Ataugančios daržovės: ar jau išmėginote?

Aida Žemaitytė
2019-05-23
Pavasarį labiau nei bet kuriuo kitu metų laiku norisi sukišti rankas į žemę. Ne visi mes turime po sklypelį, tačiau, pasirodo, sodininkauti galima ir gyvenant bute. Jei tik turite noro – išmėginkite paprastą būdą užsiauginti ne tik svogūnų laiškų, bet ir burokų, morkų, ridikų lapelių, porų. Ir skanu, ir sveika!
Ataugančios daržovės: ar jau išmėginote?
Ar žinojote, kad kadaise morkos buvo auginamos būtent dėl lapų, ir tik vėliau imtos valgyti šaknys. Taigi, drąsiai merkite morkigalį į vandenį ir laukite lapų. Nors pastarieji savito skonio, tikrai yra valgomi.

Iš šaknų likučių arba žaliųjų auginių

Judita Jansonė, sodininkystės konsultantė, „Aistrina sodininkė“ tinklaraštininkė, sako, kad daugumą daržovių galima ataugini iš šaknų likučių arba iš žaliųjų auginių. „Tikriausiai pati populiariausia auginimo ant palangės daržovių rūšis – svogūnai. Jais dar mūsų močiutės apstatydavo palanges. Aš irgi kiekvieną pavasarį pasimerkiu kelis svogūnus, pasižiūriu, kuris jau leidžia lapus, – toks per kelias dienas paprasčiausiame vandenyje stipriai sužaliuoja. Viskas, ko jam reikia, – saulė ir šiek tiek vandens. Svarbiausia dažnai keisti vandenį, ir ne tiek dėl svogūno, kiek dėl savęs, mat priešingu atveju, atsiranda nemalonus kvapas“, – sako J.Jansonė.

 
Anot jos, svogūno brolis – česnakas – nors ir ne toks populiarus ant mūsų palangių, tokiomis pačiomis sąlygomis taip pat puikiai auga, o maistinėmis ir kvapiosiomis savybėmis nenusileidžia svogūnui!
„Tiek svogūnus, tiek česnakus galima būtų sodinti ir tiesiai į žemę, bet jėgos ir maistinių medžiagų laiškams užtenka iš paties svogūnėlio, o jam sunykus, susitraukus, reikia pakeisti naujais svogūnėliais“, – priduria pašnekovė.


Jeigu norite būti išradingesni, pavasarinę žalumą galite atsiauginti ir iš įvairių salotų bei kopūstų „atliekų“. „Suvalgę romanines ar kitokias salotas, kininį ar net paprastą kopūstą, imkite stiebkotį ir pamerkite į vandenį. Svarbu – ne aukštyn kojomis, ir pastatykite į kuo šviesesnę vietą. Po kelių dienų ima lysti nauji lapeliai. Dar po kiek laiko pastebėsite ir naujas šakneles. Tada, tikintis ilgesnio efekto, galima kišti augaliuką į žemę, ir po truputį mėgautis šviežiais žalumynais. Tokiu būdu galite atželdinti ir lapinius salierus, ir porus“, – patikina sodininkystės konsultantė.
 
Ne visų šakniavaisių lapai valgomi, bet...
„Antram gyvenimui galima prikelti ir daugelį šakniavaisių, tik ne visų lapai valgomi. Bet štai burokėliai jau keleri metai sukasi madingiausių augalų „topuose“. Prieš gamindami burokėlį, tą vietą, kur auga lapai, dažniausiai nupjauname ir išmetame. O ją galime pamerkti ir laukti naujų ataugančių lapų! Jie puikiai tiks tiek garnyrams, tiek salotoms, o maistinėmis savybėmis nenusileidžia gumbams“, – sako J.Jansonė.
Jei burokėlių lapus jau ragavome daugelis, kad morkų jie valgomi ir naudingi, dar mažai kas žino. „Ar žinojote, kad kadaise morkos buvo auginamos būtent dėl lapų, ir tik vėliau imtos valgyti šaknys. Taigi, drąsiai merkite morkigalį į vandenį ir laukite lapų. Nors pastarieji savito skonio, tikrai yra valgomi“, – šypsosi pašnekovė.
 
Auginkite ir prieskonines žoleles

„Prieskoninės žolės reikalingos kiekvienoje virtuvėje, bet parduotuvėje žiemos metu jos brangios. Turint noro, jų galima pasidauginti iš žaliųjų auginių, t. y. nuskinkite stiebelį ir įmerkite į vandenį. Kai stiebelis išleis šaknis, persodinkite jį į žemę – tegu sau kerojasi. Taip galima pasidauginti kalendrų, bazilikų, rozmarinų, mėtų, melisų, petražolių“, – sako J.Jansonė.

 
Kaip auginti
Tokiems augalams svarbiausia yra saulės šviesa. Prieskoninės žolės toleruos ir visišką kaitrą, tačiau lapinėms nereikia tiek daug saulės. Bet jei auginsime ne vasarą, o šaltuoju sezonu, drąsiai galime tai daryti ir ant pietinės palangės. Vasaros metu perkelti jas ant rytinės ar vakarinės palangės.
Tokius žalumynus galite auginti ištisus metus, bet jei norite, kad augalas ilgiau „tarnautų“, teks jį pasodinti į žemę. Kita vertus, nereikia tikėtis labai ilgo tokio augaliuko gyvavimo, ypač jei jis turi tik šaknies likutį (morka, burokėlis, poras, ridikas). Tuo tarpu prieskoniai, jei nesuvalgysim augalo viso iš karto, gali žaliuoti nuolatos.
 
Laistykite pagal poreikį. Žinokite, kad prieskoniai ilgiau tveria sausrą, o štai kopūstai, salotos reikalauja daugiau drėgmės. Svarbu ir nesupūdyti, – jei laikote vandenyje, dažnai jį keiskite.
Trumpalaikiam auginimui (o atželiantys lapai ir yra tokie), galite vazone kombinuoti augalus kaip tik norite, t. y. darykite kompozicijas nors ir pagal grožį. Svogūnus ir kitus prieskonius galite sustatyti į gražius vazonus, indus, bet nei atželiantys salotų, nei burokėlių lapeliai neatrodo labai įspūdingai.
Augalas – gyvas organizmas, tad nors ir koks gyvybingas, jam bus didelis stresas, jei iš karto nupjausite visus lapus. Nebeliks kam maitinti šaknų ir jis gali žūti. Tad geriau skinkite po kelis lapelius.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris