Imbieras – tinkamas pasirinkimas pusryčiams

Irma Baranauskaitė
2017-11-27
Šaltėjant orams ir gausėjant peršalimo ligų vis dažniau prisimename imbierą. Visgi imbieras – priemonė ne tik nuo jų.  
Imbieras – tinkamas pasirinkimas pusryčiams
Imbieras pasižymi unikaliu skoniu ir gydomosiomis savybėmis – tokiu deriniu daugiau nepasižymi jokie kiti prieskoniai. Neretai savo gydomuoju poveikiu jam nusileidžia netgi mūsų pamėgti vaistiniai augalai.

Klinikos „Dietos sistema“ gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė tikina, kad tyrinėjamas įvairus imbiero junginių poveikis sveikatai. Imbieras mažina uždegimus, patinimą, skausmą. Naudingas pykinant nėštumo ar chemoterapijos metu. Keliautojai vartoja jį jūros ligos profilaktikai.
 
Dietologė sako, kad tyrinėjamos ir galimos priešvėžinės imbiero savybės. Keletas biologiškai aktyvių jo darinių pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Be to, skatina apoptozę (viena programuotos ląstelių mirties rūšių), mažina proliferaciją (nenormalus audinių vešėjimas arba išsišakojimas dėl ląstelių dalijimosi). Imbiero dariniai veikia kraujo krešumą, todėl galėtų pasitarnauti kardiovaskulinių (širdies ir kraujagyslių) ligų prevencijai. Galbūt imbiero bioaktyvios medžiagos padėtų gydyti astmą ir cukrinį diabetą.
 
Vis dėlto pašnekovė pabrėžia, kad trūksta tyrimais patvirtintų duomenų apie daugelį deklaruojamų imbiero poveikių sveikatai. Daugeliu atvejų yra neaiškus veikimo mechanizmas, tyrimų atlikta mažai arba jie atlikti laboratorijos sąlygomis. Kai kurių tyrimų duomenys, pavyzdžiui, tiriant uždegimą mažinantį poveikį, yra prieštaringi.
 
Imbieras yra saugus, galimos šalutinės reakcijos nėra dažnos, nebent vartojant dideliais kiekiais. Tada gali atsirasti: rėmuo, burnos gleivinės sudirginimas, viduriavimas. Nereikėtų daug imbiero vartoti naudojantiems antikoaguliantus (varfariną).  
Gydytojos dietologės Žanos Antonovos nuomone, paprastai su maistu ar sultimis vartojamas imbieras tiktų pusryčiams, taip sveikai pradedant dieną. Nes pusryčiai turi būti sotūs, su daug angliavandenių, baltymų, šiek tiek riebalų, tad imbiero naudojimas maisto produktuose, patiekaluose būtų tik į naudą.


Verta žinoti
Vieno klinikinio tyrimo metu dismenorėją (mėnesinių ciklo sutrikimas, skausmingos mėnesinės, kurioms būdingas pilvo apatinės dalies spazminio pobūdžio skausmas) patiriančios studentės buvo padalintos į dvi lygias grupes. Tyrėjai joms davė arba placebo, arba imbiero kapsulės forma. 83 proc. dalyvių iš „imbiero grupės“ simptomai pagerėjo, kai „placebo grupėje“ jie pagerėjo 47 proc.
 
Per 45-ių dienų klinikinį tyrimą 85 individai su dideliu cholesteroliu vartojo tris gramus imbiero miltelių tris kartus per dieną ir jų cholesterolio rodikliai pastebimai pagerėjo. 
Per imbiero poveikio osteoartritui (dažniausia pasaulyje sąnarių liga) tyrimą paaiškėjo, kad imbiero ekstraktą vartojusi grupė jautė kelio sąnario skausmų sumažėjimą (63 proc.) lyginant su kontroline grupe (50 proc.). 

 
Receptai 
Apelsinų ir imbiero marmeladas 
 
Reikės:
1 kg apelsinų,
50 ml šviežio tarkuoto imbiero,
1 kg cukraus.
 
Kruopščiai nuplaukite apelsinus. Nulupkite žieveles ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Perpjaukite apelsinus pusiau ir išspauskite sultis. Pamatuokite, kiek išspaudėte sulčių, įpilkite vandens, kad iš viso būtų 800 ml skysčio. Sumaišykite sultis su supjaustytomis žievelių juostelėmis, tarkuotu imbieru ir supilkite į puodą. Uždengę kaitinkite 5 minutes. Suberkite cukrų uogienėms ir virkite 3 minutes. Nuolat maišykite. Nugriebkite putas. Marmeladą supilkite į šiltus, sterilizuotus stiklainius. Uždarykite. Laikykite vėsioje vietoje.
 
Imbiero arbata

Reikės:
100 ml citrinų sulčių,
100 ml apelsinų sulčių,
1 šaukšto medaus,
2 šaukštelių tarkuoto imbiero
300 ml vandens
 
Imbiero šaknį nulupti bei sutarkuoti. Porą šaukštelių tarkių užpilti apelsinų bei citrinų sultimis, įdėti medaus ir gautą mišinį užpilti verdančiu vandeniu.
 

Kiaulienos kepsnys marinuotas vyne su imbieru
 
Reikės:

1 kg kiaulienos kumpio arba sprandinės,
Marinatui:
200 ml sauso raudonojo vyno,
1 šaukšti medaus,
2 šaukštų sojos padažo,
1 šaukšto imbiero smulkiai sutarkuotos imbiero šaknies,
žiupsnelio baziliko, mairūno, čiobrelio.
 
Mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, užberkite žoleles ir gerai išmaišykite.
Iš nurodytų produktų paruoškite marinatą ir užpilkite ant mėsos, išmaišykite ir uždengtame inde laikykite šaldytuve keletą valandų arba visą dieną.
Kepkite ant grotelių, virš žarijų 20-25 min. arba orkaitėje.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Psichologas per ekraną: už ir prieš

    Psichologas per ekraną: už ir prieš

    Šiais laikais žmogus psichologo ar psichoterapeuto paslaugas gali gauti ir neiškėlęs kojos iš namų. Visgi spe...
    Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

    Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

    „Pagaliau nebereikės, negražiai kalbant, virti gydytojui kavos“, – ilgai lauktais pokyčiais džiaugiasi Lietuvos ...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Su kiekvienu laipsniu kyla ir savižudybių skaičius

    JAV psichiatrė dr. Narissa Price perspėja, kad ekstremalaus karščio pavojai kur kas didesni nei vien dehidratacija ar šilumos smūgis. „Jei turite psichikos sveikatos problemų, pavyzdžiui, nuotaikos, nerimo sutrikimų, sergate depresija ar šizofrenija, ekstremalus karštis situaciją gali dar labiau paa&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Pagalbos mirti dilemos
    Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos
    Pažinti sapioseksualą
    Henrikas Vaitiekūnas Pažinti sapioseksualą

    Naujas numeris