis, dėdėmis, draugais ir bičiuliais nepakartoti to su kolektyvu – nevalia. Ypač ten, kur sklando legendos apie firminius Evelinos keksiukus, Vlado silkę pataluose, Henriko rūkytus ungurius. Po darbo iki išnaktų plušėję virtuvėje kiekvienas kulinarinius šedevrus atidavėme kolektyvo teismui.
Kulinariniai sugebėjimai – ant „Lietuvos sveikatos“ stalo
Švenčių maratono uždarymo vakarėliui „Lietuvos sveikata“ redakcijos komanda suorganizavo pačių gamintų patiekalų „suneštinį“. Henrikas Vaitiekūnas suskubo pjaustyti klaipėdiečių draugų parūpintus rūkytus unguriukus.

Proga geriau pažinti
Etiketo specialistai teigia, kad darbovietės organizuojama šventė – ne laisvalaikis, o vis dar darbas. Mat pagrindinis tokių vakarėlių tikslas – geriau pažinti stipriąsias ir silpnąsias kolegų puses. Na, o kas geriausiai tai išduoda, jei ne užstalės pasikalbėjimainesudėtingos grupinės užduotys ir visus sujungiantis maistas? Virtuvės mitų griovėjas, šefas Alfas Ivanauskas mano, nors į vakarėlį kiekvienam atsinešti savo paruoštą patiekalą užduotis iš pirmo žvilgsnio atrodo paprasta, ji kartu ir iškalbinga.
 

„Maistas yra pirmoji jungiamoji grandis nepriklausomai, kokios kiekvieno pareigos darbe. Kolektyve būdamas naujokas per maistą greičiausiai pelnysi kiekvieno palankumą, atsiskleisi. Paprastai kolektyvo naujokai atėję į darbą ir atnešę pačių ruoštą gardėsį būna šiltai priimami“, - įsitikinęs Virtuvės mitų griovėjas, šefas Alfas Ivanauskas.

 
Be to, tai ir patogiausias būdas parodyti kiekvienam kolegai dėmesį.
„Jei mėgsti siūti, kažin ar gali kiekvienam atnešti po savo rankų darbo suknelę. O štai jei gamini, tikrai gali pavaišinti kiekvieną, nors po mažą gabalėlį“, - sako virtuvės šefas. Gal todėl maistas dažniausiai ir tampa visų švenčių ašimi.
 
Padiktuoti šventės temą
Maistą paversti pagrindine kolektyvo vakarėlio dalimi patogu ir dėl vakarėlio turinio užpildymo, ir dėl platesnių kūrybinių galimybių. Alfas siūlo ne tik pačių gaminto maisto suneštinį, bet ir patiekalus parengti pagal sugalvotą vakaro temą.
„Viena jų – patiekalas už numatytą biudžetą. Taip priversite kolegas būti išradingus. Pamatysite, kaip kiekvienas moka išsisukti iš padėties ir ką geriausiai pasiūlyti. Kiekvieno sprendimai parodys kolegos įsitraukimą ir atsidavimą komandai. Galbūt tas, kuris nemoka gaminti, paprašys pagalbos savo antros pusės, mamos ar kitaip išsisuks iš padėties. O vadovas pamatys, kas yra kruopštus ir sąžiningas, kas gudrus, o kas turi kūrybinę, vadybinę ar verslo gyslelę“, - neabejoja maisto guru.
 
Kitas Alfo siūlomas būdas įmonės vakarėlyje išnaudoti maisto temą – patiekalus numatyti pagal organizacijos veiklos kryptį. Jei ši gamina šokoladą, būtų prasminga šokoladinė tematika, jei užsiima sveiku gyvenimo būdu – vienas kitam galėtų pasiūlyti sveikuoliškus ar ekologiškus kepinius. Žiūrėk, gal keista idėja virs naujo verslo modelio pradžia?
 

Ant stalo - įvairovė
Prasčiausias sprendimas, anot šefo, įmonės vakarėlyje susinešti gardumynus iš anksto nepasitarus, kokia linkme kiekvienas ketina padirbėti. Taip netyčia visas vakaras gali praslinkti bevalgant penkių rūšių tinginius ar šakute bebaksnojant kelių rūšių baltas mišraines.
Kadangi „Lietuvos sveikata“ redakcijos kolektyvas apdairus – vakaro šventėje tokio nesusipratimo išvengta.
 
Visų džiaugsmui ant salo puikavosi fotografo Vlado ruošta silkė pataluose. Neabejingi likome Henriko išrūpintais rūkytais unguriais, Rūtos vegetariniais pyragėliais, Reginos naminėmis salotomis ir begale kitų. O  saldumynų policininkė Lina nepabūgo sau mesti iššūkio – pagamino nesaldų „tinginį“. Jo ekspertės Greta su Evelina kolegės ėjimą su džiaugsmu palaimino. „Vietoje saldinto sutirštinto pieno naudojau tiesiog paprastą pieną“, – atskleidžia ji.
 
Išvakarėse vėlai namo sugrįžusi, Deimantė nors ir nespėjusi pati išpildyti užduoties, pasiraitoti rankoves paprašė vyrą. Nepasimetė ir vyriausioji redaktorė Jolanta ant stalo padėjusi jo didenybę - šakotį.
Paragavome, pasidžiaugėme kolegų įsitraukimu, paskelbėme gardžiausio patiekalo ir auksinio šaukšo laimėtoją - čia karaliavo Evelinos sūrio torto keksiukai.
Šventės baigėsi, o pagundos? Jų yra visur. Svarbiausia – saikas.


„Lietuvos sveikata“ kolektyvo siūlomi receptai

Žurnalistės Gretos Vanagienės marinuotos juodosios alyvuogės

Reikės:
kelių skardinių juodųjų alyvuogių su kauliukais ar be jų,
2 v.š. ypač tyro alyvuogių aliejaus,
2 v.š. medaus,
1 a.š. patarkuoto imbiero,
1 a.š. patarkuotos citrinos žievelės;
1 a.š. citrinos sulčių,
2 didesnių česnako skiltelių,
Pagal skonį itališko žolelių mišinio (čiobrelio, raudonėlio, baziliko),
Žiupsnio druskos, juodųjų pipirų.

 
Į dubenėlį sudėti visus ingredientus, įspausti česnako ir gerai sumaišyti. Alyvuogėms leisti pasimarinuoti per naktį šaldytuve. Tinka valgyti su čiabatos riekele.
 
Redaktorės Evelinos Machovos sūrio keksiukai:

Reikės:
150 g avižinių sausainių,
60 g sviesto,
žiupsnio druskos,
300 g kreminio sūrio,
2 kiaušinių,
40 g cukraus,

1/3 vaniles ankšties,
2 v.š. citrinų sulčių,
1,5 v.š. miltų,
150 g grietinės.
 
Kreminį sūrį išmaišyti iki taps purus, po to įmaišyti po vieną kiaušinį. Tada maišant paeiliui sudėti cukrų, vanilę, citrinos sultis, miltus ir grietinę. Svarbiausia nepermaišyti, tik tiek, kad viskas išsimaišytų iki vientisos masės. Avižinius sausainius sutrupinti, įdėti truputi druskos ir užpilti išlydytu sviestu. Viską gerai išmaišyti. Masę sudėti į keksiukų formeles ir tvirtai suspausti į dugną. Po to, supilti sūrio masę. Kepti 160 laipsnių orkaitėje 15-20 min. Ištraukus atvėsinti iki kambario temperatūros, po to nakčiai palikti šaldytuve. Tiekiant į stalą tereikia papuošti – lašeliu džemo ir šviežiomis uogomis.
 
Žurnalistės Rūtos Kerulytės afrikietiškos samosos:

Reikės:
1 kg bemielės sluoksniuotos tešlos (tinka ir pirktinė),
150 g. sauso sojų faršo,
300-400 g žirnelių,
1 svogūno,
kelių šlakelių sojų padažo,
kelių v.š. alyvuogių aliejaus,
6 v.š. pomidorų pastos.
Pagal skonį: druskos, kumino, ciberžolės, cinamono, imbiero ir česnako miltelių, juodųjų pipirų, aitriosios paprikos dribsnių.
 
Faršą suminkštinti verdančiu vandeniu. Svarbiausia vandens nepadauginti – reikia, kad faršas taptų minkštas, tačiau sriubos iš jo nevirsime. Faršą sumaišyti su sojų padažu. Į keptuvę įpilti alyvuogių aliejaus, suberti faršą, svogūnus ir žirnelius. Įdėti prieskonius ir pomidorų pastą. Viską išmaišyti – masė turėtų būti tiršta ir drėgna. Prireikus galima įpilti šiek tiek vandens. Faršą ir žirnelius kepti 5-10 minučių. Nuėmus nuo ugnies, leisti kiek atvėsti.
Sluoksniuotą tešlą supjaustyti norimo dydžio kvadratais. Atvėsusį faršą dėti į tešlos kvadratėlio vidurį (tik ne per daug, antraip kepant faršas pradės „lipti“ per kraštus) ir perlenkti – turėsite trikampio formos samosas. Pyragėlius kepti 190 laipsnių temperatūroje 15 minučių arba kol samosos visiškai iškils ir įgaus auksinę spalvą.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris