Išradingai panaudokite batatus

www.lsveikata.lt
2023-01-16
Nors saldžiosiomis bulvėmis dažniausiai gardinamos sriubos ir troškiniai, jos taip pat patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies, o kartais net maišomos į sausainių tešlą. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad dėl lėtinį uždegimą mažinančių medžiagų, gausiai randamų batatuose, juos patariama valgyti cukrinio diabeto, vėžio, nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų varginamiems ar norintiems šių sveikatos sutrikimų išvengti žmonėms. 
 
Išradingai panaudokite batatus
Batatai pasižymi cholesterolį mažinančiu efektu Tiesa, svarbu tinkamai juos paruošti: geriausia virti garuose ar kepti orkaitėje, nes tai padės išsaugoti vertingas šių daržovių maistines medžiagas.

Pasižymi cholesterolį mažinančiu efektu
 
Ne viskas, kas saldu, sveikatai nepalanku. Batatai, pasak gydytojos dietologės dr. E.Gavelienės, yra išties maistingas ir vertingas produktas: „Juose yra antioksidantų, skaidulų bei angliavandenių, be to, batatai įvardijami kaip puikus vitamino C bei kalio šaltinis. Batatuose esantys angliavandeniai yra įvairaus „atsipalaidavimo“ greičio, o dėl šios priežasties juos virškinant cukraus lygis kraujyje neužkyla staiga. Todėl batatus gali valgyti ir cukriniu diabetu sergantys žmonės. Be to, ši daržovė itin aktuali ir sveikiems žmonėms, nes pasižymi cholesterolį mažinančiu efektu Tiesa, svarbu tinkamai paruošti batatus: geriausia juos virti garuose ar kepti orkaitėje, nes tai padės išsaugoti visas vertingas batatų maistines medžiagas.“

 
„Gardinti saldumynus batatais – sveikintinas pasirinkimas, nes tai suteikia vertės ne itin maistingiems kepiniams, jei šie ruošiami iš kvietinių miltų. Tad keletą kartų per savaitę skanaudami batatus ir jais gardindami troškinius, sriubas, salotas ar net sausainius, racione turėsite ne tik skanių bei maistingų, bet ir sveikatai naudingų patiekalų. Tik patarčiau vengti šių daržovių kepimo ar gruzdinimo dideliame riebalų kiekyje“, – teigia gydytoja dietologė dr. E.Gavelienė.

Nors ne visi mėgsta saldų batatų skonį, šią daržovę, bent retkarčiais, visiems vertėtų įtraukti į mitybos racioną. Žinoma, pasak dietologės, svarbu neužmiršti ir auksinės taisyklės – mitybos racione turėtų būti kuo daugiau įvairių produktų.
 
„Gardinti saldumynus batatais – sveikintinas pasirinkimas, nes tai suteikia vertės ne itin maistingiems kepiniams, jei šie ruošiami iš kvietinių miltų. Tad keletą kartų per savaitę skanaudami batatus ir jais gardindami troškinius, sriubas, salotas ar net sausainius, racione turėsite ne tik skanių bei maistingų, bet ir sveikatai naudingų patiekalų. Tik patarčiau vengti šių daržovių kepimo ar gruzdinimo dideliame riebalų kiekyje“, – teigia E.Gavelienė.
 
Populiarėja įvairios bulvės
 
Bulvės vadinamos antrąja lietuvių duona – jos pas mus itin populiarios, be to, dar ir pigios. O paskutiniu metu daugelis savo virtuvėse išbando ir ne visai įprastų bulvių veislių patiekalus. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, asortimente yra įvairių bulvių veislių, kurios skiriasi tiek savo išvaizda ar skoniu, tiek daržovėse esančiu krakmolo kiekiu.
 
„Turime rūšių, kurios puikiai tinka gaminti lietuviškus patiekalus – cepelinus, bulvinius blynus ar bulvių plokštainį, mat jos yra daug krakmolingesnės. Taip pat turime bulvių veislių, skirtų salotoms arba mišrainėms. Pjaustant jos geriau išlaiko formą ir taip greitai nesubyra. Kad pirkėjams būtų lengviau atskirti, kokiam patiekalui geriausiai tiks bulvės – pažymime informaciją ant produkto pakuotės. Be to, fasuotose bulvių maišeliuose naudojame ir skirtingų spalvų žymėjimą: lietuviškiems patiekalams naudojame žalios spalvos juosteles, o salotoms ir mišrainėms – švelniai violetines“, – sako komercijos operacijų vadovė.
 
Pasak O.Suchočevos, tarp pirkėjų sparčiai populiarėja ir iš JAV atkeliavusios saldžiosios bulvės – batatai. „Nors batatai gerokai skiriasi nuo mums įprasto bulvių skonio ir išvaizdos, tačiau šia bulvių rūšimi daugelis pirkėjų vis dažniau paįvairina savo mitybos racioną. Taip pat turime „gourmet“ bulvių, pažymėtų privačia „Rimi“ etikete, kurios tinka kepimui orkaitėje ir grilyje. Noriai perkamos ir fasuotos, plautos, virtos bei skirtingai pjaustytos šaldytos bulvės,“ – vardina O.Suchočeva.
 
Bulvės – itin pigi daržovė, be to, jų visais metų laikais rasite prekybos centruose. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės, pasibaigus didžiosioms metų šventėms pirkėjai yra linkę taupyti. Ekspertė rekomenduoja keletą būdų, kaip apsipirkdami galime išleisti mažiau: „Sutaupyti apsiperkant padeda tikslus pirkinių krepšelio planavimas, sezoninių ir ilgai galiojančių produktų pasirinkimas, kokybę už prieinamą kainą garantuojanti „Rimi Basic“ produktų linija bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.“
 
Ieškantiems pigaus, nesudėtingo ir sveikatai palankaus deserto recepto „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė skatina paeksperimentuoti su batatais. „Siūlau išsikepti gardžių sodresnio skonio sausainių – jie bus minkšti, drėgni ir puikiai paįvairins savaitgalio pusryčių meniu. Tiks ir prie kavos, užsivarvinus ant jų klevų sirupo, ar prie Benedikto kiaušinių, jei dar ant šiltų užsitepsite sviesto. Tokie kepiniai nesaldūs, tad yra labai universalūs“, – sako kulinarijos technologė. 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    „Įsivaizduokit, po tokio ypač sudėtingo dviejų aneurizmų gydymo žmogus teoriškai gali po valandos pradėti vaik&scaron...
    Psichologas per ekraną: už ir prieš

    Psichologas per ekraną: už ir prieš

    Šiais laikais žmogus psichologo ar psichoterapeuto paslaugas gali gauti ir neiškėlęs kojos iš namų. Visgi spe...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Plastikinis butelis gali virsti paracetamoliu

    Edinburgo universiteto mokslininkai išrado būdą gaminti paracetamolį iš plastiko atliekų naudojant bakterijas. Ši technologija sprendžia dvi problemas vienu metu – mažina plastiko taršą ir užtikrina ekologiškesnę vaistų gamybą.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Henrikas Vaitiekūnas Legenda apie širdį
    Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Pagalbos mirti dilemos
    Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos

    Naujas numeris