Nauji vėjai Radviliškio ligoninėje – nuo mažų iki didelių pokyčių

Deimantė Gruodė
2020-01-27
Prie Radviliškio ligoninės vairo stojus naujam vadovui Vaidui Smalinskui, savivaldybės meras Antanas Čepononis pasidžiaugė, kad toliau tęsiami šioje gydymo įstaigoje pradėti teigiami pokyčiai. Meras jau pastebi, kad naujasis vadovas geba ir motyvuoti kolektyvą, ir ūkiškai tvarkytis. O ko nesidžiaugti, kuomet 70-ies metų jubiliejų pernai atšventusios ligoninės rodikliai šauna į viršų, ypač išaugęs operuojamų pacientų skaičius. Maža to, profesionalūs ir gerą vardą užsitarnavę chirurgai startuoja ir su Šiaurės Lietuvoje naujomis šiuolaikiškomis operacijomis.
Nauji vėjai Radviliškio ligoninėje – nuo mažų iki didelių pokyčių
Ligoninė įsigijo naują modernų operacinį stalą traumatologinėms operacijoms su reikalingais priedais. Šis ypatingas tuo, kad yra pritaikytas atlikti tiek artroskopines, tiek endoprotezavimo, tiek traumatologines operacijas.

Faktas
Jei rajone 35 tūkst. gyventojų, Radviliškio ligoninėje gydoma per 22 tūkst. Iš jų 20 procentų ne šio rajono gyventojai.


Skambino rezidentams 
Ligoninėje ypač stipri ortopedijos traumatologijos sritis. Veikia ir Slaugos-palaikomojo gydymo, Vidaus ligų, Chirurgijos, Priėmimo-skubios pagalbos, Ambulatorinės reabilitacijos, reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriai, konsultacinę poliklinika.
 

„Siekiame, kad įstaiga būtų ne tik profesionali, bet ir atvira visuomenei. Kartais išgirstame sakant, esą rajonų ligoninėse dirba ne tokie profesionalūs specialistai kaip didmiesčiuose.Tad man iš karto kyla klausimas: jei Lietuvoje turime du gydytojus ruošiančius universitetus, kodėl juos baigusieji ir atvažiavusieji dirbti į rajoninę ligoninę iš karto tampa nebe profesionalūs, o likusieji Kaune ar Vilniuje – profesionalai“, - stebisi Radviliškio ligoninės direktorius Vaidotas Smalinskas.

 
Sėdęs į vadovo kėdę V.Smalinskas pirmiausia susidūrė su specialistų trūkumu Priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje.
„Esu pakankamai žinomas žmogus Radviliškyje: penkiolika metų vadovavau Radviliškio „Sodros“ skyriui, po to beveik ketverius metus buvau rajono tarybos narys. Tad sužinojau, kokie yra rezidentai radviliškiečiai ir jiems puoliau skambinti. Raginau: galėsi padirbėti mūsų ligoninėje, kartu ir daugiau laiko praleisi pas tėvus. Taip man pavyko pritraukti daugiau jaunimo, tad Priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje nebeturime problemų dėl specialistų trūkumo. Jų stinga nebent Vidaus ligų skyriuje, ieškome kai kurių konsultantų, nes dalis gydytojų jau yra garbaus amžiaus. Reikėtų ruošti pamainą tiek pulmonologui, tiek urologui“, - sakė įstaigos vadovas.
 
Ėmęs vadovauti ligoninei ponas Vaidas pirmiausiai pradėjo nuo smulkių, tačiau itin svarbių pokyčių. Kadangi apklausos rodo, jog sveikatos apsaugos sektorius – viena korumpuočiausių sričių, idant šešėlis nekristų ant įstaigos ir jos darbuotojų, koridoriuose buvo sumontuotos vaizdo kameros (juolab kad įstaiga pateikė savivaldybei prašymą dėl skaidrios sveikatos įstaigos vardo suteikimo). Šios ypač praverčia saugumo sumetimais. Skyriuose įdiegė laisvą Wi-Fi prieigą, kuo ypač džiaugiasi pacientai. V.Smalinskui, pagal išsilavinimą ne medikui, o teisininkui, į akis krito ir prastos būklės dar mechaninės lovos, kuriose ligoniai jausdavosi nelabai patogiai.
„Jei ligoninėje turime 128 lovas, 41 pavyko atnaujinti: dalis nupirktos naujos savivaldybės pagalba, kitos – gavus švedų paramą. Pastarųjų siųstos lovos,nors ir padėvėtos, bet aukštos kokybės, nelūžtančios, vaizdžiai kalbant, „mersedesai“. (Šypsosi.) Sieksiu, kad per mano vadovavimo kadenciją visos senos lovos būtų pakeistos į elektronines, kokios ir turi būti šiuolaikiškoje ligoninėje“, - pasakojo V.Smalinskas.



 
Pažangios operacijos – nuo plaštakų iki venų
Ligoninė įsigijo naują modernų operacinį stalą traumatologinėms operacijoms su reikalingais priedais. Šis ypatingas tuo, kad yra pritaikytas atlikti tiek artroskopines, tiek endoprotezavimo, tiek traumatologines operacijas. Kaip pasakojo daug operuojantys chirurgai, iki šiol naudotas stalas jau buvo atgyvenęs ir ne itin patogus. Naujasis gi leidžia pasiekti maksimalų patogumą dirbant bei užtikrina, kad operacijos būtų atliekamos saugiai ir kokybiškai.
 
„Chirurgams nupirktas ortopedinis specializuotas stalas universalus, ant jo galima atlikti daug įvairių operacijų. Tad kuo didesnis operacijų spektras, tuo daugiau pacientų sulaukiame, nereikia jų siųsti į didžiąsias gydymo įstaigas Vilniuje ir Kaune. Juolab kad turime tris aukštos kvalifikacijos ortopedus traumatologus: tai – Evaldas Kascėnas, Tomas Januševičius ir Laurynas Mažeika. Pernai ligoninėje pradėjo dirbti ir produktyvus plaštakų chirurgas traumatologas Nerijus Kutra. Jo dėka pradėjome operuoti plaštakas, kadangi Šiaulių apskritis yra darbininkų rajonas, gyventojai tikrai dažnai susižaloja rankas. Pernai pradėjome varikozinių venų gydymą endovenine mikrobangų abliacija, kurią atlieka kitas perspektyvus chirurgas Gytis Skirmantas. Galiu drąsiai pasigirti, kad mūsų ortopedai vieni stipriausių ir, ko gero, atliekantys daugiausia operacijų Šiaurės Lietuvos regione“, - sakė įstaigos vadovas.
 
Jo paminėta viena naujovių ligoninėje, kurią atlieka kruopščios profesionalaus chirurgo G.Skirmanto rankos – endoveninė mikrobangų abliacija. Tai - mikrobangų šiluminės koaguliacijos poveikis venų audiniams. Kaip pasakoja specialistas, po operacijos nėra kraujavimo, gydymas neskausmingas ir ilgai netrunkantis (apie 45 min.). Taikoma vietinė nejautra, be to, paciento nereikia hospitalizuoti.
Pasak G.Skirmanto, jaučiamas didelis tokių operacijų poreikis, nes norinčiųjų operuotis kojų venas netrūksta, kartais eilė nusidriekia ir mėnesiui į priekį.
„Daugybė žmonių turi išsiplėtusias kojų venas, bet ne kiekvienas dėl operacinio skausmo ir likusių randų ryžtasi jas gydyti operaciniu būdu. Tad šis mažai invazyvus operacijos būdas mažiau žaloja pacientą, jis beveik nepatiria skausmo, o po operacijos anksčiau išvyksta į namus ir greičiau sugrįžta į darbą. Gyventojai, kurie turi problemų su kojų venomis ir norėtų pasikonsultuoti, gali kreiptis į Radviliškio ligoninę, su šeimos gydytojo siuntimu konsultacija nemokama“, - kviečia G.Skirmantas, pridurdamas, kad pasaulyje šios operacijos nėra naujiena, bet į mūsų kraštus atėjusios neseniai.
 
Sklaidydamas dokumentusV.Smalinskas rodo, jog Radviliškio ligoninėje ryškėja operacijų skaičiaus augimo tendencija: pernai jų atlikta net 2269, iš jų didžiosios – 1457. Žinoma, tai vargiai būtų pasiekiama be modernios aukščiausius Europos Sąjungos standartus atitinkančios sterilizacinės, kur dezinfekuojami ir sterilizuojami medicinos prietaisai. Sterilizacinės priestatas Radviliškio ligoninėje buvo atidarytas dar prieš trejus metus vadovaujant buvusiai vadovei Danutei Povelauskienei: čia įrengti su dideli švedų gamybos frakcionuoto vakuumo sterilizatoriai bei automatinės plovimo ir dezinfekavimo mašinos. „Nauja moderni sterilizacinė nepamainoma ligoninėje, kurioje atliekama daug operacijų. Kai pati įstaiga turi modernią sterilizacinę, operacijos ir apskritai visas darbas vyksta ženkliai greičiau bei kokybiškiau, kur kas mažesnė infekcijų galimybė“, - privalumus vardijo vadovas.


 
Nauja reanimacijos „stotelė“ ir modernus rentgenas
Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje įrengta nauja penkių monitorių sistema su centrine stotele, skirta pacientų gyvybiniams parametrams, tokiems kaip kraujo spaudimas, širdies susitraukimo dažnis ir ritmas, deguonies koncentracija kraujyje, temperatūra ir kiti, stebėti. Prie šio itin svarbaus pirkinio prisidėjo Radviliškio rajono savivaldybė.
„Džiaugiamės atnaujinta įranga, kuri leidžia stebėti pacientų gyvybines funkcijas ir užtikrinti savalaikę reanimacinę pagalbą, nes turėjome jau pakankamai seną aparatūrą. Įsigyta jautri aparatūra itin gelbėja mūsų darbuotojams. Džiaugiamės, kad galime užtikrinti saugią reanimacinę pagalbą“, - sakė Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėja Jurgita Mikalauskaitė – Bložienė.
 
Ne mažiau svarbu, kad ligoninėje atnaujinta ir rentgeno diagnostikos įranga. Paprašyta įvardinti jos privalumus, rentgenologijos specialistė Janina Brazienė sakė, kad pacientams tenka mažesnė apšvitos dozė, o gydytojai gauna kokybiškesnius bei ryškesnius vaizdus, nei dirbdami su senuoju aparatu. Be to, dirbti su naujesne įranga specialistams ženkliai patogiau ir paprasčiau.
„Naujas skaitmeninis aparatas – didelis žingsnis į priekį. Su juo daug lengviau dirbti: stalas važinėja aukštyn žemyn. Dirbant su senuoju aparatu stalas atlaikydavo tik 130 kilogramų, o ant jo pacientai turėdavo užsiropšti specialiais laipteliais. Dabar galime šviesti iki 290 kilogramų sveriančius pacientus. Kadangi stalas juda aukštyn žemyn, jis ypač pritaikytas pacientams po įvairių traumų“, - sakė skyriaus darbuotoja.
Naujas stacionarus skaitmeninis rentgeno aparatas su visais reikalingais priedais, diagnostiniais monitoriais ir programine įranga įsigytas įgyvendinant Rentgeno diagnostikos paslaugų kokybės gerinimo 2018-2025 metų programą valstybės biudžeto lėšomis.



 
„Pakibęs“ vaikų ligų skyrius
Radviliškio ligoninėje rajono savivaldybės sprendimu buvo ruošiamasi atkurti ir Vaikų ligų skyrių bei teikti stacionarines asmens sveikatos priežiūros paslaugas. Jau buvo gauti visi leidimai: ir higienos pasas, ir licencija iš Akreditavimo tarnybos šioms paslaugoms teikti. Buvo likęs tik vienintelis žingsnis – prieš sudarant sutartį su teritorine ligonių kasa pateikti prašymą Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) dėl naujo profilio stacionarinių paslaugų. Tačiau SAM žalios šviesos taip ir neįžiebė: buvo gautas atsakymas, kad minėtų paslaugų poreikio Šiaulių TLK veiklos zonoje nėra ir leidimas teikti šias paslaugas ligoninei nesuteikiamas. Tiesa, nuo šių metų Radviliškio ligoninėje ilginamas dienos stacionaro paslaugų teikimo vaikams laikas (darbo dienomis ir šeštadieniais nuo 8 val. iki 17 val.)
 
Paprašytas įvardinti ateities planus, direktorius pasakojo, kad įstaiga paruošė fotovoltinės elektrinės statybos projektą „Šimto kilovatų fotovoltinė elektrinė“ – jau skirtas finansavimas ir vykdomas konkursas. Skaičiuojama, kad ligoninė sutaupys apie 60-70 proc. elektros. Projektas finansuojamas Vyriausybės fondų lėšomis, kitą dalį dengia savivaldybė. Radviliškio ligoninė taip pat pateikė projektą Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai siekdama įgyti savanorio priėmėjo statusą, nes jauni žmonės išreiškia norą savanoriauti ligoninėje. Juolab kad pusę metų pasavanoriavę moksleiviai stodami į pasirinktą specialybę uždirba papildomų balų.
Savanorių pagalba ypač reikalinga Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje, kur yra net 61 slaugos lova, ir Vidaus ligų skyriuje. Kadangi dalis senyvo amžiaus žmonių nėra lankomi artimųjų, kartais savanoriui užtenka paduoti ligoniui arbatos puodelį ar paskaityti laikraštį bei su juo pabendrauti. Įstaiga ruošiasi dalyvauti ir dienos stacionaro geriatrijos projekte, kuris apims 28 šalies rajonus.


 

Daugiau „išeina“ į viešumą
Paklaustas, ar jam, ne medikui, įdomu vadovauti gydymo įstaigai, V.Smalinskas tikina, kad jam visada patiko iššūkiai.
„Praėjusieji metai tikrai buvo nestabilūs, kadangi vyko kova dėl vadovo posto, o lapkričio mėnesį iš darbo netikėtai išėjo pavaduotoja medicinai. Išgyvenau, kaip visa tai atsilieps bendriesiems įstaigos rezultatams. Bet jau dabar matome pirmuosius įstaigos rodiklius ir galime pasidžiaugti, kad jie netgi geresni nei užpernai. Didžiųjų operacijų skaičiumi jau artėjame prie pusantro tūkstančio - ligoninė niekada nedarė tiek operacijų.
 
Nors gyventojų mažėja, mūsų įstaigoje besigydančiųjų daugėja. Jei užpernai gydėme 17 procentų ne mūsų rajono žmonių, šiemet tokių jau turime 20 procentų. Vadinasi, kas penktas ligonis yra ne mūsų rajono gyventojas“, - sakė įstaigos vadovas.
Pasak V.Smalinsko, ligoninė daugiau „išeina“ į viešumą informuodama apie teikiamas paslaugas arba įsigyjamą naują medicinos įrangą, taip pat prie kolektyvo prisijungus naujiems medikams.
 
„Jeigu nuperkame medicinos įrenginį, pavyzdžiui, rentgeno aparatą, apie tai turi sužinoti visi. Arba ateina naujas darbuotojas – gydytojas ar slaugytoja, iš karto talpiname informaciją vidiniame tinklalapyje, kad su jais susipažintų kolektyvas. Ligoninėje yra trys šimtai darbuotojų, juos suburti sudėtinga dėl darbo specifikos, kadangi darbas yra pamaininis. Kai reikia į vieną vietą surinkti bent pusantro šimto darbuotojų, didelis iššūkis. Bet pernai pavasarį su mero pagalba organizavome Medikų dienos šventę, į kurią buvo sukviesti viso rajono įstaigų (privačių irgi) darbuotojai. Tad jau pavyksta sutelkti medikų bendruomenę“, - sakė įstaigos vadovas.

 
Interviu
Radviliškio rajono savivaldybės meras Antanas Čepononis:

- Mere, ko jūs tikitės iš naujo Radviliškio ligoninės vadovo?
- Svarbiausia – kad visuose strateginiuose gydymo reikaluose nebūdamas gydytojas jis sugeba motyvuoti kolektyvą, ką, manau, ir turi daryti įstaigos vadovas. Džiaugiuosi, kad ir atėjus naujam vadovui ligoninės darbuotojai gali išsakyti savo nuomonę, esmines problemas ir pageidavimus, ko trūksta jų darbe.
 
- Ar jau laidojate projektą dėl Vaikų ligų skyriaus atgaivinimo?
- Ne, projekto niekada nelaidosime. Mes gi neprašome nieko: nei pinigų, nei paramos. Viską padarėme patys: ir higienos pasus gavome, ir akreditaciją šioms paslaugoms teikti. Paskutinis žingsnis buvo sutartis su ligonių kasomis dėl paslaugos finansavimo. Bet ministro išleistas norminis aktas numato, kad sutartis gali būti pasirašoma tik suderinus su Sveikatos apsaugos ministerija. Kodėl iš jos negauname leidimo, niekas neatsako. Juolab jei neužtektų ligonių kasų finansuojamų lėšų šiam skyriui išlaikyti, pridėsime mes iš savivaldybės biudžeto. Dabar svarstome galimybę teisine tvarka šį sprendimą skųsti. Mūsų juridinis skyrius dirba ta linkme.
 
- Kaip jums naujas ministro pasiūlymas - savanoriška reforma rajonuose?
- Šis ministras tikrai turi humoro jausmą. (Šypsosi.) Nesakau, kad reikia stovėti vietoje ir nieko nedaryti. Kai susirinks bendruomenė - ar pedagogų, ar medikų, ar ūkininkų,- ir jeigu matysime, kad rajono viduje reikalingos permainos, jas darysime pasitarę ir bendru sutarimu. Jeigu bus pasiūlymai, susėsime ir diskutuosime.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris