Marius Jovaiša: „Pandemija – galimybė duoti sau naują startą“

Roma Macijauskaitė
2021-01-25
Projektais ir energija žavintis verslininkas, knygų autorius Marius Jovaiša (47 m.) ir karantino metu neketina apkiausti. „Gyvenimas keičiasi, atsiranda naujų galimybių“, – sako visuomenininkas, brandinantis ne vieną ir ne du naujus užmojus.
Marius Jovaiša: „Pandemija – galimybė duoti sau naują startą“
„Įdomu ir naudinga mokytis ko nors naujo. Keičiasi gyvenimas, atsiranda naujų galimybių, naujų priemonių, formų“, - sako verslininkas, knygų autorius Marius Jovaiša.

- Kai aplink daug skundų dėl pandemijos, jūs, regiu, gero ūpo nepraradote – rodote pavyzdį, kaip stiprinti sveikatą, grūdinatės, maudydamasis sniege, nerdamas į šaltą upę.
Tokį nuolatinio aktyvumo ritmą palaikau jau dešimt metų. Tik kovo balandžio mėnesiais, kai net ir bėgioti reikėjo su kaukėmis, nubėgti dvidešimt penkis kilometrus buvo šioks toks iššūkis. Šalčiu organizmą bandau grūdinti jau keleri metai ir visai neblogai sekasi. Nepamenu, kad per paskutinius kelerius metus būčiau rimtai sirgęs. Grūdinimasis, mano galva, yra veiksmingas dalykas, tik reikia viską daryti pamažu. Kritimas į šaltą vandenį yra stiprus krūvis ir sukrėtimas organizmui, tad geriausia pradėti reguliariai maudytis vasarą, kai vanduo dar šiltas, ir rudenėjant tęsti. Žinia, nemirkstu nuolat tam šaltam vandeny – čia lyg greita, stipri, pikta treniruotė: greitai įlendi, susišaldai, iššoki kaip kamštis iš vandens, apsirengi sausais drabužiais, užsimauni šiltas vilnones kojines, arbatėlės išgeri ir puiku.
Mūsų visa šeima sportuoja. Kai nebuvo karantino, visi lankė savo būrelius – nuo gimnastikos iki futbolo, nuo plaukimo iki zumbos. Dabar turime savo mankštų sistemą, namuose pilna įvairių priemonių: prikabinėta žiedų, yra skersinis, kieme stovi batutas, krepšinio stovas, ištempta tampri virvė balansavimui. Visada sportuojame, judame, vaikai auga tai matydami ir jiems, manau, tai tampa natūraliu gyvenimo būdu.
 
Rašėte, kad kaskart, kai pasirodote su marškinėliais „Aš už sveiką Lietuvą“, sulaukiate įtarių klausimų, kad jei jau į ledinį vandenį neriate, vadinasi, nesiskiepijate. Kaip ten yra iš tikrųjų?

Mes su žmona skiepijamės, vaikus skiepijame, skiepysimės ir nuo koronaviruso. Augau mokytojų, gydytojų, mokslininkų šeimoje, tad man knygos ir mokslo pažanga abejonių nekelia. Pusiau skustų, pusiau luptų sąmokslo teorijų niekada neklausiau. Todėl apmaudu, kad garsusis Kepenis, su kurio vardu daugeliui asocijuojasi Sveikuolių sąjunga, yra užėmęs tokią apgailėtiną poziciją.
Nors pagal išsilavinimą esu istorikas, mėgstu skaityti mokslinę literatūrą ir daug kalbuosi su giminaičiais. Išsilavinę, skaitantys žmonės supranta, kad vakcina yra vienas didžiausių žmonijos atradimų ir pagrindinis ginklas su tokiomis epidemijomis.
 
- Prisidedate prie Rimanto Kaukėno paramos fondo rengiamos akcijos, kurios idėja – padėti sergantiesiems sunkiomis onkologinėmis ligomis. 
- Jau nemažai metų bendraujame su Rimantu ir, kiek galiu, prisidedu prie jo veiklos, kuri yra be galo svarbi, jautri. Dabar prisijungiau prie akcijos, reklamuojančios fondo išleistų daiktų ir drabužių seriją, pažymėtą tašku (akcija vadinasi #užsidėktašką, perfrazuojant – užsidėk karmos tašką – red.past.). Pinigus, gautus už šiuos gaminius, fondas skirs slaugos namams įkurti. Hospisas bus skirtas sunkiai vėžiu sergantiems žmonėms, kad jų paskutinės dienos būtų nors kiek saldesnės. 
 
Nors sakoma, kad šiuo metu pasaulis sustojęs, turite tiek reikalų, kad vos spėjate suktis. Išleidote knygą, mokotės kinų kalbos – kokie dar projektai bręsta mintyse, o gal jau ir ant stalo? 
Pandemija – puiki galimybė sau duoti naują startą. Jau kurį laiką man galvoje sukasi mintis parengti naujo formato knygą – vaizdo paskaitas, tai yra audiovizualinį kursą su interaktyviomis galimybėmis. Čia norėčiau sutalpinti patirtį, sukauptą kuriant ir auginant verslo, meno projektus, juos vėliau parduodant, investuojant ir paraleliai plėtojant sveiko gyvenimo kryptį. Turiu tam tikrą filosofiją apie tai, kad žmogus gali drąsiai svajoti ir įgyvendinti. Ar tai būtų noras pagerinti viešojo kalbėjimo įgūdžius ir tapti geru pardavėju, ar siekti mokslo žinių, o gal tobulėti asmeniniame gyvenime. Prieš pusmetį sukūriau instagramo puslapį, vaizdo kanalą ir matau, kaip auga jaunimo dėmesys šiems dalykams.
Praėjusiais metais išleidau knygą „Aistra gyventi sveikai“, taip pat ir anglišką knygos variantą. Turiu fantaziją ją matyti kinų kalba, bet tada, kai pats galėsiu ją išversti, kaip nutiko su angliškąja versija. Tada norėčiau išleisti knygą Kinijoje ir suorganizuoti jos pristatymą. Važinėti po Kiniją, rengti spaudos konferencijas ir pačiam bendrauti, atsakinėti į klausimus, pasakoti, kaip sveikas gyvenimo būdas gali tapti hobiu. Būtų įdomu.
Kinų kalbos mokausi savarankiškai, taip pat ir su mokytojais. Jau dabar, atsidūręs Kinijoje, galėčiau šiek tiek susikalbėti.
 

Sakote, kad gyvenime reikia viską bandyti ir nebijoti klysti, nes tik suklupimai augina, skatina judėti toliau. Nebaisu nudegti? 
Turėjau ambicijų įvairiausius verslo projektus daryti, bet ne viskas pavyksta, tenka sustabdyti ar pertvarkyti. Tačiau, kai žinai, kad tai – ne gyvenimo pabaiga, nusiteiki, kad geriau pabandyti ir gailėtis dėl to, kad kas nors nepavyko, negu gailėtis, kad išvis nepabandei. Toks požiūris mane lydėjo visada. Stengiausi nesilaikyti tos senovinės nuomonės, kad aštuoniolikos metų pasirenki studijų kryptį ir visą gyvenimą dirbi tą patį darbą. Man tai visada yra dinamiškas procesas, todėl viską esu išbandęs: buvau ir programuotojas, ir reklamos kūrėjas, ir fotomenininkas, dabar – autorius ir lektorius, susitelkiau į investavimą. Įdomu ir naudinga mokytis ko  nors naujo. Keičiasi gyvenimas, atsiranda naujų galimybių, naujų priemonių, formų. Tarkime, dabar mąstau apie virtualų „Neregėtos Lietuvos“ projektą.
 
Ko šiandien labiausiai jums trūksta?
- Laisvo judėjimo. Kai negali nuvažiuoti aplankyti tėvų – tai yra tikrai skausmingas dalykas. Tad labai laukiame, kai apribojimus atlaisvins, kad tie du vadinamiieji ūkiai galėtų pasimatyti. Ilgimės gyvo bendravimo.

Aišku, trūksta ir kelionių. Buvome įpratę su šeima bent porą kartų per metus išvykti į ilgesnes keliones. O ir darbinių netrūkdavo. Išleidęs knygą ketinau surengti reklaminį turą Amerikoje, bet nebenuvažiuosiu. Norisi, kad grįžtų gyvenimas į savo vėžes, kad kuo greičiau krizė pasibaigtų.

 
Pabaikite sakinį…
Geriausi mano metai… tikiu kad dar ateityje.
Niekada nepamiršiu akimirkos, kai… pirmą kartą pamačiau savo būsimą žmoną Brigitą.
Mano gyvenimo credo yra… „visada pirmyn“.
Esu laimingas… kai matau, kad įdėtos pastangos atneša vaisių.
Svajonių rytas, kai… šviečia saulė ir su vaikais kalbame apie naują dieną.
Didžiausias mano pasiekimas – keturi nuostabūs vaikai.
 
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris