Ugnė Siparė: „Žmonės greitai įgyja „imunitetą“ informacijai“

Ringailė Gvildė
2020-08-21
LRT laidų vedėja Ugnė Siparė (30 m.) sako neišgyvenanti dėl to, kad daugiausiai dėmesio mūsų gyvenime dabar užima žinios apie koronavirusą, o atostogauti tenka Lietuvoje. Pasak jos, atostogos Vilniuje ne prastesnės nei kokioje nors Romoje.
Ugnė Siparė: „Žmonės greitai įgyja „imunitetą“ informacijai“
„Dabar žmones užvertė toks srautas žinių apie koronavirusą, kad man kartais atrodo, jog jie tikrai nustojo girdėti ir matyti bet ką su tuo susijusį. O tai reiškia taisyklių nesilaikymą, numojimą ranka į faktus, taip pat ir atvejų daugėjimą“, - sako laidų vedėja Ugnė Siparė. Tati Frank ir Alex Tseitlin nuotr.

- Jau beveik baigiasi kovidinė vasara. Kokia ji buvo tau? 
- Turiu pripažinti, mėgstu, kada gyvenimas intensyvus - daug veiksmo, planų, darbų ir atostogų taip pat. Net nepastebėjau, kaip greitai vasara prabėgo, bet manau dėl to, kad visada ką nors veikiau ir planavau. Net keista, nes galvojau, kad koronavirusas sulėtino tempą, todėl tikėjausi daugiau ramaus laiko, bet panašu, kad viskas priklauso ne nuo aplinkybių, o nuo charakterio - mano charakteris nenustygsta vietoj.
 
- Galbūt turi mylimiausių Lietuvos kampelių ar rizikavai keliauti užsienin? 

- Į užsienius nekeliavome - viena, man atrodo dar gerokai per anksti, antra, yra kur pailsėti ir Lietuvoje, ypač kai ir orai tokie fantastiški. Aišku, man visada patinka grįžti į Marijampolę, mėgstu ir lietuvišką pajūrį, bet, nepatikėsit, šių metų mūsų atradimas - visai ne kokie nors paslėpti Lietuvos kampeliai, o Vilnius! Kai kasdien leki į darbus, nespėji pakelti akių aukščiau ir apsidairyti, kokiame gražiame mieste kažkur skubi. O per atostogas ir čia gali elgtis kaip turistas. Mums labai patiko ispaniški, itališki ir vokiški savaitgaliai. Sostinėje vietų, kur skaniai pavalgyti, galėčiau vardyti nesustodama - restoranų lygis, mano nuomone, yra neįtikėtinai aukštas. Gali apsistoti savaitgaliui jaukiame viešbutukyje… Atostogos Vilniuje ne prastesnės nei kokioje nors Romoje.
 
- Kaip atrodė tavo darbas prasidėjus pandemijai? Juk, viena vertus, laidas filmuoti reikia, bet buvo ir karantinas.
- LRT ėmėsi visų saugumo priemonių ir, atrodo, pavyko tą padaryti sėkmingai. Nesu ta žurnalistė, kuri keliauja į įvykio vietą. Dirbu studijoje, o žiūrovai greičiausiai pastebėjo, kad joje dviese tik ir dirbom - žinių vedėjas ir aš. Visi pašnekovai buvo kalbinami nuotoliniu būdu. Be to, kasdien viską dezinfekuodavome bent keletą kartų, koridoriuose vaikščiojom su kaukėm. Darbuotojai keisdavosi kas dvi savaites, kai nedirbi - izoliuojiesi. Bet ir tuo metu labai rūpėjo „išlipti iš rėmų“, padaryti ką nors kitaip. Taigi teko ir naujų laidų sugalvoti, ir žaliąją studiją namuose įsirengti, ir pašnekovus iš namų kalbinti.
 
Jau pavargai nuo COVID-19 naujienų ar vis tiek net ir laisvu laiku seki aktualijas?
- Seku visas naujienas. Stebiuosi, kaip žmonės greitai įgyja „imunitetą“ informacijai. Prisiminkime pirmąsias žinias apie koronavirusą ir ypač žinutes apie pirmąjį atvejį Lietuvoje - visi buvo susirūpinę, susidomėję, tik apie tai ir kalbėjo. Kai atvejų daugėjo, visi laikėsi saugumo taisyklių, vengė kontaktų. Dabar žmones užvertė toks srautas žinių apie koronavirusą, kad man kartais atrodo, jog jie tikrai nustojo girdėti ir matyti bet ką su tuo susijusį. O tai reiškia taisyklių nesilaikymą, numojimą ranka į faktus, taip pat ir atvejų daugėjimą. Pažiūrėkite į užsikrėtusiųjų maršrutus: atrodo, kad kai kurie susirgusiųjų apskritai negirdėjo apie tokį virusą, kartais iš tiesų labai apmaudu.
 
- Socialiniuose tinkluose neseniai praūžė svarstymai, ar tik Sipariai nelaukia šeimos pagausėjimo. Visus nuraminai, kad ne. O vis dėlto, pasvarstot apie tai? 

- Manau, kad visos jaunos poros apie tai pasvarsto ir pasikalba. Bet grįžkime prie to, ką jau anksčiau sakiau, - racionalūs planai turi egzistuoti, bet reikia mėgautis šia diena. Juk tuokėmės ne dėl vaikų, o dėl to, kad mums gera kartu! Kitaip tariant, viskam savas laikas.
 
- Vis pagiri vyro kulinarinius gebėjimus ir pasidžiaugi, jog tave lepina. Teko užleisti virtuvės valdas ar ir taip buvai labiau panelė prie stiliaus, nei prie keptuvės? 
- Anksčiau visai laiko virtuvėje nepraleisdavau, todėl net keista, kiek dabar ten veiksmo vyksta. Nors kam čia tas „anksčiau“, juk dabar irgi nepraleidžiu. (Juokiasi.) Matyt, taip turėjo būti - mano giminėje kulinarai yra vyrai, taip ir pas mus.

 
- Koks tavo požiūris į sveiką mitybą? 
- Aš labiau kreipiu dėmesį į tai, kas skanu, Marius kreipia dėmesį į tai, kad būtų ne tik skanu, bet ir sveika. Nors mūsų supratimas apie tai greičiausiai skirtingas. Man sveika atrodo tai, kas nekaloringa ir dietiška, o Mariui sveika viskas, ką jis pats pasigamino - net jei tai jo kepti bulvių traškučiai. Bet abu sutariam, kad svarbios kelios bendros taisyklės: subalansuota, įvairi mityba, gerti daug vandens ir neprisikimšti prieš miegą. Mūsų amžiuj tiek sveikatos pakanka, vėliau įvesim daugiau taisyklių.
 
- Sveika mityba, judėjimas, žalingų įpročių neturėjimas yra tos taisyklės, kurių laikantis esi kone šventas ir nuo ligų apsaugotas...
- Aš manau, kad sveika viskas, kas su saiku. Sveika ir tai, ko labai labai norisi. Anksčiau klausydavau įvairių interviu ir kai išgirsdavau sakinį „svarbu įsiklausyti, ko nori tavo organizmas“ - man visada skambėdavo kvailai. Atrodė, kad yra taisyklės, kurios arba sveika arba nesveika, ir jos tinka visiems vienodai. Dabar, manau, kad suprantu šį pasakymą ir gal net moku įsiklausyti į savo organizmą. Žinau, kad šiuo metu jis norėtų daugiau judėjimo, gal šiek tiek daugiau miego, bet viską susumavus galvoju, kad jis laimingas, nes neverčiu jo badauti, nekepinu ir nedžiovinu saulėje, nekemšu į jį didelių cukraus ar druskos kiekių… Ir svarbiausia, reguliariai profilaktiškai lankausi pas gydytojus - manau, jie įspėtų, jei kartais ko nors neišgirsčiau.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris