Mykolo Marcinkevičiaus ligoninėje atnaujinta radiologinė įranga

Deimantė Gruodė
2019-12-06
„Kai pradėjęs dirbti šioje ligoninėje sužinojau, kad turimas kompiuterinis tomografas yra tik dviejų pjūvių, nepatikėjau, kad taip gali būti Vilniaus miesto gydymo įstaigoje. Galvojau, jei per mano penkerius vadovavimo metus pasiektume, kad atsirastų nors šešiasdešimt keturių pjūvių aparatas, jau būtų labai gerai. Bet dabar stovi šimto dvidešimt aštuonių pjūvių!“ - džiaugėsi sostinės centre esančios Mykolo Marcinkevičiaus ligoninės vadovas Rimvydas Turčinskas.
Mykolo Marcinkevičiaus ligoninėje atnaujinta radiologinė įranga
Susirinkusiems svečiams M.Marcinkevičiaus ligoninėje vadovas Rimvydas Turčinskas (antras iš kairės) pristatė naują 128 pjūvių kompiuterinį tomografą.

Greitesnis ištyrimo laikas
„Radiologijos skyriaus atnaujinimas dar labiau praplečia mūsų diagnostikos galimybes, nes iš trijų įstaigoje esančių tiek rentgeno, tiek kompiuterinio tomografo aparatų du visiškai nauji, tik ką pastatyti ir pradėję veikti. Tai – šimto dvidešimt aštuonių pjūvių firmos „Hitachi“ naujausios kartos kompiuterinis tomografas ir firmos „Shimadzu“ skaitmeninis rentgeno aparatas“, - naują įrangą pristatė ligoninės vadovas R.Turčinskas.
Kaip renginio dieną akcentavo Radiologijos skyriaus laikinasis vedėjas Maratas Ščerbakovas, naujos kartos kompiuterinis tomografas (KT) veikia ištisą parą, vidutiniškai atlikdamas dvidešimt penkis KT tyrimus.
 
„Radiologijos skyriaus skaitmenizacija užbaigta mūsų direktoriaus ir steigėjų – Vilniaus miesto savivaldybės – dėka. Labai sutrumpėjo vaizdų gavimo laikas: krūtinės ląstos organų vaizdų gavimas trunka tik iki keturių su puse sekundžių, plaučiai – per penkias sekundes, pilvas – iki septynių sekundžių. Visas kūnas, neskaitant galūnių ir galvos, ištiriamas per keturiolika sekundžių.
Daug funkcijų yra automatizuotos, tad radiologijos technologai išsilaisvina nuo rutininio darbo ir iš karto išauga darbo našumas. Taip pat yra įdiegta automatizuota apšvitos dozės mažinimo programa, kuri leidžia ją sumažinti nepakenkdama vaizdų kokybei. Stalas gali kilnoti ligonius, sveriančius iki dviejų šimtų kilogramų. Anksčiau dirbdami su senuoju skeneriu negalėdavome ištirti sunkiasvorių ir aukštaūgių. Dabar šie patogiai įsitaiso ant pailginto stalo ir atliekame tyrimus“, - privalumus vardijo M.Ščerbakovas, kuris palyginęs tyrimus, atliekamus su senuoju ir naujuoju kompiuteriniu tomografu, sako, kad gaunamų vaizdų kokybė labai skiriasi.
 
Svečiai, renginio dieną išgirdę, kad seniau įstaigoje stovėjo vos dviejų pjūvių kompiuterinis tomografas, net sukrizeno su nuostaba veiduose.
„Kai pradėjęs įstaigoje dirbti sužinojau, kad kompiuterinis tomografas yra vos dviejų pjūvių, netikėjau, kad taip gali būti Vilniaus miesto gydymo įstaigoje. Galvojau, kaip pasiekti, kad atsirastų šiuolaikiškas kompiuterinis tomografas, nes vien Neurologijos skyrius pacientų turi devyniasdešimt lovų, o pacientų dažniausiai gydoma netgi daugiau. Praktiškai kiekvienam jų reikia atlikti kompiuterinės tomografijos tyrimą. Galvoju, jeigu kada nors per mano penkerius vadovavimo metus pasiektume, kad čia stovėtų bent šešiasdešimt keturių pjūvių aparatas, būtų labai gerai. Bet dabar stovi šimto dvidešimt aštuonių!“ - sakė įstaigos vadovas.

 
Kalbinti ligoninės darbuotojai teigė, jog per pastaruosius metus įstaiga labai atsinaujino, kuomet buvo įsigyta naujausia, aukščiausios raiškos diagnostinė įranga. Per pusantrų metų pakeisti ultragarsiniai aparatai leidžia daug tiksliau, efektyviau nustatyti širdies, skydliaukės bei pilvo organų patologiją. Atnaujinta endoskopinė įranga – naujas videoezofagogastroduodenoskopas ir videokolonoskopas turi aukščiausios raiškos vaizdavimo galimybę, kartu įdiegta virtuali chromoendoskopija, leidžianti vizualizuoti pakitimus, kurie įprastos (baltos šviesos) endoskopijų metu gali būti nepastebėti. Tyrimų metu, esant reikalui, atliekama biopsija ar smulkių polipų pašalinimas. Atsižvelgiant į vis griežtėjančius dezinfekcijos reikalavimus yra nupirkta naujausios kartos endoskopų plovimo mašina, kuriai pritaikyti dezinfekciniai tirpalai atitinka aukščiausius Europoje patvirtintus reikalavimus. Dirbant su nauja įranga pritraukiami nauji specialistai, dėl to įstaigoje sparčiai plečiamas ambulatorinių paslaugų spektras.
 
„Jau gavome licenciją endoskopijas atlikti taikant bendrinę intraveninę nejautrą. Endoskopiniai tyrimai skirtingai toleruojami, pacientai patiria dideli diskomfortą, dėl kurio net tenka nutraukti tyrimą. Kartais dėl anatominių ypatumų endoskopo įvedimas nėra lengvas, tyrimas užtrunka ilgiau, ypač jei dar imami audiniai ištyrimui, šalinami polipai. Dėl to intraveninės nejautros įdiegimas praktikoje, pagerins pacientų patirtis bei palengvins darbą specialistams“, - pasakojo vadovas.
Įstaiga turi visą parą dirbančią aukšto lygio reanimaciją, kur nuolat budi gydytojai reanimatologai. Turi ir aukšto lygio laboratoriją, taip pat dirbančią visą parą.
 
Ant nosies – priestato statybos
Kaip patikina įstaigos specialistai, tiek slaugos, tiek paliatyviosios slaugos apimtys kasmet auga. Ligoninėje yra du palaikomosios slaugos skyriai. Įstaiga turi tik aštuonias lovas, skirtas paliatyviajai slaugai, nepaisant to, kad šių paslaugų poreikis itin didelis.
„Visos paslaugos, kurias teikiame, yra reikalingos. Štai Neurologijos skyriuje turime devyniasdešimt lovų: vakar jame buvo devyniasdešimt aštuoni pacientai, šiandien – devyniasdešimt penki. Vidaus ligų skyriuje yra šešiasdešimt lovų, jis irgi pilnas. Slaugos skyriai taip pat perpildyti. Paliatyviosios slaugos paslaugos, apie ką kalbėjome ir su miesto savivaldybės vadovybe, Vilniaus mieste yra išmėtytos. Net tose sostinės gydymo įstaigose, kurios neturi nei reanimacijos, nei laboratorijos. Kas tai yra paliatyvi slauga? Tai – pačios sunkiausios būklės pacientai. Jei žmogus nebegali pats savarankiškai kvėpuoti, jį reikia ventiliuoti aparatų pagalba. Kartais juos netgi reikia išlaikyti reanimacijos skyriuje ir tik po to perkelti į paliatyviosios slaugos skyrių. Todėl ir kalbame apie paslaugų plėtrą – priestatą, kurio techninis projektas yra visiškai paruoštas ir gautas leidimas statyboms. Liko finansavimo klausimas. Jį išsprendus, ateinančiais metais jau galėsime skelbti konkursą statybos darbams pradėti“, - pasakojo R.Turčinskas.
 
Vilniaus miesto savivaldybėje daugėja gyventojų, vyresnių nei 60-70 metų amžiaus. Išlieka didelis stacionarinės paliatyvios pagalbos, palaikomojo gydymo ir slaugos pagalbos poreikis. Numatoma, kad jis tik didės.
Planuojama VšĮ Mykolo Marcinkevičiaus ligoninės plėtra, kuri užtikrintų paliatyvios, palaikomojo gydymo ir slaugos pagalbos poreikio patenkinimą Vilniaus miesto savivaldybėje.
Priestate planuojama įrengti 87 lovas, įskaitant 10 reanimacijos ir intensyvios terapijos, bei likusios 77 - slaugos ir palaikomojo gydymo bei paliatyviosios pagalbos, iš kurių 31 būtų skirta paliatyviajai pagalbai, 46 - palaikomajam gydymui ir slaugai.
Tikslas - padidinti stacionarinių paliatyviosios pagalbos ir slaugos paslaugų teikimą, pagerinti aktyvaus gydymo paslaugų teikimą, sumažinant vienoje palatoje esamų lovų skaičių, taip užtikrinant teikiamų paslaugų kokybę, sumažinant vidutinę gydymo trukmę bei padidinant lovos funkcionavimo laiką. Taip pat būtų įrengtos patalpos ligonių artimiesiems (poilsiui, maldai).
 
Neabejojama, kad pastačius priestatą pagerėtų ne tik paliatyvios slaugos paslaugų prieinamumas – įstaiga galėtų teikti ir daugiau geriatrijos paslaugų.
„Jeigu žmogus susirgo ir jam tenka gulėti keturių arba penkių vietų palatoje – jau ne šis laikmetis. Palatos yra perpildytos, tačiau, užtikrinant ligonio bei jo artimųjų fizinę - emocinę sveikatą ir paslaugų kokybę tokie ligoniai turėtų būti slaugomi vienvietėse ar dvivietėse palatose. Paliatyvi slauga tuo ir svarbi, kad sunkiai sergantis žmogus užsitarnavo teisę išeiti oriai. Turime jam suteikti visas paslaugas, kokias tik galime. Tad jeigu sėkmingai įgyvendinsime priestato idėją, būsime kone vieninteliai Lietuvoje, kai paslaugos miesto gyventojams bus sukoncentruotos vienoje vietoje. Sutinkame paimti sunkiausius, sudėtingiausius pacientus. Mes jų nebijome, priešingai, norime jiems padėti.
 

Tokie pacientai keliauja ir į kitas gydymo įstaigas, kurios, kaip minėjau, neturi reikiamų sąlygų, pavyzdžiui, ventiliavimo reanimacijos skyriuje, laboratorijos. O pas mus yra visą parą dirbančios tarnybos“, - sakė įstaigos vadovas.
R.Turčinskas atviras, priestato idėjai įgyvendinti reikėjo itin daug pastangų.
„Atlikę priešprojektinius darbus iš Vilniaus miesto savivaldybės gavome leidimą ruošti techninį projektą. Tai padarėme įstaigos lėšomis. Dabar jau turime visus leidimus. Kadangi čia yra senamiesčio zona, suprantate, kad vien iš paveldo institucijų nėra paprasta gauti leidimus. Liko tik viena maža smulkmena – finansavimas. Projekto finansavimui numatome tris finansavimo šaltinius (valstybės biudžeto lėšos, Vilniaus miesto savivaldybės lėšos, įstaigos lėšos). Ligoninė irgi neliks nuošalyje, kad nesakytų, jog norime svetimomis rankomis žarijas žarstyti. Bankas, įvertinęs mūsų įstaigos pajamas ir apyvartą, duoda ilgalaikį kreditą – tai būtų trečias finansavimo šaltinis“, - sako R.Turčinskas.
 
Įstaigai vadovaujantis daugiau nei dvejus metus R.Turčinskas pažymi, kad savivaldybės indėlis į infrastruktūros bei paslaugų gerinimą bei plėtrą itin ženklus. Vien 18 tūkstančių eurų skirta infrastruktūrai neįgaliųjų poreikiams tenkinti, pirmiausiai – moderniems liftams įrengti, kad žmonės su negalia galėtų laisvai patekti į įstaigą.
150 tūkstančių eurų skirta visos įstaigos vandentiekio ir nuotekų ūkiui atnaujinti. Dar 520 tūkstančių eurų buvo skirta naujam kompiuteriniam tomografui įsigyti. Šis, beje, pirmasis Baltijos šalyse tokio aukšto lygio – šimto dvidešimt aštuonių pjūvių ir turintis pailgintą stalą, kuris nepaprastai patogus naudoti.
„Dabar vienintelis noras, kaip sakiau, išspręsti paliatyviosios slaugos klausimą ir pradėti priestato statybas, kad pacientams pagerintume gydymosi sąlygas. Taip pat išspręstume automobilių stovėjimo aikštelės problemą. Priestatas įsilietų net į Naujamiesčio kompleksą, apie kurį kalba ir miesto vadovybė, nes jo vizualizacija graži, projektas – puikus, su žalia zona nuo Mindaugo gatvės pusės. Mūsų priestatas tikrai papuoštų miestą“, - įsitikinęs gydymo įstaigos vadovas.
 
Patirtis ir jaunystė – geras derinys

Sostinės centre esanti M.Marcinkevičiaus ligoninė yra viena Vilniaus universiteto rezidentų bazių, tad baigusieji medicinos studijas rezidentai čia atlieka praktiką. Dalis baigusiųjų po to pasilieka dirbti. Tai ligoninei padeda papildyti jaunų specialistų gretas.
„Šiemet priėmėme tris jaunus gydytojus, kurie įsiliejo į mūsų kolektyvą. Be abejo, tai mums labai svarbu. Kaip sakoma, patirtis ir jaunystė – geras derinys. Kaip ir kitose gydymo įstaigose šiek tiek jaučiame specialistų trūkumą, dar šiandien galėtume įdarbinti du gydytojus neurologus. Bet kartais net ir gerą atlyginimą mokant, koją pakiša privačios įstaigos, kurios sugeba dirbti šiek tiek kitais metodais ir disponuoti didesnėmis lėšomis. Bet ir mes nuo jų neatsiliekame. Dirbame ne nuostolingai kaip kai kurios kitos įstaigos, bet pelningai. Mūsų darbuotojų atlyginimai ne mažiausi, tiesa, ir ne patys didžiausi Vilniaus mieste. Bet tikrai esame aukščiau vidurkio“, - sakė vadovas, nepamiršdamas padėkoti ir savivaldybei, kad ši skiria itin daug dėmesio.
Paklausus apie atmosferą darbe, buvome patikinti, kad įstaigoje ji - itin gera. Tą jaučia ne tik pacientai, bet ir lankytojai, kurie į ligoninę ateina aplankyti artimųjų.
„Darbuotojams visada sakau, jeigu ką nors darau ne taip, nebijokite pasakyti. Jie žino, kad gali pastabas man išsakyti į akis, kad kiekvienas bus išklausytas ir priimti atitinkami sprendimai. Atmosfera tiek tarp pacientų, tiek tarp darbuotojų yra gera“, - pokalbį užbaigė ligoninės vadovas.

 
Komentarai
Vilniaus miesto savivaldybės meras Remigijus Šimašius:

- Smagu ateiti į ligoninę, kuri yra tvarkinga ir šiuolaikiška, kur dirbama su itin modernia medicinos įranga.
Ne visada tokie laikai buvo. Ne taip seniai ligoninė atrodė visiškai kitaip. O dabar aparatūra yra puiki, leidžianti geriau ir kokybiškiau atlikti diagnostiką. Vienareikšmiškai pacientams nuo to tik geriau. Svarbu, kad šalia personalo meilės, kantrumo ir profesionalumo prisideda ir reikalingos medicininės priemonės.
Viskas, kas susiję su gyventojų sveikata, mums yra prioritetas. Netgi sakyčiau, kad didžiausias uždavinys yra prevencija, jog žmonės mažiau sirgtų ir būtų stiprūs. Apie ką mes daugiausiai galvojame ir kam daugiausiai dėmesio skiriame, pradedant nuo vaikų, ne tik nuo vyresnių žmonių prevencijos.
Slaugos paslaugų poreikis Vilniaus mieste nuolat auga. Mes irgi matome tendenciją, kad Vilniuje, kuris yra jaunesnis miestas negu Lietuvos vidurkis, vyresnių ir pagyvenusių žmonių smarkiai daugėja. Ne tik dėl laiko tėkmės, bet ir dėlto, kad darbingo amžiaus gyventojai dažnai atsiveža į sostinę senyvo amžiaus tėvus. Jei tėvai gyveno kitoje Lietuvos vietoje, natūralu, prasidėjus didesniems sveikatos problemoms, nebegali likti vieni. Dažniausiai linkstama juos atsivežti arčiau ir būtent į Vilnių. Tai sukuria didžiulę slaugos paslaugų paklausą ir, be abejo, mums tai yra prioritetas, nes juntamas tokių paslaugų trūkumas.

Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos ir sporto reikalų komiteto pirmininkė Renata Cytacka:

- Esame patenkinti šios įstaigos ir jos darbuotojų veikla, kadangi turime gerų atsiliepimų ir grįžtamųjų ryšių iš pacientų. Energinga komanda, geri gydytojai, administracija, kuri tikrai itin puiki. Šiltų atsiliepimų iš pacientų išgirdome ne tik šiandien, vaikščiodami po ligoninę. Mes jau ne pirmą kartą čia lankomės kaip Sveikatos ir sporto reikalų komiteto nariai – visi labai giria šią įstaigą. Iš asmeninės patirties žinau, kaip ši ligoninė atrodė prieš dvidešimt metų ir kaip šiandien: nėra ką lyginti – situacija, aplinka, materialinė bazė stipriai pagerėjusi. Aišku, daug kas priklauso nuo administracijos, kaip yra įstaiga valdoma, o mes, kaip savivaldybė, be abejo, stengiamės prisidėti kiek įmanoma.
Įstaiga jau turi priestato techninį projektą, išduoti visi leidimai. Dabar tik turime galutinai susitarti dėl finansavimo, kadangi tai – didžiulis projektas. Pirmiausia mums rūpi, kad mūsų pacientai turėtų erdvesnes patalpas ir kad gydytojai turėtų puikias darbo sąlygas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris