Dinaminė mankšta – sveikesnė kūdikystė

Aigustė Tavoraitė
2019-05-03
Dinaminės kūdikių gimnastikos propaguotojai nestokoja pagyrų šiam užsiėmimui – džiaugiasi pagerėjusia kūdikio judesių koordinacija, pagerėjusia žarnyno veikla, kai kurių įgimtų nukrypimų korekcija. Tačiau specialistai pabrėžia – ši mankšta yra skirta sveikiems kūdikiams.
Dinaminė mankšta – sveikesnė kūdikystė
Dinaminė mankšta šiek tiek primena meninę gimnastiką. Tik pratimus atlieka ne pats vaikas, o vienas tėvų supdamas ir sukdamas įvairiais būdais.

Stiprina sveikatą
Renata Lazdin, edukologė, keturkalbio vaikų darželio „Mažųjų valdos“ steigėja ir vadovė, pasakoja su dinamine kūdikių mankšta susipažinusi akušerio Romualdo Šemetos dėka. Jis – pagrindinis dinaminės mankštos populiarintojas Lietuvoje, jau tris dešimtmečius pasakojantis šeimoms apie jos naudą.
 

„Dinaminė mankšta yra vienas būdų padėti kūdikiui pasimankštinti. Juk patys jie to nepajėgia. Tai pakankamai intensyvus būdas, lyginant su pasivaikščiojimu parke jį galima būtų įvardyti kaip sportinę gimnastiką. Pagrindinis dinaminės mankštos skirtumas nuo tradicinės – daugiau judėjimo, dinamikos. Suaugęs su vaiku atlieka tam tikrus aktyvius judesius. Vaikas neguli, o būna įvairiose pozicijose – „pakabintas“, verčiasi, „skraido“. Buvau tiesiog priblokšta, koks išties gali būti stiprus vaikas, jei tik padedi jam sustiprėti. Mankštinau pirmagimį, šiuo metu tokiu būdu vis dar mankštinama mano šešių mėnesių dukrytė“, – sako Renata Lazdin, edukologė, keturkalbio vaikų darželio „Mažųjų valdos“ steigėja ir vadovė.

 

Ji tvirtino, kad tokia mankšta padeda pasiekti greito rezultato: vaikai mažiau serga, susirgę greičiau sveiksta, yra geriau koordinuoti, greičiau vystosi, geriau valgo,
miega ir – dažniausiai nepatiria pilvo dieglių. „Ilgalaikėje perspektyvoje tokie vaikai yra stipresnės sveikatos, guvesnio proto, stabilesnės psichikos, stipresnio emocinio intelekto, daug geriau koordinuoti nei bendraamžiai, mielai imasi iššūkių ir rečiau patiria traumas“, - vardijo R.Lazdin.
 
Kaip atrodo dinaminė mankšta?
„Dažniausiai mankšta pradedama pirmaisiais gyvenimo mėnesiais, rečiau – pirmosiomis savaitėmis. Mes dukrytei mankštą atlikome nuo trečios gyvenimo dienos. Pasikvietėme trenerę, ši išmokė atlikti pirmuosius paprastus masažo ir švelnaus kilnojimo pratimus. Bėgant laikui ir didėjant įdirbiui jie vis sudėtingėja. Galiausiai pasiekia kosmonauto rengimo lygį. Arba nepasiekia. Viskas priklauso nuo šeimos noro ir užsispyrimo. Šią mankštą būtina atlikti tik su specialisto priežiūra. Šis moko vieną iš tėvų, po to tėvai gali ją atlikti patys namuose. Tobulėjimo lygis priklauso nuo to, kokiu dažniu ir atsidavimu tėvai daro šiuos pratimus“, – pasakoja edukologė.
 
Pašnekovė pridūrė, kad dinaminė mankšta šiek tiek primena meninę gimnastiką: „Tik pratimus atlieka ne pats vaikas, o vienas tėvų supdamas ir sukdamas įvairiais būdais.
Dinaminės mankštos metu vaikas krykštauja, džiūgauja. Džiaugsmas yra būtinoji šio veiksmo dalis.“

R.Lazdin išskyrė dar vieną aspektą: „Vyrui sunku rasti kuo užsiimti su savo visai mažučiais vaikais. Čiauškėti, kutenti nėra taip lengva, kaip moteriai, kurios prigimtis yra kitokia. Tad tokia aiški „programa“ yra atgaiva tėčiams. Pirmus penkis mėnesius mankštą dariau pati, tačiau laikui bėgant ir jai sustiprėjus, o ir man jos nebepakeliant, tą perėmė vyras. Žvelgiant į dukros nuotaikas ir krykštavimus – tai didžiulė dovana jos raidai, ir, įdomiausia, ne tik fiziniam. Sveikame kūne – stiprus protas ir sveika dvasia.“
 
Pamatas kokybiškai vaikystei
Pašnekovė neslėpė, kad sudėtingesnės, daug atsidavimo, dėmesingumo ir ryšio su vaiku reikalaujančios praktikos, kokia yra ir ši mankšta, išties nėra kiekvienam. „Kaip ir ne kiekvienam yra sveikuoliška gyvensena, alpinizmas ar, pavyzdžiui, povandeninis nardymas. Tokios praktikos niekada netaps masiškai naudojamos, tad ir vertinamos visada bus įvairiai. Dinaminės mankštos autorius yra fiziologas, o šie akivaizdžiai kitaip vertina kūno galimybes nei kineziterapeutai.
 
Viešai demonstruoti šias technikas yra svarbu tam, kad pamatę maksimalias galimybes, šeimos imtų galvoti bent apie elementarų mažylio mankštinimą – masažai, gyvenimas ant pilvelio, gultukų, maniežų ir kitų judėjimą ribojančių priemonių atsisakymas, paaugusiems mažyliams – sporto įranga namuose, kasdieniai pasivaikščiojimai. Juk fizinė raida yra labai susijusi su intelektine ir psichine raida. Šiais laikais vaiko gyvenime labai daug medijų, triukšmo, mažai žaidimo ir gausybė kitų pavojų kokybiškai vaikystei. Tuo tarpu kokybiškas judėjimas gali neutralizuoti daugelį pavojų ir suteikti mūsų vaikams geresnes sąlygas vystytis“, – pasakojo R.Lazdin. 

Įdomu
Dinaminės mankštos pradininkas fiziologas, akušeris, psichoterapeutas I.B.Čarkovskis. Taip pat savo veikloje dinaminę mankštą taikė pedagogai Nikitinai. Šio metodo šaltinių galima ieškoti ir Senovės Rytuose, nes panašūs pratimai buvo įtraukti į japonų nindzėms ruošti naudojamų pratimų kompleksus.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris