Cukinija - ir vakarienei, ir desertui

Milda Mockūnaitė
2021-07-30
Prasidėjus cukinijų derliui, šios tampa dažnu svečiu ant kiekvieno mūsų stalo. Ir ne be reikalo, mat šios daržovės yra naudingos tiek sergantiems cukriniu diabetu, tiek norintiems sulieknėti.
Cukinija - ir vakarienei, ir desertui
Naudingiausios yra jaunos cukinijos. Renkantis šias daržoves, rekomenduojama vartoti tokias, kurių ilgis yra 20-25 centimetrai. Tokias galima valgyti su žievele ir sėklomis.

Viena naudingiausių daržovių
Cukinijos yra turtingos maistinių medžiagų. Jose gausu antioksidantų: beta karoteno, liuteino, zeaksantino. „Šie bei kiti antioksidantai yra itin naudingi odai ir veikia kaip jauninamoji priemonė, taip pat gali sumažinti lėtinių ligų riziką, – pasakoja dietistė Rūta Beišytė-Aminova ir priduria, jog šiose daržovėse gausu ir kitų maistinių medžiagų, gyvybiškai svarbių žmogaus organizmui. – Cukinijų sudėtyje esantys flavonoidai pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, todėl mažinama širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
 
Taip pat jose gausu kalio, reikalingo skysčių pusiausvyrai palaikyti; magnio, būtino raumenims; folio rūgšties, padedančios smegenų, kraujagyslių bei imuniteto veiklai; fosforo, naudingo žindančioms moterims. Šiose daržovėse esama ir B grupės vitaminų, taip pat A, C, karoteno, pektino.“ Be to, cukinijose nėra cholesterolio ar sočiųjų riebalų.

 
Beveik be apribojimų
Cukinija yra daržovė, kurią rekomenduojama bei galima valgyti kone visiems. Išimtis taikoma tik tiems, kurie serga uždegiminėmis žarnyno ligomis bei skundžiasi pilvo pūtimu. Tiesa, prieš visiškai atsisakant šios daržovės vertėtų pasitarti su gydytoju – kiekvieno tolerancija įvairiems produktams skiriasi. Tokių nusiskundimų neturintiems R.Beišytė-Aminova šias daržoves taip tik rekomenduoja: „Cukinijose gausu ląstelienos, skaidulų, reikalingų palaikyti sklandžią žarnyno veiklą, gerinančių motoriką, padedančių iš organizmo pašalinti toksinu, sunkiuosius metalus.“
 

Pasak dietistės Rūtos Beišytės-Aminovos, dėl savybių, kuriomis pasižymi ši daržovė, ją gali valgyti net ir patys mažiausieji: „Cukinija gali tapti viena pirmųjų daržovių, nuo kurių siūloma pradėti kūdikį supažindinti su tirštu maistu. Alergijos šiai daržovei tikimybė lygi beveik nuliui.“

 
Puikiai draugauja su dieta
Trokštantiems dailesnių linijų dietistė turi gerų žinių. Ši daržovė puikiai tinka laikantis dietos ar mažinant kalorijų kiekį. „Cukinijos yra nekaloringos daržovės – šimte gramų yra vos šešiolika kalorijų, jos yra žemo glikemijos indekso, tad ši daržovė laikoma dietiniu produktu.
 
Svarbu paminėti ir tai, jog cukinijose yra net devyniasdešimt penki procentai vandens, todėl jas valgant greitai pajuntamas sotumas ir išvengiama persivalgymo“, – pasakoja R.Beišytė-Aminova ir priduria, kad cukinijose nėra daug cukraus, todėl jas gali vartoti ir sergantieji cukriniu diabetu.

 
Kokios cukinijos naudingiausios?
„Naudingiausios yra jaunos cukinijos – jei jos peraugusios, vitaminų ir mineralų kiekis tampa ženkliai mažesnis. Renkantis šias daržoves, rekomenduojama vartoti tokias, kurių ilgis yra dvidešimt, dvidešimt penki centimetrai. Tokias galima valgyti su žievele ir sėklomis. Tamsiose cukinijose yra daugiau mineralinių medžiagų negu šviesiose, tačiau geltonose yra daugiau antioksidantų“, – sako dietistė.
 

Cukinijos išsilaiko visus metus, svarbu atsinešus iš daržo padėti jas sausoje ir tamsioje vietoje, kad nesupūtų ar nesupelytų. Tokiomis sąlygomis jos naudingąsias medžiagas gali išlaikyti metus. Tiesa, dietistė įspėja, jog kai kurios cukinijų rūšys per šį laiką gali įgauti minėto kartumo.
Cukinija gaminant patiekalus tinka bene visur: ir kaip garnyras prie mėsos, ir kartu su kitomis daržovėmis, taip pat puikiai atsiskleidžia pyraguose.
 
Termiškai apdorojant naudingiausios yra virtos arba garuose troškintos cukinijos, mažiau šį daržovė naudinga kepta“, – apie ruošimo būdus pasakoja pašnekovė. Nors termiškai apdorojant daržoves kai kurių medžiagų kiekis jose ir sumažėja, tačiau cukinijose tokiu būdu didėja vitamino A.

 
Verta žinoti
Nerekomenduojama rinktis tokių cukinijų, kurių žievelė yra pažeista arba vidus korėtas. Tokiose daržovėse gali būti kukurbitacino, galinčio sukelti didžiulį pavojų sveikatai – apsinuodijimą, nuplikimą arba net mirtį. Gydytojai teigia, jog dažniausiai cukinijomis arba kitomis moliūginėmis daržovėmis apsinuodija senyvo amžiaus asmenys, nes dėl susilpnėjusių skonio receptorių paragavę nejaučia kartumo. Todėl, norint išvengti nemalonumų, rekomenduojama pirma cukiniją duoti paragauti jaunesnio amžiaus asmeniui.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...
    Mokys, kaip vartoti vaistus

    Mokys, kaip vartoti vaistus

    „Oficialiai vaistinėse surenkamų ir sunaikinamų vaistų kiekis – 20 tonų per metus – rodo, kaip netinkamai vartojami ar neva...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ksenotransplantacija: vis daugiau vilčių pacientams

    Daugiau negu 100 tūkst. JAV gyventojų laukia organų transplantacijų. Ksenotransplantacijos (iš gyvūno žmogui) pasiekimai laukiantiesiems gali suteikti naujų vilčių. Kovo viduryje Masačiusetso ligoninės Bostone gydytojai žmogui atliko sėkmingą kiaulės inksto persodinimą.   

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris