Respublikinėje Šiaulių ligoninėje – aukšta kardiologijos paslaugų kartelė

Aigustė Tavoraitė
2019-02-11
Didžiosioms šalies klinikoms prilygstantis Respublikinės Šiaulių ligoninės Širdies ir kraujagyslių centras toliau stiprina pajėgas ir plečia paslaugų spektrą. Naujausios džiugios žinios – gydytojų kolektyvą papildys net penki jauni kardiologai. Kalbėdamas apie strategines permainas įstaigoje naujasis ligoninės vadovas Remigijus Mažeika pabrėžia, jog jaunų aukščiausio lygio specialistų pritraukimas – vienas prioritetų.
Respublikinėje Šiaulių ligoninėje – aukšta kardiologijos paslaugų kartelė
Respublikinėje Šiaulių ligoninėje intervencinio gydymo srityje centre plačiai taikomi inovatyvūs ištyrimo būdai – atliekamos sudėtingos perkutaninės intervencijos, vidukraujagyslinis ultragarsinis ištyrimas, lėtinių okliuzijų atvėrimas rotabliacijos metodu. Frakcijinio tėkmės rezervo įvertinimas susiaurėjusioje širdies arterijoje padeda apsispręsti dėl intervencinio gydymo būtinumo.

Stiprus regiono centras
Antrame ligoninės aukšte įsikūręs Širdies ir kraujagyslių centras – pagrindinis ir vienintelis specializuotas kardiologijos stacionaras Šiaulių apskrityje. Jame dirba 157 darbuotojai, 17 kardiologų, iš kurių aštuoni galintys atlikti intervencines procedūras. Pacientus konsultuoja kardiochirurgas doc. dr. Algimantas Budrikis iš Kauno klinikų.
 

„Ambulatorines kardiologų konsultacijas teikiame visam regionui, nes dalis rajonų neturi net atvykstančio konsultacijoms kardiologo. Kadangi bendradarbiaujame su LSMUL Kauno klinikomis, atveriamas „žalias koridorius“ sudėtingiems pacientams, taip pat tiems, kuriems reikalinga planinė kardiochirurgų ar elektrofiziologų pagalba, širdies magnetinio rezonanso tyrimas“, – kalbėjo Širdies ir kraujagyslių centro vadovė dr. Nora Kupstytė-Krištaponė.

 
Įstaiga teikia tiek antrinio, tiek tretinio lygio reanimacijos paslaugas, prieinamos visos svarbiausios kardiologinės procedūros, kurios atliekamos ir didžiosiose šalies klinikose. „Šiuo metu išgyvename svarbų permainų periodą, kuris būtinas norint užtikrinti regionui kardiologijos paslaugų prieinamumą. Atnaujinti ne tik poliklinikos kabinetai, keičiama darbo organizavimo tvarka, siekiant efektyvesnio paslaugų teikimo, džiaugiamės įsigyta modernia širdies ištyrimui reikalinga aparatūra“, – pabrėžė centro vadovė.
I kardiologijos skyriaus vedėja Dovilė Dovidaitienė džiaugėsi, kad kolegos iš Kauno jais pasitiki kaip aukšto lygio centru. „Jei pacientui reikalinga skubi kardiochirurgo pagalba, mes jį „nuo iki“ paruošiame operaciniam gydymui ir pervežame kardiochirurgams vos ne tiesiai ant operacinio stalo. Per specialią sistemą persiunčiame ir reikiamų tyrimų vaizdus. Taip pat galime atrinkti ir kiek įmanoma paruošti pacientus, kuriems reikalinga širdies transplantacija arba perkutaninė aortos vožtuvo implantacija“, – sakė medikė.
 
Aukščiausio lygio pagalba
Respublikinės Šiaulių ligoninės Širdies ir kraujagyslių centras – vienas iš penkių miokardo infarkto ir insulto klasterių centrų Lietuvoje, teikiantis pagalbą Šiaurės Lietuvos regionui ir svarbus ne mažiau nei 250 tūkst. jo gyventojų. Čia susirgusiems miokardo infarktu ar insultu visą parą teikiamos aukščiausio lygio invazinės kardiologijos paslaugos.
„Džiugu, kad nuo pat centro įkūrimo pradžios stebima teigiama mirtingumo nuo infarkto statistikos dinamika. Bendradarbiaudami su greitosios medicinos pagalbos darbuotojais žymiai pagerinome miokardo infarkto klasterio veiklos efektyvumą – sutrumpinome laiką, per kurį pacientui suteikiamas gydymas- širdies arterijos atvėrimas“, – pabrėžė N.Kupstytė-Krištaponė.
Nors potencialiai didesnė pacientų dalis – vyresnio amžiaus, gydytojų nebestebina ir 35-mečiai, patyrę infarktą.
 

„Kuo toliau, tuo pacientai jaunėja, tam atsiliepia gyvenimo būdas, stresas, nejudrumas. Tačiau tiek miokardo infarkto, tiek insulto atvejais suteikus pagalbą per pirmas kelias valandas galima tikėtis visiško išgijimo“, – teigia I kardiologijos skyriaus vedėja Dovilė Dovidaitienė ir priduria, jog vyresnio amžiaus pacientams suteikiama aukščiausio lygio pagalba taip pat svarbi,nes leidžia pailginti pacientų išgyvenamumą, pagerinti gyvenimo kokybę.

 

Centro gydytojai ir slaugytojos gerų pacientų atsiliepimų sulaukia ne tik iš Šiaulių regiono, bet ir Tauragės, Raseinių, Mažeikių, Telšių ir kitų miestų. „Reabilitacijos įstaigų, į kurias vyksta miokardo infarktą patyrę ligoniai, gydytojai dažnai perduoda, jog pacientai itin patenkinti laiku gautu gydymu, supranta, jog buvo išgelbėta gyvybė ir išsaugota sveikata, tačiau tokia ir buvo klasterių idėja, kad kiekvienas pacientas Lietuvoje laiku gautų geriausią galimą gydymą“, – sakė centro vadovė.
Miokardo infarkto gydymas reikalauja tikslaus kelių specialistų komandos suderinimo. „Bet kuriuo momentu specialistas gali būti atitrauktas nuo kitų darbų ir greitai mobilizuotis. Tai – nemažas iššūkis. Tad jei norime turėti labai gerą, greitą, adekvačią mediciną, turime ir pakankamai investuoti į ją“, – pastebėjo Rentgenochirurgijos ir neinvazinės diagnostikos skyriaus vedėja Aušra Dambrauskaitė.
 
Taiko inovatyvias procedūras
Intervencinio gydymo srityje centre plačiai taikomi inovatyvūs ištyrimo būdai. Pavyzdžiui, frakcijinio tėkmės rezervo įvertinimas susiaurėjusioje širdies arterijoje padeda apsispręsti dėl intervencinio gydymo būtinumo. Atliekamos sudėtingos perkutaninės intervencijos, vidukraujagyslinis ultragarsinis ištyrimas, lėtinių okliuzijų atvėrimas rotabliacijos metodu. Prieš trejus metus pradėta taikyti procedūra, kai miniatiūriniu deimantiniu grąžteliu išgręžiamos apkalkėjusios vainikinės širdies arterijos, leidžia pasiekti kur kas geresnių rezultatų.
Šioms procedūroms reikėjo pasirengimo, specialių mokymų. Rentgenochirurgijos ir neinvazinės diagnostikos skyriaus vedėja Aušra Dambrauskaitė stažavosi Austrijoje, o intervencinis kardiologas Vytenis Tamakauskas – Belgijoje ir Šveicarijoje.
Praėjusieji metai Širdies ir kraujagyslių centrui buvo rekordiniai – implantuota daugiau nei trys šimtai elektrokardiostimuliatorių.
  

„Veikia nenutrūkstama tarnyba, galinti reikiamu momentu įdėti stimuliatorių. Taip pat pradėtas kardioverteriųdefibriliatorių implantavimas, jie įsodinami gyvybei grėsmingų ritmo sutrikimų turintiems žmonėms. Šiais metais pradėsime ir širdį resinchronizuojančių prietaisų implantaciją. Jie reikalingi sunkiems širdies nepakankamumo ligoniams, kuriems širdis išsiplėtusi, susitraukinėja netolygiai, todėl susitraukimai neefektyvūs.Tai daug sudėtingesnė procedūra, tačiau galinti pagerinti pacientų savijautą“, – kalbėjo Rentgenochirurgijos ir neinvazinės diagnostikos skyriaus vedėja Aušra Dambrauskaitė.

 
Siekis – prilygti didžiosioms klinikoms
N.Kupstytė-Krištaponė pabrėžė, kad šios naujovės kartu su pernai atidaryto Širdies nepakankamumo kabineto veikla leidžia užtikrinti geriausio galimo gydymo galimybę šia liga sergantiems žmonėms. Centre taip pat vyksta ir didelės išeminės širdies ligos rizikos pacientų patikros programa.
„Turime nemažai galimybių suteikti reikiamą aukščiausio lygio pagalbą, todėl tam tikru procedūrų spektru nenusileidžiame didžiosioms klinikoms, esame aukštai iškėlę suteikiamų paslaugų kokybės kartelę, stengiamės, kad mūsų pacientai kiek įmanoma mažiau būtų priversti vykti į didžiuosius miestus, tačiau akivaizdu, jog bendradarbiavimo nauda itin didelė, jei kalbame apie personalo tobulėjimą, apie pacientų gydymo vientisumą“, – džiaugėsi centro vadovė.
 
Kardiologines intervencines radiologijos paslaugas pacientai gauna ir Dienos stacionare. „Tai stipriai leido „nukrauti“ pacientų srautą stacionare. Čia ryte atvykus pacientui atliekami ir įvairūs diagnostiniai tyrimai, ir gydomosios procedūros, o po to vakare išrašius vaistus, nedarbingumo lapelį jie išleidžiami į įprastą namų aplinką. Ir toliau grįžta gydytis pas poliklinikos gydytoją“, – sakė D.Dovidaitienė.
 
Vertinama mokymo bazė
Respublikinė Šiaulių ligoninė – vertinama būsimųjų kardiologų mokymo bazė. N.Kupstytė-Krištaponė pabrėžė, jog tai įpareigoja siekti Europos kardiologų draugijos gairėse nurodytų širdies ligų diagnostikos ir gydymo standartų. „Jauniesiems gydytojams galime įrodyti, kad esame trečio lygio kardiologijos paslaugas teikiantis centras, kuriame jie gali pradėti karjerą. Net trys centre dirbantys gydytojai pradėjo doktorantūros darbus. Tai patvirtina, jog centre tikrai sudarytos galimybės profesiniam tobulėjimui“, – kalbėjo ji.
 

Širdies ir kraujagyslių centre nuolatos dirba bent po du Kauno klinikų rezidentus. Dar tik kelias savaites ligoninėje dirbanti vyresnioji kardiologijos klinikos gydytoja rezidentė Goda Maciulevičiūtė tvirtina, kad atvykusi į Šiaulius buvo maloniai nustebinta.
 „Buvau girdėjusi teigiamų atsiliepimų, bet viskas pranoko lūkesčius. Turėjau patirties kitose, rajoninėse ligoninėse ir pajutau didelį skirtumą. Čia sudarytos puikios sąlygos mokytis, jaučiamas geras mikroklimatas, dėl to atsiranda didelė motyvacija“, – pasakojo ji. Mergina sakė ateitį matanti gimtojoje šalyje, neatmeta galimybės dirbti ir Šiauliuose.

 
Jau trečius metus ligoninėje dirbanti D.Dovidaitienė, pati čia pusmetį atlikusi ne tik rezidentūrą, bet ir metų internatūrą, sako išmokusi daugiau kardiologijos klinikine prasme nei studijuodama Kauno klinikose. „Čia kasdien susiduriant su įvairesniais, polimorbidiniais pacientais, įgyjama neįkainojama patirtis. Tą pabrėžia patys rezidentai. Išties iš pradžių jie neretai atvykdavo vos ne „kažkur į tremtį“, bet pabuvę išvažiuodavo su ašaromis, nes būdavo gaila palikti. Geri atsiliepimai savo darbą padarė, norinčių netrūksta, rezidentai atvyksta tiksliai žinodami, ko jie nori išmokti. Kai kurie net klausia, ar turėsime dar vietų po trejų metų, kada jie baigs mokslus. Tai išties nuteikia pozityviai“, – džiaugėsi ji.
 
Kolektyvą papildys jauni gydytojai
 

Anot N.Kupstytės-Krištaponės, tai, kad jaunieji gydytojai, padirbėję ligoninėje, nusprendžia atvykti čia dirbti baigę mokslus, yra geriausias įrodymas, jog einama teisingu keliu. Štai tuoj kolektyvą papildys ne tik du šiais metais kardiologijos studijas baigę jaunieji gydytojai iš Kauno, bet ir suplanuotas dar studijuojančių rezidentų atvykimas po poros metų – gyventi ir dirbti į Šiaulius atvyks Robertas Pranevičius, kuris daugiau specializuosis intervencinės kardiologijos srityje, Julija Jurgaitytė, besidominti insulto profilaktika, ir Tautvydas Platūkis, daugiau svarstantis apie elektrofiziologiją.
 
Visgi, nors ligoninėje bet kuriuo paros metu galima rasi konsultuojantį kardiologą, žmogiškųjų išteklių poreikis išlieka. „Atsižvelgiant į tai, jog ambulatorinių paslaugų poreikis yra didelis, esanti situacija sudėtinga darbo krūvio prasme. Užtikrinti kardiologo konsultacijos suteikimo galimybę vieno mėnesio bėgyje yra tikrai sudėtinga, nes pacientui dažnai reikia ne vieno, o net kelių kardiologinių tyrimų bei kelių vizitų“, – kalbėjo N.Kupstytė-Krištaponė.
 
Plės paslaugų spektrą
Tiek pacientų, tiek kolegų iš kitų regionų vertinamo Širdies ir kraujagyslių centro specialistai sau išsikėlę aukštą kartelę. Ligoninėje nuolat vykdomos regiono gyventojų sveikatos paslaugų kokybės užtikrinimui svarbios naujovės. „Stengiamės, jog centre nuolat vyktų pokyčiai, kurie leistų kiek įmanoma efektyviau dirbti“, – pabrėžė centro vadovė.
Stacionare ketinama įsigyti modernią telemetrijos sistemą, kuri užtikrins pacientų gyvybinių rodiklių stebėjimą visą parą. „Dabar pacientai privalo gulėti lovoje, kad būtų sekama jų širdies veikla. Šis aparatas leistų pacientui vaikščioti, o gydytojas savo kabinete monitoriaus ekrane sektų paciento širdies veiklą. Jei bus koks ritmo sutrikimas, gydytojas iškart matys, taip pat galės peržiūrėti įrašą iš naujo“, – aiškino D.Dovidaitienė.
 
Vykdoma naujų rentgeno operacinių statyba leis užtikrinti prieinamesnį intervencinį širdies kraujagyslių ištyrimą ir gydymą regiono pacientams, plėsis dienos stacionaro paslaugos, trumpės laukimo eilė. „Be abejo, pagerės ir intervencinių kardiologų darbo sąlygos. Tikimės, jog į mūsų komandą prisijungs gydytojai angiochirurgai, todėl paslaugų spektras dar išsiplės ir pacientams nereikės vykti į kito regiono ligonines. Darbo efektyvumo tobulinimas leis užtikrinti tiek stacionaro, tiek poliklinikos darbo kokybę, pacientų pasitenkinimą gautomis paslaugomis“, – kalbėjo N.Kupstytė-Krištaponė.
Planuojama ir poilsio erdvė – laukiamasis kardiologijos skyriaus pacientams. „Jau dabar turime pacientės dovanotą biblioteką, kuri džiugina skyriuje besigydančius žmones“, – ligonių padėkomis bei iniciatyvumu džiaugėsi centro vadovė, teigdama, jog svarbios ir personalo darbo sąlygos.
„Nuoširdžiai didžiuojuosi visais centre dirbančiais žmonėmis, jaučiu ligoninės administracijos palaikymą. Jaunų specialistų atvykimas rodo, jog einame teisinga kryptimi. Naujų planų, tiek artimųjų, tiek tolimesnių, kurie dar gali būti vadinami svajonėmis, tikrai turiu, ir tokioje komandoje, kuri susibūrė Širdies kraujagyslių centre, viskas yra įgyvendinama“, – pridūrė ji.


 
Interviu
Apie laukiančius iššūkius ir pirmuosius darbus stojus prie įstaigos vairo kalbamės su Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovu Remigijumi Mažeika:
 
- Su kokiais didžiausiais iššūkiais susidūrėte tapęs ligoninės vadovu? Kokios problemos labiausiai bado akis?
- Išties pokyčiai reikalingi įvairiose srityse. Kaip ir kiekvienai įmonei, taip ir ligoninei svarbus reputacijos klausimas. Deja, pradėjus dirbti, jis netenkino nei manęs, nei didelės dalies personalo. Iš to kyla labai daug problemų, tokių kaip pacientų pasitikėjimas įstaiga, patrauklumas, personalo pritraukimo problemos. Nemažas iššūkis – sudėtinga finansinė situacija. Tai visiškai netoleruotina, nes ligoninė yra trečia pagal dydį Lietuvoje ir paslaugų poreikis pacientams yra labai didelis. Akis bado ir šio laiko poreikių neatitinkanti, neefektyvi įstaigos struktūra, nepakankamai orientuota į paciento poreikius. Taip pat būtina užtikrinti konkurencingą darbo užmokestį, lyginant su analogiškomis ligoninėmis. Mano manymu, ypač svarbu keisti organizacijos kultūrą, kurios dėmesio centre būtų pacientas. Tuomet ir personalas jaus pasitenkinimą, pacientų pasitikėjimą, paslaugų eksporto mažėjimą, gerėjančias įstaigos pajamas ir didėjantį darbo užmokestį.
 
- Kurioje srityje pokyčių ketinate imtis pirmiausia?
- Prioritetiškai dirbame tiek išlaidų mažinimo, tiek inovacijų ir pajamų didinimo kryptimis. Įgyvendinus kompleksines priemones, specialistų pritraukimo problema turėtų savaime išsispręsti. Jau dabar galime pasidžiaugti dideliu vadinamųjų deficitinių specialybių jaunųjų gydytojų susidomėjimu.  
 
- Kokius pirmuosius savo, kaip vadovo, darbus galėtumėte išskirti?
- Svarbus pirmųjų mėnesių darbas – motyvuoti kolektyvą mažinti eiles paslaugoms gauti ir pernai skirtos sutartinės sumos įsisavinimą. Turiu pasidžiaugti, kad mechanizmas suveikė. Tuo pat metu buvo atliktas darbuotojų klimato tyrimas, padalinių vadovai pateikė darbo organizavimo problemų matymą ir jų sprendimo būdus. Šiuo metu pradėtas ilgalaikis veiklos plano vykdymo etapas – ligoninės organizacinės struktūros naujo projekto rengimas. Taip pat įgyvendinama ne viena valdymo modernizavimo priemonių, pavyzdžiui, nuo šių metų įdiegta infrastruktūros incidentų registravimo ir valdymo platforma Help Desk.
 
- Kokią matote ligoninę po penkerių metų?
- Patraukli pacientams ir efektyviai dirbanti, kur diegiamos inovacijos, išaugęs personalo, veikiančio kaip komanda, pasitenkinimas darbu. Be abejo, mokami konkurencingi atlyginimai ir be problemų pritraukiami jauni, aukštos kvalifikacijos specialistai.

 
Komentaras
Kauno klinikų vyresnysis kardiologijos klinikos gydytojas rezidentas Robertas Pranevičius:

- Iš pradžių gana skeptiškai žiūrėjau, kad mokytis atlikti angiografijas važiuosiu į Šiaulius. Tačiau atvykus čia viskas sužavėjo – tiek personalas, tiek atliekamos intervencinės kardiologijos procedūros. Esu buvęs užsienyje, matęs didelių ligoninių, operacinių, tad buvau maloniai nustebintas vadovų požiūriu, kaip žiūrima ateitį, planuojamos naujos operacinės, jau dabar yra įrengta  nauja, į komandą įsijungs ir angiochirurgai. Niekada nesitikėjau, kad taip gali būti Šiauliuose. Taigi praleidęs pagal ciklo tvarkaraštį du priklausomus mėnesius, prasitęsiau jį mėnesiui, vėliau – dar mėnesiui. Pamačiau, kad čia galima daug ko išmokti ir tobulėti, sutikau vienus geriausių mokytojų. Tad bendru tiek vyriausiojo gydytojo, tiek centro vadovės sutarimu sulaukęs siūlymo atvažiuoti dirbti į Šiaulių ligoninę, ilgai nesvarsčiau.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris