Iššūkis: kasdien – į eketę

Aigustė Tavoraitė
2019-02-07
Išdrįstumėte kaip reikiant spaudžiant šaltukui nerti į ledinį vandenį? Tvirtinama, kad tokį iššūkį nusprendusių priimti entuziastų ratas auga, tačiau medikai įspėja, jog organizmui naudingas bus tik nuoseklus grūdinimasis.
Iššūkis: kasdien – į eketę
„Aišku, tai nėra visiškas garantas, kad nesusirgsi. Esama teorijos, kad norint apsisaugoti nuo gripo turi maudytis du kartus per dieną, mat „apsauga“ trunkanti dvylika valandų. O šiaip stiprinama imuninė sistema, grūdinamasi. Tikrai neteko pasimaudžius eketėje sušalti ar juo labiau susirgti“, – šypsojosi Sveikuolių sąjungos prezidentas Simonas Dailidė.

„Skiepas“ nuo peršalimo
Neseniai iššūkį į eketę panerti kasdien 30 dienų paskelbusio Sveikuolių sąjungos prezidento Simono Dailidės teigimu, žiemos maudynės populiarėja. „Džiaugiamės, kad jau prie trečius metus vykstančios akcijos prisijungia vis daugiau Lietuvos miestų. Tuomet pradėjau vienas, filmavau ir dalinausi internete, o šiandien vaizdo įrašus kasdien atsiunčia iš Kauno, Radviliškio, Marijampolės, Trakų kviesdami prisijungti ir kitus“, – apie lyg virusą plintantį grūdinimosi būdą pasakojo sveikuolis. Žiemiškų maudynių kadrais spėjo pasidalinti ir ne vienas visuomenėje žinomas žmogus – humoristas Cololo, radijo ir televizijos laidų vedėja Gabrielė Martirosianaitė ir kt.
 
Ne vienerius metus lediniame vandenyje besimaudantis Simonas tvirtina, kad panėrus į eketę gauni „skiepą“ nuo visokių peršalimų visai dienai. „Aišku, tai nėra visiškas garantas, kad nesusirgsi. Esama teorijos, kad norint apsisaugoti nuo gripo turi maudytis du kartus per dieną, mat „apsauga“ trunkanti dvylika valandų. O šiaip stiprinama imuninė sistema, grūdinamasi.

Tikrai neteko pasimaudžius eketėje sušalti ar juo labiau susirgti“, – šypsojosi pašnekovas.
Gyvenimo ne šio grūdimosi būdo neįsivaizduojantis vaikinas sakė norintis ne tik įkvėpti žmones gyventi sveikiau, bet ir paskatinti nugalėti baimę. Teigiama, kad panirus į šaltą vandenį galima atsikratyti bene pusę žmones kamuojančių baimių, kurių suskaičiuojama net apie du šimtus. „Ne tik organizuojame šį trisdešimties dienų iššūkį, bet ir 25 metrų plaukimą eketėje Trakuose kovo antrąją“, – pridūrė S.Dailidė. 
 
Pratintis po truputį
Grūdinimosi nauda žmogaus sveikatai žinoma jau nuo seniausių laikų. Tai yra nuolatinis saugaus streso organizmui didinimas. Teigiama, kad grūdinimas šalčiu sukuria tvirtą skydą nuo peršalimo ligų, bakterinių ir virusinių infekcijų stimuliuojant imunitetą ir gerinant termoreguliacijos procesus.
 
Ledinis vanduo stimuliuoja biologiškai aktyvius taškus. Pripratinę savo organizmą prie temperatūrų skirtumų mes prarandame galimybę peršalti. Svarbiausia tai daryti nuolat pamažu didinant temperatūrų skirtumus.
Maudynių šaltame vandenyje šalininkai primena, kad grūdintis reikia pradėti po truputį – nuo arbatinio šaukštelio. Pasemti juo sniego, ištirpinti ir užsipilti ant nugaros. Kitą kartą įšilus paimti didesnį šaukštą, dar vėliau – stiklinę. Pradėti nuo 50 g, vėliau – 100 g, 200 g. Žmogus net nepastebės, kaip po mėnesio galės užsiversti kibirą ištirpinto sniego bei galiausiai panirti ir į eketę.


 
Specialisto komentaras
Šeimos gydytojas Valerijus Morozovas:

- Jeigu žmogus grūdinosi vandenyje nuo to laiko, kai buvo šilta, ir po truputį didino krūvį prieš nerdamas į ledinį vandenį, toks užsiėmimas yra sveikas. Jeigu žmogus nepasiruošęs šoks į eketę, tai nebus nei sveika, nei prasminga, taip organizmas tik gaus adrenalino. Grūdinimosi esmė – tą daryti nuolatos, palengva, saugiai ir be pertraukų. Jeigu to nesilaikoma, tokios žiemos pramogos yra ne grūdinimasis, o tiesiog maudynės eketėje. Kiek tai yra sveika, galima diskutuoti lyginant su sėdėjimu itin karštoje pirtyje ir varžymusi, kas joje ilgiau išbus. Tuomet tiesiog gaminasi adrenalinas, o tai nieko bendra su sveikata neturi. Norint taip grūdintis palengva galima pradėti nuo kontrastinio dušo, tačiau esant lėtinėms, ypač uždegiminės ligoms, tą daryti tik gydytojui leidus. Taip pat būtina laikytis žiemos maudynių taisyklių – prieš tai padaryti apšilimą, nusimaudžius ilgai nedelsti apsirengti ir eiti į šiltą vietą. 
Kitas svarbus geros sveikatos ir savijautos principas – įvairiapusiškumas. Jeigu mes sveikatinimą apribosime tik lindimu į šaltą vandenį, puikios savijautos rezultatų nepasieksime. Sėkmingo grūdinimosi puokštę sudaro fizinis krūvis, buvimas gryname ore, tinkamas dienos režimas, judėjimas ir mityba.

 
Verta žinoti
Normalaus imuniteto žmogui grūdinimasis šalto vandens vonelėmis, apsitrynimas žiemą sniegu yra naudingas, nes gerina širdies darbą, kraujo apytaką, didina baltųjų kraujo ląstelių kiekį. Yra manoma, kad šaltas vanduo veikia žmogaus emocijas, elgseną, miegą ir atmintį. Vis dėlto organizmo tinkamai neparengus, šaltas vanduo gali ir susargdinti, todėl su juo reiktų elgtis atsargiai.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris